Разход на нашите автомобили
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
Re: Разход на нашите автомобили
530xd2008 написа:Колата е 235кс.530xd сменил съм доста неща вече по нея,въпреки че я имам от скоро.Масла-на скоростна кутия и двигател,филтри ЗФ на кутията и Ман другите горивен,маслен,въздушен и двата на климатика.Смених реле на алтернатора,акумулатор въпреки че оригиналният не беше зле,но беше тръгнал съвсем леко,а и беше 90 а новият е 100, подгревни свещи и съм премахнал пеперудите.И още доста неща,но няма сега да описвам всичко,колата няма никакви грешки,освен ДПФ който ми светва отскоро,но бях при специалист от официален сервиз на БМВ който ме посъветва да не бързам с премахването на ДПФ-а а да покарам първо известно време с една добавка която е за изчистване,защото не е много запушен и може да се оправи и така по лесния начин.Предполагам че просто не е можел да се самопочиства заради развалените термостати, които също смених .Дали е възможно заради ДПФ-а да ми дава тая разлика в разхода и дали е възможно да се запуши толкова бързо за 3 месеца и 3500км от това че термостатите са били неизправни?Едната ми засечка на разхода беше септември,а другата миналата седмица на еднакъв маршрут .Първият път нафтата беше ОМВ,а сега Лукойл.Винаги карам с добавка Bardahl,а сега и с тази за ДПФ-а.
Според мен абсолютно в ДПФ-а ти е проблема. Щом един път е светнал, значи доста е натоварен. Препоръчвам ти в сервиз (вероятно не същия!) да ти погледнат диференциалното налягане преди/след ДПФ-а, и след това да се изчисти, но истински - не с добавки в горивото.
Честно казано само са ти взели парите с тази добавка, и докато я караш така ти страда целия двигател, понеже не може да изкарва газовете. Добавките не са лишени от смисъл принципно, но според мен след светване на лампата отдавна вече е минала тяхната фаза.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
da6ip написа:530xd2008 написа:Колата е 235кс.530xd сменил съм доста неща вече по нея,въпреки че я имам от скоро.Масла-на скоростна кутия и двигател,филтри ЗФ на кутията и Ман другите горивен,маслен,въздушен и двата на климатика.Смених реле на алтернатора,акумулатор въпреки че оригиналният не беше зле,но беше тръгнал съвсем леко,а и беше 90 а новият е 100, подгревни свещи и съм премахнал пеперудите.И още доста неща,но няма сега да описвам всичко,колата няма никакви грешки,освен ДПФ който ми светва отскоро,но бях при специалист от официален сервиз на БМВ който ме посъветва да не бързам с премахването на ДПФ-а а да покарам първо известно време с една добавка която е за изчистване,защото не е много запушен и може да се оправи и така по лесния начин.Предполагам че просто не е можел да се самопочиства заради развалените термостати, които също смених .Дали е възможно заради ДПФ-а да ми дава тая разлика в разхода и дали е възможно да се запуши толкова бързо за 3 месеца и 3500км от това че термостатите са били неизправни?Едната ми засечка на разхода беше септември,а другата миналата седмица на еднакъв маршрут .Първият път нафтата беше ОМВ,а сега Лукойл.Винаги карам с добавка Bardahl,а сега и с тази за ДПФ-а.
Според мен абсолютно в ДПФ-а ти е проблема. Щом един път е светнал, значи доста е натоварен. Препоръчвам ти в сервиз (вероятно не същия!) да ти погледнат диференциалното налягане преди/след ДПФ-а, и след това да се изчисти, но истински - не с добавки в горивото.
Честно казано само са ти взели парите с тази добавка, и докато я караш така ти страда целия двигател, понеже не може да изкарва газовете. Добавките не са лишени от смисъл принципно, но според мен след светване на лампата отдавна вече е минала тяхната фаза.
Благодаря за споделеното мнение,а какво ще рече истинско почистване,прочел съм всички теми за ДПФ и съм разговарял с няколко "майстори"и виждам доста мнения,че почистването е временно и че единственото дългосрочно решение е премахване на ДПФ или закупуване на нов.Къде мога да го изчистя качествено и в какво се състои процедурата,аз съм от Пловдив,но често пътувам и до София и Бургас,така че ако някой колега се е справял с подобен проблем ще съм благодарен да сподели на лично съобщение,за да не правим реклама,къде са му разрешили проблема и на каква цена .
- stankata777
- ентусиаст
-
- Кара: Е71 30д
- Мечтае да кара: Ф06
- Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/
В тези теми,които си прочел ,мисля че колегите най-доволни засега са от Винаров Ауто в София,предполагам Дашип може да ти даде координати на ЛС,ако си заинтересован.
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue
Перник - Враца - Перник, 280км. с разход от 5.8л./100км. и средна скорост от 97км.
iceblast написа:Перник - Враца - Перник, 280км. с разход от 5.8л./100км. и средна скорост от 97км.
Това е впечатляващ разход,но защо имам чувството че нещо скриваш .Каква е причината ?Някакви подобрения?
- simeon
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 535dA LCI
Cinder написа:Средна скорост 97 км/ч не е малко.
през 1999г. съм правил Мюнхен - София със средна скорост 115км/ч, което си беше бая бързо, като се има предвид, че като спреш да заредиш и падаш веднага с 1-2км/ч надолу, а после да ги качиш си е мъкааа. А на границите да не говорим колко бързо падаше средната скорост, та демек 97км/ч средна скорост без магистрали си е бързичко.
iceblast написа:Перник - Враца - Перник, 280км. с разход от 5.8л./100км. и средна скорост от 97км.
Колега как я докарваш до такъв нисък разход,аз под 7/100 немога да я сваля
- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
Хиляди пъти е коментирано как, по принцип това си вече начин на каране highmiling се казва, свикнеш ли веднъж винаги ще караш така. Предвиждаш намаляването на скоростта и не ползваш спирачки а пускаш по инерция, когато трябва да намалиш само с това ще намалиш разхода с около 10-15% на извънградско и около 5-6% градско. Ускоряването за изпреварване трябва да е плавно и да не се ускорява повече от нужното и .т.н. и т.н.
- bordo_77
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 530 XD
Ама тя е и ръчка неговата. То само от ръчната кутия е един литър на долу разхода.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
в тази връзка забелязах нещо много интересно (и крайно педантично
): когато в интензивно ("пулсиращо") движение застигнеш временно по-бавно МПС, няма къде да се изпреварва, и се налага да натиснеш спирачката (докато движението тръгне отново), е много по-добре да го направиш по-рано, а не по-късно. нелогично е на пръв поглед, но работи по-добре.
ако чакаш и се наковеш в последния момент зад въпросния тулуп, със сигурност веднага след това ще трябва да ускоряваш - лошо за разхода. ако обаче веднага намалиш малко скоростта и после продължиш да го настигаш по инерция, много е възможно междувременно той да ускори отново и да достигне твоята скорост. един вид спираш по-рано за да оставиш време на трафика да ускори отново. така избягваш намаляването докрай и последващо веднага ускорение с излишен разход.

