Как си оправих дисплея на климатика.
Модератор: Технически модератори
8 мнения
• Страница 1 от 1
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Как си оправих дисплея на климатика.
Откакто взех колата (Е83) преди повече от 2 години, дисплейчето на климатроника имаше дефект. Беше се разтекло в единия край и не изглеждаше добре:

Само това беше дефектът, защото иначе системата си работеше без забележки. Ясно е, че проблемът е никакъв, но знаете какво е нещо по колата ти да те дразни... Разбирам също, че едва ли друг колега има същия проблем, но все пак темата може да се окаже полезна за някой.
Питах по моргите за такъв панел (ясно е, че само дисплейчето никой няма да ми продаде), пазарлъкът започна от 150 лева и стигна до 120. Не е нещо непосилно, но няма никаква гаранция, че всичко ще работи - може накрая да се окажа с два дефектни панела. Затова реших да пробвам да сменя само дисплейчето.
Гледах на разни коли и ми се стори, че на Е46 дисплеят е същят. Първо четох във форума на Е46 за такива панели - оказа се, че били 3 вида. Намерих в Продавалника някакъв дефектен за 15 лева. Човекът си е правил експерименти с него (опитвал е да го разглоби без нужните инструменти) и го е съсипал, но се кълнеше, че самият дисплей е изправен. Нямаше как да знам дали наистина е така, дали дисплеят изобщо може да се подмени и ако "да" - дали дисплеите на Е46 и Е83 са взаимозаменяеми. Също така съм ПЪЛЕН инвалид по отношение на електрониката, пръстите ми са непохватни, а в последните години зрението ми много отслабна. Но все пак реших да се пробвам... Ето го "новият" панел от Е46:

Ето го вече разглобен:

Това е платката отзад - дисплеят има нещо като ламаринена рамка, закрепена към платката с "уши - ключалки":

Изправих ключалките с нокти и успях да откача рамката на дисплея от платката:

После се насочих към колата:

Само това беше дефектът, защото иначе системата си работеше без забележки. Ясно е, че проблемът е никакъв, но знаете какво е нещо по колата ти да те дразни... Разбирам също, че едва ли друг колега има същия проблем, но все пак темата може да се окаже полезна за някой.
Питах по моргите за такъв панел (ясно е, че само дисплейчето никой няма да ми продаде), пазарлъкът започна от 150 лева и стигна до 120. Не е нещо непосилно, но няма никаква гаранция, че всичко ще работи - може накрая да се окажа с два дефектни панела. Затова реших да пробвам да сменя само дисплейчето.
Гледах на разни коли и ми се стори, че на Е46 дисплеят е същят. Първо четох във форума на Е46 за такива панели - оказа се, че били 3 вида. Намерих в Продавалника някакъв дефектен за 15 лева. Човекът си е правил експерименти с него (опитвал е да го разглоби без нужните инструменти) и го е съсипал, но се кълнеше, че самият дисплей е изправен. Нямаше как да знам дали наистина е така, дали дисплеят изобщо може да се подмени и ако "да" - дали дисплеите на Е46 и Е83 са взаимозаменяеми. Също така съм ПЪЛЕН инвалид по отношение на електрониката, пръстите ми са непохватни, а в последните години зрението ми много отслабна. Но все пак реших да се пробвам... Ето го "новият" панел от Е46:

Ето го вече разглобен:

Това е платката отзад - дисплеят има нещо като ламаринена рамка, закрепена към платката с "уши - ключалки":

Изправих ключалките с нокти и успях да откача рамката на дисплея от платката:

После се насочих към колата:

Последна промяна Borymeckata на 15 Юли 2014, 0:50, променена общо 2 пъти
Excellent! Steven is my name!
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Как си оправих дисплея на климатика.
Четох в TIS-a как да стигна до дисплея. Първо се сваля най-горния панел, с решетките. Няма никаква особеност - просто го хващаш здраво с ръка и теглиш долния му край назад (към теб):

Откачих жилото в горния край на панела:

Откачих и двете копчета и свалих панела с решетките:

Отвих с кръстата отвертка двата винта, които държат в горната част панела на климатика:

После панелът се хваща в долния край и теглиш - излиза без проблеми:

От задната му страна има 4 електрически куплуга - откачих ги:

И извадих панела на климатика:

Таблото не изглежда добре, но се надявам да е временно:

И ето го панелът на "операционната маса":

И започнах да го разглобявам...

