адаптивни фарове G05 - заслепяват насрещното движение
Модератор: Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- msi200
- ентусиаст

-
- Кара: X5+M2
адаптивни фарове G05 - заслепяват насрещното движение
Доволни ли сте от адаптивните фарове на Г05?
При мен всичко e ОК, освен автоматичните дълги - горе-долу една от 10 коли от насрещното ми присвятква. На по-старите модели, където просто превключваше на къси, като че ли не ги дразнеше толкова. Иначе самите фарове светят много добре.
При мен всичко e ОК, освен автоматичните дълги - горе-долу една от 10 коли от насрещното ми присвятква. На по-старите модели, където просто превключваше на къси, като че ли не ги дразнеше толкова. Иначе самите фарове светят много добре.
I love the sound of V8 in the morning...
Re: адаптивни фарове G05 - заслепяват насрещното движение
Не съм с G05, а с G01, но при мен ситуацията е абсолютно същата. Два пъти съм ходил на реглаж, за да съм сигурен, че всичко е наред, но въпреки това продължават да ми присветват. Виждам ясно как фаровете превключват навреме и светлината изобщо не достига до купето на насрещно движещите се автомобили. Въпреки това, особено при дълги прави участъци, често ми присветват още отдалеч, въпреки че реално светлината е много далеч от тях. Според мен хората просто правят предположение, че ще бъдат заслепени, без реално да са заслепени.
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Alex_P написа:Не съм с G05, а с G01, но при мен ситуацията е абсолютно същата. Два пъти съм ходил на реглаж, за да съм сигурен, че всичко е наред, но въпреки това продължават да ми присветват. Виждам ясно как фаровете превключват навреме и светлината изобщо не достига до купето на насрещно движещите се автомобили. Въпреки това, особено при дълги прави участъци, често ми присветват още отдалеч, въпреки че реално светлината е много далеч от тях. Според мен хората просто правят предположение, че ще бъдат заслепени, без реално да са заслепени.
Същата история е и на G30. Сензорът за high-beam assist-а е един и същи на цялата G-серия.
Дори при чевръсто управление по път със завой успява мигновено да реагира на кола отсреща, просто хората се шашкат при идеята, че може да им изскочи някой на дълги и присветкват отдалеч, за което не може да им се сърдим.
Готина технология са тия адаптивни дълги, но не е достатъчно масова, че хората да са ѝ свикнали и създава малко излишно напрежение.
Мен като ми присветне някой и ми става някакво гузно и минавам ръчно да си сменям къси/дълги за известен период от време.

msi200 написа:На по-старите модели, където просто превключваше на къси, като че ли не ги дразнеше толкова.
Факт! Същото нещо съм забелязъл и при две поколения Шкода Супърб, където първо беше просто къси, после стана "адаптивно".
- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Лични наблодения - БМВ асистента е най-адекватният от всички.
Пежо и подобни френски изчадия се сещат на втората кола
Говоря от поглед и десетките пътиявания напоследък нощем.
Мерц дразнят най-много - светят една идея по-висока и направо е отврат срещу тях. После са някой оризници, френските и така.
Пежо и подобни френски изчадия се сещат на втората кола
Говоря от поглед и десетките пътиявания напоследък нощем.
Мерц дразнят най-много - светят една идея по-висока и направо е отврат срещу тях. После са някой оризници, френските и така.
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

- skoti79
- младши ентусиаст
-
- Кара: Panamera 4S
И при мен светкат 1-2 коли от 10 на Г05
Най- адекватни, според моя опит са фарките на РР .
- mr_petroff
- младши ентусиаст
-
- Кара: X4 G02,HYMER,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
Присветват не защото ги заслепяваш , а защото си мислят че ще ги заслепиш . С G02 съм и това за мен е най добре изпълнената '' екстра '' в целия автомобил 
- empar
- младши ентусиаст
-
skoti79 написа:И при мен светкат 1-2 коли от 10 на Г05
Ролс-Ройс? Че те не трябва ли да са 1 към 1 с тия на БМВ-тата?
Времето за превключване от дълги на къси светлини при BMW с адаптивни фарове не се регулира като директна стойност в секунди, а чрез промяна на чувствителността (sensitivity) на системата и праговете на скоростта. Колкото по-чувствителна е системата, толкова по-бързо ще реагира на насрещни светлини.
