Промивка на казанчето за измиваща течност.
Модератор: Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Промивка на казанчето за измиваща течност.
Според мен, не е грешка да се отделят няколко минути за да се промие казанчето на течността за измиване на фаровете и стъклата. Операцията е съвсем лесна, а може да спести бъдещи проблеми, като запушени дюзи и клапани по системата. Моментът на смяна на течностите (зимна / лятна) е подходящ за целта.

http://bmwfans.info/parts/catalog/E83/SAV/Europe/X3_3.0d-M57N/LHD/N/2004/january/browse/vehicle_electrical_system/head_lamp_cleaning_device_container/
Схемата е за Е83, но предполагам, че на Х5 не е много различно. Помпичките (поз. 4 и 8 ) могат просто да се измъкнат нагоре от гнездата им, дори без да не се откачват електрическите конектори и маркучите от тях. Казанчето (поз. 1) се държи само на един болт (поз. 6) - развивате го и го повдигате право нагоре. След това трябва само да се откачи електрическия конектор на датчика за нивото на течността (поз. 2, на дъното на на казанчето) и то се сваля от колата.
На казанчето остават филтърчета (мрежестите цедки, поз. 5 и 9), в които влизат смукателите на помпите. Сваляте ги, като просто ги изтегляте нагоре с пръсти и после трябва да ги промиете обилно с вода отвътре навън. На дъното на моето казанче имаше разни утайки - отстраних ги чрез неколкократно промиване само с вода. Мислех да сипя вътре шепа чист пясък, някакъв препарат и да го разклатя (така съм чистил ръждиви резервоари), но не посмях заради датчика за нивото на течността, който остана в казанчето. След промивката сглобих всичко и това е... Не е грешка да откачите електрическите конектори на помпите и да ги напръскате с контактен спрей или WD-40.

http://bmwfans.info/parts/catalog/E83/SAV/Europe/X3_3.0d-M57N/LHD/N/2004/january/browse/vehicle_electrical_system/head_lamp_cleaning_device_container/
Схемата е за Е83, но предполагам, че на Х5 не е много различно. Помпичките (поз. 4 и 8 ) могат просто да се измъкнат нагоре от гнездата им, дори без да не се откачват електрическите конектори и маркучите от тях. Казанчето (поз. 1) се държи само на един болт (поз. 6) - развивате го и го повдигате право нагоре. След това трябва само да се откачи електрическия конектор на датчика за нивото на течността (поз. 2, на дъното на на казанчето) и то се сваля от колата.
На казанчето остават филтърчета (мрежестите цедки, поз. 5 и 9), в които влизат смукателите на помпите. Сваляте ги, като просто ги изтегляте нагоре с пръсти и после трябва да ги промиете обилно с вода отвътре навън. На дъното на моето казанче имаше разни утайки - отстраних ги чрез неколкократно промиване само с вода. Мислех да сипя вътре шепа чист пясък, някакъв препарат и да го разклатя (така съм чистил ръждиви резервоари), но не посмях заради датчика за нивото на течността, който остана в казанчето. След промивката сглобих всичко и това е... Не е грешка да откачите електрическите конектори на помпите и да ги напръскате с контактен спрей или WD-40.
Excellent! Steven is my name!
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d
Re: Промивка на казанчето за измиваща течност.
Скоро го вадих моето поради това че от някъде ми изтичаше капка по капка за една вечер цялата течност и използвах да го промия, наистина е добре да се направи. За съжаление се оказа че един O пръстен е разтеглен, тоя който свързва помпичката на пръскалките на фаровете с маркуча, там свръзката е една пластмаса между помпичката и маркуча и тъпото е че този елементарен О пръстен го няма като резервна част, трябва да се смени цялата помпичка (супер тъпо), не успях да намеря такъв пръстен и съм изолирал тая помпичка да не се пуска.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
O-пръстени се продават в магазините и по отделно, и на комплекти:

Често съм купувал за смяна и винаги съм намирал подходящо пръстенче. Все пак са гумени и могат да се разтегнат малко... Миналата есен смених всички пръстенчета на 4-те пръскалки на фаровете, защо от едно съединение сълзеше. В краен случай, ако наистина никакъв друг пръстен не става, проблемното съединение може да се уплътни със силикон. Успех!

