Как да вържа усилвател с 4-ри колони?

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

кандидат ентусиаст
Аватар

Как да вържа усилвател с 4-ри колони?

Мнение от mirmidon » 20 Авг 2006, 2:32

Разполагам с усилвател Gerhald (не съм сигорен дали беше точно така марката, сега не мога да проверя защото е в багайника на колата и не ми се ходи до нея точно сега). Усилвателят е германски, подари ми го бащата на приятелката ми, нямал какво да го прави. С него имам и 4-ри колони същата марка. Колоните са две по две, две от колоните са бас с пищялка 45W номинална мощност мисля, че пишеше 100W музикална мощност 4 ohm, другите две са същите самоче без пищялките, само бас. Върху усилвателят пише 4 ohm - 2X35W; 2 ohm - 2X70W Bridge: 140W. Казаха ми, че колоните трябва да са свързани паралелно, за да работят на 2 ohm и усилвателят да може да зареди и четерите колони, защото той е двуканален. Ако някой знае как се свързва паралелно нека каже. Ще съм му много благодарен. Също ме интересува откъде да взема захранване, от запа
лката или от някъде другаде, също така ме интересува какъв кабел да използвам? Също така имам едно странични запитване, не ми работи заднят десен халоген, не е от крушката пробвах с работеща и пак неще да свети. Бушонът на халогените е за двата заедно или има за всеки халоген отделен бушон. Благодаря предварително за отделеното време!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от meha » 20 Авг 2006, 11:49

На първото изображение съм ти показал паралелно свързване,а на второто-последователно!
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/8/7612_498.BMP

НЕ ВЗИМАИ (+) от запалката,защото ще има смущения,а тегли един + от клемата на акумулатора ;)

Кабел взимаш според мощността по принцип,ма при теб е малка за това прецени сам,мисля че 1,5кв ще е добре(да кажат и колегите) :!:

Ами това е от мен,извинявам се за лошата рисунка

Потребител
Аватар
Кара: Старо BMW
Детайли за колата: E36 320i

Мнение от gani76 » 20 Авг 2006, 12:17

Ако имаш предвид стопа за мъгла,фабрично свети само левия.Десния няма прекаран кабел.Можеш сам да си го свържеш към левия и да смениш предпазитела с 10А.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mirmidon » 20 Авг 2006, 14:58

Немога да се ориентирам на този чертеж. Как да ги вържа тези колони така, че от 4 ohm да паднат на 2 ohm. Аз фактически имам 4 колони по 4 ohm и исма да ги направя по 2 ohm. Как да ги свържа последователно или паралелно?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Митко Ганчев » 20 Авг 2006, 15:05

Паралелно трябва да ги вържеш, значи: хващаш кабела от минуса на едната колона и минуса на другата колона, примерно двете леви. Тия и двете жици ги връзваш за минуса на левия канал на усилвателя заедно. Жиците от плюсовете на същите две колони ги връзваш към плюса на левия канал на усилвателя. Същото правиш с двете десни. така от две колони по 4 oma получаваш 4х4/(4+4)=2 oma на левия канал и по същата формула още два на десния. Ако пак не можеш да се оправиш пиши да направиме една по подробна рисунка;)

П.П. Ако за нещо не си сигурен по добре питай пак , за да не стане някоя инфекция с усилвателя, макар че е малко вероятно:)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mirmidon » 20 Авг 2006, 15:34

На мен ми казаха да направя така. Да вържа например +-са на левия канал за +-са на една от колоните и след това от +-са на колоната да вържа +-са на другата колона. Това правилното ли е ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15

Мнение от theraven_nz » 20 Авг 2006, 18:54

Ей това ти трябва. Не ставам за Пикасо но схемата се разбира :mhihi:

Изображение
---

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Митко Ганчев » 20 Авг 2006, 22:20

Точно така Мирмидоне, това което са ти казали да направиш на практика е същата схема като това дето ти обясних и ефекта е същия;) theraven_nz добре ти го е начертал:)
Изображение

Назад към Car аудио и видео