Е83 Шум при включен режим "охлаждане"

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F31 28i xDrive Estoril Blue, R259
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: ex. X3 E83 LCI 3.0d

Е83 Шум при включен режим "охлаждане"

Мнение от astrapower » 18 Апр 2016, 11:57

Здравейте колеги, тъй като вече се постопли и се налага "включване" на климатроника, вчера ми направи впечатление някакъв неособено приятен звук от под таблото. При включването на бутона със снежинката се чува постоянен лек и виещ шум като от износен плъзгащ лагер. Интересното е че при работа на отопление този звук го няма, появява се само при пуснат климатик. Да не би да има втори вентилатор... Някакви идеи ? Благодаря предварително и хубав ден !

ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Re: Е83 Шум при включен режим "охлаждане"

Мнение от Пилев » 18 Апр 2016, 16:36

От вън чува ли се? Да не би да вие компресора и да се чува чак вътре?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от astrapower » 18 Апр 2016, 19:47

От вън незнам, не съм се заслушвал, но по скоро е от вътре и то отпред откъм радиото някъде. Следобяда днес ми попаднаха теми от щатските форуми за проблем с някакъв малък вентилатор монтиран вътре в електронния панел за управление на климатика, който се зацапвал с прах и издава неприятен шум. Предполагам на Е83-ката има също монтиран такъв и ще трябва да го отворя и проверя да не вие от него, защото е супер досадно и ми надува главата :)

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 19 Апр 2016, 9:52

Има, да. Стигнах до него, когато сменявах LCD на климатроника. Май е кръглото нещо отзад вляво на панела:

Изображение

Изображение
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от astrapower » 19 Апр 2016, 13:46

Много благодаря за снимката Боримечка. А на теб наложи ли ти се да го отваряш и почистваш/смазваш ? Иначе да точно кръглото е вентилаторчето. Това мисля е от Е39-ка, виж в какво състояние е само:
Изображение
Разбира се, че шума идва точно от този вентилатор е само предположение. Но ако в купето няма друг вентилатор то вроятността е доста голяма. Трябва да го отворя и видя в какво състояние е.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 40d
Мечтае да кара: Всички коли на света!

Мнение от svetliol » 19 Апр 2016, 18:36

Аз правих почистване на е39-ката и ефекта беше учудващо добър - освен, че изчезна шума и самият климатроник започна да работи много по-коректно. Препоръчвам сваляне и почистване със спирт. Смятам да го направя и на Х-а.
BMW не се купува защото ти трябва, а защото искаш!

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 20 Апр 2016, 9:39

astrapower написа:Много благодаря за снимката Боримечка. А на теб наложи ли ти се да го отваряш и почистваш/смазваш ?

Не, не съм пипал вентилаторчето. Бях разглобил панела за да сменя LCD на климатроника, даже пусках тема за това:
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=126&t=373906&hilit=%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D1%8F

Особен шум от това вентилаторче не съм забелязал да имам, а и аз много рядко пускам климатроника, да не кажа - почти никога...
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от astrapower » 24 Апр 2016, 17:49

Здравейте колеги. Малко информация по въпроса. Вчера ми остана малко време и свалих управлението на климатроника. Вентилаторчето се сваля много лесно с два винта "Т6" и дори не се наложи да се отваря нацяло управлението. Вентиалторчето беще зацапано, но не особено съществено за функционирането му. Занимавам се компютърна техника от години, и съм виждал къде къде по замърсени. Свалих го, почистих го, смазах с подходяща смазка (някаква грес във флакон-много фина), сглобих по обратния ред и монтирах днес сутринта. Резултата- една идея по нисък и дразнещ шум , но пак го има при включване на "снежинката". Някой има ли идея от къде може да идва, поне изолирахме една от причините, но резултата не е особено задоволителен. Просто шума явно не е бил от това вентилаторче. Със сигурност не е и от компресора, днес на отворен капак някоко пъти включвах и изключвах -всичко си беше ОК, само дето вътре се чува не особено приятно "виене". Дане би да има още някъде на "скрито" място допълнителен вентилатор.....

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525i

Мнение от ivo86 » 26 Апр 2016, 16:08

astrapower написа:Здравейте колеги. Малко информация по въпроса. Вчера ми остана малко време и свалих управлението на климатроника. Вентилаторчето се сваля много лесно с два винта "Т6" и дори не се наложи да се отваря нацяло управлението. Вентиалторчето беще зацапано, но не особено съществено за функционирането му. Занимавам се компютърна техника от години, и съм виждал къде къде по замърсени. Свалих го, почистих го, смазах с подходяща смазка (някаква грес във флакон-много фина), сглобих по обратния ред и монтирах днес сутринта. Резултата- една идея по нисък и дразнещ шум , но пак го има при включване на "снежинката". Някой има ли идея от къде може да идва, поне изолирахме една от причините, но резултата не е особено задоволителен. Просто шума явно не е бил от това вентилаторче. Със сигурност не е и от компресора, днес на отворен капак някоко пъти включвах и изключвах -всичко си беше ОК, само дето вътре се чува не особено приятно "виене". Дане би да има още някъде на "скрито" място допълнителен вентилатор.....

Колега, виенето променя ли се при форсиране на мотора ? ако да скокни на климатичните майстори да ти го дозаредят климатика.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от astrapower » 26 Апр 2016, 18:19

Ами ще пробвам на място с увеличаване на оборотите на двигателя дали се променя. Иначе за климатика задължително ще мина след празниците на профилактика, така или иначе това упражнение е задължително поне на 2 години.

Аватар

Мнение от brokentail » 27 Апр 2016, 21:57

Шума идва от основния вентилатор на купето,не търси под вола теле. Въпросното вентилаторче,което си си играл да чистиш работи ВИНАГИ,когато колата е на контакт или запалена,работи и 20мин след като я изгасиш,за да охлади управлението на климатроника. Разглоби прасето на парното,почисти вентилатора и всичко ще е 6. За да се убедиш,че това,което ти казвам е факт,пробвай на място,запален двигател,изгасена музика,да променяш силата въздушната струя и ще чуеш как ще се променя и стърженето.
Поздрави и успех :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от astrapower » 28 Апр 2016, 9:48

Ще пробвам разбира се, но това не обяснява защо проблема се проявява само на включен климатик. При изключен климатик проблеми със описания звук няма, без значение степента на вентилатора.

Потребител
Аватар
Кара: BMW E83 LCI 2.5si
Мечтае да кара: BMW F25
Детайли за колата: Black Sapphire

Мнение от byte » 03 Май 2016, 18:06

И аз го имам този шум, наподобява тъничко циликане, точно от таблото за управление. При мен се появява, само при много ниски температури. Като по загрее малко въздуха, му става по-леко и спира... Според мен си е чисто механичен проблем, който при по-топло, от самото температурното разширение, спира да стърже моторчето.
Последна промяна byte на 04 Май 2016, 11:30, променена общо 1 път
"Computer science is no more about computers than astronomy is about telescopes." - Edsger Dijkstra

ентусиаст
Аватар
Кара: 318Ci E46, 530GT

Мнение от MMG » 03 Май 2016, 20:21

byte написа:И аз го имам този шум, наподобява тъничко циликане точно от таблото за управление. При мен се появява само при много ниски температури, като по-загрее малко въздуха, му става по-леко и спира... според мен си е чисто механичен проблем, който при по-топло от температурното разширение спира да стърже моторчето.

+1 :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от astrapower » 12 Юни 2016, 10:20

Здравейте колеги, само за инфо в системата беше останал само около 250 грама фреон. След зареждане няма вече никакви шумове, свистене и т.н :)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6