Разход на нашите автомобили

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Re: Разход на нашите автомобили

Мнение от da6ip » 04 Сеп 2012, 23:45

memorex написа:
da6ip написа:Забелязвам че по идентичен маршрут, ако външната температура скочи от 20 на 30 градуса, разходът скача с 1 литър. Предполагам турбото работи много по-ефективно на 20 градуса.

И при мен е така защото пускам климата :wave:

при мен и в двата случая климатикът работи.
дори при 20 градуса температура на въздуха, интериорът се нагрява до примерно 25-26 градуса от двигателя и слънцето и се налага да работи климатикът за да стои на 22 примерно.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Мнение от memorex » 05 Сеп 2012, 0:01

Или климатика дърпа повече мощност или дебитомера е сдал багажа .Но не мога да се съглася че за горенето 20 градуса на въздуха е по –добре от 30 .Разбира се крайната температура преди цилиндрите е по–висока и по–близка до 30 градуса

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 05 Сеп 2012, 8:39

memorex написа:Или климатика дърпа повече мощност или дебитомера е сдал багажа .Но не мога да се съглася че за горенето 20 градуса на въздуха е по –добре от 30 .Разбира се крайната температура преди цилиндрите е по–висока и по–близка до 30 градуса

Извинявай, но не разбирам - спориш ли за нещо?

По-рано споделих наблюдение, че разходът се качва при по-висока температура на въздуха. Надявам се сега е ясно.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DEO » 05 Сеп 2012, 10:13

Всеки един автомобил зимата или при по-ниска температура се осеща, че има повече мощност по простата причина, че в въздуха се е свил и в единица обем има повече кислород необходим за горенето.
Живей така, че като умреш и Дявола да запали свещ на гроба ти!
ИзображениеИзображение
Части за Е34 - тел.0899 828 626

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Мнение от xerial » 05 Сеп 2012, 10:27

DEO написа:Всеки един автомобил зимата или при по-ниска температура се осеща, че има повече мощност по простата причина, че в въздуха се е свил и в единица обем има повече кислород необходим за горенето.

:yes:

Да не говорим , че през лятото разликата се усеща и вечер когато е по-хладно :)
Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от memorex » 05 Сеп 2012, 17:46

DEO написа:Всеки един автомобил зимата или при по-ниска температура се осеща, че има повече мощност по простата причина, че в въздуха се е свил и в единица обем има повече кислород необходим за горенето.

Процентното съдържание на кислорода в единица обем е постоянна величина така са ни учили в училище. :P
Ти искаш да кажеш че студения въздух има по голямо тегло на единица обем. По темата за разход на всички е ясно че по голямата мощност отговаря на по голям разход и че зимата разхода е по голям. Нали господин дебитомер звънка на компютъра и му съобщава за повечето маса въздух за да пусне повече гориво.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '16 550d

Мнение от Emooo » 05 Сеп 2012, 22:03

memorex, колкото по-студено е толкова повече кислород има е единица обем. Точно затова върви повече - дебитомера отчита повече кислород и подава повече гориво от там идва повече енергия. Икономията идва от това че вече не натискаш педала толкова много, защото и при малко натискане върви.
Tool - Fear Inoculum

ентусиаст
Аватар

Мнение от memorex » 06 Сеп 2012, 0:06

Emooo написа:memorex, колкото по-студено е толкова повече кислород има е единица обем. Точно затова върви повече - дебитомера отчита повече кислород и подава повече гориво от там идва повече енергия. Икономията идва от това че вече не натискаш педала толкова много, защото и при малко натискане върви.

Аз не искам да споря и ми е ясно какво искаш да кажеш.В общи линии си прав на определено ниво –нивото на което разсъждава неспециалист.
Затова благодаря и успех на всички

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 06 Сеп 2012, 6:58

Мда, защото пък при студ, особено ако колата се кара градско на по-къси отсечки, тогава разхода си скача доволно.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 06 Сеп 2012, 13:11

Всеки е прав в известен смисъл, но вместо да обобщим въпроса, ние се чоплим. Порових се малко, понеже нито съм физик, нито специалист по ДВГ, и си направих следния извод:

Има температурен диапазон в който нашите двигатели са най-ефикасни. Да кажем около 5 до 20 градуса по Целзий. Под 5 градуса редица фактори повишават разхода, а над него - също.

