С какви зимни гуми карате - Х1, Х3, Х5 и Х6?
Модератор: Технически модератори
Re: С какви зимни гуми карате - Х3, Х5 и Х6?
CuMe0H написа:Здравейте колеги!!! Мога ли да сложа джанти 8.5Jx18" 48ET 255/55/R18 на BMW X3???
Ела и пробвай, аз продавам моите оригинални джанти от Х5 Е70
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Belchilov написа:Extravaganza написа:според теб 255 не е ли малко широчко за зимата?
аз лично много на цена ги взех моите, иначе знам, че са за Х5, а аз карам Х3, но пък много добре ми седят и не ми опират никъде
Принципно за МНОГО дълбок сняг по-тясната гума има предимство ,но на асфалт(при снежни условия) предимствата на широката гума са неоспорими .Като имаме предвид нашите зими избора не е лош !
Колега, точно обратното е, на много дълбок сняг се кара с много широки гуми. Край с офтопика.
Never mistake motion for action...
Leon, може ли да се обосновеш, защо смяташ така!
Не се заяждам, просто ми е интересно!
Не се заяждам, просто ми е интересно!
- Miloshov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E36 Touring & X-series E70
Leon, колега нещо си в грешка. Ако ставаще дума за ски free ride " ДА"
, но за гуми "НЕ".
Защо? : Колкото една гума е по тясна, толкова по малко съпротъвление има спрямо снега примерно.
И дори да превъртиш и затънеш, по тясната гума ще потъне по бързо до пътната настилка и като има по малко съпротивление ще се извади от ситуацията !
Ако бъркам някой да ме поправи !

Защо? : Колкото една гума е по тясна, толкова по малко съпротъвление има спрямо снега примерно.
И дори да превъртиш и затънеш, по тясната гума ще потъне по бързо до пътната настилка и като има по малко съпротивление ще се извади от ситуацията !

- dan1el
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW X3 3.0d
- Мечтае да кара: 650xi
И аз го знам това, че колкото по-тясна гума зимата по-добре. На Х3-то съм на 235/55/17 Dunlop SP Winter Sport
- Leon
- старши ентусиаст
-
Писал съм ги тези неща, но за да не се разпространява заблудата пиша пак. Съпротивление? Това, което ще те спре на сняг без ABS, според другата градска (форумна, де) легенда? Ако не ви се чете из форума или в гугъл, мислете логично. Защо ли снегоходките са широки? Вероятно защото тежестта се разпределя на голяма площ и не затъваш... Точно обратното, на лед и утъпкан сняг с по-тесни гуми има повече тежест на единица площ и от там по-голямо сцепление.
- Miloshov
- кандидат ентусиаст
-
Колега, какво общо има снегоходката и гумата ? В планината е 1м сняг на улицата 20см. Един човек е 100кг. една кола 1000кг. За спиране да съпротивлението е по голямо. А забелязъл ли си в WRC че карат със теснички гуми при сняг?
Да не започвам да ти разправям за строеж на кристалите в самата снежинка и тн. или за лавинна безопасност. Нещо си в грешка. Занимавам се с гуми и др. в бранша от 6год., бащата от 21. Мисля, че отговарям правилно на въпроса !?
Да не започвам да ти разправям за строеж на кристалите в самата снежинка и тн. или за лавинна безопасност. Нещо си в грешка. Занимавам се с гуми и др. в бранша от 6год., бащата от 21. Мисля, че отговарям правилно на въпроса !?
- Toneloker
- ентусиаст
-
- Кара: e70 3.5xd 2010 M packet
Някой с x5 с по-малки гуми да има проблем със стабилноста на колата? Като я взех беше с 20 цолови М-кови, а сега за зимни са 19 и въобще не е стабилна. 

