Въпрос относно избора на елипси 6x9

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

младши ентусиаст
Аватар
Кара: VW T-Roc Sport 2.0 TFSI
Мечтае да кара: Всичко що започва с М

Въпрос относно избора на елипси 6x9

Мнение от insane_v » 28 Юни 2011, 3:39

Ситуацията е следната: Искам да си сложа елипси, които да ми дават достатъчно добър бас, че да не се налага пак да връщам тубата в багажника :( Ясно ми е, че няма как да вадят бас като 12 инчовия ми Pioneer, от който направо щяха да ми гръмнат прозорците, но поне да е приличен. Не държа баса да е толкова силен, но искам хубав, мек и плътен бас. Просто искам елипси, които да вадят цялата честотна лента, а не примерно само от 60-70 херца нагоре.
Харесах доста оферти, но не мога да реша коя от тях да избера. Двуумя се между следните марки и модели:

JBL GTO938 Тези са на 160 лв.

Alpine SPS-69C2

Pioneer TS-A6913is

Pioneer TS-A6914i

HELIX B69 X

HELIX E 69 X ESPRIT

Hertz ECX 690

Попаднах и на 2 добри оферти от форума:

Alpine SPS-690A

HELIX Blue MK 69II

Ако някой е ползвал някои от тези модели нека споделете личните си впечатления. Кажете кои от тях ще отговарят на изискванията ми? Притесняват ме основно 2 неща:
- дали тия 50W RMS на някои от моделите няма да са ми малко.
- дали тая долна граница от 45 Hz при някои от моделите няма да е прекалено висока и да се губи точно този мек бас, на който много държа? Затова може би ще трябва да избера някой модел с долна граница около 30-35 Hz.

Четах доста коментари за тези елипси на Херц, но коментарите са доста противоречиви и варират от "за нищо не стават" до "перфектни са" :dunno: а и като цяло съм се прицелил в малко по-високия клас. Можете да препоръчате и други модели до около 200 лв.

младши ентусиаст
Аватар

Re: Въпрос относно избора на елипси 6x9

Мнение от insane_v » 29 Юни 2011, 2:15

Колеги, някой знае ли каква е честотната лента на оригиналните говорители на е36-ците? Питам, защото при оригиналните само дето качеството на звука не ми харесва - доста криви, липсва отчетливост и т.н. Иначе честотната им лента горе долу ми допада. Може би само 10-15 Hz по-ниска долна граница ще ми е напълно достатъчна, за да има желания мек бас. Тоест ако честотната характеристика на оригиналните е примерно 70-20000 Hz, то тогава всичко с долна граница под 60 Hz би ми допаднало. Ако обаче при оригиналните е примерно 45, това означава, че всички с долна граница над 30 няма да ми донесат желания резултат.
Освен това ако не се лъжа най-високата честота, която човек може да възприема беше 20 000 Hz и поради това май няма никакъв смисъл да търся нещо, което да има горна граница над 20 000 Hz, просто защото така или иначе няма да чувам тези честоти. Поправете ме ако греша!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: конджул

Мнение от Jim Beam » 30 Юни 2011, 18:53

И аз търся същото нещо, колега. Бях се ориентирал към тези елипси http://www.aval-bg.com/car-audio/dls/govoriteli/dls-269 или http://www.aval-bg.com/car-audio/ground ... -gztf-69tx със усилвател евентуално на по-късен етап. За начало ще сложа само елипсите с преходници и изолация под тях.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Braikov » 01 Юли 2011, 12:56

Хубавия бас не е въпрос само на честотна граница, също така и не се определя само от говорителя и неговите възможности. Трябва да се съчетаят качествени говорители с прецизно изработено акустично оформление при наличието на правилен подход. Въпроса както си го задал (с тези или онези говорители ще имам по-добър бас) не е правилен и няма правилен отговор. А освен това повечето посочени просто не стават.
Не е достатъчно да се търси определена честотна граница. Заедно с това трябва да се търси равномерността в тези граници и да се предвиди или наблюдава взаимодействието на говорителите с останалата част от средата.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от insane_v » 02 Юли 2011, 4:58

Взех си HELIX E 69 X ESPRIT и съм много доволен от резултата :) Няма смисъл да обяснявам за качеството на марката :) Има страхотен бас: силен, мек, плътен... Само че май ще си търся някакъв филтър, който да реже честоти под 35-40 херца, защото на някои песни леко криви като изключа High Pass Filter-a :( Като пусна филтъра проблема изчезва, но пък минималната честота на която той реже е 50 херца (CD-то е Pioneer DEH4000UB) и част от баса се губи :(
Някой знае ли дали има такива филтри, които да режат на около 35 херца, и ако има - от къде мога да си взема. В нета намерих 2 модела, но режеха на 150 и на 300 херца.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от insane_v » 02 Юли 2011, 5:14

Braikov написа:Хубавия бас не е въпрос само на честотна граница, също така и не се определя само от говорителя и неговите възможности. Трябва да се съчетаят качествени говорители с прецизно изработено акустично оформление при наличието на правилен подход. Въпроса както си го задал (с тези или онези говорители ще имам по-добър бас) не е правилен и няма правилен отговор. А освен това повечето посочени просто не стават.
Не е достатъчно да се търси определена честотна граница. Заедно с това трябва да се търси равномерността в тези граници и да се предвиди или наблюдава взаимодействието на говорителите с останалата част от средата.

