Медицинската помощ по морето - мит, скъпо удоволствие или...
Модератори: mitaka7, Общи модератори
38 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- X-citer
- АЗ СЪМ ТОЛЕРИРАН :)
-
- Местоположение: БИАД. Снощи най-културно си излизах от там и някой ме настъпи по ръката
- Кара: E53 Х5 3.0d
- Мечтае да кара: по пътища без дупки
Медицинската помощ по морето - мит, скъпо удоволствие или...
Чудех се дали да не пусна тази тема още от морето, но реших да изчакам да се прибера и да се успокоя малко, защото иначе щях да използвам доста нецензурни думи.
Та дойде време да ви разкажа и за моите неволи по нашето черноморие и за абсурда наречен здравеопазване. Не пожелавам на никого да му се наложи да търси спешна медицинска помощ по морето - такава просто няма!!! А сакатлъци там стават постоянно и непрекъснато - катастрофи, натравяния (я с алкохол, я с вкусна храна в някое заведение, което не е чувало за ХЕИ)... Та преди около седмица както си плажуваме с приятели на Дюни и се забавляваме във водата при едно сборичкване във водата с Владо Маймуната си контузих доста сериозно левия крак. Без да искам го изритах доста силно под водата. Чу се едно "хряс" и когато отворих очи от болка видях как си обръщам наопаки три от пръстите на крака. Реших, че не е нищо сериозно и че просто съм ги изкълчил и до вечерта всичко ще мине. Закуцуках си към капанчето и започнах да се лекувам с узо. След около два часа обаче погледнах към крака си и освен големия оток констатирах, че и два от пръститем вече са не просто лилави, а изцяло черни от отока. Едно момче от компанията предложи да ме закара до Созопол, тъй като там имало болница. ОК, запалихме колата и тръгнахме на там за да ме погледнат. Влезнахме в болницата и защо ли се надявах да намеря някой там в 17:00
Както и да е след като се наложи да свиркаме и да викаме "ехооо" от някъде се показа една жена. Не можах да разбера фелдшерка ли е, сестра ли е или е чистачка... Погледна ми крака в коридора (само го погледна без дори да се навежда, а го бях мил преди да й го подам
) и ми каза, че няма как да ми помогне. И аз е така
Викам "Ама нали тука е болница, ще си платя каквото трябва, само някой да ме види за да знам дали имам нещо потрошено..." Жената каза, че няма лекар, няма рентген, няма нищо.... да ходя в Бургас да търся някой
Еми хубаво, ще ходя, ама като вече е 17:30 дали ще намеря някой или само ще си се разхождам. Я по-добре да изчакам до утре и да отида рано сутринта да ме прегледат (интересно ми е какво щях да правя ако съм без кола и как щях да куцукам из удобния градски транспорт ако съм си направил точна сметка на парите за бензин и т.н.). Както и да е, станах раничко сутринта запалих Е39-ката и се отправих към Бургас. Всичко хубаво, обаче не познавам града въобще. Минавал съм само транзит като пътувам към южното ни черноморие. Добре, че едно приятелче ми даде на заем неговата навигация та да не се изгубя.
Бяха ме упътили към Окръжна Болница - Бургас. Намерих я лесно. Влизам в болницата и отивам на регистратурата:
- Добър ден! Искам да си запиша час за преглед при ортопед.
Една сърдита леля гледайки ме из зад две дъна от буркани ми отговаря:
- Заповядайте в Понеделник в 08:30!
- Но нали днес е Понеделник?!?
- Другия!
- Как така другия?!?
- Нямаме ортопед, елате другата седмица!
- Госпожо, летуващ съм тук и мисля, че имам счупени пръсти на крака, не мога да чакам до другия Понеделник, няма ли кой да ме види???
- Не няма, ако искате да ви прегледат елате другия понеделник.
Пожелах и приятен ден, въпреки, че на езика ми бяха доста по цветущи изрази. Качих се в колата и навигацията ме откара до някаква друга болница. Отидох до регистратурата и:
-20 лева!
