Боядисване на декоративната пластмаса на волана
Модератор: Технически модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d
Боядисване на декоративната пластмаса на волана
От както купих джипа ме дразни декоративната пластмаса на волана с това че беше олющена боята и изглеждаше много грозно. Едната алтернатива беше просто да купя нова и да я сменя а другата да я боядисам. Реших да експериментирам и да я боядисам с успокоението, че ако не стане хубаво ще купя нова и ще я сменя. Пластмасата по принцип е черна, а в моята кола декорацията на елементите при вратите, таблото и скоростния лост пак са черни, но „Cosmosschwarz“ (някои му казват и пиано лак) и реших пластмасата да я направя в такъв цвят, проучих кода на цвета, който е 303 и отидох да ми направят спрей боя със същия цвят, също взех безцветен пластификатор и гланцов лак.
Това е състоянието на пластмасата преди боядисването:
Има много олющвания и драскотини

Работата по сваляне на пластмасата започна. Първо е необходимо да се свали въздушната възглавница, не е нужно да се откача от буксите, просто трябва да се вдигне нагоре за да не пречи, аз я увих с изолирбанд за волана.
За да се свали въздушната възглавница е необходимо да се бръкне отстрани на волана и да се натиснат едни пружини които я държат, има ги от двете страни на волана:

Следва да се развият болтовете които държат пластмасата и бутоните:

Това е вече развитата пластмаса, на нея са монтирани и бутоните:

Следва най трудната за мен част, почистването и боядисването. Пластмасата е покрита с някаква боя която е като гумена и явно от годините се е прецакала и се маха много лесно, затова и пластмасата е в такова състояние и при допир се наранява. За сваляне ползвах една мека пластмаса и донякъде ноктите си
След като свалих черния слой ползвах водна шкурка 1000 за да изчистя всичко до основа. Накрая се получи този резултат:

Допълнително измих пластмасата с обезмаслител, изчаках я да изсъхне, забърсах я с микрофибърна кърпа и започнах да пръскам безцветния грунд, следвайки инструкциите на гърба на флакона. След няколко нанасяния през 5 минути от всички страни го оставих за 15 мин да съхне и приключих – няма снимка тъй като грунда е безцветен и няма смисъл.
Започнах боядисването, раздрусах хубаво спрея и започнах леко и от разстояние да нанасям боята, няма какво да обяснявам как съм боядисвал тъй като нямам опит с това и съм действал на собствено усмотрение и усет. Нанесох няколко слоя боя от всички страни, докато изчаквах между различните пръскания реших да почистя бутоните на вола ей така профилактично:

Това е резултата от боядисването, според мен се получи горе долу добре.

Последния етап е лакирането, нанесох няколко слоя лак и оставих пластмасата да съхне. Това е крайния резултат:

От тук нататък не знам дали се прави нещо за да изглежда по лъскаво, може би се полира и пастира ?
Монтажа на пластмасата и бутоните следва по обратния ред на разглобяването. Това е резултата, изглежда по добре от преди, не знам дали съм доволен.

Това са материалите които използвах.
Пластификатор, направената боя и лака:

Това е състоянието на пластмасата преди боядисването:
Има много олющвания и драскотини

Работата по сваляне на пластмасата започна. Първо е необходимо да се свали въздушната възглавница, не е нужно да се откача от буксите, просто трябва да се вдигне нагоре за да не пречи, аз я увих с изолирбанд за волана.
За да се свали въздушната възглавница е необходимо да се бръкне отстрани на волана и да се натиснат едни пружини които я държат, има ги от двете страни на волана:

Следва да се развият болтовете които държат пластмасата и бутоните:

Това е вече развитата пластмаса, на нея са монтирани и бутоните:

Следва най трудната за мен част, почистването и боядисването. Пластмасата е покрита с някаква боя която е като гумена и явно от годините се е прецакала и се маха много лесно, затова и пластмасата е в такова състояние и при допир се наранява. За сваляне ползвах една мека пластмаса и донякъде ноктите си

Допълнително измих пластмасата с обезмаслител, изчаках я да изсъхне, забърсах я с микрофибърна кърпа и започнах да пръскам безцветния грунд, следвайки инструкциите на гърба на флакона. След няколко нанасяния през 5 минути от всички страни го оставих за 15 мин да съхне и приключих – няма снимка тъй като грунда е безцветен и няма смисъл.
Започнах боядисването, раздрусах хубаво спрея и започнах леко и от разстояние да нанасям боята, няма какво да обяснявам как съм боядисвал тъй като нямам опит с това и съм действал на собствено усмотрение и усет. Нанесох няколко слоя боя от всички страни, докато изчаквах между различните пръскания реших да почистя бутоните на вола ей така профилактично:

Това е резултата от боядисването, според мен се получи горе долу добре.