Откачих жилото в горния край на панела:

Откачих и двете копчета и свалих панела с решетките:

Отвих с кръстата отвертка двата винта, които държат в горната част панела на климатика:

После панелът се хваща в долния край и теглиш - излиза без проблеми:

От задната му страна има 4 електрически куплуга - откачих ги:

И извадих панела на климатика:

Таблото не изглежда добре, но се надявам да е временно:

И ето го панелът на "операционната маса":

И започнах да го разглобявам...
Последна промяна Borymeckata на 15 Юли 2014, 8:01, променена общо 3 пъти
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Развих с малък торкс всички винтове в задната част на панела:

Готов е да бъде разглобен:

Отворих задния капак на панела:

Ето я платката с дисплея - чак после разбрах, че самият дисплей не е закрепен към платката по никакъв начин и може лесно да се свали от нея с ръка:

Ламаринета "рамка" е съвсем различна от дисплея на Е46 - явно няма да мога да заменя целия дисплей, ами ще трябва да го рзглобявам и да сменя само стъкленото екранче... Рамката се щраква с тези две "ключалки" в двата си края - откачих ги с върха на ножа:

Ето я рамката откачена:

И дисплеят - без нея:

Накрая измъкнах с пръсти самото дефекно екранче - ето как изглежда:

И започнах сглобяването...

Готов е да бъде разглобен:

Отворих задния капак на панела:

Ето я платката с дисплея - чак после разбрах, че самият дисплей не е закрепен към платката по никакъв начин и може лесно да се свали от нея с ръка:

Ламаринета "рамка" е съвсем различна от дисплея на Е46 - явно няма да мога да заменя целия дисплей, ами ще трябва да го рзглобявам и да сменя само стъкленото екранче... Рамката се щраква с тези две "ключалки" в двата си края - откачих ги с върха на ножа:

Ето я рамката откачена:

И дисплеят - без нея:

Накрая измъкнах с пръсти самото дефекно екранче - ето как изглежда:

И започнах сглобяването...
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Сглобяването си го представяте - стъпка по стъпка, в обратния ред... Сложих "новото" стъклено екранче (от Е46), щракнах ламаринената рамка на ключалките, затворих панела и затегнах внимателно винтчетата с торкса. После закачих 4-те куплунга на панела и сглобих таблото както си беше - няма никакви особености. После завъртях ключа и...:

Шибаният дисплей светна като слънце, мамка му! Не само това, но и всичко работи:

Ииии... експериметът може да се приеме за успешен - явно диспеите на климатроника от Е46 и Е83 са взаимозаменяеми. Така че ако някой има подобен проблем - действайте смело, номерът става:

Шибаният дисплей светна като слънце, мамка му! Не само това, но и всичко работи:

Ииии... експериметът може да се приеме за успешен - явно диспеите на климатроника от Е46 и Е83 са взаимозаменяеми. Така че ако някой има подобен проблем - действайте смело, номерът става:

- mfandakov
- младши ентусиаст
-
Колега възхищавам се на ентусиазма ти,
чета много твои теми и винаги си много точен,нагледни обяснения , много добър снимков материал .Личи си че си истински фен с много добри технически познания. Успех ти желая

В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!
- Valve-tronic
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 2013 Mercedes-Benz GLK 250 Bluetech
- Мечтае да кара: Porsche Panamera Turbo S
- Детайли за колата: Track Package
Поздравления и от мен!!! Също като видя твоя тема, винаги я чета. Много изчерпателни, подплатени със снимки и точно форумски, а не общи приказки.
Жив и здрав да си, защото точно колеги като теб трябва да има тук, а не лаладжии!!!
Жив и здрав да си, защото точно колеги като теб трябва да има тук, а не лаладжии!!!
88 E30 318i, 95 E36 318i, 97 E39 525tds, 02 E53 3.0d, 06 E83 3.0d, 08 W204; 12 W212
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Благодаря ви за хубавите думи и оценката Колеги, но... не мога да я приема. Нямам особени технически познания, просто винаги съм обичал да ръчкам по разни механизми... Помня, че като малък само си разглобявах и сглобявах играчките, вместо да си играя с тях - беше ми по-интересно какво има вътре и защо работят... Имам и нещо като мания за инструменти - пазя си старите и постоянно си купувам нови. Само металорежещи машини нямам у дома (все още...).
Но определено не мога да се нарека "фен"... БМВ-то купих за жена ми - съвсем случайно. Обичам да ръчкам по него, но със същия мерак бих поправял всяка друга кола, мотоциклет, някоя стара пушка, бравата на врата или прахосмукачката... Но само механични неща - електрониката ни е напълно чужда, затворена книга за мен...
Но определено не мога да се нарека "фен"... БМВ-то купих за жена ми - съвсем случайно. Обичам да ръчкам по него, но със същия мерак бих поправял всяка друга кола, мотоциклет, някоя стара пушка, бравата на врата или прахосмукачката... Но само механични неща - електрониката ни е напълно чужда, затворена книга за мен...
- mfandakov
- младши ентусиаст
-
,,Но само механични неща - електрониката ни е напълно чужда, затворена книга за мен..,,
Ами купи си следващата кола без климатик,мулти волан,подгрев,печка и ....... ето ти повод да се светнеш и с WDS и електрониката да ти стане интересна
Ами купи си следващата кола без климатик,мулти волан,подгрев,печка и ....... ето ти повод да се светнеш и с WDS и електрониката да ти стане интересна

В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!
8 мнения
• Страница 1 от 1