С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: 535D e60
Мечтае да кара: M5 F10

Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

Мнение от CrazyElement » 30 Апр 2016, 17:15

Cinder написа:И как точно стигнахте до тоя извод? Някакви замервания направихте или облизахте пръста и усетихте вятъра? :mhihi:

Това ми напомня на един продавач на една S3-ка, който ми разправяше че я карал само с 10W60, защото с това се карали бегачките :mhihi:

P.S. Интересно на S63 как не му е топло на този климат с 5W30, все си мисля че вижда малко повече зор от M57 :mhihi:

Ми как съм стигнал до този извод пише го навсякъде тестове бол 5в30 при 100 градуса става на 5в20 , а 5в40 става на 5в30 , като повече от кмтрите ги навъртвам по магистрала(колата е загряла добре) предпочитам да я карам с по-гъсто масло , мой си избор никой не го натоварвам с избора дали е 5в30 или 5в40 , защо 5в30 е по-скъпо не мога да отговоря не съм производител на масло , че да знам.

ентусиаст
Аватар
Кара: F90 M5C

Мнение от Cinder » 30 Апр 2016, 17:32

:mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Моля те обясни ми как точно става на "5W20". Имаш ли изобщо идея какво означават въпросните цифри? Знаеш ли какъв е кинематичния вискозитет на 5W30 при 100 градуса? А на 5W40? А БМВ какво препоръчват за твоя двигател?

А мерил ли си в "нашия топъл климат" колко по-високи са ти градусите на двигателя?

Защо не пробваш 10W60? Още по-гъсто е, 100% ще я пази още повече. Гледам че си я и позасилил твоята колица, тъкмо да ти е мирна главата :mhihi:

P.S. И внимавай да не си купиш масло менте, че в БГ 99% са ментета :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 30 Апр 2016, 17:46

Cinder написа::mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Моля те обясни ми как точно става на "5W20". Имаш ли изобщо идея какво означават въпросните цифри? Знаеш ли какъв е кинематичния вискозитет на 5W30 при 100 градуса? А на 5W40? А БМВ какво препоръчват за твоя двигател?

А мерил ли си в "нашия топъл климат" колко по-високи са ти градусите на двигателя?

Защо не пробваш 10W60? Още по-гъсто е, 100% ще я пази още повече. Гледам че си я и позасилил твоята колица, тъкмо да ти е мирна главата :mhihi:

P.S. И внимавай да не си купиш масло менте, че в БГ 99% са ментета :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Приятел чел съм безброй много тестове и съм виждал какво се случва с масло 5в30 при 100 градуса и с 5в40, за моя дърт мотор на 11 години и 325 000 км предпочитам 5в40 като загрее маслото е една идея по - гъсто от 5в30, това което препоръчват бмв е за чисто нов мотор :) не за 11 годишен и на 300к+ кмтра :) ако ме разбираш.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Cinder » 30 Апр 2016, 17:49

Дай ми един-два да прочета и аз тогава, моля те, че почвам да се притеснявам с това 5W30 на йемката. Ще вземе да затегне маторя :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 30 Апр 2016, 18:16

Cinder написа:Дай ми един-два да прочета и аз тогава, моля те, че почвам да се притеснявам с това 5W30 на йемката. Ще вземе да затегне маторя :mhihi:

http://www.viscopedia.com/viscosity-tab ... ngine-oil/

Конкретно теста на двете масла не мога да намеря се пак го търсих преди половин година.

http://www.kewengineering.co.uk/Auto_oi ... lained.htm

Ето в този сайт е доста добре обяснено действието на вискозитета, а именно цитирам "The viscosity will determine how easily the oil is pumped to the working components, how easily it will pass through the filter, and how quickly it will drain back to the engine. The lower the viscosity the easier all this will happen. That is why cold starts are so critical to an engine because the oil is cold, and so relatively thick.

