2011 X5 xdrive35d

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2008 Е92 М3 6sp, 2011 E70 X5 35D

2011 X5 xdrive35d

Мнение от tol4o » 24 Авг 2010, 8:09

Първо да уточня че се намираме се в щатите
На 20 Юли поръчахме 2011 X5 xdrive35d за жена ми. Колата ще е завършена във фабриката на 26 Август и очакваме в следващите 2 седмици да стигне до дилъра и да отидем да си я вземем.
В САЩ дизеловото гориво от 2007 насам приема нов стандарт ULSD което ще рече много ниско съдържание на sulphur /15pmm/ (мисля че това е сяра) за да се постигнат по ниски вредни емисии.
Заради това ниско съдържание на сяра (която има смазващ ефект) смазващия ефект на горивото върху нафтовата помпа и елементите от горивната система е доста понижено, което би могло да доведе до преждевременно износване.
Цетана (нещо като октана при бензина) на нафтата тук е минимум 40, на Shell e 45, a BMW препоръчват поне 47. В Европа стандарта бил 50-51
Интересува ме според вас дали да ползвам някакви добавки към горивото за по добро смазване и за повишаване на цетана на нафтата.
Някой има ли информация в България каква нафта се предлага и дали се добавят някакви нафто подобрители.
Също така, новите дизелови X5-ци в България имат ли система за понижаване на вредните газове чрез впръсване на DEF (diesel exhaust fluid) течност в аспуха защото тука са така и едно зареждане с тази течност стига за около 15 000 км

Благодаря преварително

Sept 2 - UPDATE: Взехме колата :lalala: снимки по-надолу в темата
Последна промяна tol4o на 16 Сеп 2010, 17:02, променена общо 6 пъти
There is nothing but BMW!

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: 2011 X5 xdrive35d - Въпрос за Дизеловото гориво и добавките

Мнение от kelemety » 24 Авг 2010, 11:06

Една грешка в бързината си направил - не е pmm, a е ppm. Първо ще ти дам източниците от където аз прочетох това онова!

http://www.bp.com/liveassets/bp_internet/newzealand/corporate_newzealand/STAGING/local_assets/downloads_pdfs/0_999/50ppmSulphurDieselCommercialMarineUsers.pdf

+ няколко произволни статий от нет-а

Значи от wikipedia, макар че съм забелязал че не е много достоверен източник, научих че тои стандарт за автомобилния дизел е наложен първо тук в ЕВРОПА, а чак сега за коли произведени от 2007 се налага и в САЩ. И да прав си че големият минус е че се намаляват мажещите свойства на дизела. Но има много други предимства. Спасението е в два варианта... веригите бензиностанций който предлагат такова гориво да го предлагат със добавки осигоряващи добро мазане, но ако не държат на клинтите си, то отговора е сам да си купиш добавка която съдържа едни "ароматни" съединения за да повишиш смазочните качества на горивото. Тук например на мен ми препоръчаха да сипвам масло за двутактови двигатели в дизела за да се смажат помпи дюзи и т.н. Добавки има много на пазара но не всички са удачни за новите Common Rail системи.

Дано да съм бил полезен :wave:
Изображение
Rear Wheel Driven

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kelemety » 24 Авг 2010, 11:32

Интересното е че аз ти написах че тука от 2005 има условие задължително според европейския съюз дизела да е 50ппм, но да има на разположение и такъв който е 10ппм, сега от 2009 се въвежда ново ограничение за 10ппм само! Обаче горивото предлагано тука в Българя поне е 50ппм и с Цетаново число 51. ... странна работа :mhihi: Обаче ако ващо е със по ниско от препоръчваното в БМВ... лошо. Но съгласи се, не може БМВ да разработят нови двигатели и модели и да забравят че в щатите ще има само такъв дизел... още повече при положение че те Х5-ците се правят там....
Изображение
Rear Wheel Driven

Потребител
Аватар

Мнение от BMW-744 » 24 Авг 2010, 11:56

ЗДР.аз от две години почти при всяко зареждане на поне половината резервоар(който е 100литра)наливам и по 1литър двутактово масло(каквото има по бензиностанциите)или масло за автоматични кутии(АТФ-декстрон 2или3 няма значение)двигателя работи по добре като че ли ,пък и нафтата в Бг.е смес от разни боклуци така че досега не съм имал проблеми.Забравих да пиша че колите са мерцедеси,единият е ес-класа а другия це-класа,но това с маслото го препоръват за всички дизели за смазване на ГНП-то и дюзите.И освен маслото слагам при всяко зареждане и добавки в нафтата да не цитирам марки че ще прозвучи като реклама.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tol4o » 24 Авг 2010, 17:42

От BMW тук казват да не се слагат никакви добавки, и че няма да има проблеми с двигателя (незнам дали това нямане на проблеми включва само времето докато е в гаранция 80 000км). Все пак препоръчват позването на ULSD Premium Diesel който има цетан поне 46-47. Такъв имат Shell и BP, но не на всички бензиностанции.
Относно смазването, това с двутактовото масло звучи логично. Може ли да ми кажеш в какво съотношение се слага в нафтата и дали добавянето на това масло в дизела е масова практика в България или просто някой ти го е подхвърлил? А дали няма да навреди на системите за емисии?

