Коя нафта е най качествена в BG?
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- unikalen88
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW 330cd
Re: Коя нафта е най качествена в BG?
a1n написа::OT: Малко оф може би... вие къде зареждате като ходите извън България. Визирам Гърция конкретно, да пълня ли нафта от БГ до горе, или да пробвам гръцката? Чух че била по-добра но и по-скъпа?
аз нищо несъм чувал,но като бях там и заредих ми даде 1 литър отгоре сравнено с Българската.Може самия път насам да е оказал влияние но не ми хареса

Аз последните два пъти реших да сложа лукойл екто. Борда по принцип съм го сверил и дава +-100мл отклонение от колонката.
При две последователни зареждания от лукойла и двата пъти ми даде +1литър от горе борд/колонка. Викам си, я трябва да се сверява пак. Но после си сипах на бензиностанцията, на която си сипвам попринцип. И о изненада, пак си беше ок разхода, по борд и колонка.
Ест. най-вероятно е от самата бензиностанция, но нямам желание да си правя експеримент пак.
При две последователни зареждания от лукойла и двата пъти ми даде +1литър от горе борд/колонка. Викам си, я трябва да се сверява пак. Но после си сипах на бензиностанцията, на която си сипвам попринцип. И о изненада, пак си беше ок разхода, по борд и колонка.
Ест. най-вероятно е от самата бензиностанция, но нямам желание да си правя експеримент пак.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
Пилев написа:Аз последните два пъти реших да сложа лукойл екто. Борда по принцип съм го сверил и дава +-100мл отклонение от колонката.
T.e. Екто даде 1 литър по-висок реален разход?
А как беше реалния разход с Екто спрямо реалния разход с обичайното ти гориво?
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
Пак един литър от горе на 100км, което за 700км не е оферта
. Обаче за да съм сигурен го замерих два пъти. И двата пъти резултата беше идентичен.

- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
Пилев написа:Пак един литър от горе на 100км, което за 700км не е оферта. Обаче за да съм сигурен го замерих два пъти. И двата пъти резултата беше идентичен.
Разбирам те - и аз имах подобен резултат с Шел V-Power, споделил съм по-горе: хем по-скъпо, хем харчи повече

Space, pace and grace. www.more-to-come.com
Aз разлика не намирам нещо. С ОМВ средният разход ми е около 7.5-8, след това карах два резервоара като сложих джантите от ЕКО, но тогава колата я карах много здраво и резултата беше 8.5 и 9.0 по същият маршрут. Едната дюза беше отишла на 1 и нещо, а като взимах колата всички бяха около 0ла., но не съм сигурен дали е от нафтата на ОМВ, защото предимно там зареждам, но като сипах 1л. Протек на 15л. нафта и я изпънах по магистралата до Дупница и обратно със зор на другият ден дюзите изглеждаха така (от прикачената снимка проблемната дюза беше 5). Пак съм сипал на ОМВ и ще следя дюзите и в частност тази на 5ти цилиндър, да видя, че разлика във вървеж и т.н. не съм забелязал, а колата ми въобще не пуши (без ДПФ съм).
П.П. Като махах корекциите колата започваше леко да се тресен, сега с или без корекции - никаква разлика.
П.П. Като махах корекциите колата започваше леко да се тресен, сега с или без корекции - никаква разлика.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Trixster
- ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA
- Мечтае да кара: на nordschleife
И аз да споделя малко мнение за нафтата.
До преди няколко месеца сипвах предимно на OMV - Маxx Motion, но последните 2 зареждания сипвам на Lukoil и не правя разлика във вървене и разход. В теамата за разхода споделих 6.6 по борд за 800км извънградско, като година по-рано имам подобен пост за 400км извънградско 6.7. Едното пътуване е с Маxx Motion, a другото е с Super Disel, като цяло разлика в разхода няма, като вървене не съм усетил.
По отношение на стойност на дюзите не мога да дам адекватно мнение тъй-като дълго време имах проблем който спираше корекцията на дюзите и техните стойности бяха не коректни.
Подобно на колега iceblast и аз ползвах една опаковка за почистване "Redex" в 1/2 резервоар и след отстраняване на проблема за корекция на дюзите всичко е в норма. При изключване има леко тресене.
До преди няколко месеца сипвах предимно на OMV - Маxx Motion, но последните 2 зареждания сипвам на Lukoil и не правя разлика във вървене и разход. В теамата за разхода споделих 6.6 по борд за 800км извънградско, като година по-рано имам подобен пост за 400км извънградско 6.7. Едното пътуване е с Маxx Motion, a другото е с Super Disel, като цяло разлика в разхода няма, като вървене не съм усетил.
По отношение на стойност на дюзите не мога да дам адекватно мнение тъй-като дълго време имах проблем който спираше корекцията на дюзите и техните стойности бяха не коректни.
Подобно на колега iceblast и аз ползвах една опаковка за почистване "Redex" в 1/2 резервоар и след отстраняване на проблема за корекция на дюзите всичко е в норма. При изключване има леко тресене.
