Въпрос към колегите.
Модератор: Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Въпрос към колегите.
Имам един малко тъп въпрос - слагате ли нещо пред радиатора през зимата? Преди БМВ-то карах една изкривена Витара бях свикнал през зимата да набутвам слънцезащитния екран (за предното стъкло и таблото) между решетката и радиатора. Само така двигателчето държеше нормална работна температура и имаше някакво отопление в купето. На Х-икса стрелката на термометъра през лятото стоеше точно на средата, на средното деление на скалата. Днес (при темепература около нулата) стрелката стоеше едно деление наляво (към синьото). Отоплението си работеше нормално, но все пак се замислих дали да не набутам екрана пред радиатора... Даже загледах под капака - може да се постави над интеркулера и да се сгъне така, че да не закрива целия радиатор, ами да остане една ивица свободна. Вие какво бихте посъветвали по въпроса?
Последна промяна Borymeckata на 23 Дек 2012, 19:32, променена общо 1 път
Excellent! Steven is my name!
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Въпрос към колегите.
Да не пускам нова тема за такава дреболия: вчера си купих за 8 лева от пазара една дреболия - дигитален волтметър.

Устройството явно е ментеливо, но като го включих - работи.

Индикацията не е толкова калпава, колкото изглежда на картинките. Снимах го през деня, на силна светлина. Иначе на по-тъмно, индикацията е доста отчетлива. Това е, просто споделям, че съм доволен от този волтметър, поне за момента върши работа.

Устройството явно е ментеливо, но като го включих - работи.

Индикацията не е толкова калпава, колкото изглежда на картинките. Снимах го през деня, на силна светлина. Иначе на по-тъмно, индикацията е доста отчетлива. Това е, просто споделям, че съм доволен от този волтметър, поне за момента върши работа.
- batzlati
- младши ентусиаст
-
- Кара: F10 530d
- Мечтае да кара: карах почти всичко
Borymeckata написа:Имам един малко тъп въпрос - слагате ли нещо пред радиатора през зимата? Преди БМВ-то карах една изкривена Витара бях свикнал през зимата да набутвам слънцезащитния екран (за предното стъкло и таблото) между решетката и радиатора. Само така двигателчето държеше нормална работна температура и имаше някакво отопление в купето. На Х-икса стрелката на термометъра през лятото стоеше точно на средата, на средното деление на скалата. Днес (при темепература около нулата) стрелката стоеше едно деление наляво (към синьото). Отоплението си работеше нормално, но все пак се замислих дали да не набутам екрана пред радиатора... Даже загледах под капака - може да се постави над интеркулера и да се сгъне така, че да не закрива целия радиатор, ами да остане една ивица свободна. Вие какво бихте посъветвали по въпроса?
Колега , смени термостата и няма да ти се налага да правиш такива гимнастики

- DIDO
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW X3 3.0d '04
Колега, никакви прегради за въздушния поток към радиатора.
Проблема ти е в термостатите, но в кой не е ясно.
Смени ги и двата и стрелката ще стои на 12 часа, при всякакви
условия.
При изправна охладителна система, не трябва да мърда изобщо.
Проблема ти е в термостатите, но в кой не е ясно.
Смени ги и двата и стрелката ще стои на 12 часа, при всякакви
условия.
При изправна охладителна система, не трябва да мърда изобщо.
BMW - Усещане за автомобил
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d
И при мен сега през зимата е така, стрелката не е по средата а някъде преди това и стои към синьото а лятото ковеше точно горе. Какви са тия два термостата ? Извинявам се за въпроса, просто за пръв път имам BMW и то с 3 литров дизел и не съм наясно.
- DIDO
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW X3 3.0d '04
Единият е основният /големият/ термостат, другия е на EGR клапана.
Големият /номер 4/:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=PB51&mospid=47791&btnr=11_3465&hg=11&fg=35
EGR термостата /номер 8/:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=PB51&mospid=47791&btnr=11_3597&hg=11&fg=50
Може първо да смените този на EGR, че се сменя лесно, ако не се оправи, тогава и другият, че си има разглобяване.
Големият /номер 4/:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=PB51&mospid=47791&btnr=11_3465&hg=11&fg=35
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=PB51&mospid=47791&btnr=11_3597&hg=11&fg=50
Може първо да смените този на EGR, че се сменя лесно, ако не се оправи, тогава и другият, че си има разглобяване.
BMW - Усещане за автомобил
- LABRISS
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW
- Мечтае да кара: 3.0 CSi
DIDO написа:Единият е основният /големият/ термостат, другия е на EGR клапана.
Големият /номер 4/:
Много точно го е казал колегата.Първо пробвайте с по-лекия да смените и ако не е от него - и другият.Азтака направих и не се налагаше да сменям големия.А нещо по-висок разход на гориво не усетихте ли? Защото аз така го хванах.А стрелката си ми показваше работна температура а в действителност тя не беше такава ...
The only thing to FEAR is running put of BEER!
- batzlati
- младши ентусиаст
-
На 100% има по-висок разход. Вероятно на колегата не му е направило впечатление.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Не мога да кажа нищо за разхода, това беше първото ми излизане на сняг. Всъщност, вероятно е било първото и за колата, защото тази пролет е докарана от Италия. Знам, че температурата е доста важна за работата на дизела, затова и поставих въпроса.
- anzak
- старши ентусиаст
-
- Кара: F07 535D
- Мечтае да кара: SL500
Свали първо малкия термостат този на егр-а изчакай малко истине и духни през него ако пропусне въздуха да мине направо го сменяй ако не пропуска значи е ок и се насочи към големия те не заминава толкова теростатите колкот се чупят пластмасовит крачета които ги държат и както са писали колегите никакви прегради не ти трябват
Барай шишарката Минкеее ....
- homey
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е53
- Мечтае да кара: Боинг 777
Аз миналата зима имах подобен проблем, стрелката не стоеше вертикално. Реших да сменям термостат и се оказа, че фабрично имам само 1. След смяната всичко е наред. Автомобилът е 3.0D 2004 г.
- batzlati
- младши ентусиаст
-
homey написа:Аз миналата зима имах подобен проблем, стрелката не стоеше вертикално. Реших да сменям термостат и се оказа, че фабрично имам само 1. След смяната всичко е наред. Автомобилът е 3.0D 2004 г.

И моята Х5-ца е така.
С моя бензинов звяр не съм имал такива проблеми, споре дмен е редно да смениш термостатите. Моята съм я засякъл на минус 15градуса от момента на запалването до изправяне на стрелката минават точно 8минути 

13 мнения
• Страница 1 от 1