Тресене на колата при спирачка

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Тресене на колата при спирачка

Мнение от Daz » 07 Авг 2012, 20:02

Здравейте колеги. Искам вашето компетентно мнение отностно моя проблем, а той е следния. От няколко дни колата при скорости над 70-80 км след натискане на педала на спирачките колата започва ужасно силно да тресе. Цялото кормило играе наляво надясно и колата също се тресе цялата. Прегледах феродата и не са изтъркани (някакво средно положение са), което ме навежда на мисълта към криви спирачни дискове. Отделно имат ръбове и накладките се търкат в тях, но това е друг въпрос. Става въпрос за БМВ X3 3.0sd. Та решил съм вече, че ще са нови дискове и нови накладки. Имам 3 предложения и искам вашето мнение отностно най-добрия избор за точно този двигател на БМВ x3, защото не са малко коне и се развива висока скорост, следователно трябва и спирачните дискове и накладките да са добри, за да няма фалове.
Първият вариант, който ми предложиха е дискове АТЕ заедно с накладки АТЕ.
Вторият е дискове TRW заедно с накладки TRW.
И третият е дискове Zimmerman с накладки на TEXTAR, за който между другото четох из форумите, че са останали доволни хората и нямат проблеми с тази комбинация, но за това БМВ точно дали ще има някакви проблеми?? (питам със съмнение, защото третият вариант ми го предлагат като най-евтин и незнам дали ще са качествени, а пък в същото време чета хубави мнения. И още нещо ми казаха, че има дискове на Zimmerman от 105лв/бр. и някакви на същата марка, само че се водели спортни на 160лв/бр. Каква е разликата между спортни или не?)
Също така исках да попитам като сменям предните 2 диска трябва ли задължително да сменя и задните, защото знам че по-голямото натоварване пада на предните дискове и задните ме съмняват да са износени (понеже тресенето в по-голямата си част е отпред на колата)?
Моля до 1-2 дни ако може хората, които наистина имат впечетления да ми помогнат с избора, защото скоро ще се сменят дисковете и спирачките и трябва да поръчам някой вариант.
Ще ви бъда изключително благодарен за помощта.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е71 30д
Мечтае да кара: Ф06
Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/

Re: Тресене на колата при спирачка

Мнение от stankata777 » 08 Авг 2012, 3:03

Тук във форума доста пъти сме коментирали,че именно за спирачната система,най-добрият избор е ОЕМ!Звънни тук-там при колегите,които продават ОЕМ и няма да сгрешиш,цените са 30-40% по ниски в сравнение с Каморци...виж при Лавиатан,Митака
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Daz » 12 Авг 2012, 23:20

Най-лесното е да се каже оригинални и до там да приключи всичко. Щом питам за определени марки и комбинации значи имам друго в предвид. Аз мисля, че няма смисъл да се хвърлят куп пари за оригинални при положение, че други марки имат същата надеждност и вършат същата работа както и оригиналните, но просто на по-ниска цена. За това питах за съвет тук между тези марки, които писах по-горе, но явно никой не си е сменял спирачките до сега на джипарките. Благодаря все пак ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Daz » 27 Авг 2012, 21:40

Здравейте отново. Пиша ви пак и се надявам този път да се обади някой.. Вече са сменени предни дискове и предни и задни накладки. Но сега се появи един странен шум при предната лява спирачка. Когато се кара колата се чува някакво свирене като щурец подобно, а като се натисне спирачката този звук изчезва и се появява в момента, в който отпусна спирачката отново. Нормално ли е това при нов диск и нови накладки и също така да не би още да се разработват и да има лек допир когато е отпусната спирачката?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от eraziel » 28 Авг 2012, 14:54

Разработи ли си спирачките след смяната?

В сервиза като ти ги сменяха обърна ли внимание дали са ти намазали с нещо накладките по страната, която опира в калиперите?
In Ban We Trust!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F01 750LI Xdrive

Мнение от jivko81 » 28 Авг 2012, 20:52

Daz написа:Здравейте отново. Пиша ви пак и се надявам този път да се обади някой.. Вече са сменени предни дискове и предни и задни накладки. Но сега се появи един странен шум при предната лява спирачка. Когато се кара колата се чува някакво свирене като щурец подобно, а като се натисне спирачката този звук изчезва и се появява в момента, в който отпусна спирачката отново. Нормално ли е това при нов диск и нови накладки и също така да не би още да се разработват и да има лек допир когато е отпусната спирачката?

Провери датчика на накладките колега, ако не е захванат точно и опира в дисковете при движение и издава много дразнещ звук, а при 'обиране' леко със спирачка звука изчезва.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Daz » 29 Авг 2012, 12:21

Спирачките първите 200 км спирах изключително внимателно, за да може накладките и дисковете да си паснат. И шума си продължаваше. Реших веднъж да спря рязко с гуми, за да видя дали ще спре, но пак не спря това дразнещо подсвиркване.
А за датчика не съм се сещал. Може да е на една страна и наистина да опира. Ще го проверя след малко и ще пиша за резултат, но ме съмнява да е от него.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 30 Авг 2012, 13:00

Значи аз минах по пътя на ATE и Zimermann колега, може и да не си чел моето мнение в Е39 раздела. Както и друг колега каза преди мен, ОЕМ е истината. А хвърлих четирицифрени суми пари за дискове и накладки и не приказвам на вятъра, от примерите които съм давал , само ще спомена, че ги пазих повече от 500 км едните и ги хвърлих след 3000. Zimermann-a ги купих от Германия. Изводите са за лична консумация.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6