С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 G05

Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

Мнение от rafa224 » 29 Юли 2016, 9:47

А аз не мога да разбера политиката на BMW сменят Кастрола с Шел бозата и вдигат цената. За мен Шел е едно от долнопробните масла, каквото и ново да измислят.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e60 530d 04'/e60 530i 06'/e36 318i
Мечтае да кара: цял живот BMW
Детайли за колата: Е60 М57D30N
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 29 Юли 2016, 14:26

adovet написа:
Plamen_Shopov_BMW написа:Аз пък не го съветвам да налива масло на Шел. По-рано схоменах как с него мотора ми стана осезаемо по-шумен в горещините. Също така.... лонг лайф масло на което му дават 25 000 км пробег на чека когато паля колата ми падна на 13 000 км. Реално съм минал само 4000 км с него. Би следвало в момента да ми показва, че мога да мина оше 21 000 а не 13 000 км. Знам, че всичко зависи от стила на каране и маслото може да го скапеш и за 5000 км, НО все пак не е нормално за 4000 км да му паднат толкова качествата. И пак ще попитам, защо старото масло колата не го пипна и също така кирометрите на чека не падаха толкова бързо. Не е като да не е видяла зор и с него.. Аз си мисля, че това масло на Шел е доста некачествено.

Аз сипах от Шел 5в30 и мога да кажа, че мотора си работи идеално. Минах вече към 3000км. и ми е паднало само с една чертичка като 2000км бяха доста яко каране в Румъния( водата нон стоп държеше 106-107 градуса :mhihi: ). Колега ти от къде го взе маслото? Да не си набарал някое менте?

Доста страници се изписаха и доста поспорихме. Може би аз не съм доволен от 5w30 именно заради ниско качестно на Шел маслото. Платих го по 32 лв литъра (старата опаковка), в М Кар. Те ми правиха пълно обслужване на колата от което наистина съм много доволен. Масло АСК, гарнитура на картера, всички течности, два датчика, ламбда сонда и т.н.
Реших да ги послушам и за маслото. Лично аз мислех да налея Кастрол 5w40, което ми се струваше по-подходящо за бензинов двигател. Те горещо ми препоръчаха BMW масло, което си е Шелско... Вече малко над 4000 км съм с него и НЕ съм изобщо доволен.
Старото ми масло макар и с доста по-голям пробег беше в пъти по-добро. Двигателя беше по-тих, при тормоз нямах харч на масло. Сега харча на масло е около 300-500 гр на 1000-1200 км. Което уж било нормално. Но освен това колата работи осезаемо по-шумно особено в горещо време. Също така километрите които мога да измина с това масло падат ужасно бързо. Все пак за пробег от 4000 км са паднали с 12 000 км (от 25 000 на 13 000 км).

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 29 Юли 2016, 16:09

Шелското масло никога не е било добро, всичко е маркетинг включително и това. BMW работи с него, просто защото така им е удобно, но това далеч не го прави добро масло. За цена/качество бих си сипал Millers на твое място, ако пък не ме бърка цената ще взема 7,5w40 на Xenum поне знам как е било карано и на какво издържа.

TytusPulo написа:Здравейте колеги. Като бъдещ собственик на е60 530д прочетох последните 3 страници и се обърках :) Доста различни мнения за маслата. Сигурно всеки майстор, при който отида също ще има свое мнение.

В крайна сметка при стандартно каране за БМВ(с ластици от време на време) и 10-15 000 км на година предимно в града кое е най-разумното масло като качество/цена? Забележете, че пиша качеството отгоре, но цената също има значение. Също бих искал да попитам за лонг-лайф маслата, как се вписват с е60? Не разбрах много добре кои масла са лонг-лайф.

В момента карам е36, слагам й полу-синтетика на Мотул и всичко е 6 :lol:. Пиша го, за да спомена, че предвид текущия си автомобил не съм се задълбавал много в темата с маслата досега защото колата ми не го е изисквала.