But, the lower the viscosity, the less the load the oil can support at the bearing on the crankshaft. The higher the viscosity, the better the load it can support. Even this, however, has a trade-off, since the higher the viscosity, the more the drag at the bearing, and hence, potential power loss, or increased fuel consumption. So a compromise is chosen to minimise power loss, but maximise load support. "
Предполагам разбираш английски , но все пак да се обобщи по-рядкото масло 5в30 по-лесно се подкачва , минава през филтъра и се връша по-бързо в мотора. По - гъстотто позволява по-голямо натоварване на лагерите , но вдига разхода и намаля мощността(по-голямо съпротивление). Аз обичам да избухвам някой път и да си карам колата на умиране и затова искам тогава тя да държи повече все пак не ми е сток 272 коня от завода а ми е на 11 години и е 350 коня, преценил съм си , че зимата като я запаля мога да изчакам 2 минути да качи добре масло и първите 5-10 мин от карането да го правя само с галене на газта. Просто 5в40 ми дава по-голяма устойчивост при яко жобки , а и както казах колата не е чисто нова. Това , че в мерцедес препоръчвали на S63 да се кара с 5в30 ... ами добре, техен си избор , най-вероятно са тествали мотора и знаят , че няма да се строши за 5 години а после да изтече гаранцията какво ще да става. Разликата между двете масло във вискозитета е малка , така че дали едното дали другото не намирам огромна разлика , но просто за по-стар мотор винаги съм слагал по-гъсто масло.
ПП: не се притеснявай караш гаранционна Мка можеш да си слагаш каквото масло ти кажат , няма от какво да се притесняваш :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Дизел
Мечтае да кара: Бензин
Детайли за колата: Touring

Мнение от tihomair » 30 Апр 2016, 20:19

Интересна тема, вече 45 страници чета едно и също....... :mhihi: :mhihi: :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Cinder » 30 Апр 2016, 20:29

Нямам нужда от обща информация, такава съм чел достатъчно. Питах за многобройните тестове, които си чел, че доказват, че 5W40 е по-доброто масло за M57TUD30. По възможност от някой достоверен източник, не някой форумен специалист :mhihi:

P.S. Имах предвид S63B44, не Мерцедес S63 :mhihi: На него БМВ също препоръчват 5W30, въпреки че на този мотор се очакват доста по-екстремни "жобки" от M57TUD30.

P.P.S. Пропуснал си най-важната част от единия ти линк - "For domestic use, engine life is important, and in the main you should adhere to the recommended viscosity for your engine.". Колкото и "жобки" да правиш, твоето си е domestic use, така че не се притеснявай да сипваш това, което препоръчват от БМВ ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E60 530dА

Мнение от netmurder » 30 Апр 2016, 20:32

Cinder написа:Нямам нужда от обща информация, такава съм чел достатъчно. Питах за многобройните тестове, които си чел, че доказват, че 5W40 е по-доброто масло за M57TUD30. По възможност от някой достоверен източник, не някой форумен специалист :mhihi:

P.S. Имах предвид S63B44, не Мерцедес S63 :mhihi: На него БМВ също препоръчват 5W30, въпреки че на този мотор се очакват доста по-екстремни "жобки" от M57TUD30.

P.P.S. Пропуснал си най-важната част от единия ти линк - "For domestic use, engine life is important, and in the main you should adhere to the recommended viscosity for your engine.". Колкото и "жобки" да правиш, твоето си е domestic use, така че не се притеснявай да сипваш това, което препоръчват от БМВ ;)

Иво като не ти е ясна тази материя, защо спориш с човека :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 30 Апр 2016, 20:36

Той крекзито много компетентен. То тая тема е толкова дъфкана

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

ентусиаст
Аватар

Мнение от Cinder » 30 Апр 2016, 20:36

Факт е, че не ми е много ясна, но поне се старая да чета и да се информирам и най-вече да не давам съвети като не разбирам :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 30 Апр 2016, 21:18

