Коя нафта е най качествена в BG?
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- stankata777
- ентусиаст
-
- Кара: Е71 30д
- Мечтае да кара: Ф06
- Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/
Re: Коя нафта е най качествена в BG?
bmw545i написа:stankata777 написа:Премиум дизела на ОМВ - летен и зимен идват от Австрия.
Премиум летен и зимен дизел идват от Румъния.
Защо от Румъния и откъде имаш инфото?
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue
- rafa224
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW X5 G05
stankata777 написа:bmw545i написа:stankata777 написа:Премиум дизела на ОМВ - летен и зимен идват от Австрия.
И аз се чудя от къде е инфото, защото доколкото зная от Румъния вкарват само Ромпетрол.
- bmw545i
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 545i
- Детайли за колата: E 60
stankata777 написа:bmw545i написа:stankata777 написа:Премиум дизела на ОМВ - летен и зимен идват от Австрия.
Защото ОМВ имат рафинерия в Румъния. Инфото е директно от документите на бензиностанцията.

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Сутринта четох в Дневник, че Лукойл теглят заем от 420 млн.евро за технологично обновяване на рафинерията с цел повишаване на ефективността и качеството на светли горива (дизел и бензин). Тестовете на новата инсталация за хидрохрекинг ще започнат през 2015г. и някъде тогава трябва да заработи напълно.
Never mistake motion for action...
- rafa224
- старши ентусиаст
-
Тока е правят сериозни инвестиции, но те са заложени и в договора когато руснаците взеха рафинерията на безценица.
"Комплексът за преработка на тежки остатъци в ЛУКОЙЛ-Нефтохим Бургас ще бъде най-голямата каталитична инсталация за хидрокрекинг в Източна Европа. Стойността на първата фаза на проекта надвишава 1,5 милиарда долара. С реализирането му се цели повишаване ефективността на рафинерията чрез прилагане на най-модерните процеси за дълбочинна преработка, с които се увеличава производството на светли горива и се подобрява качеството на котелното гориво до нивата, дефинирани от европейското законодателство. Комплексът е с огромна екологична стойност, тъй като с неговото пускане се извеждат от експлоатация остарели инсталации като Термичен крекинг, Газова сяра-2 и др."
"Комплексът за преработка на тежки остатъци в ЛУКОЙЛ-Нефтохим Бургас ще бъде най-голямата каталитична инсталация за хидрокрекинг в Източна Европа. Стойността на първата фаза на проекта надвишава 1,5 милиарда долара. С реализирането му се цели повишаване ефективността на рафинерията чрез прилагане на най-модерните процеси за дълбочинна преработка, с които се увеличава производството на светли горива и се подобрява качеството на котелното гориво до нивата, дефинирани от европейското законодателство. Комплексът е с огромна екологична стойност, тъй като с неговото пускане се извеждат от експлоатация остарели инсталации като Термичен крекинг, Газова сяра-2 и др."
- TurboDieselComby
- младши ентусиаст
-
- Кара: F31 320d Sport Line
Имам колега с дизелов Дискавъри 2 на 6 год. и 140 х. км. Пали трудно зимата. Смени 4 свещи (3 се оказаха че са дали фира), но ефект беше нула. Обади се да си записва час за диагностика в сервиз специализиран повече в Роверите, но му казаха преди да отиде при тях да сипе някаква химия - Супресор нещо си беше името (от Шел около 10 лв бутилка 0.5л) и да пробва на сутринта как ще е паленето. Е оказа се, че проблема се оправи. Беше заредил обикновенния дизел на Шел. От сервиза са му казали, че са правили експерименти и това е най-лошия избор. Препоръчали са му обикновения дизел на OMV. За скъпия на същите са казали не - бил по лош. При Ровъра имало някаква тясна цедка в близост до мотора, която като е студено и дизела трудно минава. А да се надупчи цедката е тъпо. От сервиза са му казали, че в последно време са имали 6 коли дошли с проблем, а реално проблема е бил горивото.
И аз последния път сипах на Шел от евтиния дизел и нямам проблем, колата ми си спи навън. Предполагам BMW-тата не са толкова чувствителни.
За горива от други бензиностанции няма информация, защото не са ги пробвали.
И аз последния път сипах на Шел от евтиния дизел и нямам проблем, колата ми си спи навън. Предполагам BMW-тата не са толкова чувствителни.
За горива от други бензиностанции няма информация, защото не са ги пробвали.
Последна промяна TurboDieselComby на 13 Яну 2014, 19:58, променена общо 1 път
- rafa224
- старши ентусиаст
-
Между другото май Газпром са купили най голямата петролна база по Тошово време в Пиргово до Русе и мислят да правят Рафинерия там.
- timur_lenk
- младши ентусиаст
-
- Кара: AUDI S8
- Мечтае да кара: Lamborghini Murcielago
Най-качествената е битовата нафта,наливайте от нея и да не забравите добавка за дюзи 

