отопление седалки, стъкло, печка

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 530д

отопление седалки, стъкло, печка

Мнение от nikolae » 01 Ное 2012, 11:26

Здравейте.
Е46 2001 преди фейса м54б22.
Интересуват ме няколко благинки за зимата, дали мога да направя.

1. Печка на колата
Мога ли да сложа т.нар печка? Виждал съм някои х5-ци с този мотор, които я имат. Не знам точно какво правят, но колата
е почти топла зимата. Само оригинална ли става или може и някакво друго решение /нещо афтърмаркет/ ?

2. Подгрев на седалките
За оригинален такъв на не кожен салон какво ми е необходимо и пак има ли някакво друго решение ?

3. Реотан под чистачките
Виждал съм на Волво, на форд и на разни други отвън на самото стъкло под чистачките има реотанче,
което топи снега. То е една или две ленти не знам как точно е вързано, но ефекта че перата не замръзват
стъклото също и сняг няма по него.

Благодаря !

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Re: отопление седалки, стъкло, печка

Мнение от iv4o9999 » 01 Ное 2012, 11:32

за печката немога да кажа, за подгрев на седалки трябва да смениш салона или поне предните седалки, с такива с подгрев, да си вземеш копчета или целия панел с бутоните(зависи колата с каква конзола е) да окабелиш и свържеш.

За предното стъкло, това си е заводско не виждам как ще го направиш , мисля си че този реотан е в самото стъкло, ти определено няма как да го вкараш в твоето, а незнам за БМВ е46 да се предлага стъкло с реотан за отпред.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от nikolae » 01 Ное 2012, 13:16

Печката я искам с цел примерно минутка-две по-рано да подгрея колата. В смисъл да стопли малко водата, масло, хем на газчица
по-бързо ще прехвърля.

В самите предни седалки не могат ли да се вкарат реотаните? Аз ако трябва да сменям салон това включва предни, задни седалки + кори
по вратите. Не ми се занимава чак толкова. По-скоро си го представях някой тапицер или нещо подобно да ги прекара тези реотани вътре
може би от кола с такива и натам не знам как ще се управляват On/off степени дали ще има...

А за подгрева на стъклото... не знам как и аз.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 01 Ное 2012, 13:28

nikolae написа:Печката я искам с цел примерно минутка-две по-рано да подгрея колата. В смисъл да стопли малко водата, масло, хем на газчица
по-бързо ще прехвърля.

В самите предни седалки не могат ли да се вкарат реотаните? Аз ако трябва да сменям салон това включва предни, задни седалки + кори
по вратите. Не ми се занимава чак толкова. По-скоро си го представях някой тапицер или нещо подобно да ги прекара тези реотани вътре
може би от кола с такива и натам не знам как ще се управляват On/off степени дали ще има...

А за подгрева на стъклото... не знам как и аз.

това със седелките няма как да стане ще ти излезе в пъти то евтино да смениш само предните седалки със същата тапицерия като твоята и да са с подгрев иначе откъде ще намериш нагреватели, тапицера само ще ти вземе толкота колкото ще струват тези две седалки и после само On/off ако изобщо стане, което силно ме съмнява, докато оригиналните са си сметнати и негревателите и седалките ще са ти оригинално не разтапицирвани и ще имаш модул със степени за греенето.
За печката пак оригинална аз съм слагал такава на бинзинова и на дизелова кола, но си е филм и с нея.
Общо взето това с добавянето на екстри в колата ако ги е нямало никога не е, чак толкова лесна работа инсталация и връзване и т.н.
Виж салона е добре да е с подгрев, но това с печката разликата от разхода да газ докато загрее двигателя и работата на печката ще е същото да не кажа, че печката ще ти дърпа от бенза ако е бензинкова :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от nikolae » 02 Ное 2012, 10:50

И все пак..
какво ми трябва да си сложа печка /фабрична от др. е46 или др бмв/
или отделна система ?
Някой правил ли е подобно, ценово ако може да ориентира и ефекта разбира се.