И по какъв начин ще си прецакам мотора като карам с масло, чийто вискозитет е съвсем малко по-гъст? Единствения проблем е колд старт зимата на -15 в София , а аз зимата колата си я държа в гаража и почти не я вадя , и то каква зима имаме? 2 месеца има няма студ и после пак е Ок температурата , затова зимата като я паля си чакам добре да си качи масло да си подгрее мотора с печката и си тръгвам и си карам бавничко :). Няма как на мотор на тези год и км да се слага същото тънко масло , което е препоръчано от бмв преди 12 години. За мен 5в30 е просто някаква златна среда или така да кажа масло за хора , които не разбират от коли , не е нужно да си чакат колата да загрее добре зимата преди да я настъпят и т.н. , няколко настъпвания на магистралата едвали няма да им достави нужното смазване , че да си чупят вала. Но в моя случай аз си чакам , а и карам стар мотор напомпан с близо 100 коня над заводските и предпочитам да има по-добре смазване като я мачкам, а за студения старт си знам какво да правя :).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 30 Апр 2016, 21:25

Сипете от новото масло на бмв в синьото шише 5/30! Супер е! Аз мисля, че мотора се мъчи на студентите стартове, така че, 5/30. Тези теории с 5/40 за по-високи температури са ми любими. Във форума има хора с много по-сериозен ценз от инженерите на бмв!

Sent from my HTC One using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vvasilev1 » 30 Апр 2016, 21:28

CrazyElement написа:И по какъв начин ще си прецакам мотора като карам с масло, чийто вискозитет е съвсем малко по-гъст? Единствения проблем е колд старт зимата на -15 в София , а аз зимата колата си я държа в гаража и почти не я вадя , и то каква зима имаме? 2 месеца има няма студ и после пак е Ок температурата , затова зимата като я паля си чакам добре да си качи масло да си подгрее мотора с печката и си тръгвам и си карам бавничко :). Няма как на мотор на тези год и км да се слага същото тънко масло , което е препоръчано от бмв преди 12 години. За мен 5в30 е просто някаква златна среда или така да кажа масло за хора , които не разбират от коли , не е нужно да си чакат колата да загрее добре зимата преди да я настъпят и т.н. , няколко настъпвания на магистралата едвали няма да им достави нужното смазване , че да си чупят вала. Но в моя случай аз си чакам , а и карам стар мотор напомпан с близо 100 коня над заводските и предпочитам да има по-добре смазване като я мачкам, а за студения старт си знам какво да правя :).

Къде я смачкаш с твоя разход от 6/100???

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 30 Апр 2016, 21:31

vvasilev1 написа:Сипете от новото масло на бмв в синьото шише 5/30! Супер е! Аз мисля, че мотора се мъчи на студентите стартове, така че, 5/30. Тези теории с 5/40 за по-високи температури са ми любими. Във форума има хора с много по-сериозен ценз от инженерите на бмв!

А според теб немският инженер дали е предположил , че след 11 години на същия този мотор дето е казал 5В30 , аз ще му направя тунинг и ще е 100 коня отгоре? Няма какво да го коментираме всеки сам си решава какво масло да сложи.
За колегата със студените стартове , моята изобщо не се мъчеше на -12 тази зима и то при условие , че акумулатора ми е на нз колко години ама колата е от 3 години при мен и не съм го сменял.

ЕДИТ: Ами някой ей такъв като тебе с 318 компакт като реши , да се прави колко му върви колата :) Аз давам разходи 1 път в месеца ти мислиш ли , че тази кола се кара 1 път месечно? Колата редовно яде тояги в града си правя стартове и прочие.. Това , че съм решил да си засега колата еми , то се тая , аз и други тестове съм правил с 200+ 120 км магистрала 10.5 разход , как мислиш е било тогава маслото?

ЕДИТ2: Преди години карах една Алфа Ромео 156 2.0 ТС пак бях направил всичко по нея(наказваше 325 е36 :D) та нея съм я карал с 10В60 ..., ама количката редовно си ядеше изключватели на 7450 оборота и да ти кажа за 50 000 км нищо не и чупих освен , че и издухах гарнитурата и прегря :| :| . Мисълта ми е , че досега не знам някой да е трошил мотор от по-висок вискозитет ама знам ли ... не съм ИНЖЕНЕР :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vvasilev1 » 30 Апр 2016, 21:39

Слушай баровец, не си ме виждал и на снимка , а камо ли да знаш на как шофирам! Такава бегачка като твоята, мога да паркирам до другите си две е46, без да задлъжнея и един лев. Чудя се как не си излетял с триста от тоя форум? Само се заяждаш с хората...

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61