Във всяка страна затворът е мястото където обществото изпраща недъзите си,но в тази страна самото общество е недъгаво.
- petar_majarov
-
-
- Кара: BMW E60 545i
- Мечтае да кара: E23 745i Turbo, E24 M6, E26 M1, E28 M5, E31 850 CSI, E34 M5
da6ip написа:petar_majarov написа:rosendaal написа:И колко е скъпо горивото в БГ на фона на останалата Европа?
Ето ви снимка от Нова година точно,който е недоскиф дизела е 1,447 евро а 95 е 1,62,бензин с добавка е 1,64.Бензиностанцията е Тотал.Да не говоря че точно от биодизела пък на тексако съм източил цял резервоар и никой не ме обезщети.Стига оплаквания:
Ето за този 'тип' хора обяснявам колеги!
rosendaal, Горивото в България е скъпо на фона на заплатите в България! Do you make my self clear
Човече, ако имаше поне малко представа от икономика, щеше да знаеш че логиката ти няма нищо общо с реалността.
България е отворена пазарна икономика, а горивата са вносна суровина, и това изключва големи отклонения в цената. Да, може да се намали акциза в известна степен, доколкото позволява европейското законодателство, и да се свали дизела примерно на 2.30 или 2.10. Но и това също няма да има никаква връзка със заплатите и доходите.
Ако искаш да има евтино гориво, трябва да се вземат бюджетни пари или от образование, или от здравеопазване, или от пенсии, и да се дадат за горива, което е безумно, или пък да се вземат от МВР или от субсидиите на партиите, което бих подкрепил с двете ръце, но си е чиста утопия.
В Европа няма държава с трайно по-ниски цени на горивата. Изключваме Андора, където не се начислява ДДС, и разни там безмитни зони. Цените оттук до Австрия са сравними с нашите. Оттам нататък е доста по-скъпо. Дори в Турция горивата са доста по-скъпи отколкото при нас. Няма такава държава в Европа където някой да е напасвал цените на горивата спрямо заплатите.
Сещам се за две места с по-евтино гориво - Венецуела (повярвай, не би искал да живееш там), или САЩ, където е ОК, но и двете места си имат собствени залежи, а второто си има и цял Близък Изток, откъдето си кара петрол с танкери.
За качеството няма да говоря, защото нямам факти, както и няма и никой тук. Германия е една от най-строго контролираните държави, така че като говорим за Европа нека не се сравняваме точно с нея. Въпреки това биодизела, както и новият био-бензин Е10 причиняват доста проблеми на шофьорите, каквито ние нямаме. Откъде знаем дали нямат проблеми с горивото в Италия, Испания, или провинциална Англия?
Бих искал да видя истински професионален тест на горивата в България - ама къде е?
http://vbox7.com/play:405548aaac
- Bexim
- старши ентусиаст
-
- Кара: G20, F82
Аз сипвам само МаксМоушън Дизел от ОМВ.. За сега нямам претенции. Спрях с Еко-то, защото започна да чади повече.
Шел нивга не съм сипвал.. От време на време - мноооого рядко сипвам и Ромпетрол - също не е лош.
ПП за 9К км дюзите не са мръднали грам! Едната беше леко различна, но последния път бяха перфе всички.
За тези 9К имам и един ПроТек на цял резервоар - профилактично.

Шел нивга не съм сипвал.. От време на време - мноооого рядко сипвам и Ромпетрол - също не е лош.
ПП за 9К км дюзите не са мръднали грам! Едната беше леко различна, но последния път бяха перфе всички.
За тези 9К имам и един ПроТек на цял резервоар - профилактично.
FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома

Като тръгнах за вилата си сипах в една бутилка малко нафта евентуално ако запалим огън на открито да ни е по-лесно. Оставена при минус 3 градуса, през нощта може и да е било малко повече, ето резултата. Парафина(или каквото е това) се е утаил на дъното. Нафтата е заредена от Петрол.
- rosendaal
-
-
- Кара: '74 3.0CSi
- Мечтае да кара: made by pininfarina
- Детайли за колата: винаги над 200 к.с.
И ''европейската'' нафта е същата.Ползвайте Cold Flow Improver-и и това е.

- bmw545i
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 545i
- Детайли за колата: E 60
rosendaal написа:И ''европейската'' нафта е същата.Ползвайте Cold Flow Improver-и и това е.
Аз съм тествал скъпата нафта от ОМВ -три различни бензиностации и при температура от -26 не беше така.
- rosendaal
-
-
- Кара: '74 3.0CSi
- Мечтае да кара: made by pininfarina
- Детайли за колата: винаги над 200 к.с.
Най-вероятно защото си спазват спецификациите за добавяне на това което давам като пример-горивния импрувер.По принцип в европата е задължителен за да предпазва от ''силиконизиране'' и гелообразуване на парафина в нафтата.
Така че купете си и си сипвайте вие пък да ви е мирна главата.
Така че купете си и си сипвайте вие пък да ви е мирна главата.
- Sofronii
- Потребител
-
- Кара: BMW 525D, 2002г.
Колеги, да споделя малко лош опит. По принцип карам с OMV Maxx Motion Diesel и нямам проблем. Наложи ми се да сипя в Еко - Магистрала Тракия, 21 километър - преди Вакарел. Е искам да ви кажа че такива ядове брах - колата се спъна, взе да прекъсва, пускам я по инерция - гасне, включвам на скорост - пак запалва, но отпусна ли отново педала - колата пак гасне. Отделно при натисната газ яко придръпваше. Беше -5 градуса. Едва се прибрах.
Понякога срещаш такива хора, че започваш да се чувстваш човек.