ако чакаш и се наковеш в последния момент зад въпросния тулуп, със сигурност веднага след това ще трябва да ускоряваш - лошо за разхода. ако обаче веднага намалиш малко скоростта и после продължиш да го настигаш по инерция, много е възможно междувременно той да ускори отново и да достигне твоята скорост. един вид спираш по-рано за да оставиш време на трафика да ускори отново. така избягваш намаляването докрай и последващо веднага ускорение с излишен разход.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
- shumisho
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: на Marina Bay Street Circuit
Хората не се научиха какво е средна скорост, но колкото- толкова
Иначе аз тия дни взех София- Русе с разход 6 (както обикновено)... лошото е, че този път беше със скъпата нафта. Повече няма да го правя, защото с нормалната преди чипа беше пак толкова. Поради тази причина на връщане сложих обикновена и разхода си беше нормален за преди чипа-- 6.4
Карам доста икономично с единственото уточнение, че при 90% от изпреварванията не жаля десния педал. Съобразявам трафика, малко спирачка и разхода за София- Русе/ Русе- София се оказва един от най- ниските възможни за мен. Като средната скорост е в диапазона от 93 до 100-103 и това не съм забелязвал да променя тези 2 числа на бордовия. Пролетта ще ходя към Врацата и ще го видим на Боби разхода колко е различен на ръчка спрямо автомат
Също нещо мнооого важно за уточнение, че с 16-ките и 19-ките разхода ми по тази дестинация си е равен
ПП: Дашип, това за мен е урок номер едно за извънградско каране. Надявам се повече хора да го знаят. Спорил съм преди 4 години за това, но кой ти слуша...
Иначе аз тия дни взех София- Русе с разход 6 (както обикновено)... лошото е, че този път беше със скъпата нафта. Повече няма да го правя, защото с нормалната преди чипа беше пак толкова. Поради тази причина на връщане сложих обикновена и разхода си беше нормален за преди чипа-- 6.4
Карам доста икономично с единственото уточнение, че при 90% от изпреварванията не жаля десния педал. Съобразявам трафика, малко спирачка и разхода за София- Русе/ Русе- София се оказва един от най- ниските възможни за мен. Като средната скорост е в диапазона от 93 до 100-103 и това не съм забелязвал да променя тези 2 числа на бордовия. Пролетта ще ходя към Врацата и ще го видим на Боби разхода колко е различен на ръчка спрямо автомат

