Как си оправих дисплея на климатика.

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Как си оправих дисплея на климатика.

Мнение от Borymeckata » 14 Юли 2014, 21:28

Откакто взех колата (Е83) преди повече от 2 години, дисплейчето на климатроника имаше дефект. Беше се разтекло в единия край и не изглеждаше добре:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Само това беше дефектът, защото иначе системата си работеше без забележки. Ясно е, че проблемът е никакъв, но знаете какво е нещо по колата ти да те дразни... Разбирам също, че едва ли друг колега има същия проблем, но все пак темата може да се окаже полезна за някой.

Питах по моргите за такъв панел (ясно е, че само дисплейчето никой няма да ми продаде), пазарлъкът започна от 150 лева и стигна до 120. Не е нещо непосилно, но няма никаква гаранция, че всичко ще работи - може накрая да се окажа с два дефектни панела. Затова реших да пробвам да сменя само дисплейчето.

Гледах на разни коли и ми се стори, че на Е46 дисплеят е същят. Първо четох във форума на Е46 за такива панели - оказа се, че били 3 вида. Намерих в Продавалника някакъв дефектен за 15 лева. Човекът си е правил експерименти с него (опитвал е да го разглоби без нужните инструменти) и го е съсипал, но се кълнеше, че самият дисплей е изправен. Нямаше как да знам дали наистина е така, дали дисплеят изобщо може да се подмени и ако "да" - дали дисплеите на Е46 и Е83 са взаимозаменяеми. Също така съм ПЪЛЕН инвалид по отношение на електрониката, пръстите ми са непохватни, а в последните години зрението ми много отслабна. Но все пак реших да се пробвам... Ето го "новият" панел от Е46:
Изображение

Изображение

Изображение

Ето го вече разглобен:
Изображение

Изображение

Това е платката отзад - дисплеят има нещо като ламаринена рамка, закрепена към платката с "уши - ключалки":
Изображение

Изображение

Изправих ключалките с нокти и успях да откача рамката на дисплея от платката:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

После се насочих към колата:
Изображение
Последна промяна Borymeckata на 15 Юли 2014, 0:50, променена общо 2 пъти
Excellent! Steven is my name!

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Как си оправих дисплея на климатика.

Мнение от Borymeckata » 14 Юли 2014, 21:43

Четох в TIS-a как да стигна до дисплея. Първо се сваля най-горния панел, с решетките. Няма никаква особеност - просто го хващаш здраво с ръка и теглиш долния му край назад (към теб):
Изображение

Изображение

Откачих жилото в горния край на панела:
Изображение

Откачих и двете копчета и свалих панела с решетките:
Изображение

Изображение

Отвих с кръстата отвертка двата винта, които държат в горната част панела на климатика:
Изображение

Изображение

После панелът се хваща в долния край и теглиш - излиза без проблеми:
Изображение

От задната му страна има 4 електрически куплуга - откачих ги:
Изображение

И извадих панела на климатика:
Изображение

Таблото не изглежда добре, но се надявам да е временно:
Изображение

И ето го панелът на "операционната маса":
Изображение

Изображение

И започнах да го разглобявам...
Последна промяна Borymeckata на 15 Юли 2014, 8:01, променена общо 3 пъти

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 14 Юли 2014, 21:58

Развих с малък торкс всички винтове в задната част на панела:
Изображение

Изображение

Изображение

Готов е да бъде разглобен:
Изображение

Отворих задния капак на панела:
Изображение

Изображение

Ето я платката с дисплея - чак после разбрах, че самият дисплей не е закрепен към платката по никакъв начин и може лесно да се свали от нея с ръка:
Изображение

Изображение

Ламаринета "рамка" е съвсем различна от дисплея на Е46 - явно няма да мога да заменя целия дисплей, ами ще трябва да го рзглобявам и да сменя само стъкленото екранче... Рамката се щраква с тези две "ключалки" в двата си края - откачих ги с върха на ножа:
Изображение

Ето я рамката откачена:
Изображение

И дисплеят - без нея:
Изображение

Накрая измъкнах с пръсти самото дефекно екранче - ето как изглежда:
Изображение

Изображение

И започнах сглобяването...

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 14 Юли 2014, 22:10

Сглобяването си го представяте - стъпка по стъпка, в обратния ред... Сложих "новото" стъклено екранче (от Е46), щракнах ламаринената рамка на ключалките, затворих панела и затегнах внимателно винтчетата с торкса. После закачих 4-те куплунга на панела и сглобих таблото както си беше - няма никакви особености. После завъртях ключа и...:
Изображение

Изображение

Изображение

Шибаният дисплей светна като слънце, мамка му! Не само това, но и всичко работи:
Изображение

Изображение

Ииии... експериметът може да се приеме за успешен - явно диспеите на климатроника от Е46 и Е83 са взаимозаменяеми. Така че ако някой има подобен проблем - действайте смело, номерът става:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mfandakov » 14 Юли 2014, 22:48

Колега възхищавам се на ентусиазма ти, :bowdown: чета много твои теми и винаги си много точен,нагледни обяснения , много добър снимков материал .Личи си че си истински фен с много добри технически познания. Успех ти желая
В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2013 Mercedes-Benz GLK 250 Bluetech
Мечтае да кара: Porsche Panamera Turbo S
Детайли за колата: Track Package

Мнение от Valve-tronic » 14 Юли 2014, 23:14

Поздравления и от мен!!! Също като видя твоя тема, винаги я чета. Много изчерпателни, подплатени със снимки и точно форумски, а не общи приказки.

Жив и здрав да си, защото точно колеги като теб трябва да има тук, а не лаладжии!!!
88 E30 318i, 95 E36 318i, 97 E39 525tds, 02 E53 3.0d, 06 E83 3.0d, 08 W204; 12 W212

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 14 Юли 2014, 23:28

Благодаря ви за хубавите думи и оценката Колеги, но... не мога да я приема. Нямам особени технически познания, просто винаги съм обичал да ръчкам по разни механизми... Помня, че като малък само си разглобявах и сглобявах играчките, вместо да си играя с тях - беше ми по-интересно какво има вътре и защо работят... Имам и нещо като мания за инструменти - пазя си старите и постоянно си купувам нови. Само металорежещи машини нямам у дома (все още...).

Но определено не мога да се нарека "фен"... БМВ-то купих за жена ми - съвсем случайно. Обичам да ръчкам по него, но със същия мерак бих поправял всяка друга кола, мотоциклет, някоя стара пушка, бравата на врата или прахосмукачката... Но само механични неща - електрониката ни е напълно чужда, затворена книга за мен...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mfandakov » 15 Юли 2014, 12:04

,,Но само механични неща - електрониката ни е напълно чужда, затворена книга за мен..,,

Ами купи си следващата кола без климатик,мулти волан,подгрев,печка и ....... ето ти повод да се светнеш и с WDS и електрониката да ти стане интересна :yes:
В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6