Проект за евтина и ефектна централна конзола

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 520i '97

Проект за евтина и ефектна централна конзола

Мнение от vlindos » 14 Дек 2008, 21:12

Здравейте!

Докато разглеждах форума за идея как (и с какво) да сменя стария касетофон с който взех колата, ми хрумна следната идея.
Защо вместо това не се интегрира компютър, който би бил доста евтин и даващ далеч повече възможности от стандартните навигации които се продават (до 1500лв) в форума.

Значи идеята е - вместо старите и скъпи навигации (или още по зле-то касетофони и cd-плеъри се слага тъчскрийн, който - би изглеждал тъй:
Изображение
Това е снимка от успешен проект на е46. Ето линк към проекта.
Доста се разтърсих и би било струвало доста, но ето какво получаваме в замяна:
- компютър + тъчскрийн - 900 лв - от тук можем да изкараме USB Stick от който можем да слушаме музика, както и евентуално навигация
от тук всичко останало е екстри:
- телефон блутуут интеграция - 100 лв
- радио/тв плеъер - 200 лв
- cd/dvd плеър - 100 лв
- харддиск (за кеширане на медията , т.е копираме музиката директно там) - 200 лв
- възможност за връзка до компютър - 100 лв
- достъп до OBD-II - 300 лв - показва налягане, скорост, обороти, грешки и мн др...
- показване на акселерирането на колата - 100 лв ( колко успешно си подал газ този път )
- показване на вътрешната температура - 100 лв
- парктроник + 100 лв
- подобряване на музиката (усилвател и колони) +300 лв. Това е за 50 W (номинална мощност), но е в пъти повече от стандартна на е39 (един приятел каза че на чуваемост е не повече от 15в). Плюс това мисля, тази е екстра си е задължителна.
- i-drive бутон за управление - 100 лв

Управлението (звук, настройки, избор, писане и т.н) би било по-лесно през тъч скрийн (т.е по-лесно по мое мнение от оригиналния i-drive), което значи и по-голям екран.

Всичките тези пари са относителни (и без труда) са взети спрямо онлайн магазини:
www.mp3car.com
www.cartft.com
Пиша тези неща с цел някой тръгне да го прави тук да има някаква първична информация.

По принцип не обичам цигании и "побългарявания", ама оня ден гледам във форума се продава навигация за 1500 лв и си мисля: "леле, че тоз за тия пари каде по-хубаво нещо би могло да стане :)) " . Погледнах колко струва тая екстра на ново бмв - само ТВ ф-ята е 4000 лв, а в/у нея всяка от горните възможности са още пари, да не говорим, че ги няма по-голямата част :)

:help: Пиша си идеята тука, защото мисля да го правя на моята кола ама не знам до колко е рентабилно (парите са доста), а и според приятелката ми не ми дава да пилея пари за моята стара бричка (само наливане на пари в е39, които от продажба не могат да се избият), най-много да стане апетитна за някой апаш :). Има ли някой ентуасиаст, който би искал да му се направи такова нещо или друг да даде идеи за спестовност ?
И още гледах "свободните" car pc софтуера - общо взето е боклук или дават интерфейс до Windows (още по-зле как ще карам и изгасям WinAmp докато някой се обажда...). Започнах проект който е с цел улесняване на тези действия и както и да модулира всички възжмоности и ще видим докаде ще го добутам. Ако успея ще се прежаля са парите поне за част от екстрите и ще пиша за резултати.

Поздрави на всички ;)
Последна промяна vlindos на 22 Дек 2008, 2:04, променена общо 2 пъти

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 20 Дек 2008, 19:21

Aко можеш да го направиш сам си струва.
Няма избиване в никоя кола това. Зависи как разсъждаваш. Но определено на е46 се получава красиво, виждал съм го сайта. Ако можеш да направиш всичко сам, си струва заради удовлетворението, софтуер има на много места. Ако обаче искаш някой да го направи за теб, ще трябва да изсипеш много кинти.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vlindos » 21 Дек 2008, 15:48

liloff написа:Aко можеш да го направиш сам си струва.
Няма избиване в никоя кола това. Зависи как разсъждаваш. Но определено на е46 се получава красиво, виждал съм го сайта. Ако можеш да направиш всичко сам, си струва заради удовлетворението, софтуер има на много места. Ако обаче искаш някой да го направи за теб, ще трябва да изсипеш много кинти.

