Въпрос относно автоматична скоросна кутия

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар

Въпрос относно автоматична скоросна кутия

Мнение от kitov » 17 Дек 2010, 18:39

При продължителен престой с работещ двигател / например светофар / да се поставя ли лоста в положение N.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М5 с шпер, а за Х5 не съм сигурен

Re: Въпрос относно автоматична скоросна кутия

Мнение от TPAKTOP » 20 Дек 2010, 17:04

kitov написа:При продължителен престой с работещ двигател / например светофар / да се поставя ли лоста в положение N.

Чеснтно казано не виждам логика да включваш на N. Ако ще съм на по-дълго чакане бих избрал P защото поне мога да си махна крака от спирачката(ако съм под наклон). Това с освобождаването на N съм го виждал само при бакшишите с автоматици но може да има някакво значение. Но по задръстванията винаги трябва леко да се придвижваш напред и според мен е по-добре да си седиш на спирачката макар да не е много добре за спирачната ти система като цяло.
ПС Не съм спец! Мнението си е лично мое и е по моя начин на каране!
Изображение

Д-р Хаос
Аватар
Кара: само шестцилиндрови БМВ-та :)

Мнение от cww » 20 Дек 2010, 18:44

Аз лично като стоя на светофар повече от 30 секунди цъкам P. Дали е правилно не знам, но поне както каза колегата мога да си махна крака от спирачката.
NOTHING IS GAINED WITHOUT SACRIFICES AND FREEDOM WITHOUT BLOOD

ентусиаст
Аватар

Мнение от X5 E70 » 20 Дек 2010, 19:29

В Германия кат си зема рент а кар повечето са със старт-стоп система и сама си гасне.
И тва в бяла държава дет се чака по 30 сек
Еле па у софийските задръствания направо си я гася имайки в предвид че:
- повече от 2-3 коли не минават особено ако чакам за ляв завой
- първия винаги си бърка в носа/гримира/говори по телефона, блее ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на бензин

Мнение от Roman 1 » 20 Дек 2010, 20:49

Има ли вече старт-стоп система и при автоматиците?
Питам, защото до сега съм я срещал само при BMW с ръчна скоростна кутия. Там повторното запалване на двигателя ставаше след натискане на съединителя.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 20 Дек 2010, 20:54

Както колегата Трактор е казал, няма смисъл да даваш на N. Или си стой на D, или слагай направо на P - така поне кракът няма да е на спирачката.

Аз пък имам някаква система "auto hold", която автоматично ми държи спирачката натисната, след като спре колата. Кеф.
I love the sound of V8 in the morning...

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 20 Дек 2010, 20:56

Roman 1 написа:Има ли вече старт-стоп система и при автоматиците?
Питам, защото до сега съм я срещал само при BMW с ръчна скоростна кутия. Там повторното запалване на двигателя ставаше след натискане на съединителя.

Новият 8-степенен автомат на ZF поддържа старт/стоп.
I love the sound of V8 in the morning...

Потребител
Аватар

Мнение от X300 » 20 Дек 2010, 21:04

Аз не оставям колата на N,ползвам P,мисля че при неутрал скоростната кутия остава на сухо и скоростите не се омасяват правилно.
Според мен всички бакшиши на светофар бият свободна - ако ги шибнат отзад да спечелят и отпред.Шамар да е,аванта да е :smoke:

Д-р Хаос
Аватар
Кара: само шестцилиндрови БМВ-та :)

Мнение от cww » 20 Дек 2010, 21:07

msi200 написа:Както колегата Трактор е казал, няма смисъл да даваш на N. Или си стой на D, или слагай направо на P - така поне кракът няма да е на спирачката.

Аз пък имам някаква система "auto hold", която автоматично ми държи спирачката натисната, след като спре колата. Кеф.

Не си само ти ;)
Всички Е70-ки, които съм виждал имат Auto Hold.
А от Старт-Стоп системата не знам дали може да има по-тъпо нещо. Винаги, когато съм карал кола с такава я изключвам моментално. Особено зимно време - тъкмо ми загрее колата и оп гасне...айде нема нужда. Все ще преглътна 1-2 литра нафта повече.
NOTHING IS GAINED WITHOUT SACRIFICES AND FREEDOM WITHOUT BLOOD

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на бензин

Мнение от Roman 1 » 20 Дек 2010, 21:25

cww написа:от Старт-Стоп системата не знам дали може да има по-тъпо нещо. Винаги, когато съм карал кола с такава я изключвам моментално

Въздържах се да го напиша по-горе, но и аз считам, че е голям ......

Потребител
Аватар

Мнение от ALIENWARE » 21 Дек 2010, 9:10

Абсолютно, тази Старт-Стоп система е голяма простотия. Мен лично много ме съмнява дали, дори и 1 литър може да се спести с нея..... и к'во от т'ва. :D

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 фейслифт + Ауди А4, 2 TFSI 4x4
Мечтае да кара: същото
Детайли за колата: Е90, фейслифт, двойка дизел, автомат, черната перла и други шукарийки:).

Мнение от eMotion » 23 Дек 2010, 8:19

Roman 1 написа:Има ли вече старт-стоп система и при автоматиците?

Има старт-стоп система при автоматиците, не само при новото X3, но и при новото Ауди А7. Все пак ефекта от тази система е доста минимален и мисля, че е под 0,5 литра дизел на 100 км. градско, но все пак зависи колко стоиш по сфетофарите. Но наистина зимата не е много приятно да ти гасне колата и да стоиш на студено:).
http://emotion3.snimka.bg/automobiles/podpis.419455
Мерцедес карат женкари, БМВ - мъжкари!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 520d
Детайли за колата: 520d 177p.s. E60

Мнение от sinbad0 » 28 Дек 2010, 16:33

Старт стоп ама какво става с фаровете,климатика,подгревката на стъклата и седалките????музиката????
С моите маршрути ще се прецака всичко с Старт-стоп система ,да не говориме за скоростите.Никога няма да изключа колата на N,P няма никакъв смисъл,това което ще спестиме няма да го усетиме,най много да изхабиме някой чарколяк по колата.

Аватар
Кара: bmx

Мнение от vinio » 04 Яну 2011, 10:05

X300 написа:Аз не оставям колата на N,ползвам P,мисля че при неутрал скоростната кутия остава на сухо и скоростите не се омасяват правилно.
Според мен всички бакшиши на светофар бият свободна - ако ги шибнат отзад да спечелят и отпред.Шамар да е,аванта да е :smoke:

Това за мазането има нещо вярно,но не е точно.Разликата между P -N е единствено,че на положение P се блокира кардана чрез опашката на автоматика,мазането и в двата случая е еднакво.Друг е въпроса при висока скорост на Неутрална...
На светофар винаги минавам на неутрална,по-малко се натоварва ''съединителя''основния ,по-малък разход.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 G05

Мнение от rafa224 » 28 Окт 2013, 11:34

Темата май е малко стара, но не видях никой да казва нещо за минаване на неутрална (N) в движение при спускане например?

Следваща

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6