за цените на ЛС
Модератор: I.Voykov
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Stanchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 7er
за цените на ЛС
не знам ама мене супер ме дразни
толкова ли е срамно да се обяви цена в темата, така се спестява много спам.
или е хитра тактика 5 дена да седи на първите позиций, като хората пишат:
дай цена на ЛС
дай и на мен
същото е и със снимки на ЛС, снимки на имейл
нещо няма ли да се формира като правило при състявянето на обява с цел избягване на спам?

толкова ли е срамно да се обяви цена в темата, така се спестява много спам.
или е хитра тактика 5 дена да седи на първите позиций, като хората пишат:
дай цена на ЛС
дай и на мен
същото е и със снимки на ЛС, снимки на имейл
нещо няма ли да се формира като правило при състявянето на обява с цел избягване на спам?

- VesoPesa
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
- Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo
относно цените го има момента с другия спам, така да се каже, дето се изсипват ХХХ броя разбирача който почват веднага да умуват
друг е въпроса че понякога подобни коментари са напълно оправдани, но...

друг е въпроса че понякога подобни коментари са напълно оправдани, но...

- Stanchev
- старши ентусиаст
-
за това мисля, че в тунинг форума имаше един бутон за рапорт на мнение - един вид прееби другарче, ама това е начина според мен. иначе 80% офтопик.
както се казва глава море, акъл - шамандура
както се казва глава море, акъл - шамандура

- Vlados
- с две лица
-
- Кара: на задно предаване
В повечето форуми (не говоря само за автомобилните) правилата за пускане на обява изискват задължително описание, снимка, цена и телефон за връзка. Не виждам наистина, защо не се направи и тук така. Хем всичко ще е прозрачно, хем разни дистарикати няма да се опитват да хитреят на дребно...
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Vlados написа:В повечето форуми (не говоря само за автомобилните) правилата за пускане на обява изискват задължително описание, снимка, цена и телефон за връзка. Не виждам наистина, защо не се направи и тук така. Хем всичко ще е прозрачно, хем разни дистарикати няма да се опитват да хитреят на дребно...
Да не говорим че според Българското законодателство е задължително да се обявяват цени на стоките
И друго,аз съм "ЗА" коментарите на цените на някой самозабравили се ,освен това много често една стока се продава със сериозно завишение,и ако някой колега не помогне като даде линк къде колко струва въпросната стока,някой "гори" и после го е яд и на сайта и на колегите.
Аз примерно разбирам от компютри и смарт телефони,поназнайвам и цени,и като видя няко като изпраска некакъв буклук на егати и цената...но съм се въздържал да коментирам...
- miroslav4ev
- младши ентусиаст
-
- Кара: БМВ 325 ТД '93
- Детайли за колата: тъмно син металик
Vlados написа:В повечето форуми (не говоря само за автомобилните) правилата за пускане на обява изискват задължително описание, снимка, цена и телефон за връзка. Не виждам наистина, защо не се направи и тук така. Хем всичко ще е прозрачно, хем разни дистарикати няма да се опитват да хитреят на дребно...
И аз съм за, да има:

- Stanchev
- старши ентусиаст
-
също така и да се казва какво е състоянието!
писна ми да купувам боклуци снимани от хубавата страна и после мрън мрън ама не съм го видял, ама не е мое и т.н.
като си пишеш състояние - отлично и ми пратиш боклук (понеже си "забравил" да отметнеш на еконт да го погледна преди да платя) си го взимаш за твоя сметка обратно и си плащаш разходите и/или при повторно нарушение (предлагам да се записват някъде като досие) банана отзад и немаш работа във форума
писна ми да купувам боклуци снимани от хубавата страна и после мрън мрън ама не съм го видял, ама не е мое и т.н.
като си пишеш състояние - отлично и ми пратиш боклук (понеже си "забравил" да отметнеш на еконт да го погледна преди да платя) си го взимаш за твоя сметка обратно и си плащаш разходите и/или при повторно нарушение (предлагам да се записват някъде като досие) банана отзад и немаш работа във форума

- kriso85
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
- Мечтае да кара: BMW M
И според мен един шаблон за обяви и в ПРОДАВА ще е добре:
наименование за артикула
цялата налична информация за него
снимки
цена
координати за връзка с продавача
ПП: цена "по договаряне си мисля, че звучи малко несериозно и си е предпоставка за "далавера" , защото не може всеки да е запознат с цените на всичко. Коментар на цената може да се прави , но винаги трябва да има някаква основа за да започнат преговорите