Мога защото малко или много се занимавам с тези неща. Прав си че би си струвало за удволетворението, че би било станало хубаво накрая. Но са доста пари.

Междудругото гледах за още екстри (глезотийки) обаче всяка струва пари:
- достъп до OBD-II - 300 лв - показва налягане, скорост, обороти, грешки и мн др...
- показване на акселерирането на колата + 100 лв - колко успешно си подал газ този път 8)
- показване на вътрешната температура + 100 лв :)
- парктроник + 100 лв
- подобрване на музиката (усилвател и колони) +300 лв. Това е за 50 W (номинална мощност), но е в пъти повече от стандартна на е39 (един приятел каза че на чуваемост е не повече от 15в). Плюс това мисля, тази е екстра си е задължителна.

Колкото за софтуера гледах - все някакъв отвратителен е :). По-добре да си взема навигациа за 700лв от Гармин има bluetooth, navigation, pictures, mp3.

Както и да е - само споделям мисли. И това което виждам само мене би ме зарадвал такъв проект :)).
Последна промяна vlindos на 22 Дек 2008, 1:34, променена общо 3 пъти

Музикално деформиран
Аватар
Кара: 330ci

Мнение от Icco » 21 Дек 2008, 17:13

Повечето хора разчитат на нещо готово, което могат да видят в магазина и просто ги е страх да направят нещо по сериозно с интериора на колата си ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vlindos » 22 Дек 2008, 2:05

Icco написа:Повечето хора разчитат на нещо готово, което могат да видят в магазина и просто ги е страх да направят нещо по сериозно с интериора на колата си ;)

Прав си. Започнах леко по лека да бутам нещата (освежих началото на постта). До лятото може и снимки с резултати да изкарам ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Ducati 1199
Детайли за колата: Лукс,лукс,лукс и пак лукс

.

Мнение от Mitio » 15 Яну 2009, 23:28

Колега откаде да намеря такава пластмаса дето е сложена около този монитор само че за Е39

младши ентусиаст
Аватар

Re: .

Мнение от radio_manbg » 16 Яну 2009, 11:05

Mitio написа:Колега откаде да намеря такава пластмаса дето е сложена около този монитор само че за Е39

Колега направи си го от стъкломат и ще може да си го "къстомаизнеш" по твое усмотрение.... В смисъл можеш дори да си ивадиш някое и друго функционално бутонче отстрани...

Иначе колега :yes: евала за темата ще я следя с интерес. Наскоро попаднах на един софт. за автомобилен компютър (в замунда и сега го търся как беше) другото което е че в щатите предлагам напълно обурудван 2дин CAR-PC гледах ги в ebay и не бяха толкова скъпи така че виж вариянт да си го вземеш окомплектован....
http://zamunda.net/details.php?id=150781&hit=1 това е линк към замунда ако имате регистрация ако не програмата се казва CETRAFUSE...
Имам още доста сабрана инфо така че ще помагам доколкото мога

Поздрави
ИзображениеИзображение
Изображение
БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА
БЪЛГАРИТЕ - ВЕЛИК НАРОД

Музикално деформиран
Аватар

Мнение от Icco » 16 Яну 2009, 22:05

Чесно казано ако имах възможност на Е36 да бодна 2DIN бих си взел това > http://www.aval-bg.com/catalog/display_ ... le_id=1347

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nParMaTuK » 20 Яну 2009, 3:48