Беше ми пределно ясно, че при тези мародери е в пълна сила максимата "ден година храни", ама викам я като съвестен гражданин на Република България да се възползвам от полагащото ми се медицинско обслужване според закона на нашата държава.
- Спешната медицинска помощ не е ли безплатна? - направих се на ударен.
- Прегледа при ортопед ще ви струва 20 лева!
- Но аз съм здравно осигурен, можете да проверите в компютъра (видях, че компютъра й е отворен на страницата на НОИ).
- Добре тогава, дайте ми направление от личния лекар!
- Ама как да ви дам направление, като личният ми лекар е в София, а аз се нуждая от медицинска помощ тук в момента.
- Тогава прегледът ще ви струва 20 лева.
Жена ми вече започна да губи търпение и ме сръчка да плащам и да ходиме да ме види касапина. Платих. Попитах за час. Беше ми обяснено, че няма час - качваш се и чакаш докато ти дойде реда. Каичих се пред кабинета имаше около 30 пациента чакащи за преглед. Направо ми стана лошо като ги видях, но няма начин ще се чака. Да обаче лекарят явно не си даваше много зор между кафетата и цигарите и след повече от час опашката пред мен почти не беше мръднала. Направих една бърза калкулация и като сметнах и обедната му почивка се видя, че няма да ме приеме днес и утре пак ще трябва да бия сума ти километри да вися по опашките. Тръгнах си и от тази болница. Викам си "ще търся някоя частна клиника, там ще ми обърнат внимание". Излезнах на улицата и почнах да обикалям с колата. Спрях на една стоянка с таксита и попитах един шофьор за частна клиника. Изпрати ме в Транспортна Болница - някакви частници я били взели и вече не била държавна. Викам си разгеле! Най-накрая някой ще ми каже за какво става въпрос. Отидох на регистратурата и отново най-смирено започнах познатия диалог:
- Ами няма часове, елате след 15:00.
- Госпожо сега е 10:30, не съм от тук, нямам възможност да чакам до 15:00.
- Тогава ще имаме лекар, преди това няма кой да ви предгледа.
Като се замислих, че и да чакам до 15:00 ако пред има 5 човека за преглед, тоя ще си грабне шапката в 17:00 и аз пак ще си остана очарован от вниманието на родните ни лекари. Тръгнах си и от тук и тръгнах да търся друга болница. Звънях на Иво, на Асен и на не знам още кой да се свържат с някой от бургазлии ако може да ме насочат на някъде. Иво ми звънна да търся някаква клиника Света София в близост до хотел България. Навигацията превъртя и почна да ме вкарва в някакви улици без изход и да ме върти в кръг. Изключих я и по стария изпитан метод с питане и налучкване я открих с 300 зора. Отидох там. Взеха ми още 20 лева за да ме приеме доктора. Отидох пред кабинета и там имаше десетина човека. Влезнх след около час и половина чакане. Доктора без да ме погледне директно мио написа една бележка и ми вика:
- Плати още 20 лева и отивай на рентгена.
Побеснях!!! За какво висях час и половина та да ме прати на рентген, като беше ясно още от самото начало, че ще трябва да се минава от там. Както и да е. Отидох. Айде пак чакане за ред и там. Снимаха ме. Айде пак чакане пред кабинета на доктора. За щастие се оказа малкото зло - няма счупване, но съм изпокъсал мускулните връзки и на трите пръста. Както и да е, не ме болеше толкова крака, колкото ме болеше факта, че цял ден ме правят на маймуна и то при положение, че си плащам!!! Не съм отишъл на никой да искам услуга! А това, че осем години подред си плащам здравните осигуровки без да съм пропуснал нито месец, явно не е от значение....
И после ми реват, че им били малки заплатите. Не са ви малки, даже са ви много! Просто не ми се мисли, ако недай Боже катастрофирам някъде там с колата и ми се налага някаква сериозна интервенция какво ще се случи с мен....