Потребител
Аватар
Детайли за колата: BMW 320D, E46, 2003, 150HP

Мнение от Totomirov » 02 Ное 2012, 20:02

Здравей Колега,

Аз имам малко опит от другата ми кола - Пежо 806ХДИ. То е с автоматична печка / оригинална на Вебасто/ която играе ролята да поддържа температурата на двигателя. От опит знам, че е голям филм и много капризно за поддръжка. Всяка година ми се задръства и ходя да мия продухват във фирмените представители на Ботевградско шосе. Изгоря и горелката миналата година = 300лв и то с отстъпка.
Пускам линк за улеснение, но ако модераторите преценят да го махнат: http://rheamp.bg/klimatichni-sistemi.ph ... 3godxVcAQg

Има и такива печки, които се стартират с дистанционно от разтояние, но по спомени цената им почва от 1000лв. До колкото разбирам ти към нещо такова си се насочил щом искаш предвърително да ти подгрява двигателя.

Поне до колкото аз знам ролята на този отоплител / или така наречената печка/ е да подгрява антифриза. С вградена или допълнителна помпа като се включи отоплителя или горелката на отоплителя помпата върти антифриза през горелката и така го подгрява, а той от своя страна двигателя. При супер моделите има опция да се включва и вентилацията на колата и по този начин ти подгрява и купето.

Разгледай какво предлагат представителите, но както тик аза колегата Орлин си е филм в който аз доброволно не бих се забъркал.

Късмет с проектите и ако се навиеш нещо да модифицираш не забравяй да направиш детайлно ръководство или така нареченото DIY(DoItYouself) за да улесниш хората като теб за в бъдеще :)

Поздрави

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 02 Ное 2012, 22:15

nikolae написа:И все пак..
или отделна система ?

Намираш си печка втора ръка от същата кола като твоята със крепежниет елементи, маркучи, букси и т.н и връзване филма е голям но става правили сме такова нещо на 530д, и на няколко други двигетеля и модела на бмв.
Ефекта е уникален особено ако си с навигация там можеш да и зададеш час в който да се включи печката и да речем 10 минути преди да тръгнеш за работа и колата е с разтопени стъкла не търкаш зимата а и колата е топла, но всичко си има цена а и вебастото е 5 киловата което си доста за това купе и го прави баня при -15 градуса на вън можеш да си стоиш в колата на открехнат джам.
Това за ефекта, а за цената зависи за колко си намериш частите и труда вече ако не го правиш ти а някой друг.

ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530d 245

Мнение от dido0o``` » 02 Ное 2012, 23:14

oci написа:
nikolae написа:И все пак..
или отделна система ?

Намираш си печка втора ръка от същата кола като твоята със крепежниет елементи, маркучи, букси и т.н и връзване филма е голям но става правили сме такова нещо на 530д, и на няколко други двигетеля и модела на бмв.
Ефекта е уникален особено ако си с навигация там можеш да и зададеш час в който да се включи печката и да речем 10 минути преди да тръгнеш за работа и колата е с разтопени стъкла не търкаш зимата а и колата е топла, но всичко си има цена а и вебастото е 5 киловата което си доста за това купе и го прави баня при -15 градуса на вън можеш да си стоиш в колата на открехнат джам.
Това за ефекта, а за цената зависи за колко си намериш частите и труда вече ако не го правиш ти а някой друг.

Колегата е с бензинов мотор и според мен много трудно ще намери печка втора ръка.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от nikolae » 03 Ное 2012, 11:14

Аз досега не знам, може би има е46 бенз. на печка, но аз не съм виждал такова.
Отделна система мога ли да намеря и за какви пари ? Никой ли не е мислил да слага подобно нещо ?
Вярно, че е само за 3-4 месеца в годината, но лукса според мене е голям.
Гледах едни на вебасто, но ми се видя прекалено сложно - печка, отделна изпускателна система с гърне и т.н.
Нещо по-просто :-)

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 03 Ное 2012, 15:27

Повечето M47N мотори са с електрически нагреватели - от това по-просто здраве му кажи :mrgreen:
Si non confectus, non reficiat.

Назад към E46