Пушек при отпускане на газта

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 535d LCI

Пушек при отпускане на газта

Мнение от kkashev » 17 Авг 2020, 22:01

Здравейте,

Братовчед ми кара онзи ден зад мен и видя, че колата понякога пуши когато спирам. Колата е 535д LCI без дпф, катализатор и егр. Масло не харчи, дюзите са около 0.5, има нормален разход на гориво и пали нормално.

Ето клип за въпросния пушек https://m.youtube.com/watch?v=GtnQB8VTK6w вижда се малко преди края, когато натискам спирачките. След като се заглеждах повече днес го видях и аз един път, получи се когато бях на 3та на около 1400 оборота при връщане на газта. След кик-даун изчиства и не се появява повече (за известно време предполагам).

Имам някакви съмнения, че ДПФ-а може да не ми е изключен както трябва, има ли как да следя живи данни от които да разбера дали случайно не прави нещо странно, заради което да припушва така. Преди време имах същия пушек на място, но като махнах ЕГР-а спря.

Поздрави!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60 530D
Мечтае да кара: BMW E60 530D
Детайли за колата: Лукс...
Комфорт...
Класа!

Re: Пушек при отпускане на газта

Мнение от vankata_dupnica » 17 Авг 2020, 22:47

Когато загрее колата, започва ли да вади един по - плътен звук, който чак е приятен при натискане на газта?

Изпратено от моят SM-A920F с помощта на Tapatalk
Искаш да продаваш в цял свят ->Уеб дизайн и Онлайн маркетинг

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 535ix, 2012

Мнение от landolin » 17 Авг 2020, 23:29

Намери си и си сложи поне гърне с останал катализатор - няма как да не изпушва малко с празни гърнета.

Ако не ти е изключен софтуерно дпф-а може да ти набие нафта в маслото - следи си го и внимавай, че после ще ти е все тая как пуши :)

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kkashev » 18 Авг 2020, 6:31

vankata_dupnica написа:Когато загрее колата, започва ли да вади един по - плътен звук, който чак е приятен при натискане на газта?

Да, звука се променя драстично.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kkashev » 18 Авг 2020, 6:33

landolin написа:Намери си и си сложи поне гърне с останал катализатор - няма как да не изпушва малко с празни гърнета.

Ако не ти е изключен софтуерно дпф-а може да ти набие нафта в маслото - следи си го и внимавай, че после ще ти е все тая как пуши :)

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Със сигурност е спрян софтуерно, защото физически го няма, а няма грешка. Въпроса е колко добре и кои данни мога да проследя за да разбера дали всичко там е наред.

кандидат ентусиаст
Аватар
Комфорт...
Класа!

Мнение от vankata_dupnica » 18 Авг 2020, 6:56

kkashev написа:
vankata_dupnica написа:Когато загрее колата, започва ли да вади един по - плътен звук, който чак е приятен при натискане на газта?

Щом звука се променя, не ти е спряна регенерацията. Бях по същия начин.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kkashev » 18 Авг 2020, 7:10

vankata_dupnica написа:
kkashev написа:

Колко често ти се е “променял” звука при теб? При мен бих казал, че в топло време доста често се случва, не съм си играл да го следя, защото го отдавах на факта, че загрява и за това се променя. Как е била ситуацията при теб - нямаш си го физически, не си имал грешка, но въпреки това ти е правиша регенерации?

кандидат ентусиаст
Аватар
Комфорт...
Класа!

Мнение от vankata_dupnica » 18 Авг 2020, 7:14

kkashev написа:
vankata_dupnica написа:
kkashev написа:

Колко често ти се е “променял” звука при теб? При мен бих казал, че в топло време доста често се случва, не съм си играл да го следя, защото го отдавах на факта, че загрява и за това се променя. Как е била ситуацията при теб - нямаш си го физически, не си имал грешка, но въпреки това ти е правиша регенерации?
Когато колата загрееше и известно време след това идваше този уникален звук. Чак ми ставаше приятно да го чувам. Когато звука се появяваше и при отпускане на газта зад мен правеше облаци от бял пушек. При натискане на газта изчезваше. DPF и катализатор са били изтърбушени, но не беше сптян софтуерно. Спряха го и сега няма проблеми, с изключение на това, че ми липсва звука.

На мен също не ми даваши никакви грешки.

