Главен модул GM5 Star12 2006г. релета

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 535ix, 2012

Главен модул GM5 Star12 2006г. релета

Мнение от landolin » 25 Сеп 2012, 19:43

Става въпрос за широко дискутирания проблем с релетата на централното. При мен също се появи проблем с отключването и заключването - просто вече от ключа не иска да работи.

Проблема че моят модул очевидно е сменяван и е GM5 Star12 от 2006г. (снимките по долу).
Релетата са NEK и са общо 6, а всички теми и DIY във форума за замяна на Сименс релета :dunno:

Ако може някой да каже при мен трябва ли да се сменят релета и кои точно?

Другото към което съм се насочил е да сменя батерията на ключа.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Re: Главен модул GM5 Star12 2006г. релета

Мнение от oci » 26 Сеп 2012, 9:13

landolin написа:Става въпрос за широко дискутирания проблем с релетата на централното. При мен също се появи проблем с отключването и заключването - просто вече от ключа не иска да работи.

Проблема че моят модул очевидно е сменяван и е GM5 Star12 от 2006г. (снимките по долу).
Релетата са NEK и са общо 6, а всички теми и DIY във форума за замяна на Сименс релета :dunno:

Ако може някой да каже при мен трябва ли да се сменят релета и кои точно?

Другото към което съм се насочил е да сменя батерията на ключа.

Смени батерията на ключа щом не отключва от него само значи проблема е в него, ако са релетата като отваряш с ключа от ключалката ще се отваря само шофьорската врата а другите не.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pepy_81 » 26 Сеп 2012, 13:22

Може и да ги почистиш релетата без да се сменят аз така направих :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от landolin » 26 Сеп 2012, 19:53

Преди да разглобя ключа реших да презапоя релетата за да елиминирам евентуални студени спойки - за съжаление след това ситуацията е същата. Накрая отворих и ключа, но батерията е 3.2-3.3V и като натискам бутоните пада съвсем малко - 3.1-3.2V. Нали съм си майстор презапих почти всичко и на ключа (без резисторите), но пак не работи :banghead:

Гледах с ИНПА - като натискам бутоните на ключа се отразява в програмата, в ДИС-а не знам как да направя диагностика на трансмитера на ключа :dunno:

Ще пробвам с методите за ръчно инизиализиране на ключа и ако не стане ще сменям батерията.

Видях по разни теми, че приемния модул с антената е по дясната кора на задния плафон, дали в него не е проблема?

ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 touring

Мнение от ka4i » 26 Сеп 2012, 22:37

Oci
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от landolin » 27 Сеп 2012, 8:32

Проблема се реши с ръчно инициализиране на ключа - отключва се колата с ключа, дава се на контакт 1, изважда се ключа и в рамките на 5сек. се натиска и задържа бутона за отключване, докато е задържан се натиска три пъти бутона за заключване. След тази процедура вратите се заключват и отключват сами, което показва че процедурата е успешна.

Предполагам, че проблема е бил в студени спойки на ключа, защото сега ми хваща от 6-тия етаж - нещо което не ми се беше случвало от доста време. Предполагам, че и една нова батерия ще му дойде добре но засега толкова.

Интересно ми е само защо ГМ ми е с толкова релета? Предполагам защото е от 2006г. но незнам дали има някакви допълнителни екстри :dunno:
Последна промяна landolin на 18 Окт 2012, 10:38, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 27 Сеп 2012, 9:58

landolin написа:Проблема се реши с ръчно инициализиране на ключа - отключва се колата с ключа, дава се на контакт 1, изважда се ключа и в рамките на 5сек. се натиска и задържа бутона за отключване, докато е задържан се натиска три пъти бутона за отключване. След тази процедура вратите се заключват и отключват сами, което показва че процедурата е успешна.

Предполагам, че проблема е бил в студени спойки на ключа, защото сега ми хваща от 6-тия етаж - нещо което не ми се беше случвало от доста време. Предполагам, че и една нова батерия ще му дойде добре но засега толкова.

Интересно ми е само защо ГМ ми е с толкова релета? Предполагам защото е от 2006г. но незнам дали има някакви допълнителни екстри :dunno:

То и ГМ5 до 2005 година пак е със 6 на брой релета.

Назад към E46