Поздрави, Иван

Някое 5w30 за дизела е добре. Шел не те съветвам да сипваш, Castrol, Motul, Total не бих си сипал понеже има много ментета. За цена/качество вече споменах Millers, но ще трябва да го поръчаш от UK, тук не го продават.

http://www.millersoils.co.uk/automotive ... Automotive

Гледай да е LL-04 предписано за BMW, независимо от къде и какво взимаш
Последна промяна DigitalExile на 29 Юли 2016, 18:51, променена общо 3 пъти

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e60 530d 04'/e60 530i 06'/e36 318i
Мечтае да кара: цял живот BMW
Детайли за колата: Е60 М57D30N
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 29 Юли 2016, 17:20

Nedko Anev написа:Шелското масло никога не е било добро, всичко е маркетинг включително и това. BMW работи с него, просто защото така им е удобно, но това далеч не го прави добро масло. За цена/качество бих си сипал Millers на твое място, ако пък не ме бърка цената ще взема 7,5w40 на Xenum поне знам как е било карано и на какво издържа.

Цената не ми е проблем. Относно Шелското масло никога преди това не бях карал с него. е36цата от години си я карам с Селениа 10в40 с удължен пробег, до 20 000 км. Сменям го на 10 000 км и не ми го пипа и грам. Карам си я "мъжката" без да я жаля. За пръв път налях масло на Шел и няма да повторя. Септември ще я вкарам за смяна на маслото и може би ще налея 5w50 Xenum или Midland. Като цена са доста приемливи.

ентусиаст
Аватар

Мнение от pinko_23 » 29 Юли 2016, 17:54

Сипвам кастрол 5/30 пълна синтетика, сменям го на 15 000. Мисля да мина на друго, Стартол не е много известно но на 100% е внос от Германия, с такова карах е36-та.
Няма начин да няма начин

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 29 Юли 2016, 20:07

За втори път на М47N слагам новото LL04 5/30 на шел/бмв. Двигателя бачка перфектно, без разход на маслото и шум. Препоръчвам го!

Sent from my HTC One using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 29 Юли 2016, 22:26

И аз съм с това новото на шел 5W30, нямам никакви забележки, не го пипа, мотора работи тихо.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: AUDI S8
Мечтае да кара: Lamborghini Murcielago

Мнение от timur_lenk » 29 Юли 2016, 22:41

Роял Дъч Шел е англо - нидерландска петролна компания, втората по големина частна енергийна компания и една от шестте най-големи в петролния сектор. Това че някой гаражен герой е казал че шел не става си негово мнение. Маслото в автоматиците ни е на Shell.Моята е на 12 г и не е сменяно. Ако някой не е разбрал, борческите времена отдавна свършиха.
Във всяка страна затворът е мястото където обществото изпраща недъзите си,но в тази страна самото общество е недъгаво.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 29 Юли 2016, 23:33

И на мен ми стана интересно на каква база определяте кое масло става и кое Не, тестове ли правихте на маслото

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 29 Юли 2016, 23:41

На база как ми работи мотора. Не може с тия Bardah-и, Castrol-и и Total-и с които съм карал да ми чукат повдигачите още със сипването леко и след 6к км. вече стабилно да си се чуват на загряла кола и след като сложих XENUM-a след 2к км не мога да ги чуя, а като го налях се чуваха едва-едва. Които к'вото иска да си сипва мен ми е все тая, а Shell-то масло няма да го коментирам лични впечатления на мой коли нямам от него,
но имам от чужди и не бих си го сипвал. Т'ва е, ако колите ви работят ок с него сипвайте си го щом сте доволни, аз не съм доволен от горе изброените масла :dunno: , ако и Xenum-a не ми е ок и не кара много ще пробвам и нещо друго, но за сега е добре, много по доволен съм от него отколкото всичко друго до сега.

Edit: забравих да допълня по горе,че с изброените масла които съм пробвал, с Bardahl и Castrol точно след 6к км почва да бара маслото зверски, преди това не доливам и капка, след като мина 6к на 1000км доливам около 200-300ml. , Total-a издържаше до 7к и малко и пак същата история. пак казвам,че до 6к не доливам и капка и маслото не мърда.