- bituv
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW X5 4.8is
здравейте колеги.преди две седмици си купих 255/55/18 cooper m+s малко е груба ,но такава гума няма.влизах в кал в прясна оран на асфалт къде ли не и видях как може да върви х5.единственото е че е малко шумна, но свикнах вече нямям притеснения че мога да закъсам при лоши условия.успех
viewtopic.php?f=132&t=286591&p=3187236#p3187236
viewtopic.php?f=132&t=286591&p=3187236#p3187236
Последна промяна bituv на 17 Фев 2012, 15:07, променена общо 1 път
- Leon
- старши ентусиаст
-
Miloshov написа:Колега, какво общо има снегоходката и гумата ? В планината е 1м сняг на улицата 20см. Един човек е 100кг. една кола 1000кг. За спиране да съпротивлението е по голямо. А забелязъл ли си в WRC че карат със теснички гуми при сняг?
Няма нужда да ми казваш за строежа на кристали, за да знам закона за разпределението на масата... Все едно, само внесох уточнение. С тесни гуми се кара на лед, затова и в ежедневието ги ползваме. Но понеже нагоре стана дума за дълбок сняг, предполага се в планина, направих уточнение. А за WRC примера ти не е съвсем удачен, там карат с гуми 145, но настилката обикновено е лед или замръзнала кал

- Miloshov
- кандидат ентусиаст
-

- foossiill
- Потребител
-
- Кара: X3
- Мечтае да кара: X3
- Детайли за колата: X3 2007 г. Дизел 3.0 sd . 286 к.с. Автоматик, М - пакет
X3 255/55/R18 Бридгстоун
Здравейте,Колеги,искам да ви попитам дали е правилно това което направих,а именно:смених си летните гуми със следните размери:255/50/19-отпред и 285/45/19-отзад със зимни Мишилинки със следните размери:255/50/19 и 4-те гуми са еднакви на същите джанти,като предната джанта е j9,а задната е j10.Това можели да се окаже проблем или не?
Някои ми казаха,че ще има последици в раздатката и деферинциала,кой знае?
А странното е,че след като смених гумите вчера,започна едно потропване когато подавам газ,днес ходих на сервиз и ми казаха,че трябва да е от раздатката,някакво моторче,което видишли било подменено от Х3.
моля ви за мнения.
предварително ви благодаря!
Някои ми казаха,че ще има последици в раздатката и деферинциала,кой знае?
А странното е,че след като смених гумите вчера,започна едно потропване когато подавам газ,днес ходих на сервиз и ми казаха,че трябва да е от раздатката,някакво моторче,което видишли било подменено от Х3.
моля ви за мнения.
предварително ви благодаря!
- stankata777
- ентусиаст
-
- Кара: Е71 30д
- Мечтае да кара: Ф06
- Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/
Нека малко да повдигна темата-има ли смисъл от закупуването на нов комплект джанти със зимни гуми 255/55/18 за Х6 30д (автомобилът идва фабрично с летни гуми 255/50/19) или по-добре да купя 19' зимни гуми и да ги сменям два пъти в годината на същите джанти.Какво бихте посъветвали и има ли осезаема разлика в комфорта между 18' и 19'.Предполагам автомобилът ще се кара около 5-6год,около 15к км годишен пробег,главно градско.
p.s.И ако се насоча към комплект оригинални зимни джанти 18' от Е 70 ,размера е 255/55/18 ЕТ46 8,5 със сигурност ли ще станат,тъй като БМВ например нямат в каталога си 18' за Х6?
p.s.И ако се насоча към комплект оригинални зимни джанти 18' от Е 70 ,размера е 255/55/18 ЕТ46 8,5 със сигурност ли ще станат,тъй като БМВ например нямат в каталога си 18' за Х6?
Последна промяна stankata777 на 07 Яну 2012, 22:00, променена общо 1 път
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue
stankata777 написа:Нека малко да повдигна темата-има ли смисъл от закупуването на нов комплект джанти със зимни гуми 255/55/18 за Х6 30д (автомобилът идва фабрично с летни гуми 255/50/19) или по-добре да купя 19' зимни гуми и да ги сменям два пъти в годината на същите джанти.Какво бихте посъветвали и има ли осезаема разлика в комфорта между 18' и 19'.Предполагам автомобилът ще се кара около 5-6год,около 15к км годишен пробег,главно градско.
Ако комплекта ще го купуваш от Камор или другите ,,официални,, единствения смисъл е че ще им направиш далаверката, и без тва са гладни.
Ако ще си ги внесеш кат мен от Германия има смисъл за тебе