ПП: цена "по договаряне си мисля, че звучи малко несериозно и си е предпоставка за "далавера" , защото не може всеки да е запознат с цените на всичко. Коментар на цената може да се прави , но винаги трябва да има някаква основа за да започнат преговорите

"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda

- Новини
-
kriso85 написа: ПП: цена "по договаряне си мисля, че звучи малко несериозно и си е предпоставка за "далавера" , защото не може всеки да е запознат с цените на всичко.
По същата логика може и продавача да не е съвсем сигурен каква е цената на това, което продава.

Думата "далавера" ми звучи малко неуместно в случая. Да не забравяме, че всяка страна, била тя купувач или продавач, търси изгода от сделката. Това е пазарен принцип. Не можеш да обвиниш някой, че ти е продал нещо за повече пари - в крайна сметка като купуваш нещо си длъжен да прецениш дали цената те устройва и да се осведомиш дали тя е реална. Несериозно е да очакваш някой да ти каже "Не искам 1000 лева, давам ти го за 500". Същото е и ако си продавач - това, че някой ти е предложил 500 лв за нещо, което струва 1000 и ти си приел сделката, не означава, че купувача е постъпил некоректно.
Разбирам желанието ви за абсолютен ред и прегледност, но това е малко като нож с две остриета и трябва да се подходи по-внимателно. Правилата трябва да са удобни и за двете страни (купувачи, продавачи). Ако се прекали с шаблоните и ограниченията, изтритите обяви ще стават все повече и повече, а от това страдат не само продавачите, но и купувачите!
Редно е всеки сам да прецени каква информация да предостави, когато пуска обява. Например ако човек не бърза с продажбата, едва ли е необходимо да си пуска публично телефонния номер, при положение, че може да го направи на ЛС само ако прецени, че купувача е сериозен. При малките частни обяви всичко е въпрос на личен избор. Ако не ви харесва дадена обява - пропуснете я. Ако няма цялата необходима информация - бъдете находчиви и се свържете с продавача за да я получите. Ако пък продавате нещо и не подходите сериозно към съставянето на обявата - вината за липсата на интерес ще си е ваша.
Търговията е двустранен процес.
- Vlados
- с две лица
-
- Кара: на задно предаване
И това е така, но има доста кратунковци, които умишлено пускат обяви с две думи, само и само някой да задава въпроси и да им ъп-ва обявата. Например обява: "Продавам части за Е36" и това е... и се почва: "Имаш ли това", "Имаш ли онова"... продавача си трае и като види, че днес няма въпрос, пуска отговор стрелкичка или "Имаш ЛС". В този случай другите как ще разберат, че продавача има или няма търсената от тях част.
Друг въпрос е, че виждаш някаква обява на нещо, което те интересува, но то няма цена. Пишеш в темата и чакаш... през това време си намерил друга обява за същото нещо и на изгодна цена и вид... сега почваш да се чудиш дали тази обява няма да е по-изгодна и чакаш отговор... през двата дни, които чакаш, веща от изгодната обява е продадена, а накрая ти получаваш ЛС с двойна цена и започваш да се ядосваш, че не си взел другата стока.
Друг вариант: получаваш чаканото ЛС с цената и поръчваш стоката, която ти е описана от продавача. Получаваш я и виждаш нещо, съвсем различно.... пишеш на продавача, а той ти вика: "Ами аз точно това исках да ти кажа".
Затова мисля, че задължителните атрибути трябва да са описанието, реална снимка (всеки, който има интернет има поне телефон с камера) и поне ориентировъчна цена (база за пазарлък), била тя и двойно по-висока.
Друг въпрос е, че виждаш някаква обява на нещо, което те интересува, но то няма цена. Пишеш в темата и чакаш... през това време си намерил друга обява за същото нещо и на изгодна цена и вид... сега почваш да се чудиш дали тази обява няма да е по-изгодна и чакаш отговор... през двата дни, които чакаш, веща от изгодната обява е продадена, а накрая ти получаваш ЛС с двойна цена и започваш да се ядосваш, че не си взел другата стока.
Друг вариант: получаваш чаканото ЛС с цената и поръчваш стоката, която ти е описана от продавача. Получаваш я и виждаш нещо, съвсем различно.... пишеш на продавача, а той ти вика: "Ами аз точно това исках да ти кажа".
Затова мисля, че задължителните атрибути трябва да са описанието, реална снимка (всеки, който има интернет има поне телефон с камера) и поне ориентировъчна цена (база за пазарлък), била тя и двойно по-висока.
- Stanchev
- старши ентусиаст
-
според мен трябва да има цена!
ако е по договаряне примерно "20 лв, договаряне"
ама такива по договаряне или изгодно? изгодно за кой? за купувача или продавача?
случвало ми се е от една обява с "цена на лс" питам аз колко струва - еди колко си, след 2 дена съм решен да купувам, но нали си имам едно наум и повторно питам за цената - различна
на въпроса защо е различна получавам отговор "тази част я продадох, сега имам по-добра, за това и цената е по-висока"
няма ли максимална информация за стоката, то обявата е един вид фантом, капан или както искате го наричайте. не е добре както за форума, така и за потребителите.
ако е по договаряне примерно "20 лв, договаряне"
ама такива по договаряне или изгодно? изгодно за кой? за купувача или продавача?
случвало ми се е от една обява с "цена на лс" питам аз колко струва - еди колко си, след 2 дена съм решен да купувам, но нали си имам едно наум и повторно питам за цената - различна

