3.0д син пушек, понякога, само на празен ход - мнения?

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

3.0д син пушек, понякога, само на празен ход - мнения?

Мнение от da6ip » 10 Окт 2009, 15:53

Колеги моля да кажете мненията си, но ще се опитам най-напред да обясня добре за какво става дума за да избегна полуфабрикатни "експертизи" от типа "гръмнало ти е турбото":

Вече 3-4 пъти в последния месец забелязвам закратко гъст син дим от ауспуха докато седя на светофара, за може би 10-15 секунди. В момента в който дам газ и потегля, дима изчезва! Не е да не го забелязвам, просто изчезва, което се вижда на фаровете на колите зад мен, а и съм питал приятели да гледат дали пуши докато карам. Става дума за съвсем нормално и дори мудно градско каране.. Пушека се появява само и единствено на светофар след известно време каране, докато чакам на празен ход. При палене, потегляне, ускоряване пушек няма.

Колата няма абсолютно никакви други оплаквания, двигателя работи нормално, ускорява идеално, звучи тихо и т.н. Подробности за колата:

- 218 к.с., няма чип и не е имала
- 140 хил. км, идеално състояние
- Турбо сменено на 95 хил. км., гаранционно
- Масло, филтър, възд. филтър и маслен отделител (новия модел) сменени преди 12 хил. км., стандартното обслужване
- Кара се определено "спокойно"

Имате ли идеи какво може да бъде?

На мен ми се струва че е някакво маслено уплътнение което като загрее колата и при спадане на оборотите до празен ход пропуска малко масло, което изгаря докато чакам на светофара. При ускорение и нормални обороти на каране това не се повтаря. Трябва да проверя пак дали ми харчи масло - за последно проверявах преди около 300 км и не беше мръднало забележимо. Може и докато са ми сменяли масления отделител да не са затегнали нещо?

Някой имал ли е подобен проблем и какво беше разрешението?
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 745d

Re: 3.0д син пушек, понякога, само на празен ход - мнения?

Мнение от антонио » 10 Окт 2009, 16:16

колега аз имах подобен проблем, и на мен ми пушеше така само на празни обороти и се оказа че една дюза беше пропикала. когато караш калота в цилиндъра си изгаря нафтата нормално, но като е на обороти понеже консумацията на гориво е ниска а дюзата пикае влиза голямо количество нафта и не може да изгори за това пуши. запали колата и виж пушека на какво мирише, ако е на сурова нафта е ясно, но ако е на масло тогава вече проблема ще е по-сериозен.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 10 Окт 2009, 16:48

Мерси за съвета, в момента на нищо не мирише, или по-точно на едно "сладникаво нищо" - нормалната миризма на модерен дизел с филтър за твърди частици. А миризмата на пушека, когато се появява, още не съм имал шанса да я усетя. Това е и което ме обърква - че тоя пушек се появява на някакъв случаен принцип, засега.

Ще видя на какво мирише при следваща възможност. :conf:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 535xd LCI

Мнение от lusienk » 10 Окт 2009, 18:28

Не би ли трябвало филтъра за дребни частици да спира всякакви пушъци от аспуха?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 10 Окт 2009, 20:20

Предполагам наистина спира само твърдите частици, както се казва в името му, а точно тоя пушек е с няква друга химична консистенция която не я лови филтъра. Но му остават още 30 хил. км. живот според и-драйва.

Този филтър принципно има и режим на чистене при който се наблюдава някакво бучене и загуба на мощност според други форуми, но не и такова пушене.

Или имаш нещо друго предвид относно филтъра?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 10 Окт 2009, 22:00

Запекли сигменти или износени водачи на клапаните+ гумички. Колата прегрявана ли е някога? Двигатела ако тресе може и дюзи да имаш калпави.
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 10 Окт 2009, 22:35

хм.. не е прегрявала, а и двигателя не тресе - гладко и тихо върви и под и над 2000 оборота с турбото.. никакви други забележки нямам. затова и ми е леко странна цялата история. но нещо със сигурност има и това със водачите на клапаните и другаде се споменава.