Та дойде време да ви разкажа и за моите неволи по нашето черноморие и за абсурда наречен здравеопазване. Не пожелавам на никого да му се наложи да търси спешна медицинска помощ по морето - такава просто няма!!! А сакатлъци там стават постоянно и непрекъснато - катастрофи, натравяния (я с алкохол, я с вкусна храна в някое заведение, което не е чувало за ХЕИ)... Та преди около седмица както си плажуваме с приятели на Дюни и се забавляваме във водата при едно сборичкване във водата с Владо Маймуната си контузих доста сериозно левия крак. Без да искам го изритах доста силно под водата. Чу се едно "хряс" и когато отворих очи от болка видях как си обръщам наопаки три от пръстите на крака. Реших, че не е нищо сериозно и че просто съм ги изкълчил и до вечерта всичко ще мине. Закуцуках си към капанчето и започнах да се лекувам с узо. След около два часа обаче погледнах към крака си и освен големия оток констатирах, че и два от пръститем вече са не просто лилави, а изцяло черни от отока. Едно момче от компанията предложи да ме закара до Созопол, тъй като там имало болница. ОК, запалихме колата и тръгнахме на там за да ме погледнат. Влезнахме в болницата и защо ли се надявах да намеря някой там в 17:00

Еми хубаво, ще ходя, ама като вече е 17:30 дали ще намеря някой или само ще си се разхождам. Я по-добре да изчакам до утре и да отида рано сутринта да ме прегледат (интересно ми е какво щях да правя ако съм без кола и как щях да куцукам из удобния градски транспорт ако съм си направил точна сметка на парите за бензин и т.н.). Както и да е, станах раничко сутринта запалих Е39-ката и се отправих към Бургас. Всичко хубаво, обаче не познавам града въобще. Минавал съм само транзит като пътувам към южното ни черноморие. Добре, че едно приятелче ми даде на заем неговата навигация та да не се изгубя.
Бяха ме упътили към Окръжна Болница - Бургас. Намерих я лесно. Влизам в болницата и отивам на регистратурата:
Една сърдита леля гледайки ме из зад две дъна от буркани ми отговаря:
- Заповядайте в Понеделник в 08:30!
- Но нали днес е Понеделник?!?