Начини за регулиране
Ръчно чрез лостчето (за определени модели):
При някои по-нови модели (като G-серия) можете да промените чувствителността на асистента за дълги светлини (HBA), като задържите лостчето за мигачите напред за около 10-15 секунди. На таблото или HUD може да се появи съобщение за активиран режим с намалена чувствителност или обратното.
Кодиране чрез BimmerCode или E-Sys:
Настройките се намират в модулите KAFAS (камерата зад огледалото) или FLA (асистент за дълги светлини).
Чувствителност: Параметърът ALLOW_SENS_CHANGE в модул KAFAS позволява промяната на чувствителността да бъде достъпна за потребителя.
Скоростни прагове: Можете да промените при каква скорост да се активират/деактивират автоматичните дълги светлини чрез параметри като C_HBA_ENA_V_HI (скорост за включване) и C_HBA_ENA_V_LO (скорост за изключване).
Основни параметри в Expert Mode
Ако използвате софтуер за кодиране, потърсете следните секции в KAFAS или BDC/FEM модула:
HBA Sensitivity: Регулира колко силна светлина от насрещен автомобил е нужна, за да превключи системата.
HBA Speed Thresholds: Позволява на фаровете да свалят дългите по-рано при навлизане в населено място с ниска скорост.
Anti-Dazzle (Variable Light Distribution): Ако автомобилът ви поддържа "тунелно" разпределяне на светлината, кодирането на европейския стандарт позволява дългите да останат включени, но да "изрязват" насрещния трафик, вместо да превключват изцяло на къси.
Пример :
За BMW G05 (X5) настройките на асистента за дълги светлини (HBA) се управляват основно от модула на камерата KAFAS4 и централния компютър BDC (Body Domain Controller).
Тъй като G05 използва по-умна система (често с Laserlight или Matrix LED), фаровете обикновено не "превключват" просто на къси, а "изрязват" насрещния автомобил. Ако искате системата да реагира по-бързо или при различна скорост, ето параметрите за кодиране (най-често чрез Expert Mode в BimmerCode или E-Sys):
1. Промяна на чувствителността (Sensitivity)
В модул KAFAS4 потърсете параметри, свързани с чувствителността на сензора за светлина.
Параметър: C_HBA_ADAPT_SHUT_OFF_SENS
Цел: Регулира колко "агресивно" системата да изключва сегменти от дългите светлини при засичане на източник.
Настройка: Може да се избира между Standard, Sensitive и Very Sensitive. Поставянето на Sensitive ще кара фаровете да реагират (свалят дългите) по-рано при засичане на габарити или фарове в далечината.
2. Прагове на скоростта (Speed Thresholds)
Ако искате дългите да се включват по-рано (при по-ниска скорост) или да се изключват по-късно:
Модул: BDC_BODY (или понякога в KAFAS)
C_HBA_ENA_V_HI (Speed High): Скоростта, над която автоматичните дълги се активират. Фабрично е около 40-70 км/ч. Можете да я намалите на 35 км/ч.
C_HBA_ENA_V_LO (Speed Low): Скоростта, под която автоматичните дълги се изключват напълно. Фабрично е около 30 км/ч. Можете да я намалите на 20 км/ч.
3. Anti-Dazzle (Selective Beam)
Ако колата е американски внос, функцията за "изрязване" на трафика често е софтуерно деактивирана. Кодирането ѝ (т.нар. NGHB - Non-Glare High Beam) променя коренно поведението – фаровете остават на дълги почти постоянно, но създават "тъмен тунел" около другите коли. При G05 това изисква премахване на код 5AP от VO (Vehicle Order) и кодиране на модулите BDC, KAFAS и двата FLM (фарове).
Начини за регулиране
Ръчно чрез лостчето (за определени модели):
При някои по-нови модели (като G-серия) можете да промените чувствителността на асистента за дълги светлини (HBA), като задържите лостчето за мигачите напред за около 10-15 секунди. На таблото или HUD може да се появи съобщение за активиран режим с намалена чувствителност или обратното.
Кодиране чрез BimmerCode или E-Sys:
Настройките се намират в модулите KAFAS (камерата зад огледалото) или FLA (асистент за дълги светлини).
Чувствителност: Параметърът ALLOW_SENS_CHANGE в модул KAFAS позволява промяната на чувствителността да бъде достъпна за потребителя.