Знам, че е така, колега, но няма нужда да изкарвам някое Висше по озвучителна техника, за да мога да си избера елипси за колата :D нали? :) Просто исках да чуя мнения и препоръки от хора, които са ползвали някои от тия марки и модели. А и купувам говорители, които не съм чувал как свирят, когато са монтирани на кола, да не говорим, че някои от моделите ги бях виждал само в нета и изобщо не съм ги чувал. Така че просто няма какво друго да гледам освен именно характеристиките им. Както и да е... доста се рових из нета, доста четох и в крайна сметка смятам, че съм направил правилен избор, като си взех тия :) Наистина съм много доволен от резултата!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от insane_v » 02 Юли 2011, 5:20

Jim Beam написа:И аз търся същото нещо, колега. Бях се ориентирал към тези елипси http://www.aval-bg.com/car-audio/dls/govoriteli/dls-269 или http://www.aval-bg.com/car-audio/ground ... -gztf-69tx със усилвател евентуално на по-късен етап. За начало ще сложа само елипсите с преходници и изолация под тях.

И аз ги гледах и тези, но едните са с долна граница 50 херца и мисля, че баса няма да е толкова хубав, колкото на модели с долна граница 30-35 херца, а за другите изобщо нищо не пише за честотната лента и затова директно ги изключих като вариант (не че Ground Zero са лоши, а просто поради липсата на по-подробна информация за този модел).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 02 Юли 2011, 9:20

Колега, стига си се хващал за тези честоти. Тази тема: viewtopic.php?f=13&t=249439 прочете ли я? Разгледай я и тогава решавай дали в колата може да се постигне "мек бас". Само не ми отговаряй, че си чувал в други марки автомобили такъв. Виж ако автомобила беше с размерите на една стая 4х4 метра, тогава нещата стоят по друг начин. Моята теза независимо от марката автомобил е била, че каквито и компоненти да монтираш в една ламаринена кутия, тя си свири като кутия. Ако искаш да постигнеш нещо, експериментирай и си приготви много пари, С говорители за по 150-160 лв чифта, нищо няма да подобриш.

Няма да намериш говорител, освен ако не е субуфър, който да възпроизвежда честоти под 35 Hz.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Braikov » 04 Юли 2011, 15:04

На въпроса за филтъра няма лесно решение. Ако решиш да режеш отдолу до 35 херца с пасивен филтър размерите и съпротивлението на бобината стават огромни, променя се драстично импеданса и става мазало. Според мен имаш 2 опции: външен активен филтър или акустична настройка. Второто е за предпочитане, но ако предполагам правилно, че говорителите са ти на кората отзад, в тая насока нямаш достатъчно поле за действие.

(Понякога пиша глупости, активния филтър отпада като вариант, освен ако не използваш отделно крайно стъпало :dunno: )

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от insane_v » 06 Юли 2011, 15:53

Braikov написа:На въпроса за филтъра няма лесно решение. Ако решиш да режеш отдолу до 35 херца с пасивен филтър размерите и съпротивлението на бобината стават огромни, променя се драстично импеданса и става мазало. Според мен имаш 2 опции: външен активен филтър или акустична настройка. Второто е за предпочитане, но ако предполагам правилно, че говорителите са ти на кората отзад, в тая насока нямаш достатъчно поле за действие.

(Понякога пиша глупости, активния филтър отпада като вариант, освен ако не използваш отделно крайно стъпало :dunno: )

Елипсите са под на кората. Монтирах ги с преходници. Засега ползвам 2-канален усилвател Pioneer GM-5300T, като на него съм вързал само елипсите. Взел съм си и JBL GTO6508C за отпред, но още не съм ги монтирал. Мисля да вържа последователно предни + задни леви към единия канал, а десните към другия. Така товара ще стане 6 ома. Мощността ще падне, но предполагам че пак ще е достатъчна, а изкривяванията очаквам да паднат значително с повишаването на съпротивлението. Надявам се само това да не претовари усилвателя. Ако не ми хареса резултата, ще си взема 4 канален усилвател с входове по високо ниво.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Braikov » 07 Юли 2011, 16:24

Значи все пак може да сложиш активен high-pass филтър преди усилвателя.
Ето: http://www.subwoofer-builder.com/active-filter.htm

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от insane_v » 07 Юли 2011, 18:32

Braikov написа:Значи все пак може да сложиш активен high-pass филтър преди усилвателя.
Ето: http://www.subwoofer-builder.com/active-filter.htm

А знаеш ли от къде мога да си намеря готов филтър? Тук май има всичката необходима информация как да си го направя сам, но вече не ми се занимава :( Преди години си правех сам усилватели по разни схеми, но не свиреха много хубаво, а и даваха много дефекти. Все нещо им гореше :( Затова искам нещо готово, изпитано и работещо :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Braikov » 07 Юли 2011, 21:14

За съжаление не знам кой къде предлага такива.
Но пък не е нещо сложно, може да направя един (по-скоро два), пък ти да тестваш и да кажеш как е... :roll:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от insane_v » 08 Юли 2011, 0:00

Braikov написа:За съжаление не знам кой къде предлага такива.
Но пък не е нещо сложно, може да направя един (по-скоро два), пък ти да тестваш и да кажеш как е... :roll:

Офертата не е никак лоша :) Колко горе долу ще струват?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Braikov » 09 Юли 2011, 12:14

Еми то зависи как ще му се направи захранването. Щото ако трябва нещо да се поръчва от майната си става скъпо. Ще го мисля...

12-07-11 - Захранването е решено. Стойността на филтъра ще дойде между 15 и 25 лева в зависимост от чинчовете и кутийката, които ще избера. След това ще трябва да намеря някой местен доброволец да го тества да видим дали въобще ще става и какво ще става. Ако вземе, че стане и ми хареса резултата, ще пиша тук в темата.

Следваща

Назад към Car аудио и видео