Често съм купувал за смяна и винаги съм намирал подходящо пръстенче. Все пак са гумени и могат да се разтегнат малко... Миналата есен смених всички пръстенчета на 4-те пръскалки на фаровете, защо от едно съединение сълзеше. В краен случай, ако наистина никакъв друг пръстен не става, проблемното съединение може да се уплътни със силикон. Успех!
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Е номерата 5 и 9 от горната схема са точно пръстенчетата. 

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
top написа:... За съжаление се оказа че един O пръстен е разтеглен, тоя който свързва помпичката на пръскалките на фаровете с маркуча, там свръзката е една пластмаса между помпичката и маркуча и тъпото е че този елементарен О пръстен го няма като резервна част, трябва да се смени цялата помпичка (супер тъпо), не успях да намеря такъв пръстен и съм изолирал тая помпичка да не се пуска.
От описанието на колегата останах с впечатление, че говори за едно малко О-пръстенче, което е на изходния щуцер на помпата за фаровете (поз. 8 ). Не е ли това, което се вижда най-отпред на снимката?

Ако е то, съм 100% сигурен, че мога да намеря по магазините пръстенче, което да стане там и да върши работа. А цедката наистина има гумена част, но не бих я нарекъл "О-пръстен":

- младши ентусиаст
-
Ето за този O пръстен става въпрос, че го няма като резервна част. Бях си купил 2-3 за проба и всичките уж ставаха но си капе от там, може би не съм уцелил правилния размер.

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Нали пласмасовият накрайник на маркуча има една пластмасова П-образна скоба и се щраква върху щуцера на помпичката, където е въпросното пръстенче? Да не би при това пръстенчето някак да се усуква или прищипва? Значи преди накрайникът на маркуча да се щракне, трябва скобата му да се изтегли, а пръстенчето да се намаже с някакъв лубрикант. Може и с грес, но аз използвам технически вазелин.
После накрайникът на маркуча трябва да се вкара докрай и да се фиксира със скобата. С ново О-пръстенче и ако няма нещо спукано по пластмасите, просто не си представям как може да капе...
После накрайникът на маркуча трябва да се вкара докрай и да се фиксира със скобата. С ново О-пръстенче и ако няма нещо спукано по пластмасите, просто не си представям как може да капе...
- младши ентусиаст
-
Да точно така, има една П-образна пластмаса която щраква. Ходих заедно с помпичката да търся O-пръстен и купих 3 различни, първия явно беше от кофти гума - стара, защото буквално се счупи (не скъса..) докато го слагах, но изглеждаше най-подходящ, втория беше много опънат по помпичката и не уплътняваше добре, третия го намазах с грес и уж доста плътно влезе, но пак си капе, по малко от колкото с оригиналния разтеглен, но пак не е задоволително защото водата изтича не за една нощ а за два дена примерно... Иначе няма нищо спукано по пластмасите, гледал съм ги, тествал съм ги и проблема е от О-пръстена. Тоя пръстен поне да пишеше какъв размер има за да търся а не да налучквам. Тъпо е че го няма като резервна част, също не ми харесва че няма отделен бутон за пускане на пръскалките а е на лоста с чистачките и се пуска през 5 пъти автоматично (май такъв беше интервала), но това е въпрос на вкус и лично мнение.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
top написа:... Тоя пръстен поне да пишеше какъв размер има за да търся а не да налучквам. Тъпо е че го няма като резервна част, също не ми харесва че няма отделен бутон за пускане на пръскалките а е на лоста с чистачките и се пуска през 5 пъти автоматично (май такъв беше интервала), но това е въпрос на вкус и лично мнение.
Мисля, че този пръстен (на помпата) е СЪЩИЯТ, като на самите пръскали (дюзи за измиване) на фаровете, защото накрайникът на маркуча с фиксиращата скоба ми изглежда същият. Ето на долната схема, вижте пластмасовия накрайник (поз. 7) - еднакъв е за пръскалките и за помпата:

