Странности със сервизния интервал / пробег.
Модератор: Технически модератори
8 мнения
• Страница 1 от 1
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Странности със сервизния интервал / пробег.
Имам един дребен въпрос, който все пак ме интересува. Колата е Х3 (Е83), 3.0d автоматик, буквално от първите произведени бройки. При подаване на контакт, на таблото за момент се изписват километрите, оставащи до следващото обслужване (смяна на маслото). Оставих колата на жена ми да се вози с нея, а тя не вдига повече от 80км/час, хвалеше се, че веднъж на магистралата вдигнала 100... Та направи ми впечатление, че откакто жената го подкара, тези километри (до следващото обслужване) започнаха ... да се увеличават!?! Когато купих колата, бяха около 4500, после тръгнаха нагоре и даже минаха 5000. Реших, че е някаква грешка. Смених си маслото, и понеже му сипах някакво друго масло (не Лонглайф на BMW), нагласих пробега до следващата смяна на 15 000км. От този момент колата е минала повече от 2 000км. (това е сигурно, защото съм си записал на колко километра го смених). Но при подаване на контакт изписва на таблото 14 200км. до следващата смяна, сякаш колата е изминала само 800км!?
При вас получава ли се такова разминаване при сервизните интервали (пробег)? Как си обяснявате такава аномалия?
При вас получава ли се такова разминаване при сервизните интервали (пробег)? Как си обяснявате такава аномалия?
Последна промяна Borymeckata на 13 Сеп 2012, 12:37, променена общо 1 път
Excellent! Steven is my name!
- dan1el
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW X3 3.0d
- Мечтае да кара: 650xi
Re: Странности със сервизния интервал / пробег.
Нормално, колата си следи според начина на каране определя следващия сервизен интервал. 

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Добре де, но кога да сменя маслото? Когато колата реално измине 15 000км. от предишната смяна, или когато изтече сервизния интервал (по таблото)? Защото при това положение, тя реално може да мине и 30 000, докато на таблото покаже, че е за смяна... Пак казвам, маслото не е оригиналното на БМВ, а някаква друга синтетика.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Сменяй си маслото на реални 15 000км, не го чакай. Компютъра го мени според натоварването на мотора, но аз лично не му се връзвам на "акъла" 

Never mistake motion for action...
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Да, и аз това си мислех. Още повече компютърът няма как да знае, че маслото е Мидланд, а не Лонглайф... Благодаря за съвета, безаварийни километри на всички.
- sisqou
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Х5
- Мечтае да кара: Х5
То и на дисплея на компютъра ти дава разход 10/100 примерно, ама като заредиш на бензиностанцията виждаш, че е повече.
Нямам им и аз много вяра на компютрите....

- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d
sisqou написа:То и на дисплея на компютъра ти дава разход 10/100 примерно, ама като заредиш на бензиностанцията виждаш, че е повече.Нямам им и аз много вяра на компютрите....
Има ли начин компютъра за разхода да се направи да показва реални стойности ? Някакво калибриране или какво ?
От скоро имам Е53 Х5 3.0d 218к.с. фейслифт и общо взето показва среден разход 8.4/100, но реално е към 12-15, не по малко.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Може да се калибрира, но в определени граници, потърсете във форума, има доста теми за разхода.
Never mistake motion for action...
8 мнения
• Страница 1 от 1