пукане отзад зад шофьора приличащо на вакум/изправяне на р-р

7-ма серия ('95 - '01)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E38 M62B35

пукане отзад зад шофьора приличащо на вакум/изправяне на р-р

Мнение от St-George » 19 Сеп 2011, 17:10

От 10на дена имам следния неприятен проблем. От време на време (примерно за 10на км - 2пъти) се чува едно ламаринено "пукане" зад шофьора долу. Пукането е все едно е изкривен калник/врата и се натисне от вътрешната страна и ламарината се изправи. Вдигахме колата на подемник и отзад съм я натискал см. по см...
Не е по ходовата част, пукането не е свързано с дупки/ спиране/ тръгване/ завой и наклон. Даже се е случвало да паркирам колата, излизам навън и докато мина 3 метра изпука.. :confused:
Почти съм сигурен че този звук идва от левия резервоар - все едно става вакум в него и се свива навътре... и после в един момент си връща формата :roll: Просто нямам на идея такова ламаринено изпукване от къде другаде може да идва... :banghead:
Колата я карам на газ, понякога на бензин, но въпреки това винаги имам мин 20-30л бензин. Днес ще взема да и направя едно кръгче със свалена капачка на резервара...
Ако има колега по-запознат да каже къде да търся и да проверявам отдушници, клапи или каквото трябва...
Също приемам всякакви идеи от какво друго може да е това изпукване...
Добавено:
Малък ъпдейт - днес около час я карах без капачка на резервоара и нямаше драми. Хвърлям цялата вината за пукането на резервоара :dummy:

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: пукане отзад зад шофьора приличащо на вакум/изправяне на р-р

Мнение от St-George » 20 Сеп 2011, 21:21

Малко да си ъпна темата с ново инфо. Нещата започват да се разплитат.
По време на движение пуснах теста от таблото който ми показва литрите гориво. Цифрите бяха нещо от сорта на 0/32.5/32.5.
Тоест в единия резервоар 0 литра (явно това е пукащия), а в другия 32.5 литра. Когато я паркирам за известно време нещата се изравняват.
Явно при мен се е прецакало това което отговаря за изравняване на нивото в двата резервоара :( и непрекъснато изпомпва бензина от левия в десния. Ако някой е сменявал/ремонтирал този нивомер (или както се казва) ще се радвам да сподели. А аз продължавам да се ровя в чуждите форуми.
За сега ще карам без капачка, че четох за няколко смачкани/спукани резервоара от вакум :confused:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 20 Сеп 2011, 21:33

Виж отдушника над задна лява гума, както и това може да ти е от полза:
http://www.meeknet.co.uk/E38/Sender/Index.htm
http://www.meeknet.co.uk/E38/E38_RA_Fuel_Supply_System.pdf
Последна промяна Stanchev на 20 Сеп 2011, 21:41, променена общо 1 път
Изображение

Аватар
Кара: CLS350 и Е39

Мнение от ivoo » 20 Сеп 2011, 21:39

Повреден ти е нивомера колега , затова ти показна 0 л . В резорвоара имаш 2 поплавъка и една помпа . Няма такова ` ламаринено -пукащо нещо , което да прехвърля от `единия резер. - в другия резрв.. Той е пластмасов и е едно цяло , разделен на 2 половини.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от St-George » 20 Сеп 2011, 21:49

колега и аз си мислех че е пластмасов, но като я вдигах на подемника и почуквах резервоара с ръка.. звука си беше точно метален (като на варел) ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е 38 740i 1999г.
Мечтае да кара: Lockheed SR-71 Blackbird

Мнение от asennikolov » 29 Сеп 2011, 15:50

Аз имах същия проблем и ми се разказа играта, докато разбера какво се случва - всеки ти казва различни неща, а в Дару-кар също не знаят нищо по въпроса. Накрая открих решението. Колегата Stanchev е прав. Ако при свалена капачка на резервоара не пука, трябва да се смени абсорберът на отдушника на резервоара. Представлявя черен пластмасов цилиндричен съд с обем около 1 литър, пълен с активен въглен. Намира се под задния ляв (зад водача) подкалник. Номерът му, ако не греша, беше 16136752623. В Дару-кар се доставяше с поръчка и струваше май около 200 лв, но в Камор имаха разпродажба през м.март и го купих за 62 лева. Тогава им останаха 5 броя. Звънни им и ако е останал поне един, си късметлия!
При смяната да се внимава да не се скъса кабелът на датчика на ABS-а.
И последно уточнение - моята кола е 740i с двигател M62TU. Ако твоята е с друг мотор, провери все пак дали абсорберът е същия. Успех!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от St-George » 30 Сеп 2011, 0:31

След четене по чуждоезичните форуми и телефонен съпорт от колегата @ljubo72 се стигна до гореописаната процедура. Свалих задно ляво колело и под калника, проверих въпросния филтър. Съвсем спокойно минаваше въздух през него. Също така проверих и разширителния съд, продухах маркучи и тръби с компресора и засега вече седмица всичко е ок. Но ще си имам едно наум за този филтър с активен въглен. Нивомера няма отношение по случая.
Благодаря на отзовалите се :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е 38 740i 1999г.
Мечтае да кара: Lockheed SR-71 Blackbird

Мнение от asennikolov » 09 Окт 2011, 17:32

St-George написа:След четене по чуждоезичните форуми и телефонен съпорт от колегата @ljubo72 се стигна до гореописаната процедура. Свалих задно ляво колело и под калника, проверих въпросния филтър. Съвсем спокойно минаваше въздух през него. Също така проверих и разширителния съд, продухах маркучи и тръби с компресора и засега вече седмица всичко е ок. Но ще си имам едно наум за този филтър с активен въглен. Нивомера няма отношение по случая.
Благодаря на отзовалите се :bchug:

Kолега, и през моя филтър минаваше въздух и ми казваха, че е наред. Очевидно е важно не дали минава въздух изобщо, а да минава без никакво съпротивление. Защото като го смених, проблемът с пукането се реши. По същия начин реши проблема си и колегата Vovatino.

Ако предприемеш нещо и решиш проблема, напиши.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от St-George » 10 Окт 2011, 13:20

Както писах пукането ми изчезна от както свалях всичко. Започвам да се чудя да не е било опрял някой боклуче и... Ако пак се появи тогава ще го мисля. Сега съм пак в бокса с грешката "Misfire 5,6,7,8 :evil: " - този път съмненията са към ламда-сондата...
Тази кола си прави гавра с мен.. :bang:

Назад към Е38