А за пречистващата течност която се спрейва в аспуха, имате ли такава в БГ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kelemety » 24 Авг 2010, 20:20

За такава течност поне на мен не ми е известно. :dunno:

Отностно горивото от Shell и BP - ами логично, големи компании предлагат горива който са облагородени със добавки. Както тук при нас има Premium Diesel от OMV. Ако не ти се стиска - зареждай от тези места, той дизела е икономичен няма да зареждаш много често. Все пак новата Х5... ако ше я имаш тази кола за дълго време пази я, ако ли не - малко преди гаранцията я шитвай. Защото всичко което ти казват от БМВ ти гатрантирам че важи за до гаранционния период, а от там нататък... божа работа.

За двутактовото бездимно масло на Husqvarna което ми пропоръча колегата Димитрофф, ами много хора сипват и няма оплакали се(сондирал съм мнения, а в Е46 подфорума това е доста разпространена практика). Положителното е че (което и аз забелязах) двигателя утихва малко (твойта няма да уихне щото е нова :mhihi: ). А на теория (защото това няма как да го видя или проверя) това масло е за резачки за дърва, двутактови, направено е да изгаря заедно с бензина в мотора, бездимно - не остават въглеводороди след изгарянето му и за това няма да дими през аспуха и няма да вреди на системата за контрол на емисийте, а ще е добро за помпата, дюзите и търбото, защото има много добри мажещи свойства. :yes:

Аз вече изгорих един резервоар дизел с такова малко вътре... колата не е мръднала, но утихна - а това мисля може да се приеме и за знак че се е посмазала вътре.
Съотношението е по избор, но ориентировачно: на 10 литра - 20-30 грама

http://corporate.husqvarna.com/?p=corp
Според сайта, северна Америка е един от най-големите пазари, така че ще можещ да вземеш ако искаш.
Изображение
Rear Wheel Driven

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tol4o » 24 Авг 2010, 21:18

Точно такова масло бях купувал преди време за резачката на баща ми.
Ето как изглежда
http://ep.yimg.com/ca/I/yhst-7553330601 ... _101611800

Резорвоара на X5 e 80 литра, колко масло да слагам за пълен резорвоар?
Едно шишенце от тези на снимката 188мл дали ще е достатъчно или идва малко?
Последна промяна tol4o на 24 Авг 2010, 21:43, променена общо 2 пъти

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kelemety » 24 Авг 2010, 21:33

:yes: Точно това е маслото XP, само че тук разфасовката е друга и има едно мерително казанче ... но на 80л - по 20мл на 10л, 160мл което, ако правилно съм видял е малко по-малко от една ботилчица то твойта разфасовка (188мл) така че аз ти предлага на пълен резервоар сипи една цяла ботилчица и това е ! Ако искаш можеш да го редуваш, да не сипваш на всеки резервоар. Но и да сипваш винаги няма проблем... това малско изгаря толкова добре че не оставя нищичко.

Увери се все пак дали някъде пище "Low Smoke". Но мисля че те всички са такива. Но мойто е същото де, просто е по-голямо. и пак пише High Performance

http://www.husqvarna.com/c/i/prd/l/,-xp ... b82ce2.png
Изображение
Rear Wheel Driven

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tol4o » 24 Авг 2010, 21:44

Да пише low smoke
И аз така си мислех по едно шишенце на резервоар

Относно утихването, двигателя е много тих по начало. Разработен е за американския пазар, и за да не стреснат американците от дизеловия шум, са порменили някой неща в дизайна на коляновия вал и буталата. Също така има екстра изолация около двигателя.
BMW тепърва се опитват да пробият с дизел на американския пазар тъй като тъпите американци си нямат на идея за какво става въпрос :)
Добре дошло за нас които ще се възполваме от супер технологии на много добри цени.
Като поръчвахме колата ни дадоха BMW дизел кредит от $4500, демек отстъпка от цената само за дизлеовите модели (335d и xdrive35d). Отделно дилъра даде $4000 отстъпка, и още правителството дава $1800 данъчен кредит когато си попълваш данъчната декларазция, за това че купуваш дизелова кола. Общо $10,300 отстъпка, не е зле.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X5 E70 35d, S8;
Мечтае да кара: X5M
Детайли за колата: super reza4ka!