Edit: ваносите също почват да се чуват повече с повече изминатите километри на горните масла.

Също така искам да кажа,че маслата със сигурност не са били ментета Bardahl-a е от ProSpeed, Total-a от АМК. Castrol-a вече не помня от къде беше, че беше отдавна

Ще допълня,че преди да си сипя последнто масло ползвах Xenum M-Flush добавката, не отдавам всичко на маслото може и тя да е помогнала специално за повдигачите, но е факт,че като сипах маслото доста поутихна, но пак ги хващах в гаража,че се чуваха много леко. След като минах 2к км грам не се чуваха. :ok:
Последна промяна DigitalExile на 29 Юли 2016, 23:50, променена общо 6 пъти

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 29 Юли 2016, 23:42

На моето съм му слагал 5w30 от предишното оригинално БМВ, от сегашното БМВ и Мотул. Всичките са Long Life и не се усеща никаква разлика.
Интересното е, че интервалът на колата е около 26-27 хиляди км, но започва да пипа маслото като минат 10 хиляди км след смяната. И като почне да намалява маслото, го сменям цялото на около 12-13х км - излиза точно наполовина на сервизния интервал. Засега 200х км колата е добре.

Смените по борд компютър ги правя при дилърите, а за тези междинните напоследък ползвам масло и филтри от форума - пак няма никаква разлика.
I love the sound of V8 in the morning...

ентусиаст
Аватар
Кара: F90 M5C

Мнение от Cinder » 29 Юли 2016, 23:55

msi200 написа:На моето съм му слагал 5w30 от предишното оригинално БМВ, от сегашното БМВ и Мотул. Всичките са Long Life и не се усеща никаква разлика.
Интересното е, че интервалът на колата е около 26-27 хиляди км, но започва да пипа маслото като минат 10 хиляди км след смяната. И като почне да намалява маслото, го сменям цялото на около 12-13х км - излиза точно наполовина на сервизния интервал. Засега 200х км колата е добре.

Смените по борд компютър ги правя при дилърите, а за тези междинните напоследък ползвам масло и филтри от форума - пак няма никаква разлика.

На новата смени ли маслото вече? :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 30 Юли 2016, 2:40

Колкото повече чета в темата, толкова повече се обърквам какво масло да сипя, а тия дни трябва да го сменям :mhihi: Колата ми е 525д. Сега съм с Кастрол Едж 5в30, но ми се струва, че в тия зверски жеги напоследък след продължително каране двигателят става по-шумен. Иначе за 15 хил. км. нивото е паднало с една чертичка, което си е добре. Имам приятел със склад за масла на едро и ми се кълне във Валволин-а и по-точно това - Valvoline SynPower Xtreme MST C3 SAE 5W-30. Бил абсолютно сигурен, че е оригинално, идвало от Холандия, неговата кола карал с такова, на всичките си приятели го предлагал и нямало недоволен. Вика ми "ако не ти хареса го източваме и ти го сменям за моя сметка" :mhihi: Питам го за Кастрол, той "абе вземам го от официалния вносител, но и аз се съмнявам дали е истинско". Някой има ли впечатления от Валволин?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: VW Golf MK6 1.4 tsi, W212 E350CDI
Мечтае да кара: Koenigsegg

Мнение от INTEGRALE » 30 Юли 2016, 7:19

Всяко масло като е пресно сипано се държи прилично, след 5-6 хил. Започва да си личи, според мен на дизелите им е все тая - прави смени на 10-12 хил с 5-30 и всичко ще е ок

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 30 Юли 2016, 13:02

* всяко масло - ама което е базирано на минералка и с лекички присадки е докарано на 5в30, 5в50, 5в40... нали... от тия масла

щото има и други дето не се насират след 5-8к км пробег, колеги многократно са ги споменавали, човек трябва да реши или чести смени с някакви масла, или имвестиция в реално добър продукт

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61