Филтри и кутии. Help
Модератор: Icco
3 мнения
• Страница 1 от 1
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Филтри и кутии. Help
Имам няколко въпроса
1. Купих си 2 Бас-чета, български 8" TelStar, нищо не пише на тях, предполага се, че са към 40на Вата. Какви кутии да им правя?
Спрял съм се на вариант 50х35х30 (35 дълбока, 30 широка)
Колоните (две на брой ще бъдат) ще са бас + пищялка! Та колко да бъде голяма кутията, мисля и бас рефлекс да сложа, един мъничък
да има! Слагах баса в кутия 40х35х30 (без филтър с усилвател 2х50) и от касетофона на колата намалени високите, средно увеличени ниските и свири хубаво, или поне аз съм доволен за ТЕЗИ ПАРИ!!!
То ясно, че за без пари всичко, ще е компромис, но горе долу някакъв съвет да ми дадете!
2. Филтър - купих си и едно филтърче (за сега, после още
) И го пробвах хей тъй от любопитство. Значи филтъра е двулентов (бас+пищялка), два изхода и един вход на 4800Hz пише, че разделя. Значи чудя се следното, като му подам ток и като вържа баса на съответното място изкарва освен ниските и малко високи
Мисля си, че трябва високите да са отрязани тотал при изхода на баса или греша, в магазина ми казаха, че неможе да не пропуска част от високите, вярно ли е това (и да си купувам още един филтър) или ме мятат на джанката - образно казано.
Благодаря предварително
1. Купих си 2 Бас-чета, български 8" TelStar, нищо не пише на тях, предполага се, че са към 40на Вата. Какви кутии да им правя?
Спрял съм се на вариант 50х35х30 (35 дълбока, 30 широка)
Колоните (две на брой ще бъдат) ще са бас + пищялка! Та колко да бъде голяма кутията, мисля и бас рефлекс да сложа, един мъничък

То ясно, че за без пари всичко, ще е компромис, но горе долу някакъв съвет да ми дадете!
2. Филтър - купих си и едно филтърче (за сега, после още

Благодаря предварително
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Lucky
- Старши ентусиаст
-
- Кара: E39 520 '97, E3 2500 '69
- Мечтае да кара: 5GT 535i
Струва ми се, че на база информацията която имаш трудно ще направиш добри колони. Преди 10тина години и аз реших да си правя тонколони, изчетох маса литература, висях и два дни в Народна библиотека щото само там имаше книга с последователно описание на етапите при изграждане на колони включително и формулите за изчисляване на обема и размера на басрефлекса. Необходими бяха и някои коефициенти на нискочестотния говорител, които ги нямаше нито на опаковката нито на самия говорител. За тях звънях в завода. За съжаление съм забравил автора и името на книгата. Общо взето резултата не беше лош ама предпочитам да си купя някви руски тонколони за жълти стинки отколкото да зглобявам сам. Филтъра също се изчислява за комбинацията бас + пищялка и делителната честота. Има различни филтри - първи, втори и трети ред със различна стръмност на срязване на честотите и съответна сложност.
Ето една от книгите- КОНСТРУИРАНЕ НА ОЗВУЧИТЕЛНИ ТЕЛА от Димитър Фотев Попянев.ДИ"Техника"-1984г. В нея като използвана литература са дадени и други полезни четива.
щом все пак си тръгнал намери си възможно най-твърдия материал за тялото. Мрамора е много добър ама ще е скъпо. аз бях намерил 1.5см. буков шперплат слепван с епоксидна смола. Маммата ми се разгони докато режа детайлите. абаче имаше много добър коефициент на затихване и дава плътен дълбок бас. всичко трябва да е здраво закрепено и неподвижно за да не дрънчи. трябва перфектна въздушна изолация. Въздух да минава само през басрефлекса.
Дано да съм бил полезен. ако има нещо питай и успех.
все пак като я чуеш да свири и звука е добър усещането е велико
Ето една от книгите- КОНСТРУИРАНЕ НА ОЗВУЧИТЕЛНИ ТЕЛА от Димитър Фотев Попянев.ДИ"Техника"-1984г. В нея като използвана литература са дадени и други полезни четива.
щом все пак си тръгнал намери си възможно най-твърдия материал за тялото. Мрамора е много добър ама ще е скъпо. аз бях намерил 1.5см. буков шперплат слепван с епоксидна смола. Маммата ми се разгони докато режа детайлите. абаче имаше много добър коефициент на затихване и дава плътен дълбок бас. всичко трябва да е здраво закрепено и неподвижно за да не дрънчи. трябва перфектна въздушна изолация. Въздух да минава само през басрефлекса.
Дано да съм бил полезен. ако има нещо питай и успех.
все пак като я чуеш да свири и звука е добър усещането е велико
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
благодаря на Lucky
понеже кутийте са почти готови
поне кажете нещо за филтрите?
понеже кутийте са почти готови
поне кажете нещо за филтрите?
You said: "Time will change!" What if it changes you?
3 мнения
• Страница 1 от 1