С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- Plamen_Shopov_BMW
- младши ентусиаст
-
- Кара: e60 530d 04'/e60 530i 06'/e36 318i
- Мечтае да кара: цял живот BMW
- Детайли за колата: Е60 М57D30N
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18
Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Ще разгледам няколко марки. Midland 5w50, Motul 5w50, Eneos 0w50, Xenum 5w50, Mobil 5w50 и Castrol 10w60 (в случай, че реша да го сменя преди зимата). Най-изгодни са Motul, Midland и Xenum. Май е въпрос на избор. Аз съм много доволен от мотоциклетните масла на Midland, но тези за автомобил не съм гш пробвал. Казват, че не отстъпвали по качество. Цената на 5w50 е 25 лв. Доста приемлива.
- rafa224
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW X5 G05
Къде се хвърлихте на 5х50 колеги. По спецификация дават 5х30 а ние ще еспериментираме с колите си пък после олеле 

Последна промяна rafa224 на 26 Юли 2016, 15:27, променена общо 1 път
- netmurder
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше E60 530dА
rafa224 написа:Къде се хвърлихте на 5х50 колеги. По спецификация дават 5х30 а ние ще еспериментираме с колите сипък после олеле
Колега не знам дали знаеш, но колегите карат бензинови коли... Та най-добре да си сложат 5w50 и да им е мирна главата...
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
И бензинов да е няма значение. Такова масло се слага за състезателно каране. При нормално каране и температура на маслото 100-105 градуса 5В30 има доста по добри смазочни свойства от 5в50
- netmurder
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше E60 530dА
adovet написа:И бензинов да е няма значение. Такова масло се слага за състезателно каране. При нормално каране и температура на маслото 100-105 градуса 5В30 има доста по добри смазочни свойства от 5в50
То това ок, ама като чета колегите постоянно са в червеното

Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!
- rafa224
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW X5 G05
netmurder написа:adovet написа:И бензинов да е няма значение. Такова масло се слага за състезателно каране. При нормално каране и температура на маслото 100-105 градуса 5В30 има доста по добри смазочни свойства от 5в50
То това ок, ама като чета колегите постоянно са в червеното![]()
![]()
та затова казвам да си вземат 5w50
Всеки сам си решава какво масло да си слага и какви ремонти да си прави по колата след това

- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Гарантирам че на 40 градуса външна w50 се държи много по добре от w30 и w40. w30 направо е като вода при външна 40 градуса, а това хич не е добре като цяло 

- adovet
- старши ентусиаст
-
Nedko Anev написа:Гарантирам че на 40 градуса външна w50 се държи много по добре от w30 и w40. w30 направо е като вода при външма 40 градуса, а това хич не е добре като цяло
важно е не как изглежда маслото а какви смазочни функции има. Имай в предвид, че за да се получи хубав филм например между сегментите и ризите маслото трябва да влезе там не само да седи от страни. Поради и тази причина се препоръчва 5в30, защото може да изглежда като вода но и смазва. Тези неща се гледат не с просто око, а на молекулно ниво.

- DigitalExile
- ентусиаст
-
Само дето за топъл климат ако си погледнал дават 5w40 защо ли? А 30+ градуса си е баш горещ климат какъвто е при нас през лятото. 