Последния етап е лакирането, нанесох няколко слоя лак и оставих пластмасата да съхне. Това е крайния резултат:

От тук нататък не знам дали се прави нещо за да изглежда по лъскаво, може би се полира и пастира ?
Монтажа на пластмасата и бутоните следва по обратния ред на разглобяването. Това е резултата, изглежда по добре от преди, не знам дали съм доволен.

Това са материалите които използвах.
Пластификатор, направената боя и лака:

- bajo_m
- Потребител
-
- Кара: X Style
Re: Боядисване на декоративната пластмаса на волана
На мен ми харесва,хубаво се е получило и е далеч по-добре от предишния вид ! 

- homey
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е53
- Мечтае да кара: Боинг 777
Похвала за труда и споделянето във форума. Полезна темичка според мен, понеже доста колеги с този волан имат подобни забележки. Надявам се да свикнеш с новия цвят на волана. Ако ли пък не, вече ще ти е доста по-лесно отново да го пребоядисаш.

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Все си мисля, че ако боята не беше металик щеше да е още по-добре.
Иначе адмирации за труда, добре се е получило.
Иначе адмирации за труда, добре се е получило.

- Ilko Ivanov
- некъв ентусиаст
-
- Кара: F02 750iL
Ако пък решиш че оригинала е по-добър :
Номенклатурен номер : 32306778412
Описание : ДЕКОРАТИВЕН КАПАК ВОЛАН
Ед.цена (с ДДС) : 86.36 BGN
Има наличност
Дару Кар АД си запазва право за промени в цените
Номенклатурен номер : 32306778412
Описание : ДЕКОРАТИВЕН КАПАК ВОЛАН
Ед.цена (с ДДС) : 86.36 BGN
Има наличност
Дару Кар АД си запазва право за промени в цените
- goro57
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Х5
- Детайли за колата: X5 E70 35d 2009 г.
top написа:Това е резултата от боядисването, според мен се получи горе долу добре.

- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d
По принцип не изглежда толкова металик, на някои от снимките светлината е силна и затова изглежда толкова перлено металик. Иначе цвета почти съвпада с останалите апликации в колата. Общо взето е въпрос на свикване, промяната не дразни 
Благодаря за цената, аз я бях проверил още като купих колата и това ме успокои да действам, че не е скъпо. От както се ровя в WebETK съм на вълна Retrofit комплекти
и до сега съм добавил блутут инсталация, в понеделник идва AUX retrofit комплекта, ще го снимам въпреки че инсталацията е лесна. След това ще добавя оригинален пожарогасител - комплект със стойката и планките който се монтира под шофьорската седалка и остава да поръчам retrofit комплекта - камера за задно виждане.

Благодаря за цената, аз я бях проверил още като купих колата и това ме успокои да действам, че не е скъпо. От както се ровя в WebETK съм на вълна Retrofit комплекти

- gido
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5
- Мечтае да кара: MX5
да снимаш AUX че искам и аз да си сложа
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Според мен си свършил чудесна работа, за което - поздравления, Колега! Да, можеше да си купиш нова пластмаса и дори да идеш в сервиз да ти я монтират. Но чувството да седнеш в колата си и да хванеш боядисания от самия теб волан е друго, трябва да се съгласиш...
Аз имам подобни проблеми с някои детайли и съм свалил надраната "кожена" боя от тях. За свалянето - напръсках с WD-40, изчаках няколко минути и остъргах размекнатата боя с нокти. Още се чудя дали да боядисвам частите и с каква боя. Обмислям и варианта облепване с карбоново фолио. Ако се направи както трябва - също става хубаво, има различни цветове, а истинското фолио е много трайно - трудно се поврежда и замърсява. Относно боядисването - черният цвят е универсален и отива на всичко. Лично аз бих предпочел този детайл да не е лъскав, а матов. Но това е въпрос на лични предпочитания и вкус.
Аз имам подобни проблеми с някои детайли и съм свалил надраната "кожена" боя от тях. За свалянето - напръсках с WD-40, изчаках няколко минути и остъргах размекнатата боя с нокти. Още се чудя дали да боядисвам частите и с каква боя. Обмислям и варианта облепване с карбоново фолио. Ако се направи както трябва - също става хубаво, има различни цветове, а истинското фолио е много трайно - трудно се поврежда и замърсява. Относно боядисването - черният цвят е универсален и отива на всичко. Лично аз бих предпочел този детайл да не е лъскав, а матов. Но това е въпрос на лични предпочитания и вкус.
Excellent! Steven is my name!
- АзОбичамBMW
- Потребител
-
- Мечтае да кара: BMW M3
Колега, трябва да си доволен, супер се е получило, поздравления! А щом цвета наподобява този на останалите апликации, още по-добре 

10 мнения
• Страница 1 от 1