Наи-доброто предложение за масло
Модератор: cww
Туртурело, маслата които карат колите северно от Алпите по принцип са ...W30, за нашите ширини препоръчват ...W40, а за по-топли (арабягите) - ...W50.
При по-ниски температури маслото е по-гъсто и по-трудно "бяга" през гарнитурите. Сигурен съм, че знаеш това ако си карал руска кола. ШЕЛ дават за старите автомобили 15W50, а за трагичните - 20W50. Не съм голям специалист, за да кажа как би работило 0W30 през летните t<40C. Като пример прост ще ти кажа, че много мой приятели карат дизелите си (стари естествено) с 15W40 през лятото и 10W40 през зимата. При t< -10C стартерът ми трудно върти двигателя с 15-ка. С 10-ката нямам проблем. 0W20 според мен е за рали "1000-та езера" във Финландия.
При по-ниски температури маслото е по-гъсто и по-трудно "бяга" през гарнитурите. Сигурен съм, че знаеш това ако си карал руска кола. ШЕЛ дават за старите автомобили 15W50, а за трагичните - 20W50. Не съм голям специалист, за да кажа как би работило 0W30 през летните t<40C. Като пример прост ще ти кажа, че много мой приятели карат дизелите си (стари естествено) с 15W40 през лятото и 10W40 през зимата. При t< -10C стартерът ми трудно върти двигателя с 15-ка. С 10-ката нямам проблем. 0W20 според мен е за рали "1000-та езера" във Финландия.
quixzole написа:Dnes mi preporuchaha Aral 0W40 pulna sintetika......bilo chudesno, okolo 73 kinta e tubata 4l. I prodavacha kaza che Castrol v Bulgaria ne bil original...i ne go preporuchva!!!
Predi okolo dve godini vzeh aral 0w40 kakvoto ti govorish 7 tubi po 1L.
Vav vsiaka tuba beshe razlichen cviat... na tova ako mu vikash
chudesno. A Castrol e nai-dobroto - BMW preporachva Castrol.
Pishe go i na kapachkata za masloto na motora.
Bil sam v Germania i moga da ti kaja che Aral e veriga benzinostancii
a maslata sa prosto ei taka. Slagai Castrol Formula RS 0W-40 i
niama da sbarkash.
- LandShark
-
смирен поклонник
-
- Кара: w212 E500 4matic, E30 325ic
- Мечтае да кара: Specialized S-Works Epic и Dacia Logan 0.9tce
quixzole написа:I prodavacha kaza che Castrol v Bulgaria ne bil original...i ne go preporuchva!!!
Вярно че в БГ има много ментета Кастрол. Оригинал все пак може да си купиш от сигурни дилъри; аз лично си го купувам от Дарукар. Не съм имал проблем досега.
- LandShark
-
смирен поклонник
-
UgosTin написа:А преди да преминеш от едно семейство масла към друго - в смисъл от минерално към синтетично, трябва ли да се промива двигателя или ?
Силно препоръчително. Дори аз бих промивал ако се смяна марката на маслото...
LandShark написа:UgosTin написа:А преди да преминеш от едно семейство масла към друго - в смисъл от минерално към синтетично, трябва ли да се промива двигателя или ?
Силно препоръчително. Дори аз бих промивал ако се смяна марката на маслото...
Иии, стррашно много благодаря, аз иначе щях да набутам синтетиката ей така:))
- Calibra16V
- сбъркал колата, но не и форума
-
Re: Наи-доброто предложение за масло
LandShark написа:Kyде си чел че пълната синтетика има недостатъци?
Аз пък съм чел обратното: че пълната синтетика има много предимства, като едно от основните е че си запазва качествата по-дълго време отколкото минералните масла или полусинтетиките.
Проблема е че синтетиките са новост и по-старите автомобили са с двигатели, които са разработвани за по-обикновени масла. Това не означава че е невъзможно по-стар двигател да работи със пълна синтетика. Просто има по-голяма вероятност (особено ако е на повече километри) да харчи повече масло... понеже синтетиката е по-тънка.
Повечето маслари/сервизи обикновено директно казват - стара кола полусинтетика/минерално, нова кола - синтетика. Според мен те просто се презастраховат ако имаш стара кола (на много км) да не ти харчи много.
ТАКА ЧЕ ЗА ТЕБ ОСНОВНИЯ ВЪПРОС ТРЯБВА ДА БЪДЕ: "колко масло ти харчи?". Ако е в допустимите граници, според мен си карай с пълна синтетика - това са по-добрите масла. А специално оригиналния CASTROL пълна синтетика е много добро масло. Лично аз такова използвам и съм много доволен. Мотора ми е М20, от по-старите малки шестаци в последните 8К км съм с Castrol RS Formula 0W40 и грам не съм долял. Е вярно че специално моя двигател е "по-особен", ама и //Мегов е с М20 на 150К+ км и той кара с такова масло без проблем. Та лично аз съм фен на синтетиките. Въпреки че цената им е по-висока, за сметка на това според мен получаваш по-добра защита на двигателя и докато разхода на масло е поносим си джъткай спокойно със синтетика.
da i az sum na sushtoto mnenie samo 4e polzvam Castrol 10W60 Racing sintetic i sushto sum mnogo dovolen ne mi har4i gram maslo...
- ///MPowered
-
поклонник на E36
-
OOPPSS абе да те питам нещо?!
не е по темата ама гледам че си написал че имаш Е36 325i - 96 година
абе след 95 година 325i не се ли заменя с 328i ??

не е по темата ама гледам че си написал че имаш Е36 325i - 96 година

абе след 95 година 325i не се ли заменя с 328i ??

- LandShark
-
смирен поклонник
-
Не съм ООППСС, но смятам да се включа...
Вярно че след '95-та автомобилите 325i са заменени от новия топ-модел 328i. Но все пак продължават да се произвеждат такива с 2.5 литров шестак, вече под означението 323i...
Вярно че след '95-та автомобилите 325i са заменени от новия топ-модел 328i. Но все пак продължават да се произвеждат такива с 2.5 литров шестак, вече под означението 323i...