- adovet
- старши ентусиаст
-
Nedko Anev написа:Само дето за топъл климат ако си погледнал дават 5w40 защо ли? А 30+ градуса си е баш горещ климат какъвто е при нас.
Ако ти е в ред мотора дали е 20 или 30 градуса маслото ще е с една и съща температура. Има си спецификации на официалните представителства и не знам защо изобщо се води тази дискусия. Тук по скоро зависи стила на каране, което е определящо за това какво масло да се сложи.
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
- DigitalExile
- ентусиаст
-
Ами не всъщност външмата температура има голямо значение особено на климтик защото компресора ти се товари много повече при 40c отколкото при 30c най малкото защото ти си му дал повече зор да духа студено. От там си товариш мотора повече, климатичния ти се напича до 120c, хвърля всичко на водния които се намира зад него от там ти загрява водата повече и тн., Но да зависи и от стила на каране, според мен 5w50 може да си се кара целогодишно на такъв бензинов мотор, 10w60 става само за лятото, а 5w40 за спокойно каране е ок. 5w30 не бих си сипал лично мнение.
- Plamen_Shopov_BMW
- младши ентусиаст
-
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18
Колегата Недко Анев е обяснил много добре, защо е хубаво да се слага не 5w30, а минимум 5w40 за нашия климат. В спецификациите на колата и дават 5w40 за по-горещ климат. 5w30 e OK, може би в някоя скандинавска страна и ако колата се кара от пенсионер. Дори браточед ми в Москва, където лятото рядко температурите достигат +30 гр, налива на F10 5w40, това му препоръчвали в сервиза, колата е гаранционна още.
Относно 5w50 и това, че няма такива смазочни свойства при нормално каране и не много високи температури е пълна глупост. Това масло има същия свойства, че и по-добри от 5w30 и 5w40, и при +10 и при +40 градуса температура на околната среда. Просто маслото е разработена да издържа много по-високи натоварвания, съответно температури и там където 5w30 вече не се справя, това масло запазва свойствата си. Не е грешка да се налива в нормален автомобил. Няма как да навреди на двигателя. Масления филм който прави е много по-добър и при нормална експлоатация. Това въобще не са експерименти с мотора... За дизел може и да няма смисъл, но за такъв бензинов двигателя масло като 5w30 е непригодно за каране през лятото. Сам се убедих... съжалих, че послушах тези в БМВ, най-вече защото нямаха налично 5w40 на склад и решиха да си пробутат 5w30, което наливат масово (на дизелите).
10w60 също не е грешен избор, стига да го смениш в края на летния сезон. 5w50 има същата течливост и на -20 градуса, като 5w30, което означава, че спокойно може да се кара и зимата.
Правил съм си ''експерименти'' с различни марки масла с различни вискозитети по няколко пъти на сезон. Имам три мотора, двата са с напомпани редови двигатели, дават им по спецификация маслото да е 10w40, карал съм ги с 10w50 и 10w60, най-добре се представят при нашия климат с 10w60, от тогава изключих 10w40 като вариант. Казвам това, защото принципа на двигателите им е същия. Редови мотор...4Т. Разликата с този на колата не е много голяма.
Относно 5w50 и това, че няма такива смазочни свойства при нормално каране и не много високи температури е пълна глупост. Това масло има същия свойства, че и по-добри от 5w30 и 5w40, и при +10 и при +40 градуса температура на околната среда. Просто маслото е разработена да издържа много по-високи натоварвания, съответно температури и там където 5w30 вече не се справя, това масло запазва свойствата си. Не е грешка да се налива в нормален автомобил. Няма как да навреди на двигателя. Масления филм който прави е много по-добър и при нормална експлоатация. Това въобще не са експерименти с мотора... За дизел може и да няма смисъл, но за такъв бензинов двигателя масло като 5w30 е непригодно за каране през лятото. Сам се убедих... съжалих, че послушах тези в БМВ, най-вече защото нямаха налично 5w40 на склад и решиха да си пробутат 5w30, което наливат масово (на дизелите).
10w60 също не е грешен избор, стига да го смениш в края на летния сезон. 5w50 има същата течливост и на -20 градуса, като 5w30, което означава, че спокойно може да се кара и зимата.
Правил съм си ''експерименти'' с различни марки масла с различни вискозитети по няколко пъти на сезон. Имам три мотора, двата са с напомпани редови двигатели, дават им по спецификация маслото да е 10w40, карал съм ги с 10w50 и 10w60, най-добре се представят при нашия климат с 10w60, от тогава изключих 10w40 като вариант. Казвам това, защото принципа на двигателите им е същия. Редови мотор...4Т. Разликата с този на колата не е много голяма.
- atanasov_aa
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 740 d xDrive M Sportpaket 2020
Дано следващия не препоръча М10Д.
- Plamen_Shopov_BMW
- младши ентусиаст
-
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18
Не ми се спори, все пак всеки има свое мнение и право на избор, но, колега иронията ти беше малко неуместна. Може да разгледаш таблици и графики на това при какви температури на околната среда, как се държи всяко едно масло. След това, мисля, че сам ще си промениш мнението, особено след като видиш, че 5w30 си променя свойствата още при повишаване на температурата над +20 градуса. Не случайно от BMW препоръчват 5w40 при по-горещ климат.
- adovet
- старши ентусиаст
-
Защо не погледнеш че и през зимата и лятото маслото на двигателя е с почти една и съща температура. Според твоята логика в Дубай трябва да карат с 10в70. Защо ли 5в30 е по скъпо от 5в40. И защо ли пък навсякъде от БМВ препоръчват 5в30, на дали си го произвеждат в задния двор.