гръмна ми турбото

7-ма серия ('95 - '01)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e38 730d

Re: гръмна ми турбото

Мнение от badly_boy » 31 Май 2011, 20:01

Информативно знам че рециклирането на турбо специално за 730д е 1500лв. Ново е около 2500лв. Дано да не ми се налага да взимам такова решение, но мисля че бих избрал рециклирането като вариянт, с оглед на това че ново е около 1/4 - 1/3 от цената на автомобила. Съчувствам на колегата и желая успех! :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е 36,Е 38,Е 65

Мнение от КИРО » 31 Май 2011, 22:05

За нова ми искаха около 2600 лв.
Рециклирана /Реал Турбо в София / - 800 лв. без гаранция
Рециклирана с 6м. гаранция - 1100 лв.В момента съм с такава, вече почти 1 г. и нямам никакви проблеми засега с нея, разбира се никога не я гася веднага след като съм я настъпвал яко/.
А това за климатика от утре започвам да го прилагам.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E38
Мечтае да кара: M3 E46
Детайли за колата: Individual Executive 728ILA

Мнение от kilikandzer-power » 01 Юни 2011, 0:00

Взимай нова не се замисляй. Прекарай я през някоя фирма и си дръпни ДДС-то. Давал съм за рециклаж много турбини и 2/3 от тях са давали фера. Последно имах разправии с едно Е60, имаше 3-ри пъти свали-качи и чисти всичко от маслото, накрая едно новичко и всичко си заспа. Турбото е консуматив, през определен пробег се сменя. Обикновенно е около 100к - 120к км. Ако нямаш толкова кинти търси някоя тоталка на малко километри и с доказано сервизно минало. Турбо колите не са евтини за поддръжка, не че бензиновите атмосферни са и там тракат едни ваноси, едни бубини пресветкват :mhihi:
Изображение
На диностенда виждаш това което очакваш, но на улицата разбираш истината !

ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото има..
Мечтае да кара: .....

Мнение от iliew » 01 Юни 2011, 1:27

Потребител
Аватар
Кара: BMW 730d
Мечтае да кара: незнам засега 730d
Детайли за колата: Яка

Мнение от bobi_7609 » 01 Юни 2011, 9:30

Дадох го на Митко турбото за ремонт цена 800лв.след като го монтирам ще пиша как е станало.Има добри отзиви за въпросния човек ходих до сервиза му.То са едни стендове едни чудесии дано стане добре.Съгласен сам с колегите за ново но имало доста Китаиски а това вече ще е прецакване.100% оригинално 3200лв.аиде нема нужда.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е38 V8 bi TURBO & Е34 М52
Мечтае да кара: http://www.youtube.com/watch?v=8VOULfir ... re=related

Мнение от Дифашир » 01 Юни 2011, 23:20

има и нещо друго!Както каза Кита турбокомпресора достига доста сериозни обороти и при едно внезапно гасене на двигателя,турбината остава бес масло,и така се върти почти на сухо докато не спре.Това може би е най-голямото нещастие което може да и се случи.
А колега Брайтан,ти спомена че започнало да се чува!Би ли споделил за какъв период от време се появи проблема и колко силен беше шумът,ако мога така да се изразя.И още как беше разхода на масло преди и след като оправи?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше 30,38,39 вече само Гранд Чероки
Мечтае да кара: Грейдер на Ибиза

Мнение от RORO » 02 Юни 2011, 8:42

Дифашир написа:има и нещо друго!Както каза Кита турбокомпресора достига доста сериозни обороти и при едно внезапно гасене на двигателя,турбината остава бес масло,и така се върти почти на сухо докато не спре.Това може би е най-голямото нещастие което може да и се случи.
А колега Брайтан,ти спомена че започнало да се чува!Би ли споделил за какъв период от време се появи проблема и колко силен беше шумът,ако мога така да се изразя.И още как беше разхода на масло преди и след като оправи?

Адаш не е точно така турбинката не остава беС масло а и не в това е проблема.Малката част масло което остава в турбината след изгасянето на двигателя,се изпича и става на прах /от високата температура/ и понеже няма кой да я охлади тя се пука или части в нея се пукат т.н.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E53 4.6

Мнение от bobiE38 » 02 Юни 2011, 15:20

До колкото помня един колега от форума, хидро инжинер ми беше споменавал, че турбините при колите се проектират така, че да Закопаят поне два-три двигателя,на практика обаче се постига обратното. Не защото са калпави или консуматив,а защото не се експлоатират правилно.
Това за юркането и изчакването преди да угасим е едно на ръка, много важно е сутрин или въобще при студен двигател да караме спокойно колата не докато загрее температурата на водата ,а самото малсо да достигне оптимална работна температура,обикновено след 15-20минути. Все пак зависи зима ли е лято и т.н. И третото е хубавото масло.

