Размери и замяна на говорителите в е36

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е36
Мечтае да кара: E38 Alpina B12

Размери и замяна на говорителите в е36

Мнение от bmw318is4 » 18 Ное 2011, 18:58

е36 седан 1994

първо да кажа че потърсих в търсачката но ТОЧНО по моя въпрос не намерих отговор

Преди малко за първи проявих интерес към фабричните говорителчета на моята кола , едната кутия "нокия" отзаде беше отчупена и се клатеше , свалих я и видях говорителчето , докоснах го и мембраната буквално ми остана по пръстите :mhihi: , свалих и 2-та говорителя, сега вече нямам задна линия :mhihi: явно са толкова стари бедните говорителчета че са сдали багажа както задните така предполагам и предните

Имам 2-3 въпроса , първо какви са размерите на тия говорителчета, аз мерих каквото мерих , отзад нокиите май са 10 см , а тея отпред търсих в интернет и видях че са 13 см ? така ли е ? от първо мислех да купя 10 см говорителчета хубави , да ги сложа в кутииките на нокиите и да си ги сложа отзад както си бяха , ама не.... кутииките нокия са им счупени пластмасовите крачета на едната всичките , на едната полвината (не съм аз :mhihi: ) и не могат да се сложат повече , въпроса ми е ако купя 10 или 13 см за отзад има ли как да се захванат без кутиики?

и ако може да препоръчате някакви прилични говорителчета за отпред и отзад на прилична цена
говоря за говорителчета които да вадят чист среден и висок звук, без бас , имам един пайнер в багажника от който ми дрънчи цялата кола и вместо да слушам музика чувам само бум-бум-дрън-дрън, а сега без задна линия е просто плачевно , помагайте колеги :help: :help: :help: :help:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Re: Размери и замяна на говорителите в е36

Мнение от stony1 » 18 Ное 2011, 20:22

Колега, има значение кой месец на 94 година е колата, защото има два вида задни говорители. Ти си с по-стария модел.
Можеш да си дадеш парите за 10 см говорители и да не си доволен от саунда, но може и да си вземеш задни оригинални говорители в много добро състояние. При Е36 има и по-големи задни говорители, които свирят добре и няма да се налага да даваш много пари за тях. Същото важи и за предните, които са 13 см.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е36
Мечтае да кара: E38 Alpina B12

Мнение от bmw318is4 » 18 Ное 2011, 20:43

декември е колата но е по стария модел и откъм колонки и от към двигател , къде мога да видя кои са оригиналните колонки след 01.1995 да видя как изглеждат и могат ли да се захванат на мястото на старите ?

едит: видях че без да се ползват оригиналните кутиики от говорителите нема да стне качествено, сега ще търся 2 ръка 1 кутиика и ще сглобявам нещо , мерси за помоща
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 19 Ное 2011, 19:56

Напълно съвместими са двата модела задни говорители.
Българския вариант:
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 15 Яну 2012, 19:52

Понеже и моя седан си е с оригиналните говорители, мисля да ги сменя и четирите.
Спрял съм се на Sony: SONY XS-F1037 и SONY XS-F1337.
Питам дали задните да ги слагам в оригиналните кутии?
Тия неща с обемите на говорителите не ги разбирам и се чудя дали новите говорители става да ги сложа в кутиите или да зема да ги резна тия кутии та да станат само като преходник за монтиране?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 316 96', Е46 316 03'

Мнение от overclock » 21 Яну 2012, 10:58

Ако искаш добър звук от задната линия най-добре се ориентирай към елипси с подложка:
http://prikachi.com/users/overclock/2G.jpg
http://prikachi.com/users/overclock/1C.jpg

Аз съм с lanzar opti692, но има и доста добри елипси на по-ниска цена.
Да влагаш чувства не е като да чувстваш влага!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d '03
Мечтае да кара: E39 S62B50

Мнение от Slu4ainiK » 25 Яну 2012, 14:50

overclock написа:Ако искаш добър звук от задната линия най-добре се ориентирай към елипси с подложка:

Има ли осезаема разлика, ако не е с подложка, ами с преходниците е36 за елипси ?

@stony1 Отпред едната ми е двунамоткова 40вата, а другата пак 40вата, но обикновена (като взех колата нямаше от другата страна, и купих от форума). Има ли нещо на прилична цена, от които да съм по-доволен ?
Мерси

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от stony1 » 25 Яну 2012, 22:07

Slu4ainiK написа:
overclock написа:Ако искаш добър звук от задната линия най-добре се ориентирай към елипси с подложка:

Има ли осезаема разлика, ако не е с подложка, ами с преходниците е36 за елипси ?