Също нещо мнооого важно за уточнение, че с 16-ките и 19-ките разхода ми по тази дестинация си е равен

ПП: Дашип, това за мен е урок номер едно за извънградско каране. Надявам се повече хора да го знаят. Спорил съм преди 4 години за това, но кой ти слуша...
Последна промяна shumisho на 27 Дек 2013, 0:45, променена общо 1 път
bordo_77 написа:Ама тя е и ръчка неговата. То само от ръчната кутия е един литър на долу разхода.
вярно е но за градско каране, извънградско ръчката държи по високи обороти (пробвано)
- djerityyy
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E61 525 DA
Сливен - София м.Тракия 120-140 км/h среден разход 7.5-8.0 л.....колата е Е61 2005 2.5Д 177 к.с.
Колеги много се чудя от коя нафта да сипвам..този показател ми е от Shell, скапия дизел 2.88 лв
Колата я имам от скоро и незная точно какъв трябва да е нормалния разход,сменил съм масло на кутията,масло и всички филтри по двигателя и купето,2 термостата..ДПФ за сега по Idrive e Ok,но дросел клапата си мисля че е за смяна,понеже сутрин на студен двигател оборотите играят около 2 3 секунди след което влизат в норма и това се получава само на студен двигател,и то не всеки път,та майстора ми каза че било от дросел клапата...пеперуди не съм махал! Разхода в града ми е около 10 -11 л. до колкото съм могъл да го засека,при що годе нормално,пестеливо каране...?????????????????????????????????????
Колеги много се чудя от коя нафта да сипвам..този показател ми е от Shell, скапия дизел 2.88 лв
Колата я имам от скоро и незная точно какъв трябва да е нормалния разход,сменил съм масло на кутията,масло и всички филтри по двигателя и купето,2 термостата..ДПФ за сега по Idrive e Ok,но дросел клапата си мисля че е за смяна,понеже сутрин на студен двигател оборотите играят около 2 3 секунди след което влизат в норма и това се получава само на студен двигател,и то не всеки път,та майстора ми каза че било от дросел клапата...пеперуди не съм махал! Разхода в града ми е около 10 -11 л. до колкото съм могъл да го засека,при що годе нормално,пестеливо каране...?????????????????????????????????????
Последна промяна djerityyy на 29 Дек 2013, 0:43, променена общо 1 път
Карал съм нормално, дори леко бързо. Магистралата съм я минал със 140, на моменти 120 заради трафик имаше и моменти до 180. След Ботевград съм карал с около 100 или малко отгоре, без много изпреварваня, като пристигнах на разход 5.6 във Враца, след което обратно стана 5.8, като навръщане, заради новите джанти, бях със 100кг. повече, а иначе бяхме 2ма човека в колата през цялото време, като вторият беше 90+
. Средната скорост падна в София, околовръстното съм го минал цялото със 100.
Подобренията са ми + чип и - DPF
Това, което колегата Турано сподели, от край време го правя, винаги предвиждам къде ще трябва да намаля, не от зор за икономия, просто стил. Всички тунели съм ги минал със 80км/ч, като за нито един от тях не съм ползвал спирачки за да намаля, не е било необходимо.
До тук резервоара ми е на 1вата черта като съм минал 750км., средният разход ми е 6.8, а средната скорост ми е около 55км/ч. Карането ми е Перник-София, като имам едно голямо градско в София, час пик от Младост 3 до центъра, Надежда, магистрала Люлин. Ходене до Боровец и ходене до Враца, това е, като светне лампата ще допълня и ще видя дали ме е излъгал борда, последните 2 пъти беше 1:1.

Подобренията са ми + чип и - DPF

Това, което колегата Турано сподели, от край време го правя, винаги предвиждам къде ще трябва да намаля, не от зор за икономия, просто стил. Всички тунели съм ги минал със 80км/ч, като за нито един от тях не съм ползвал спирачки за да намаля, не е било необходимо.
До тук резервоара ми е на 1вата черта като съм минал 750км., средният разход ми е 6.8, а средната скорост ми е около 55км/ч. Карането ми е Перник-София, като имам едно голямо градско в София, час пик от Младост 3 до центъра, Надежда, магистрала Люлин. Ходене до Боровец и ходене до Враца, това е, като светне лампата ще допълня и ще видя дали ме е излъгал борда, последните 2 пъти беше 1:1.
- hol1gans
- младши ентусиаст
-
- Кара: E61 530d
- Мечтае да кара: М6 G-PoweR
Колега браво, аз до сега съм минавал най-много 900км с 1 резервоар и то с много икономично каране.