Според мен спазвайки тези основни правила не би трябвало да мсеняш турбини като консуматив. Другото което е, има един сервиз но не е в София,занимават се с рециклиране на турбини и взимат на половина разбирайте 400-500лв , един приятел ходи при тях. Като проверя какво са свършили ще пиша подробности.

ентусиаст
Аватар
Кара: Entwicklung 38
Мечтае да кара: B12

Мнение от 7BREYTON » 02 Юни 2011, 18:06

Колко време е правилно да не се гаси след спиране колеги. Аз сега лятото и да карам нормално я оставям минута-две поне. Въпроса ми е дали примерно 30-60 сек е достатъчно време или трябва поне 1-2-3 минути?

Аз правя и друго - като ходя примерно до вилата , като пристигна и я оставя малко преди да я изгася, след това често (лятото) вдигам предният капак и я оставям така да се охлажда коша и двигателя за да не остава всичката тази топлина вътре. След 20-30 мин примерно го затварям.
Така и следя и дали няма нещо необичайно под капака, от време на време му играя и един парцал да не е грубо прашасало и мръсно.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bufet » 02 Юни 2011, 18:52

не се вманячаваите бе хора

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kita » 02 Юни 2011, 20:58

bufet написа:не се вманячаваите бе хора

В тоя ред на мисли,стартирайте двигателя възможно по-рядко.
Когато е в покой,коляновия вал "виси" на основните лагери и при стартиране,бендикса го надига на една страна. ;) :bchug: :lol:
Габровеца най-обича: Да пуши на муфта, да е с чужда жена и да кара по инерция....

ентусиаст
Аватар

Мнение от 7BREYTON » 02 Юни 2011, 21:56

.... нека ти отговоря така ... ще се вманиачавам колкото искам. Ти си поддържай и се грижи за колата си както намериш за добре. Аз съм дал немалко за самата кола и немалко след това. Не мога да си позволя да си сменям колата всяка година ... а и не искам защото съм огромен фен на Е38. Далеч съм от това да и робувам, тя трябва да ми робува на мен, но и без грижи не става. Просто споделяме кой как. Тва е. Ти го разбирай както искаш.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bufet » 02 Юни 2011, 23:52

7BREYTON написа:

.... нека ти отговоря така ... ще се вманиачавам колкото искам. Ти си поддържай и се грижи за колата си както намериш за добре. Аз съм дал немалко за самата кола и немалко след това. Не мога да си позволя да си сменям колата всяка година ... а и не искам защото съм огромен фен на Е38. Далеч съм от това да и робувам, тя трябва да ми робува на мен, но и без грижи не става. Просто споделяме кой как. Тва е. Ти го разбирай както искаш.

пиис
Последна промяна bufet на 08 Юли 2011, 0:54, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше 30,38,39 вече само Гранд Чероки
Мечтае да кара: Грейдер на Ибиза

Мнение от RORO » 03 Юни 2011, 10:13

7BREYTON написа:Колко време е правилно да не се гаси след спиране колеги. Аз сега лятото и да карам нормално я оставям минута-две поне. Въпроса ми е дали примерно 30-60 сек е достатъчно време или трябва поне 1-2-3 минути?

Аз правя и друго - като ходя примерно до вилата , като пристигна и я оставя малко преди да я изгася, след това често (лятото) вдигам предният капак и я оставям така да се охлажда коша и двигателя за да не остава всичката тази топлина вътре. След 20-30 мин примерно го затварям.
Така и следя и дали няма нещо необичайно под капака, от време на време му играя и един парцал да не е грубо прашасало и мръсно.

Това за изчакването преди гасенето го знам от големите камиони които карах/те също бяха с турбини/.Минутка е напълно достатъчно време през което ще премине охладено масло през турбината. :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от 7BREYTON » 03 Юни 2011, 11:50

Колега bufet - мир да има.
Пак казвам, не става въпрос да се притрисаме на колите си - така е 10 годишни са, но това не означава да не се грижим за тях, даже напротив. Ти сам си го написал колко супер внимателен си бил към колата си, е аз чак толкова не съм определено. Но основни начини за поддръжка и превенция си спазвам. Поздрави.

Стига сега локуми - колегата да каже кво стана с турбината му, а останалите ако знаетe някоя друга хитринка за поддръжката и при самото ползване на колите си и Е38 в частност - драскайте.
Последна промяна 7BREYTON на 03 Юни 2011, 15:04, променена общо 1 път

ПредишнаСледваща

Назад към Е38