Отиди някъде в някой сервиз, който си разбира от работата и нека закачат колата и да видят.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G30

Мнение от flober » 18 Авг 2020, 16:02

Закачи си я с b-tool или carly и я виж дали е в регенерация ,като започне да пуши.В града мисля ,че няма как да не я разбереш дали регенерира дори и без да гледаш програми,температурата се повишава,включва на малко по-високи обороти,започва да бучи в гърнетата ,мудна в ниските и т.н.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kkashev » 18 Авг 2020, 18:37

Ясно, симптомите сочат към ДПФ-а. Колата в момента е за боя на задна броня, та след като стане това ще е първото нещо, което да проверя. Благодаря! Ще пиша като имам резултат.

ентусиаст
Аватар
Кара: G30 530D LCI и Е60 535d LCI

Мнение от andy » 19 Авг 2020, 17:05

Това изобщо не е пушене от регенерация.
Търси проблема в картерната вентилация или малката турбина.
п. с. а пушенето на място при загрял мотор е винаги от пиезо кристалните дюзи.
където и да я закачат и 0.0 да показват няма кой да ги хване.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kkashev » 20 Авг 2020, 17:09

Със сигурност съм забелязвал описаните симптоми за регенерация доста пъти, но не съм се замислял въобще. Случвало ми се е след 15-20км каране в жега, колата да започва да бучи, да превключва на високи обороти и т/н, но не всеки път. За картерната вентилация, сменях филтър, но не с оригинален. В последствие разбрах, че неоригиналните не карат много и ще трябва да сложа оригинален. Сегашния е на около 14 хиляди. За малкото турбо, има ли вариант в който турбината заминава, но не харчи масло?

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 E70 08.2010
Детайли за колата: Сив металик

Мнение от 7S\/E7OSLA\/ » 21 Авг 2020, 12:31

Имах сходен проблем с х5 3.0д. Бяха му махнали дпф-а и така правеше (около 1 година карах), мисля че проблемът е в софтуера и не е написан добре. Аз сменях филтър картерни с нов оригинален и проблемът си остана, турбината се водеше, че е добре, дюзите и те перфектни. Колата вървеше страшно много и трябваше да взема решение или нов софтуер за премахнат дпф или нов оригинален дпф и съответно оригинален софт - минах на вариант 2 и пушеци няма, само дето върви по скопено с 1 идея, ама съм доволен, че поне всичко е чисто. Ако има възможност да не повредя дпф-а, бих си сложил лек тунинг да развърта по-рано турбината.
Съветвам да смениш тунера, ако ще я караш така.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: V12

Мнение от A9A » 21 Авг 2020, 15:08

7S\/E7OSLA\/ написа:Имах сходен проблем с х5 3.0д. Бяха му махнали дпф-а и така правеше (около 1 година карах), мисля че проблемът е в софтуера и не е написан добре. Аз сменях филтър картерни с нов оригинален и проблемът си остана, турбината се водеше, че е добре, дюзите и те перфектни. Колата вървеше страшно много и трябваше да взема решение или нов софтуер за премахнат дпф или нов оригинален дпф и съответно оригинален софт - минах на вариант 2 и пушеци няма, само дето върви по скопено с 1 идея, ама съм доволен, че поне всичко е чисто. Ако има възможност да не повредя дпф-а, бих си сложил лек тунинг да развърта по-рано турбината.
Съветвам да смениш тунера, ако ще я караш така.

:yes: :yes: :yes:
Това е правилното решение на проблема.

С нетърпение чакам мига когато ще затегнал ГТП. Купил си БМВ, ама няма средства за подръжка... Писна ми да мирише на гадно след половина премиум автомобили в града...
Немски форум: питаш нещо и ти отговарят.
Сръбски форум: питаш нещо и теб те питат.
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kkashev » 21 Авг 2020, 16:14

Прав си колега,

Така взех колата, може би е първия и последния дизел, който взимам. Бях тръгнал да я продавам точно заради този проблем със замърсяването, но взехме на жена ми нова, дойде вируса и тази седи в гаража само. Не искам да връщам нещата, защото със сегашните манипулации съм сигурен, че ще остана страшно разочерован след значителното намаляване на вървежа и просто ще я продам.

Аз съм от хората, които карат колата си на ГТП, което е наистина такова и всеки път питам проверките на емисиите как са, но за момента не се мерят ФПЧ и няма да минат само коли, които имат проблеми с димността (масло, дюзи и разни други проблеми). Надявам се да вкарат сериозни прегледи, защото също искам да дишам нормален въздух, за това избягвам да карам БМВто в София като цяло, сега планирам да си взема нещо малко за града точно поради този повод.

Следваща

Назад към Е60/Е61