Мнение от E70 3.0SD » 24 Авг 2010, 23:29

Карам същата кола 35д и не те съветвам да експериментираш с масло в нафтата за да не повредиш филтъра за твърди частици. За твое съжаление ще ти кажа, че нормите за екологичност не са толкова строги в Европа колкото са при теб и вие се явявате един вид опитни зайчета на БМВ, които експериментират с впръскването на тази урея в катализатора. Скоро и в Европа ще се затягат но дотогава американците ще са преболедували детскити болести на тази система за понижаване на вредните емисии, за която съм чел че често давала проблеми.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kelemety » 25 Авг 2010, 11:21

Не мога да споря с колегата от горе, поради простата причина че не познавам никой със Е70 който да си сипва масло... но това идва от факта че колите са им нови и не се замислят за дългосрочното здраве наколите си, и от това че тука горивото не е толкова сухо колко в US. Мойта кола е 2005 година, II-ро поколение Common Rail, не е някой TDS дето да върви на всичко...даже и на олйо, мисълта ми е че разлика м/у моя и твоя дизел има от земята до небето - но по отношение на капризността към говривото вярвам че са близки, тъйкато този тип двигатели (било то моя - или твоя от IV-то поколение Common Rail) са толкова финно калибровани да работят с горивото че лощото гориво се отразява на износването и вървежа.

Само ви се моля да не се филмирате че БМВ сега експериментират. трябва да ви е ясно че тези които налагат стандатрите за горивата, и тези които го произвеждат знаят по план какво ще е развитието - от там всеки автомобилен концерн знае с 5 ако не и с 10 години напред какви норми се планират за да си разработи подходящо двигтелите... тука няма моменти от рода на - ето ви новия 35d ... и после ВЪЙ ми ко ще правим сега той няма да бачка с това гориво. Даже гарантирам че БМВ са го тестваи точно с такова гориво. Няма как иначе да пуснеш на пазара кола която никой няма да си купи щото няма подходящо гориво.
Изображение
Rear Wheel Driven

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tol4o » 25 Авг 2010, 16:53

След всичко казано и четено май няма да слгам нищо освен качествена нафта от Shell Premium или ВР Премиум. Четох че двутактовото масло не е добре за комон рейл двигателите и особено за този след който е бъкано с разни джаджи за емисии.
Проблема за емисиите не е толкова целите щати като цяло ами най-вече Калифорния с техните супер стриктни изисквания. БМВ са искали като пускат дизел да може да се продава във всичките щати включително и Калифорния където имат голям пазарен дял. За това Х5 и 3-ките дизели идват с ДЕФ система, която впръсква 35% амониев разтвор някъде по аспуха.
Дано да няма много проблеми. По форумите чета тези които карат 2009 Х5 и са вече на по 50 000 км. Единствения проблем на някой от тях е че течността им е свършила доста по рано от рекламираните 15000км пробег. Някой го обясняват с това че може би не са заредили пасивния резорвоар от завода. Х5 има два резервоара за тази течност - пасивен и активен. Пасивния събира около 12 литра. а по-малкия активен (който може да си го допълваш сам) е 5 литра. Когато течността в малкия намалее, се включва помпа която прехвърля течност от пасивния докато се напълни малкия. Активния също се подгрява зимата за да не замръзне течността. Звучи доста сложно ама какво да се направи ако това е цената за да караме дизел в САЩ няма как. Иначе самата течност не е много скъпа. около долар на литър
Мерцедес дизел МЛ, ГЛ и Р, фолксваген таурег 3.0 и ауди 3.0 дизел имат същата система.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kelemety » 25 Авг 2010, 17:39

Явно там са много специални, щом има монтирана система чак. Обогатих си общата култура с тебе колега, до сега не знаех че има такива приспособления и че Калифорния е так строго контролиран емисионния фон.
Изображение
Rear Wheel Driven

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tol4o » 25 Авг 2010, 17:49

Ако знаеш английски и ти е любопитно може да прочетеш за тази система с впръскването на уреа.
Ето тук е обяснено за Блутек на мерцедес но е същия принцип при БМВ дизелите
http://en.wikipedia.org/wiki/BlueTec

Иначе за Калифорния то не е само емисиите там всичко е със специални изисквания за замърсяването и отровните вещества. Продуктите които са за там се правят с ниско съдържания на вредни вещества и метали. Абе луда работа, все едно че един щат ще спаси световното замърсяване. Американците замърсяват три пъти повече от всички други

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kelemety » 25 Авг 2010, 21:16

:yes: Мерси, статиятаа беше доста интересна. Предполагам след време и при нас ще дойдат подобни системи.
Изображение
Rear Wheel Driven

Следваща

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6