- Другия!
- Как така другия?!?
- Нямаме ортопед, елате другата седмица!
- Госпожо, летуващ съм тук и мисля, че имам счупени пръсти на крака, не мога да чакам до другия Понеделник, няма ли кой да ме види???
- Не няма, ако искате да ви прегледат елате другия понеделник.
Пожелах и приятен ден, въпреки, че на езика ми бяха доста по цветущи изрази. Качих се в колата и навигацията ме откара до някаква друга болница. Отидох до регистратурата и:
-20 лева!
Беше ми пределно ясно, че при тези мародери е в пълна сила максимата "ден година храни", ама викам я като съвестен гражданин на Република България да се възползвам от полагащото ми се медицинско обслужване според закона на нашата държава.
- Спешната медицинска помощ не е ли безплатна? - направих се на ударен.
- Прегледа при ортопед ще ви струва 20 лева!
- Но аз съм здравно осигурен, можете да проверите в компютъра (видях, че компютъра й е отворен на страницата на НОИ).
- Добре тогава, дайте ми направление от личния лекар!
- Ама как да ви дам направление, като личният ми лекар е в София, а аз се нуждая от медицинска помощ тук в момента.
- Тогава прегледът ще ви струва 20 лева.
Жена ми вече започна да губи търпение и ме сръчка да плащам и да ходиме да ме види касапина. Платих. Попитах за час. Беше ми обяснено, че няма час - качваш се и чакаш докато ти дойде реда. Каичих се пред кабинета имаше около 30 пациента чакащи за преглед. Направо ми стана лошо като ги видях, но няма начин ще се чака. Да обаче лекарят явно не си даваше много зор между кафетата и цигарите и след повече от час опашката пред мен почти не беше мръднала. Направих една бърза калкулация и като сметнах и обедната му почивка се видя, че няма да ме приеме днес и утре пак ще трябва да бия сума ти километри да вися по опашките. Тръгнах си и от тази болница. Викам си "ще търся някоя частна клиника, там ще ми обърнат внимание". Излезнах на улицата и почнах да обикалям с колата. Спрях на една стоянка с таксита и попитах един шофьор за частна клиника. Изпрати ме в Транспортна Болница - някакви частници я били взели и вече не била държавна. Викам си разгеле! Най-накрая някой ще ми каже за какво става въпрос. Отидох на регистратурата и отново най-смирено започнах познатия диалог:
- Ами няма часове, елате след 15:00.
- Госпожо сега е 10:30, не съм от тук, нямам възможност да чакам до 15:00.
- Тогава ще имаме лекар, преди това няма кой да ви предгледа.
Като се замислих, че и да чакам до 15:00 ако пред има 5 човека за преглед, тоя ще си грабне шапката в 17:00 и аз пак ще си остана очарован от вниманието на родните ни лекари. Тръгнах си и от тук и тръгнах да търся друга болница. Звънях на Иво, на Асен и на не знам още кой да се свържат с някой от бургазлии ако може да ме насочат на някъде. Иво ми звънна да търся някаква клиника Света София в близост до хотел България. Навигацията превъртя и почна да ме вкарва в някакви улици без изход и да ме върти в кръг. Изключих я и по стария изпитан метод с питане и налучкване я открих с 300 зора. Отидох там. Взеха ми още 20 лева за да ме приеме доктора. Отидох пред кабинета и там имаше десетина човека. Влезнх след около час и половина чакане. Доктора без да ме погледне директно мио написа една бележка и ми вика:
- Плати още 20 лева и отивай на рентгена.
Побеснях!!! За какво висях час и половина та да ме прати на рентген, като беше ясно още от самото начало, че ще трябва да се минава от там. Както и да е. Отидох. Айде пак чакане за ред и там. Снимаха ме. Айде пак чакане пред кабинета на доктора. За щастие се оказа малкото зло - няма счупване, но съм изпокъсал мускулните връзки и на трите пръста. Както и да е, не ме болеше толкова крака, колкото ме болеше факта, че цял ден ме правят на маймуна и то при положение, че си плащам!!! Не съм отишъл на никой да искам услуга! А това, че осем години подред си плащам здравните осигуровки без да съм пропуснал нито месец, явно не е от значение....
И после ми реват, че им били малки заплатите. Не са ви малки, даже са ви много! Просто не ми се мисли, ако недай Боже катастрофирам някъде там с колата и ми се налага някаква сериозна интервенция какво ще се случи с мен....

- BMWALPINA
- и аз незнам
-
- Кара: E36 325i
Добре дошъл в булгаристан
и аз имах скоро подобна случка тъйче искренно ти съчуствам...
да не говорим че при мен се случва в Пловдив във неделя
след като издирвах 4 часа ортопед който като го намерих си лежеше на един диван във сестринската стая ме насочи към невролог без да ме прегледа и като му казах че е незнам кой за каде е но той е определено за дебелариум щяхме да сме и двамата после за ренген 

и аз имах скоро подобна случка тъйче искренно ти съчуствам...
да не говорим че при мен се случва в Пловдив във неделя

Ако неможеш да караш, НЕДЕЙ! Уважавай живота на другите ако не ти пука за твоя.
АЗ КАРАМ СПОРЕД ПРАВИЛНИКА ЗА ДВИЖЕНИЕ. А ВИЕ?
АЗ КАРАМ СПОРЕД ПРАВИЛНИКА ЗА ДВИЖЕНИЕ. А ВИЕ?
- hemicharger
- старши ентусиаст
-
- Кара: всичко на колела
- Детайли за колата: E38 IAL 07.2001
Не знам какво да кажа......! Докато четях преживяванията ти, направо имах чуството че все едно на мене ми се е случило! 

Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...
- GeorgiMarinov
- младши ентусиаст
-
- Кара: F80 M3 Competition
- Мечтае да кара: E30 M3 Sport Evolution 1990, E36 M3, Е46 М3 CSL, E90 M3 CRT
Да чукам на дърво почти всяко лято летуваме с приятели на Слънчев Бряг не ми се е случвало да търся медицинска помощ. Щом в Созопол и Бургас стават такива чудеса, представете си в един курорт какво ще е обслужването
. Там клиниката е на 1 етаж със 3 стаи
. Гледам сега строят нова HOSPITAL нова сграда ... нови линейки, но за какво всичко като един приятел ме каза, че преглед в спешното е 50 евро независимо от коя държава си
. България никога няма да се оправи и затова сме на този ред, защото всяка една от институциите ни има безотговорност и корупция! Поне нека болниците ни да бъдат във ред, СТАВА ДУМА ЗА НАШИЯ ЖИВОТ И НА НАШИТЕ БЛИЗКИ ! Тотално съм разочарован от тази държава ! Благодаря.

- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
и да разпрааме случки/аз също имам за разпраане/ файда нема. убедил съм се ,че нямаш ли човек в болница и в софия ше те търкалят като простинал кон напред -назад! на морето ,па да не говорим. единственият шанс е ако си сериозно болен да палиш за дома и да си търсиш познатият доктор. другото е бош-лаф! важното е ,че не си сериозно контузен/въпреки че тия връзки ше ти заздравяват бая време/ ,лошото е ,че са ти насрали почивката и вместо да се печеш и дегустираш си висял по клиники...! пийни нещо и плюй на тая работа. пази се на връщане от камикадзета и тва е.
- hemicharger
- старши ентусиаст
-
- Кара: всичко на колела
- Детайли за колата: E38 IAL 07.2001
За С. Бряг дори имаше статия че прегледите на някои места били и по 100 евро 

Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...
...
С добьр ден така става .....
Ти представяшли си окрьжна болница на областен град ортопед да няма ........
плащаме здравни осигоровки и ходим на частно

плащаме здравни осигоровки и ходим на частно

- _BmW_™
- Шами
-
- Кара: с 240 бавно из града
- Мечтае да кара: Е36 с V10....
- Детайли за колата: Много бързо V10
Re: ...
Din написа:С добьр ден така става .....![]()
![]()
Ти представяшли си окрьжна болница на областен град ортопед да няма ........
плащаме здравни осигоровки и ходим на частно![]()
напълно е възможно сепак сме в Бг

///M

- Dimo
- баварски фанатик
-
- Кара: нещо...
- Мечтае да кара: McLaren F1 LM
Добрия стар Пирогов, защо го няма във всеки БГ град и село
Иначе това е горчивата истина, проблема обаче според мен не е толкова много в лекарите колкото в държавата. Не казвам че е са виновни и нехаят за хората, но държавната машина е измислила да не е задължително по курортите да има спешни звена и мед. центрове, тя е виновна за бюрокрацията благодарение на която ти си здравно осигурен и си плащаш понеже нможеш да отидеш до личния си лекар в София (пълен абсурд). Държавата е виновна за това че изгони много лекари в чужбина с ниските заплати, защото все пак и те са хора, а като има недостиг неможе да очакваш един лекар да работи 12 или 24 часа смяна нали така. Държавата е виновна за всичко, а тя се ръоводи от ония 240 в парламента, така че ето ти отговора на въпроса къде е проблема!

Иначе това е горчивата истина, проблема обаче според мен не е толкова много в лекарите колкото в държавата. Не казвам че е са виновни и нехаят за хората, но държавната машина е измислила да не е задължително по курортите да има спешни звена и мед. центрове, тя е виновна за бюрокрацията благодарение на която ти си здравно осигурен и си плащаш понеже нможеш да отидеш до личния си лекар в София (пълен абсурд). Държавата е виновна за това че изгони много лекари в чужбина с ниските заплати, защото все пак и те са хора, а като има недостиг неможе да очакваш един лекар да работи 12 или 24 часа смяна нали така. Държавата е виновна за всичко, а тя се ръоводи от ония 240 в парламента, така че ето ти отговора на въпроса къде е проблема!

- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
Dimo написа:Добрия стар Пирогов, защо го няма във всеки БГ град и село![]()
!
наистина софиянци сме свикнали квото и да ни стане да тичаме в пирогов. и там наистина са най-добрите за спешни случаи. просто като ти се сипят секи ден хиляди проблемни няма начин да не се научиш да ги оправяш.
за сметка на тва като им дойде некой с малък проблем го отвяват...!което също е разбираемо. не може секи като го засърби некъде да му обръщат внимание...! във всеки случай човек има ли яд-голем в софия тича там ,па ако го върнат -начи яда не е голем. иначе и там кипи яко взимане,а най-интересното е ,че те почват санитарите от вратата. понякога сестрите и докторите взимат по-малко рушвет от тоя дет те вози или сменя чаршафите...!!! гнусна работа е тва българското здравеопазване. едните малко зимат и изнудват -другите викат :много им е и тва...!!мамата си трака. да не те стига ,дет се вика....
- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Голям срам в указателя на е30 не срещнах никой от Бургас, моя телефон е вече там, ще се радвам да помогна на всеки нуждаещ се, а за държавата май коментара е излишен.
Така е колега.Мен ме вика личния лекар да мина профилактичен преглед.Взимам си час за другия ден като изрично им казвам да ми дадат час за 8,00ч.,че съм на работа.Плащам си няква дребна такса.Отивам на другия ден в 7,55ч. и гледам пред мен 10 човека.Като знам,че съм с час тръгвам да влизам и всички хора започват да ме питат защо ги пререждам,а аз им показвам бележката с часа и познай кво става?! Всички с часове между 8.00 и 8,15 и аз
Съответно една красива майна на докторите и газ към работата. Преди като си бях счупил ключицата, баща ми и един лекар комшия ме карат към хирургиите и комшията му казва да вземе 10-тина бири за дежурните лекари за да ми обърнат по-бързо внимание,че иначе няма кой да те погледне.Влизаме в дежурната стая където са лекарите и гледаме играят карти.Комшията им казва така и така....,а те започнаха да си отварят бирите и единия вика,че след малко щяла да дойде сестрата да ме погледне първо!Аз пък не можех да си намеря място от болка ама на кой му пука?!
Мога само да ти пожелая бързо оздравяване и да не ти се налага да ходиш по болници!

Мога само да ти пожелая бързо оздравяване и да не ти се налага да ходиш по болници!
- kronos
- ентусиаст
-
- Кара: MB w212 AMG
- Мечтае да кара: по пътища без дупки
Преди няколко месеца трябваше да откарам мой близък в спешното в Окръжна болница-Варна. Като отидохме там той беше в съзнание, направиха му някакви изследвания и го оставиха на едно легло. На снимката се виждаше че има малък кръвоизлив в мозъка. Трябваше спешно да се оперира и започнахме да чакаме хирург. Чаках го 4 часа и въпреки това той не дойде(имал някаква работа човека). През това време дежурните лекари пиеха кафенце и си правиха майтап с някакъв алкохолик. На петия час ми казаха че трябва да го преместят в друга болница защото хирурга въобще нямало да дойде. Преместиха го с линейка в една друга болница и там се наложи отново да обиколя с него всички етажи за изследвания, при условие че вече имаше такива. Най накрая (след 9-10часа) един лекар като видя и последната снимка ми каза че е можело да се спаси, но в първите 2-3 часа и че от разкарването с линейки по хубавите варненски пътища, кръвоизлива се е увеличил много и вече не може да се направи операция.
Излезе прав, след няколко дена човека почина.
Коментарите ги оставям на вас.
От многото ходения по болници стигнах до извода че българското здравеопазване е една добре организирана мафия. Примирил съм се със всичко друго във скапаната ни държавица, но отнася ли се за човешки живот - това вече е непростимо.
Излезе прав, след няколко дена човека почина.
Коментарите ги оставям на вас.
От многото ходения по болници стигнах до извода че българското здравеопазване е една добре организирана мафия. Примирил съм се със всичко друго във скапаната ни държавица, но отнася ли се за човешки живот - това вече е непростимо.
38 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3