Това е и съвсем логично, защото когато инженерите разработват двигателите, те взимат предвид при какви температури ще се използват. В развитите държави на северното полукълбо, където се купуват тези автомобили, температури от 0 до 25 градуса покриват предполагам 75% от времето в което се карат. Нормално е така да са разработени, че тогава да са ефикасни. Същото важи и за гумите (зимни и летни), за каросерията и нейната аеродинамика, за охладителната система на двигателя, и за климатика.

В практиката всеки знае, че разходът в зимни условия се качва, но тъй като голямата част от хората карат къси отсечки всеки ден, това им наблюдение се дължи основно от недозагряването на двигателя при къси отсечки. На дълъг път трябва да е под нулата температурата за да скочи осезаемо разходът. Тогава отоплението на колата отнема енергия от двигателя, а и често пъти интеркулера на дизела пре-охлажда въздуха под оптималната температура. Дори има хора които на модерни коли са слагали един картон пред радиатора на интеркулера в зимни условия (като на жигулите едно време с цел по-бързо загряване) и са постигали по-нисък разход.

Също така много хора забелязват, че в големи горещини (над 30 градуса) разходът им също скача - често пъти това се дължи на климатика или на отворени прозорци/шибидах. Но горещият въздух също оказва сериозно влияние. Независимо от това колко кислород има в единица обем въздух, хладният въздух (5-20 градуса на сянка) дава по-висока мощност от горещия. За тази цел така или иначе имаме интеркулери, и една от тунинг-мерките които могат да се вземат при всеки турбо-двигател, е да се сложи по-голям и ефикасен интеркулер от серийния. Предполагам при големи горещини сцеплението на поомекналите гуми също играе роля.

Най-полезна информация в нета има от шофьори на дизелови камиони в Щатите и Канада, които изминават огромни разстояния и са вманиачени на тема разход и ефикасност на двигателя. Който се интересува, може да погледне.

С това аз си обясних наблюдението споделено по-горе и за мен като обикновен потребител темата се изчерпва. 8) :yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от memorex » 06 Сеп 2012, 14:01

:yes:
+1
Тъй като повечето от нас управляват турбо дизели е хубаво да знаят че температурата на въздуха на изхода от турбината е няколкократно по–висока от температурата на входа/ на околната среда/.Без въздухо–охладител този двигател не може да работи когато има натоварване
Така че състоянието на охладителя , на охлаждащата система като цяло и разбира се цялата електроника която дава сигнали към компютъра влияе съществено на горивния процес и от там разхода.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '18 BMW G30 540iX

Мнение от iceblast » 28 Дек 2012, 2:25

Хайде и аз да се включа.

Предлагам освен колите и с какви скорости сме, да добавяме и размера на гумите и корекционният ни коефициент.

Аз винаги пълня до капачката, но явно последният път не са ми я допълнили като хората. Както и да е, колата ми събра 72л. при положение, че по борд имах около 55км. оставащи, а предният път събра 70л. при поожение, че ми оставаха под 40км.

Е60 530D Auto сток.
Градско уж умерено каране най-често на отсечки от около 10-15км.
Среден разход: 14.3л./100км. (може би е една идея по-малко, но със сигурност ще мога да кажа при следващо допълване.
Среден разход по борд. комп.: 11.9л./100км.
Средна скорост: около 30км.
Гуми: 225/55/16 - предни 2.2 атм., задни 2.5 атм.
Корекционен коефициент: 1000 (заводски)

ентусиаст
Аватар
Кара: Е71 30д
Мечтае да кара: Ф06
Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/

Мнение от stankata777 » 28 Дек 2012, 20:40

:shock: Е как събира 70л + ,при положение че резервоара ти дори не е бил празен,а вместимостта му е 70л?
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue

ентусиаст
Аватар
Кара: F90 M5C

Мнение от Cinder » 28 Дек 2012, 21:07

И аз се чудя как си събрал 70л, камо ли 72. Аз повече от 65-66 не съм събирал, дори и при 15-20км оставащи по борд.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e60 / e46

Мнение от cocosas » 28 Дек 2012, 22:24

е как много ясно че лъжат по бензиностанциите , горе долу едни 5% си ги слагат отгоре

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61