няма ли максимална информация за стоката, то обявата е един вид фантом, капан или както искате го наричайте. не е добре както за форума, така и за потребителите.

- kriso85
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
- Мечтае да кара: BMW M
!!Asen_X написа:kriso85 написа: ПП: цена "по договаряне си мисля, че звучи малко несериозно и си е предпоставка за "далавера" , защото не може всеки да е запознат с цените на всичко.
По същата логика може и продавача да не е съвсем сигурен каква е цената на това, което продава.Много пъти ми се е случвало да пусна нещо и да се ориентирам за цената спрямо това, което ми предлагат желаещите да купуват.
Думата "далавера" ми звучи малко неуместно в случая. Да не забравяме, че всяка страна, била тя купувач или продавач, търси изгода от сделката. Това е пазарен принцип. Не можеш да обвиниш някой, че ти е продал нещо за повече пари - в крайна сметка като купуваш нещо си длъжен да прецениш дали цената те устройва и да се осведомиш дали тя е реална. Несериозно е да очакваш някой да ти каже "Не искам 1000 лева, давам ти го за 500". Същото е и ако си продавач - това, че някой ти е предложил 500 лв за нещо, което струва 1000 и ти си приел сделката, не означава, че купувача е постъпил некоректно.
Разбирам желанието ви за абсолютен ред и прегледност, но това е малко като нож с две остриета и трябва да се подходи по-внимателно. Правилата трябва да са удобни и за двете страни (купувачи, продавачи). Ако се прекали с шаблоните и ограниченията, изтритите обяви ще стават все повече и повече, а от това страдат не само продавачите, но и купувачите!
Редно е всеки сам да прецени каква информация да предостави, когато пуска обява. Например ако човек не бърза с продажбата, едва ли е необходимо да си пуска публично телефонния номер, при положение, че може да го направи на ЛС само ако прецени, че купувача е сериозен. При малките частни обяви всичко е въпрос на личен избор. Ако не ви харесва дадена обява - пропуснете я. Ако няма цялата необходима информация - бъдете находчиви и се свържете с продавача за да я получите. Ако пък продавате нещо и не подходите сериозно към съставянето на обявата - вината за липсата на интерес ще си е ваша.
Търговията е двустранен процес.
Съгласен съм с написаното, но си мисля че един регламент на формата на обявата няма да е излишен. Защото освен случайните продавачи има и доста хора които продават доста интересни и полезни неща и спазват правилата. И така техните обяви (които са доста голям процент) ще са доста по-структурирани и подредени. И като цяло ще е по-подредено в продава. Далеч съм от мисълта, че модераторският екип трябва да подрежда всяка обява, да заключва всяка в която липсва снимка (примерно продавача не знае как да ги прикрепи и т.н.). Просто като повечето обяви са подредени и типизирани, масовият потребител ще види как трябва да бъде и ще се стреми към пускането на по-качествено съставени обяви и като цяло ще се подобри качеството

