Проблеми със скоростна кутия

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530xd LCI

Re: проблем с ... скоростна кутия?

Мнение от Grey » 02 Ное 2015, 12:59

На диагностика имах предвид.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E 60 - 218 ка
Мечтае да кара: V 10 5.0

Мнение от madrus » 03 Ное 2015, 23:06

Как се прави ресет на адаптация ? Между другото след консултация със сервиза за кутии относно моя проблем ме накараха да смъкна само клапанното тяло или valve body както му казват и изпратих само него .

Sent from my iPhone using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 04 Ное 2015, 0:21

Мекатроника му е името и да и на мен твоите симптоми ми мязат на него, или ще е само чистене или подмяна на квадратното уплътнение и соленоидните клапани

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60 530XD

Мнение от stefan3232 » 08 Ное 2015, 23:09

Ок аз я карам така биз ресет и мисля че само в кикдаун малко се усеща по рязко да включва да правя ли ресет на кутиятя

Grey написа:Колега stefan3232,не че, подценявам

техническите ти умения,но, ако изпадаш в съмнения относно монтажа и демонтажа по кутията,най-добре намери някой който, има опит и го е правил,че ако пропуснеш или сбъркаш нещо,язък за новия торк.На мен,като ми свалиха кутията,доста сложнички ми се сториха нещата и треперих до последно,въпреки че, го правиха хора с опит и старание! Иначе аз, освен всички комплекти,сложих нов торк и нови соленоиди,ново масло също,както писах по- назад в темата.След ресета на адаптациите,навъртял съм едва, около 700км.Колата се държи перфектно.Честно казано,не съм го вярвал,но, кутията изобщо не се усеща как превключва.Супер мазна история.Голям кеф!!! :driving: Благодаря на всички Колеги,за помощта и съветите!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530xd LCI

Re: Проблеми със скоростна кутия

Мнение от Grey » 09 Ное 2015, 16:46

Колега,всеки сам решава какво да прави.Като не правиш ресет ,колата/компа/, не знае, че е сменено маслото в кутията и съответно адаптациите продължават да си работят на базата на вискозитета и състоянието на старото?! Не съм 100% сигурен за което,но така си го интерпретирам логически?!Аз също карах доста време без ресет,след смяна,защото не го знаех това.Предполагам не е фатално,но разлика в работата на кутията,след рисета и след километрите в които се адаптира,има и то осезаема.Това знам само.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Луноход

Мнение от pepsin » 09 Ное 2015, 18:56

Здравейте колеги.Как се разбира клапан тяло дали работи???!!?!?! Благодаря

ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA
Мечтае да кара: на nordschleife

Мнение от Trixster » 09 Ное 2015, 23:43

pepsin написа:Здравейте колеги.Как се разбира клапан тяло дали работи???!!?!?! Благодаря

http://www.midavto.com/technologies/
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle

Потребител
Аватар
Кара: Е53 3.0Д

Мнение от assos » 27 Ное 2015, 14:26

Колеги имам следния проблем при Е53 218кс ZF кутия. При спиране, след като спре окончателно колата се усеща леко ритане откъм скоростите и утихва. При тръгване напред назад и ускорение няма проблем само след като спра и то не винаги. Дали някой е срещал подобно ? Благодаря.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е61-530da-05г.

Мнение от ICHIBAN » 14 Дек 2015, 14:53

Това се получава при спиране когато преминава от втора на първа скорост нали.
Незнам дали със смяна на маслото в кутията и някакъв ъпдейт после дали няма да се оправи.
И да се гордея и да не се гордея,
все съм си българин,така че по-добре
да се гордея.

ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA
Мечтае да кара: на nordschleife

Мнение от Trixster » 14 Дек 2015, 15:06

assos написа:Колеги имам следния проблем при Е53 218кс ZF кутия. При спиране, след като спре окончателно колата се усеща леко ритане откъм скоростите и утихва. При тръгване напред назад и ускорение няма проблем само след като спра и то не винаги. Дали някой е срещал подобно ? Благодаря.

При мен всичко е сменено и пак го прави от време на време. Ако някой има опит с отстраняването да сподели, но според мен е въпрос на адаптация. В различни ситуации автомата подхожда еднакво при връщане на предавка и така един път има желаното превключване, друг път не.
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E60 530dА

Мнение от netmurder » 14 Дек 2015, 15:11

Карал съм различни марки коли автомати и при тях го е имало това, не знам на какво се дължи, но явно не е само при БМВ.
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xd

Мнение от badsharki » 15 Дек 2015, 7:31

И аз съм го забелязал това леко приритване, но при мен не е когато съм спрял окончателно, а малко преди да спре колата. Обикновено се получава при много плавните спирания. Когато спирам по-бързо и рязко го няма това.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530xd

Мнение от themoldestone » 15 Дек 2015, 8:49

Колеги, от известно време вместо да натискам спирачка, преди светофар включвам на по-ниска предавка чрез типтроника. Струва ми се, че е по-добре от това да хабя накладките за щяло и нещяло. Интересно ми е обаче, дали това не се отразява зле на кутията. Колата е LCI, с електронната ск. кутия, и преди около 25 000км смених масло и филтър, та до момента не съм имал някакви ядове - спорадично има някакви замисляния между 4та и 5та, но май е нормално. Вчера докато карах по околовръстното, на спускането след Черни връх, карах с около 70км/ч, два три пъти много леко придърпа колата на 4та, нещо като тласъци, но много слабо доловими. Накара ме обаче да се замисля, дали да не спра с идеите за пестене на дискове и накладки.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deank » 15 Дек 2015, 9:36

Имах същия проблем на предишната ми Е65-ца 730d 218hp 2004 - нарича се 2-1 jolt и има вариант да се оправи със софтуерен ъпдейт на кутията. Помня че ако включа на "Sport" режим това придърпване при спиране изчезва, но е досадно. На сегашната ми Е65 (2005) няма такива проблеми - единствено се появи подобно придърпване за около 4-5 дни след като изтрих адаптациите и й трябваше време да се нагоди. Ъпдейта на кутията отнема 2-3 минути максимум и може и да реши проблема, ако сте със стара версия.

Тук са го споменали също: http://www.bimmerfest.com/forums/showth ... p?t=621988
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530xd

Мнение от themoldestone » 15 Дек 2015, 10:11

Софтуерът е ъпдейтнат и тоя проблем към момента не се е появявал пак - може и случайно да е било в някакъв промеждутък между оборотите да се е зачудила кутията. Въпроса ми е дали е ок да използваме типтроника за намаляне.

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61