Скоростни прагове: Можете да промените при каква скорост да се активират/деактивират автоматичните дълги светлини чрез параметри като C_HBA_ENA_V_HI (скорост за включване) и C_HBA_ENA_V_LO (скорост за изключване).
Основни параметри в Expert Mode
Ако използвате софтуер за кодиране, потърсете следните секции в KAFAS или BDC/FEM модула:
HBA Sensitivity: Регулира колко силна светлина от насрещен автомобил е нужна, за да превключи системата.
HBA Speed Thresholds: Позволява на фаровете да свалят дългите по-рано при навлизане в населено място с ниска скорост.
Anti-Dazzle (Variable Light Distribution): Ако автомобилът ви поддържа "тунелно" разпределяне на светлината, кодирането на европейския стандарт позволява дългите да останат включени, но да "изрязват" насрещния трафик, вместо да превключват изцяло на къси.
Пример :
За BMW G05 (X5) настройките на асистента за дълги светлини (HBA) се управляват основно от модула на камерата KAFAS4 и централния компютър BDC (Body Domain Controller).
Тъй като G05 използва по-умна система (често с Laserlight или Matrix LED), фаровете обикновено не "превключват" просто на къси, а "изрязват" насрещния автомобил. Ако искате системата да реагира по-бързо или при различна скорост, ето параметрите за кодиране (най-често чрез Expert Mode в BimmerCode или E-Sys):
1. Промяна на чувствителността (Sensitivity)
В модул KAFAS4 потърсете параметри, свързани с чувствителността на сензора за светлина.
Параметър: C_HBA_ADAPT_SHUT_OFF_SENS
Цел: Регулира колко "агресивно" системата да изключва сегменти от дългите светлини при засичане на източник.
Настройка: Може да се избира между Standard, Sensitive и Very Sensitive. Поставянето на Sensitive ще кара фаровете да реагират (свалят дългите) по-рано при засичане на габарити или фарове в далечината.
2. Прагове на скоростта (Speed Thresholds)
Ако искате дългите да се включват по-рано (при по-ниска скорост) или да се изключват по-късно:
Модул: BDC_BODY (или понякога в KAFAS)
C_HBA_ENA_V_HI (Speed High): Скоростта, над която автоматичните дълги се активират. Фабрично е около 40-70 км/ч. Можете да я намалите на 35 км/ч.
C_HBA_ENA_V_LO (Speed Low): Скоростта, под която автоматичните дълги се изключват напълно. Фабрично е около 30 км/ч. Можете да я намалите на 20 км/ч.
3. Anti-Dazzle (Selective Beam)
Ако колата е американски внос, функцията за "изрязване" на трафика често е софтуерно деактивирана. Кодирането ѝ (т.нар. NGHB - Non-Glare High Beam) променя коренно поведението – фаровете остават на дълги почти постоянно, но създават "тъмен тунел" около другите коли. При G05 това изисква премахване на код 5AP от VO (Vehicle Order) и кодиране на модулите BDC, KAFAS и двата FLM (фарове).
- msi200
- ентусиаст

-
- Кара: X5+M2
empar написа:skoti79 написа:И при мен светкат 1-2 коли от 10 на Г05
Ролс-Ройс? Че те не трябва ли да са 1 към 1 с тия на БМВ-тата?
Може би има предвид Рейндж Роувър
I love the sound of V8 in the morning...
- Jorixa
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 G05/X1 F48
- Мечтае да кара: 911
Аз със лазерните не съм имал проблеми до сега
А аз имам, доста отдалече понякога се намирай някой да ми прецъка, преди да е минала на режим тунел. Явно е превантивно или някой се заслепяват от доста голямо разстояние.
- empar
- младши ентусиаст
-
indocile написа:
Ехеее, благодаря, колега! Супер информация!
Отдавна отлагам покупката на BimmerCode. Явно е дошло време за заигравка!
- spacepl
- старши ентусиаст
-
- Кара: E60-530D F07-530D G11-730D
- Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
- Детайли за колата: трошляче някакво :)
При мен на G11 няма проблем. Фаровете се разделят доста бързо и накрая левият гасне при самото разминаване. Единственият проблем който съм имал е, когато има сняг в полето около пътя. Тогава явно ѝ става много бяло на камерата и започва да ги мести много късно или след пресветване.
13 мнения
• Страница 1 от 1