а ако са водачи на клапани те не трябва ли през цялото време да пускат масло вътре и да пуши постоянно? това се споменава и в други форуми и обикновено става дума за а) постоянно пушене и б) пушене при палене, понеже докато е стояла колата и масло се е стичало в цилиндъра/ите. изчетох доста материал и никъде не се споменава такова спорадично пушене като мойто.. може би хората го забелязват чак като стане постоянно..? :roll:

та какво мислиш - може ли от водачите да идва случайно и временно пушене?

бих я закарал на сервиз веднага ако знам какво да им кажа да проверят - нямам желание да ми ровят на случаен принцип по колата и да се учат на нея.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от LUCIFER'S » 10 Окт 2009, 22:53

da6ip написа:а ако са водачи на клапани те не трябва ли през цялото време да пускат масло вътре и да пуши постоянно? това се споменава и в други форуми и обикновено става дума за а) постоянно пушене и б) пушене при палене, понеже докато е стояла колата и масло се е стичало в цилиндъра/ите. изчетох доста материал и никъде не се споменава такова спорадично пушене като мойто.. може би хората го забелязват чак като стане постоянно..? :roll:

та какво мислиш - може ли от водачите да идва случайно и временно пушене?

Това за водачите и гумичките е така, но при атмосферен двигател харчи постоянно т.е. при всяко засмукване. При турбо моторите само на обороти, или при такива когато турбината не надува.... Карай я така докато не почне да ти харчи масло над 3л на 10 000 км. Нека да пуши, да не ти дреме " сопите в гърба и толкоз".... иначе ако почнеш да ровиш за ремонти златно ще ти излезе...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да пият мента
Мечтае да кара: за 6лв/100км
Детайли за колата: не върви и не гори

Мнение от павката » 11 Окт 2009, 0:13

може да набива повечко нафта при почистване на филтъра за сажди,че не се знае ква нафта си зареждал,ама трябва да усетиш миризмата отзад
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 11 Окт 2009, 8:23

Ако е от повече нафта ще пуши черно, а колегата казва, че пуши синкав дим. Най-вероятно гори масълце в определен момент.
Si non confectus, non reficiat.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от LUCIFER'S » 11 Окт 2009, 10:35

Да допълня и нещо което на мен ми се е случвало на бензинов двигател.... беше ми подала гарнитурата на главата много лекичко към маслена магистрала и от там си дърпало масълце и в един момент стана отзад като военна димка

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 11 Окт 2009, 16:42

Значи..
проверих си маслото - не е мръднало забележимо, което значи че теоретично може да е изгорила макс. примерно 100 грама за последните 300 км. (имайте предвид че то не е мърдало значително за последните 12 хил. км., така че ако гори масло е съвсем отскоро)

зареждам само ОМВ нормалния дизел - не би трябвало да има проблем оттам
това с чистенето на филтъра ме заинтригува - какво значи "пуска повечко нафта"? как точно се пречиства филтъра?

или нещо с филтъра не е наред, или пуска отнякъде малко масло което не се отразява видимо на нивото, или дюза пикае.. ше дебна миризмата на пушека.. :paranoid:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 18 Окт 2009, 23:49

ъпдейт - пушека ГО НЕМА!

откакто почнах тая тема, да чукам на дърво, пушека не се е появявал пак. дори при 400-те километра до Габрово (за пастиране при Десо) и обратно, и уикенд изпълнен с градско дундуркане напред назад из столицата, никакви проблеми и още по-малко пушек.. не знам за вас, ама аз си чукам на дърво и си трая... и си мечтая тайно за КОНИ ФСД

майтапа настрана ама скоро май ще почна нова тема за такива амортисьори че едни британци с Е60 сега слагат такива защото там както знаем пътищата също не са за завиждане, ама хич

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525 D

Мнение от miroalpina » 20 Окт 2009, 7:09

колега , колега тая колица е само за OMV PREMIUM DIESEL 1,95 за 10 стинки нормално да припушва а и отиди на диагностика си виж живите данни това е истината :yes:

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6