Разход на гориво със зимните гуми
Модератор: Технически модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
Разход на гориво със зимните гуми
По-висок или по-нисък ви е разходът на гориво със зимните гуми?
Тия дни зазимихме 20-ките и сложихме зимните 19-ки и очаквахме разходът да падне съвсем малко, а то взе, че се вдигна с 1 литър.
По-принцип е по-логично като минеш от 20-ки на 315 на 19-ки на 255 е да падне малко разходът, но на практика не се случи.
Изключвам факторът за студеното време, понеже в Пловдив тия дни температурите стигат до 16 градуса.
Някой знае ли къде мога да видя информация за коефициента на съпротивление на различни видове гуми?
Тия дни зазимихме 20-ките и сложихме зимните 19-ки и очаквахме разходът да падне съвсем малко, а то взе, че се вдигна с 1 литър.
По-принцип е по-логично като минеш от 20-ки на 315 на 19-ки на 255 е да падне малко разходът, но на практика не се случи.
Изключвам факторът за студеното време, понеже в Пловдив тия дни температурите стигат до 16 градуса.
Някой знае ли къде мога да видя информация за коефициента на съпротивление на различни видове гуми?
- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
Re: Разход на гориво със зимните гуми
Мисля, че ми беше със 500 грама по-нисък разхода със зимните гуми. Но това са спомени от миналата година, тази още не съм сложил зимните(255 предни и 285 задни.)
I love the sound of V8 in the morning...
- RuM6n
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 3.0sd
- Мечтае да кара: по често
Ами зимните гуми по принцип се изработват от по мек каучук и следователно имат по голямо съпротивление при търкаляне.
Обратното, ако качиш колата върху железен път с железни колела(теоретично разбира се) съпротивлението на търкаляне е много ниско и разхода ще падне доста. В последно време се говори все повече за гуми с понижено съпротивление при търкаляне, ама как го постигат незнам?
По принцип комплекта зимни гуми с джанти е по лек от летните такива и би трябвало да понижи разхода малко, но кое е вярно един Господ знае.

- peters75
- младши ентусиаст
-
- Кара: E 60 530d
- Мечтае да кара: Нещо с голям мотор
И аз наблюдавам тенденция към значително повишение на разхода със зимните гуми.Макар,че са по тесни и доста по леки от летните тъй като са 16" а летните 18" при едно и също каране лято/зима вдига разхода с 2 литра.До скоро си мислех че е от студеното време,но сега започвам да го отдавам и на гумите.
peters75 написа:И аз наблюдавам тенденция към значително повишение на разхода със зимните гуми.Макар,че са по тесни и доста по леки от летните тъй като са 16" а летните 18" при едно и също каране лято/зима вдига разхода с 2 литра.До скоро си мислех че е от студеното време,но сега започвам да го отдавам и на гумите.
Точно от студеното време си е. Възможно е и поради мекия каучук на зимните гуми също да има повишение, но чак пък 2 литра не ми се вярва. Това е защото колата може би се кара предимно студена и докато загрее се изразходва повече гориво отколкото ако се кара постоянно топла.

- dan1el
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW X3 3.0d
- Мечтае да кара: 650xi
Определено е от студеното време, защото Октомври/Ноември като бяха нормални температурите, а бях със зимните, не съм усетил разлика в харчлъка, но сега в якия студ, моята 2-литрова печка стига 14,5л. градско 

- Mamouk
- дере дънки сред голи мадами
-
dan1el написа:Определено е от студеното време, защото Октомври/Ноември като бяха нормални температурите, а бях със зимните, не съм усетил разлика в харчлъкa

Legends may sleep...but they never die!
Плюй си на гъза и се пързаляй!
Плюй си на гъза и се пързаляй!
Купих колата с всесезонни гуми. Първата зима не ги смених със зимни и разхода си беше както през другитес езони.
Следващата зима си купих нови зимни 4 бр., със същия размер както старите. Разхода ми се вдигна с 1-2 литра
Така че според мен не е от студеното време.
Следващата зима си купих нови зимни 4 бр., със същия размер както старите. Разхода ми се вдигна с 1-2 литра
Така че според мен не е от студеното време.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
По принцип зимните гуми са с повишено съпротивление и оказват влияние на разхода, но има други, по-силни фактори като тегло, външна температура и т.н.
Never mistake motion for action...
10 мнения
• Страница 1 от 1