Изображение

Музикално деформиран
Аватар

Мнение от Icco » 20 Яну 2009, 4:40

nParMaTuK написа:http://www.mybimmer.net/e36carpclcd.htm :D

Единствения проблем за мен е че с механичния климатроник няма как да стане този номер с местенето му долу .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 323ci M52tuB25
Мечтае да кара: ///M3 e30

Мнение от luizov » 21 Яну 2009, 9:15

Не съм много вещ в авто музиката, но преди време в една брошура на техномаркет гледах едно лаптопче, което беше долу-горе с размерите на на навигация, а клавиатурата му беше слайдер, а монитора тъчскрийн, ценат мисля че беше към 800 лева , но не мога да се сетя за марката.
Та мисля си с малко побългаряване би трябвало да свърши перфектна работа Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vlindos » 21 Яну 2009, 20:56

luizov написа:Не съм много вещ в авто музиката, но преди време в една брошура на техномаркет гледах едно лаптопче, което беше долу-горе с размерите на на навигация, а клавиатурата му беше слайдер, а монитора тъчскрийн, ценат мисля че беше към 800 лева , но не мога да се сетя за марката.
Та мисля си с малко побългаряване би трябвало да свърши перфектна работа Изображение

проблема с тия лаптопи е :
харда не издържа на трусовете
нямата горните екстри
за същите (900лв) може да се вземе тъч скрийн)
тая клавитура дето я пишеш - как мислил ще седи

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от penio » 21 Яну 2009, 23:59

продават в ебай само touchscreen overlay кит за около 35 Евро за 7" монитор. Предстява прозрачно фолио което се слага в/у монитора и кабелите от него се включват в ПиСито. Тоест един "тъч скриин" идва на цена около 250 лв. а даже и по-малко. Има ТВта за кола с VGA вход за под 150лв. Верно резолюцията е 640х480 но с подходящ софт това няма де проблем.
Може да се направи и с по-малко кеш за проба. Комп за без пари (все има някое някое старо ПЦ да събира прах), 250лв за монитор и 100лв за инвертор 12-220в.
Проблема е повече захранването, да не рестартира компа като пускаш двигателя и самата операциона система която трябва да зарежда бързо за около 10-15 секунди.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vlindos » 22 Яну 2009, 0:50

penio написа:продават в ебай само touchscreen overlay кит за около 35 Евро за 7" монитор. Предстява прозрачно фолио което се слага в/у монитора и кабелите от него се включват в ПиСито. Тоест един "тъч скриин" идва на цена около 250 лв. а даже и по-малко. Има ТВта за кола с VGA вход за под 150лв. Верно резолюцията е 640х480 но с подходящ софт това няма де проблем.
Може да се направи и с по-малко кеш за проба. Комп за без пари (все има някое някое старо ПЦ да събира прах), 250лв за монитор и 100лв за инвертор 12-220в.
Проблема е повече захранването, да не рестартира компа като пускаш двигателя и самата операциона система която трябва да зарежда бързо за около 10-15 секунди.

Абе мислил съм ги тези работи брат...
Тия неща дето ги говориш - мислил ли си къде ще стоят? Като обем са много (особено тв-тата). Туй отгоре за което сам писал се побира на мястото на радиото и управлението за радиото...
За стабилност да не говорим... Как ще включваш компютъра от инвертор. Включваш на контакт, включваш компота от отделен бутон ... и го чакаш 5 мин да и да пуснеш радиото... Софтуера дето съм го наченал гарантира 10 сек макс до почването на радиото след контакт. В кита горе се включва и буфер да пази компютъра при изгасяне (достатъчно да направи "Hibernate").
По тая логика и обикновен компот може да сложим на задната седалка.
Но идеята е за "ефектна конзолата" която да успешно да замини оригинала с повече екстри за по-малко пари.
Няма правим пернишки тунинг, я.... .
8)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 323ci M52tuB25
Мечтае да кара: ///M3 e30

Мнение от luizov » 22 Яну 2009, 9:00

Ето ви и софтуер, мен лично ми изглежда доста добре http://www.mediaengine.org/
Изображение

Следваща

Назад към Car аудио и видео