е46 136 к.с. Проблем със съединител, горна / долна помпа ?!

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: е39 523 комби

е46 136 к.с. Проблем със съединител, горна / долна помпа ?!

Мнение от el_pichi » 15 Авг 2012, 21:30

Здравейте колеги,

Проблемът ми е следният. Преди около 2 месеца забелязах петно от течност на предната шофъорска стелка, точно пред педалите. Първо си помислих че оплътненията на вратата са за смяна. След това забелязах че взе да ми светва от време на време знака за спирачките. Проверих спирачната течност и накладките. Накладки имах, а спирачната течност беше малко над минимума. От тогава колата е карана само във Варна и то 2-3 пати седмично. Преди седмица се прибрах до Харманли и след това обратно до Варна (всичко си беше наред с изключение на светещият в червено знак за спирачната течност). Реших да долея във Варна. Прибрах се във Варна, паркирах и след 2-3 дена реших да ходя на плаж. Запалих я и когато натиснах съединителя, той беше много мек. Имаше само около 5 см. най долу в които беше нормален. Порових се из форума и попаднах на на няколко теми само че за е36-ца, а аз съм с е46-ца 136 к.с.. Принципа ми се стори същия, затова днес си проверих спирачната течност и беше под минимума :shock: . Колегите споделят че проблема е в една от двете помпи, но немога да разбера от коя точно е?! Тъй като немога да ида до канал нито до майстор. Някой ще може ли да ми обясни какво да направя за да стигна поне до майстора :driving: . Между дрогото съм сам и няма да откажа малко помощ от някой колега утре. После ще има и майсторлъшка маса за майстора :) :bchug: .
Благодаря Ви предварително !
Човек колкото и добре да живее рано или късно се жени, син идиот му се ражда и ако не е карал BMW, за кво е живял?!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330cd

Re: е46 136 к.с. Проблем със съединител, горна / долна помпа

Мнение от unikalen88 » 16 Авг 2012, 9:46

ами колега,сега едната помпа е долу под-колата при скоротната кутия-другата е в купето при педала на съединителя.Въпроса е коя е проблемната??? :mhihi:кво да направиш-сипваш течност до максимома,за да имаш съединител,палиш и направо при маистова да погледне за всеки случаи и да потвърди че е горната и си купуваш или върсиш ремонтен комплект с гумички и тем подобни,но маи- некатар тези комплекти,ма то не е много скъпа долната е около 60=-70 лева няква немска марка беше-ще има и по-евтини.смяната на долната помпа е елементарна мисля и горе ще е така-може да опиташ сам ако си малко в час :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 16 Авг 2012, 11:56

el_pichi написа:Здравейте колеги,

Проблемът ми е следният. Преди около 2 месеца забелязах петно от течност на предната шофъорска стелка, точно пред педалите.

Колега свали корите над педалите и си прегледай горната помпа на съединителя ,най вероятно тече от нея.
Не отлагай дълго това ,защото може да останеш без грам съединител на някое кръстовище.
На другата ми кола съм сменял и двете помпи ,обикновено първо заминава горната ,долната издържа по дълго
време ,но все пак всичко е индивидуално. Долната помпа можеш много лесно да я прегледаш на канал като я
извадиш от леглото и в скоростната кутия без да я разкачаш от хидравличната магистрала.
Ако не си наясно с тези неща ,по добре потърси добър майстор.
Успех.

Потребител
Аватар

Мнение от el_pichi » 16 Авг 2012, 16:46

А като долея течност следва ли процес на обезвъздошаване и как се прави, че нямам никакви инструменти тук :( . Кофти положение, но ще я направим ;) . Благодаря ви колеги за бързите отговори. Ще споделя кво съм направил.
Човек колкото и добре да живее рано или късно се жени, син идиот му се ражда и ако не е карал BMW, за кво е живял?!

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 16 Авг 2012, 17:01

Ако няма никакъв съединител след доливането трябва да се обезвъздуши, т.е. ако в системата има въздух.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от unikalen88 » 19 Авг 2012, 14:25

el_pichi написа:А като долея течност следва ли процес на обезвъздошаване и как се прави, че нямам никакви инструменти тук :( . Кофти положение, но ще я направим ;) . Благодаря ви колеги за бързите отговори. Ще споделя кво съм направил.

мисля че не,като понапомпиш то ще си проличи ако педала се втвърди и съединителя доиде си готов за път
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от el_pichi » 19 Авг 2012, 20:33

Колеги "алелуя" ! Долях си спирачна, понапомпих съединителя и се оправи. Изкапа и около 150 мл. под педала, но все още имам съединител и не свети датчика за спирачната течност. Свалих кората и видях точно от каде тече - от маркуча който влиза в помпичката, сигурно идва от казанчето. Тече точно от свръзката на маркуча с помпичката. Сега въпросът ми е да сменя само маркуча или помпичката? Моля дайте мнения. Благодаря за помоща ! :bowdown:

Потребител
Аватар

Мнение от el_pichi » 23 Авг 2012, 1:36

Колеги проблема е установен. Когато започнах да свалям помпичката, бракнах отзад за да извадя маркуча, който идва от казанчето и ми остана в ръката. Счупен е входа на помпичката, т.е. един пластмасов изход, където влиза този маркуч. Странното е че още имам съединител :D . Струва ми се че е лесно за сменяне и май ще я сменям сам. Някой има ли представа каква е цената на помпата и дали си заслужава да посетя някоя морга ?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от unikalen88 » 23 Авг 2012, 11:33

вземи си нова колега,тва не е маитап,от морка може след 20 километра да умте и тя и ако си на път кво правим :smoke:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от el_pichi » 23 Авг 2012, 21:19

Днес бях до елит карс и ми предложиха няква италианска за 99 лв. и бош помпа за 250 лв. В последствие ми казаха че на елит карс частите са китайски и ги продават за италиански. А 250 лв. ми се струват много за една помпичка. Та за сега ще тарся други варианти. Обадих се и на един сервиз БОШ УНИ АУТО и им казах да ми направят цена за ремонт с помпа. Казаха ми цена за ремонт 60 - 70 лв. и помпа за 250 лв. - немска(каза че била оригиналната), но ми каза че ще тарси по ефтин вариант на помпата. Попитах го за втора ръка от морга дали си заслужава и той каза, че не са някакъв масов проблем и че помпите са сравнително здрави и търпят, но новата е за предпочитане. Тези 60 - 70 лв. за ремонт също ми се виждат много но май трябва да свиквам, защото явно в БГ който кара БМВ му свалят кожата с тез цени. Та се чудя толко ли е труден тази подмяна на помпата, дали няма да мога да си я сменя сам :?: Моля ако някой е сменял или е запознат с процедурата да искаже мнение или препоръки.
Благодаря Ви много за подкрепата.

Потребител
Аватар

Мнение от el_pichi » 04 Сеп 2012, 0:06

Здравейте колеги отново,
Най накрая отстраних проблема и всичко си е пореда. Благодаря на всички за помоща :bowdown:

Назад към E46