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle
Aristotle
- rafa224
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW X5 G05
Не зная за какво качество на нафтата говорим, но днес бях направо потресен. Колегите са правили проверка на една бензиностанция и са взели проби за лабораторна експертиза от колонка за дизел. Резултата от експертизата е потресаващ. 37% растително масло, 3-4 % други примеси и само около 60% нефтено масло (дизел). Пробата дори не може да се класира тарифно в кодовете за дизелово гориво.
rafa224 написа:Не зная за какво качество на нафтата говорим, но днес бях направо потресен. Колегите са правили проверка на една бензиностанция и са взели проби за лабораторна експертиза от колонка за дизел. Резултата от експертизата е потресаващ. 37% растително масло, 3-4 % други примеси и само около 60% нефтено масло (дизел). Пробата дори не може да се класира тарифно в кодовете за дизелово гориво.
Не знам колега но съм много не доволен от лукойл , прецаках си дюзите на един джип след това сипвам вече близо 7 месеца на ОМВ и нямам никакви проблеми няма играене на обороти което при лукойл на е60 ката ми играеха
- MadChicken
- Legendary
-
- Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX
rafa224 написа:Не зная за какво качество на нафтата говорим, но днес бях направо потресен. Колегите са правили проверка на една бензиностанция и са взели проби за лабораторна експертиза от колонка за дизел. Резултата от експертизата е потресаващ. 37% растително масло, 3-4 % други примеси и само около 60% нефтено масло (дизел). Пробата дори не може да се класира тарифно в кодовете за дизелово гориво.
Няма да коментирам и добросъвестните служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор...
Да не се обидиш, но те са почти толкова виновни колкото и нарушителите, 'щото нали знаете поговорката: "Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава"
Only dead fish follow the stream...
- cocosas
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW e60 / e46
Аз зареждам предимно на Ромпетрол и мога да изкажа мение за Бургаския регион. Бях доволен от Ромпетрола който беше до Метро, но го затвориха. От Ромпетрола на бул. "Струга" и преди не съм бил много доволен, но след последното ми зареждане си затвърдих мнението.... оборотите ми играят и имам разни вибрации който преди ги нямах ...
Лятото заредих няколко пъти от Ромпетрола на Ахелой и бях най-доволен. Питах ги дали навсякъде им е еднаква нафтата и бяха категорични, че е еднаква ... явно проблема е в бензиностанциите.
Заредих няколко пъти от новия Газпром, който е на мястото на Ромпетрол до Метро и съм доволен. Дори и мой приятел зарейда от там и
Наскоро заредих и на ЕКО в Петрич и бях доволен.
Лятото заредих няколко пъти от Ромпетрола на Ахелой и бях най-доволен. Питах ги дали навсякъде им е еднаква нафтата и бяха категорични, че е еднаква ... явно проблема е в бензиностанциите.
Заредих няколко пъти от новия Газпром, който е на мястото на Ромпетрол до Метро и съм доволен. Дори и мой приятел зарейда от там и

Наскоро заредих и на ЕКО в Петрич и бях доволен.
Гледайте новините дават за горивата
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Половината горива у нас са калпави и не отговарят на стандартите за качество, показаха резултатите от проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които бяха обявени вчера. Шефът на агенцията инж. Стефан Цанков обяви, че за последното тримесечие са били направени около 120 проверки на бензиностанции. В 43% от взетите проби са установени отклонения от качеството на горивата, при средноевропейска норма между 5 и 8 процента. Нарушения в качеството са отчетени основно при дизела, но и при бензина, пише monitor.bg.