@stony1 Отпред едната ми е двунамоткова 40вата, а другата пак 40вата, но обикновена (като взех колата нямаше от другата страна, и купих от форума). Има ли нещо на прилична цена, от които да съм по-доволен ?
Мерси

Интересно, двунамотковите са за Hi-Fi пакета и телефон. Като прилична цена и саунд аз препоръчвам говорители на Визатон. Имат уникални решения. Много колеги сигурно няма да са съгласни с мен, но аз винаги съм твърдял, че в една тенекинена кутия колкото и скъпи говорители да монтира човек, тя пак ще звучи като тенекиена кутия. Това на практика обезмисля наливането на пари в това начинание.
Българския вариант:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d '03
Мечтае да кара: E39 S62B50

Мнение от Slu4ainiK » 25 Яну 2012, 22:17

Тя колата е с фабричен телефон, заради това лявата беше двунамоткова, а дясната липсваше, но забелязах, че няма 2-ри кабел за двунамоткова в дясно, и си взех обикновена 40ватова. Стандартно с 2 двунамоткови ли е в пакета, че окабеляване не видях или е бил забутан някъде вътре? Няма да ги сменям, явно. :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от stony1 » 25 Яну 2012, 22:53

Slu4ainiK написа:Тя колата е с фабричен телефон, заради това лявата беше двунамоткова, а дясната липсваше, но забелязах, че няма 2-ри кабел за двунамоткова в дясно, и си взех обикновена 40ватова. Стандартно с 2 двунамоткови ли е в пакета, че окабеляване не видях или е бил забутан някъде вътре? Няма да ги сменям, явно. :yes:

При мен и двете са двунамоткови и не мисля да ги сменям.
Българския вариант:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Braikov » 27 Яну 2012, 8:31

stony1 написа:Много колеги сигурно няма да са съгласни с мен, но аз винаги съм твърдял, че в една тенекинена кутия колкото и скъпи говорители да монтира човек, тя пак ще звучи като тенекиена кутия.

Знаеш, има разни неща дето се лепят тук там... При добро желание лесно може да се модифицира да не звучи толкова тенекиено. ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от stony1 » 27 Яну 2012, 18:40

Braikov написа:
stony1 написа:Много колеги сигурно няма да са съгласни с мен, но аз винаги съм твърдял, че в една тенекинена кутия колкото и скъпи говорители да монтира човек, тя пак ще звучи като тенекиена кутия.

Знаеш, има разни неща дето се лепят тук там... При добро желание лесно може да се модифицира да не звучи толкова тенекиено. ;)

Абсолютно си прав. Има много изолационни материали, но има едно долямо НО. Колата е с толкова ограничен обем и има толкова много отразяващи повърхности, че няма как да се равие една звукова вълна с честото по-ниска от 100Hz. Всичко, което може да се направи за подобряване на звука в един автомобил е да се подберат компоненети с минимален коефициент на нелинейни изкривявания, добра шумо изолация, качаствено захранване и много пари. Като се вземе под внимание крайния резултат и по-точно с колко процента се е подобрил звука в колата и го отнесем към похарчените пари, може лесно да се прецени дали си струва една такава инвестиция.
Българския вариант:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Braikov » 30 Яну 2012, 15:08

Не е проблема в разпространението на звуковата вълна. Ниските най-трудно можеш да ги спреш, и се чуват най-далече. Проблема с ниските е в резонансите на купето, но по-лошите проблеми са при средните и високите. В колата е невъзможно да ги разположиш на една повърхност, която да "гледа" към слушателя, а и двата канала да са на еднакво разстояние от него. Няма как да се постигне стерео сцена. А пък почти всички музикални системи в кола страдат от липса на сфазиране на ниските, средните и високите. Обикновено са и разположени на различни места в колата и бозата е пълна. Високи идат отпред, средни бучат някъде отсрани, а пък баса се движи с десетки милисекунди закъснение някъде от дълбините на багажника... :lol:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 30 Яну 2012, 16:57

Braikov написа:Не е проблема в разпространението на звуковата вълна. Ниските най-трудно можеш да ги спреш, и се чуват най-далече. Проблема с ниските е в резонансите на купето, но по-лошите проблеми са при средните и високите. В колата е невъзможно да ги разположиш на една повърхност, която да "гледа" към слушателя, а и двата канала да са на еднакво разстояние от него. Няма как да се постигне стерео сцена. А пък почти всички музикални системи в кола страдат от липса на сфазиране на ниските, средните и високите. Обикновено са и разположени на различни места в колата и бозата е пълна. Високи идат отпред, средни бучат някъде отсрани, а пък баса се движи с десетки милисекунди закъснение някъде от дълбините на багажника... :lol:
Е какво да направим? Със свушалки ли да се движим?
Идеята е да се слуша приятен звук. Много са скъпи оригиналните говорители в представителствата. иначе бих си ги купил без да му мисля какъв ще е звукът.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Braikov » 31 Яну 2012, 21:01

bmw325tds написа:Е какво да направим?

Ами например съсредоточаваме си вниманието към концепция, неподчиняваща се на широко-разпространените зверски грешни схващания (като 18 чифта говорители, каса-туба-буфер-хладилник, пет-шест стъпала и т.н.), избираме си ЕДИН ЧИФТ СВИРЕЩИ говорители, които може да са мидбас, подпомогнат с високочестотен, или широколентов, подпомогнат с високочестотен, съответния чифт филтри, и ги монтираме ОТПРЕД, по възможност да гледат максимално към шофьора. Това автоматично означава, че предните врати са почти единственото удачно място за музика в колата.
Всичките съмнения, че бас при такава концепция няма да има достатъчно, произлизат от липса на опит с качествени говорители и липса на опит въобще.

Следваща

Назад към Car аудио и видео