За цената по договаряне може би си прав, но практиката е : цена по договаряне, и после ЛС към всеки проявил интерес, е малко "кофти" защото си е по-добре да видиш примерно едни джанти с цена 600 лв. и да си направиш сметка. А като видиш същите джанти , които продавачът е готов да продаде за 600 лв. , ти си готов да ги дадеш, но няма цена, може и да подминеш... от това също "страдат" и двете страни.
За оставянето на телефон също не е задължително, все пак не всеки иска да му виждат номера в интернет.
Личното ми мнение е , че някои неща може да се "пипнат" и секцията ПРОДАВА да стане още по-полезна (доста неща съм си купил от там и за мен е полезна) и по-подредена.
Все пак административния екип решавате тези неща, тука просто си изказваме мненията

"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Съгласен съм на 100 процента с колегите,които казват,че трябва да има цена
Ще дам личен пример-купувал съм си кола 2 пъти и като обикалям по автопазари или оглеждам обяви абсолютно винаги съм подминавал без да се замисля обяви "по договаряне" без никаква ориентировъчна цена.
Според мен никой продаващ(или поне не у нашата мила родина)не обявявацена по договаряне само и единствено ,защото не е напълно сигурен каква е реалната пазарна стойност,а просто иска да си изпълни заветната мечта да е "тарикат",разбираш ли...
След като по закон е така,значи трябва да се спазва
Няма да откриваме топлата вода...

Ще дам личен пример-купувал съм си кола 2 пъти и като обикалям по автопазари или оглеждам обяви абсолютно винаги съм подминавал без да се замисля обяви "по договаряне" без никаква ориентировъчна цена.
Според мен никой продаващ(или поне не у нашата мила родина)не обявявацена по договаряне само и единствено ,защото не е напълно сигурен каква е реалната пазарна стойност,а просто иска да си изпълни заветната мечта да е "тарикат",разбираш ли...
След като по закон е така,значи трябва да се спазва

Няма да откриваме топлата вода...

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
... В раздел "Продава автомобили/мотоциклети" се забрани пускането на обяви които не касаят БМВ... По мой наблюдения "Продава автомобили/мотоциклети" е по-лесен за модерация от "Продава", защо и в раздел "Продава" не се забранят обяви които не касаят БМВ?...
... Липса на цената в обява /говорим за раздел "Обяви", при обява за автомобил би трябвало да е задължителна цената/ е предимство и недостатък... Когато има цена поне трима "експерта" се изразяват "еб**ти скъпото" или "много еФтина, ъп заради цената", което води до дискусии в нечия обява, което пък води до това обявата да е непрекъснато на първа страница, а хората които съставят и ЪП-ват по правилата обяви си ги търсят на 2, 3, 4 и т.н. страница.
Според мен по-добрия вариант е цена да се казва на ЛС, за да се избегнат тъпите коментари по адрес на цената... Друг е въпроса че 80% от хората в този форум са толкова прости, че вместо да пишат едно ЛС пишат в обявата.
... Единственото решение е повече наказания... Обявите да минават първо през одобрение на модератори /на пхпББ3 има такава опция/...
Не случайно раздел "Продава" е един от най-трудните раздели /може би само "Извън темата" му е конкурент/, да не кажа най-трудния...
... Липса на цената в обява /говорим за раздел "Обяви", при обява за автомобил би трябвало да е задължителна цената/ е предимство и недостатък... Когато има цена поне трима "експерта" се изразяват "еб**ти скъпото" или "много еФтина, ъп заради цената", което води до дискусии в нечия обява, което пък води до това обявата да е непрекъснато на първа страница, а хората които съставят и ЪП-ват по правилата обяви си ги търсят на 2, 3, 4 и т.н. страница.
Според мен по-добрия вариант е цена да се казва на ЛС, за да се избегнат тъпите коментари по адрес на цената... Друг е въпроса че 80% от хората в този форум са толкова прости, че вместо да пишат едно ЛС пишат в обявата.
... Единственото решение е повече наказания... Обявите да минават първо през одобрение на модератори /на пхпББ3 има такава опция/...
Не случайно раздел "Продава" е един от най-трудните раздели /може би само "Извън темата" му е конкурент/, да не кажа най-трудния...

17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Новини, предложения, проблеми & коментари за сайта и форума