Предстои изготвянето на доклад, който ще бъде внесен в прокуратурата.Цанков уточни, че когато влязъл преди няколко месеца в агенцията, получавал доклади, че всичко е перфектно, че отклоненията не надвишават 8%. Затова сегашните проверки били извършени от инспектори, които не са от съответната област. Информация за това къде трябва да отидат инспекторите се е получавала не повече от час преди самата проверка. Освен това от два месеца е имало и масирани съвместни проверки с НАП и Агенция “Митници”.Завиши се броят на несъответствията, тъй като проверките бяха насочени къмобекти, които досега не са проверяваниобясни Васил Ненчев, шеф на дирекцията за контрол на качеството на течните горива.Най-проблемни са се оказали ведомствените бензиностанции, като сред тях има и такива, които не фигурират и в регистрите на НАП. Тези бензиностанции се намират в по-малки населени места или са били предназначени само за селскостопанска техника, обясниха от агенцията. При ведомствените бензиностанции процентът на пробите, които не отговарят на стандартите, е 60 на сто, уточни Цанков.Друга констатация от проверката е за липса на биокомпонент при дизеловото гориво.Тъй като много от самите бензиностанции се оплаквали, че получават горивото с проблем, от агенцията започнали проверки на петролни бази. Допреди няколко месеца нямаше установени нарушения с години наред в петролна база, каза шефът на ДАМТН. Сега от 10 в 4 са открили отклонения в качеството на горивата ина всяка от тях ще бъде наложена санкция до 500 000 лв.Според Цанков обаче агенцията има сериозни вътрешни проблеми. В малкото случаи, в които инспекторите по места били информирани за предстоящи проверки, е бил засечен теч на информация. “Има няколко такива случая вече потвърдени, в които има комуникация между наши инспектори и проверявани обекти. На следващия ден се оказва, че в тях няма никакви горива, когато отидем на проверки”, обясни той.Затова занапред ще бъде направена пълна промяна и само двама души в дирекцията ще знаят кои обекти ще се проверяват.Освен това са билизасечени умишлени грешки при проверките на документитеЗаради тях актовете на нарушителите автоматично падали в съда. Разделяме се и ще продължим да се разделяме с хора, които допускат такива съществени грешки, каза Цанков. По думите му от март досега 40 от 315 души в ДАМТН са освободени.Заедно с това при смяна на шефа на дирекцията, която проверява качеството на горивата, е била открита липса на пломбажни клещи. Това позволявало да бъдат подменяни проби, докато се стигне до тях. Затова занапред ще се слагат нов тип еднократни пломби.Цанков се надява до края на следващата година да бъдат достигнати нормалните европейски нива на горивата, които се отклоняват от качествените показатели
Предстои изготвянето на доклад, който ще бъде внесен в прокуратурата.Цанков уточни, че когато влязъл преди няколко месеца в агенцията, получавал доклади, че всичко е перфектно, че отклоненията не надвишават 8%. Затова сегашните проверки били извършени от инспектори, които не са от съответната област. Информация за това къде трябва да отидат инспекторите се е получавала не повече от час преди самата проверка. Освен това от два месеца е имало и масирани съвместни проверки с НАП и Агенция “Митници”.Завиши се броят на несъответствията, тъй като проверките бяха насочени къмобекти, които досега не са проверяваниобясни Васил Ненчев, шеф на дирекцията за контрол на качеството на течните горива.Най-проблемни са се оказали ведомствените бензиностанции, като сред тях има и такива, които не фигурират и в регистрите на НАП. Тези бензиностанции се намират в по-малки населени места или са били предназначени само за селскостопанска техника, обясниха от агенцията. При ведомствените бензиностанции процентът на пробите, които не отговарят на стандартите, е 60 на сто, уточни Цанков.Друга констатация от проверката е за липса на биокомпонент при дизеловото гориво.Тъй като много от самите бензиностанции се оплаквали, че получават горивото с проблем, от агенцията започнали проверки на петролни бази. Допреди няколко месеца нямаше установени нарушения с години наред в петролна база, каза шефът на ДАМТН. Сега от 10 в 4 са открили отклонения в качеството на горивата ина всяка от тях ще бъде наложена санкция до 500 000 лв.Според Цанков обаче агенцията има сериозни вътрешни проблеми. В малкото случаи, в които инспекторите по места били информирани за предстоящи проверки, е бил засечен теч на информация. “Има няколко такива случая вече потвърдени, в които има комуникация между наши инспектори и проверявани обекти. На следващия ден се оказва, че в тях няма никакви горива, когато отидем на проверки”, обясни той.Затова занапред ще бъде направена пълна промяна и само двама души в дирекцията ще знаят кои обекти ще се проверяват.Освен това са билизасечени умишлени грешки при проверките на документитеЗаради тях актовете на нарушителите автоматично падали в съда. Разделяме се и ще продължим да се разделяме с хора, които допускат такива съществени грешки, каза Цанков. По думите му от март досега 40 от 315 души в ДАМТН са освободени.Заедно с това при смяна на шефа на дирекцията, която проверява качеството на горивата, е била открита липса на пломбажни клещи. Това позволявало да бъдат подменяни проби, докато се стигне до тях. Затова занапред ще се слагат нов тип еднократни пломби.Цанков се надява до края на следващата година да бъдат достигнати нормалните европейски нива на горивата, които се отклоняват от качествените показатели
- rafa224
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW X5 G05
MadChicken написа:rafa224 написа:Не зная за какво качество на нафтата говорим, но днес бях направо потресен. Колегите са правили проверка на една бензиностанция и са взели проби за лабораторна експертиза от колонка за дизел. Резултата от експертизата е потресаващ. 37% растително масло, 3-4 % други примеси и само около 60% нефтено масло (дизел). Пробата дори не може да се класира тарифно в кодовете за дизелово гориво.
Няма да коментирам и добросъвестните служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор...
Да не се обидиш, но те са почти толкова виновни колкото и нарушителите, 'щото нали знаете поговорката: "Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава"
Аз също не коментирам ДАМТН, ти знаеш къде работя. Ние правим проверки за това дали е платен акциза и да не е маркирана нафтата в бензиностанциите, но при проверките се взимат проби и се правят експертизи. Като установим такива нарушения обаче запечатваме бензиностанцията и конфискуваме горивото. Подаваме и сигнала на ДАМТН, но от там резултат никакъв.