http://bmwfans.info/parts/catalog/E83/SAV/Europe/X3_3.0d-M57N/LHD/N/2004/january/browse/vehicle_electrical_system/single_parts_for_head_lamp_cleaning/
А на всичките 4 пръскалки аз смених пръстенчетата и новите станаха без грешка, даже ми останаха няколко резервни. Като се прибера ще ги измеря и ще ти дам точно размерите (доколкото е възможно да се измери точно гумен пръстен...), или може направо да ти донеса няколко.
Някъде май четох, че фаровете се измиват през някакви интервали, но само когато са включени. Което (ако караш през деня на "къси") означава постоянно. Не е голям проблем, но наистина може да е дразнещо... Не е особено трудно тази помпичка да се върже на отделен ключ някъде, по-трудно би било да се намери и монтира подходящ ключ, който да се връзва с интериора на колата. Но все някъде трябва да има свободни места за допълнителни оригинални ключове.
- младши ентусиаст
-
Днес търсих информация, но никъде не се споменава размера на О-пръстена, намерих едно магазинче и ще отида с помпичката и пластмасата да търся подходящия размер и ще гледам да му запиша размера, би било полезно да го има и да се търси по размер, ако на някой му трябва. Друго си мисля, какво ли ще стане ако от маркуча просто махна пластмасата и П образната скоба и директно го съединя с помпата и ще го стегна с скоба от тия завинтващите се, за какво са го усложнили с тия пластмаси.
p.s. май омазах темата, че беше за промивка на казанчето а от моите писания тръгна в друга посока..
p.s. май омазах темата, че беше за промивка на казанчето а от моите писания тръгна в друга посока..
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
top написа:... Друго си мисля, какво ли ще стане ако от маркуча просто махна пластмасата и П образната скоба и директно го съединя с помпата и ще го стегна с скоба от тия завинтващите се, за какво са го усложнили с тия пластмаси.
Няма какво да стане, даже и евентуалното разглобяване няма да се затрудни особено. Може да се наложи края на маркуча малко да се нагрее, например с пистолет за горещ въздух.
Какво значи "омазана" тема... Ако е полезна или интересна за някого - какъв е проблемът?
- младши ентусиаст
-
Днес сутринта с най добро намерение да го направя по фабричния начин отидох да купя нова пластмаса която си върви с П-образната скоба, също ходих до едно магазинче където са специализирани в продажбата на O-пръстени, занесох помпата и пластмасовата свръзка в която влиза, човека измери с шублер помпичката и съответно пластмасовата свръзка отвътре и ми даде подходящия О-пръстен (за съжаление не му разбрах размера), доволен си тръгнах, отидох да сглобя всичко, намазах с малко грес и разбира се пробвах. Всичко при казанчето си стана ок, обаче както си пръскаше докато пробвах в един момент видях че от лявата страна под фара, водата изтича от под бронята а не толкова от пръскалката и на земята беше станала локвичка
Сега новото приключение ще бъде да свалям бронята или халогена за да бръкна от там и да видя какво е положението. Добре че взех общо 3 О-пръстена.
В електронния каталог за части на BMW на схемата не е отбелязано че пластмасовата свръзка с номер: 61668360181 си върви заедно с П-образната скоба. Цената и е 12.55лв. с ДДС

В електронния каталог за части на BMW на схемата не е отбелязано че пластмасовата свръзка с номер: 61668360181 си върви заедно с П-образната скоба. Цената и е 12.55лв. с ДДС

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Същото беше и при мен - течеше от връзката на една от дюзите. Няма нужда да се сваля бронята - само съответния фар и бъркаш под него. Поне при мен стана лесно - фарът се държи на 4 болта, развиват се с "торкс", но вече не помня размера...
13 мнения
• Страница 1 от 1