Коя нафта е най качествена в BG?

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: e39 525dA

Re: Коя нафта е най качествена в BG?

Мнение от JohnnyBravo » 19 Дек 2013, 15:26

rafa224 написа:Да но скъпия :D . Някой правил ли е калкулация цена на литър- разход гориво, с например MaxxMotion Diesel -2,82 bgn и Sprint Diesel 2,66 bgn? Ако е правил да сподели.

Аз ползвам апликация за Андроид и тя прави калкулациите вместо мен :) . За последните 6 зареждания, всички от които са с MaxxMotion, сметката излиза така:

- 0.31лв на 1км
- 30.66лв на 100км
- 306.64лв на 1000км
- среден разход за този период - 11.16л на 100км

Карам главно в София (гледам да избягвам задръстванията, когато е възможно разбира се), като имам няколко излизания и навън.

Иначе преди да реша да ползвам MaxxMotion сипвах няколко пъти в Ромпетрол и Shell V-Power, но за тях нямам достатъчно изминати километри, за да дам по-точни разходи.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 G05

Мнение от rafa224 » 19 Дек 2013, 16:59

но дай калкулация за сравнение с обикновения, нали това е идеята. :D Иначе аз с едно зареждане от 30 лв. с обикновения си ги минавам тези 100 км., което пак е толкова. Трябва да се сравни една и съща кола с двата вида дизел. И естествено има значение дали е сега зимата или лятото сравнението :D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: AUDI S8
Мечтае да кара: Lamborghini Murcielago

Мнение от timur_lenk » 24 Дек 2013, 21:09

Аз наливам на ОМВ скъпия дизел.Сега на студа минавам 130 км градско с 50 лв,като повечето време колата не е в работна температура.Лятото минавам по 150-170 км.
С Shell V power минавах 100 км и работеше тежко колата.С екто дизел на ЛУКОИЛ пак бачка тежко 130км.И 3те кочини ги зареждам на ОМВ.е34 520 м50 мотор в момента ми дава 19/100 градско.
Явно й е много студено и се сърди :)Б...ти горлеката,ще кажеш че карам м5:)
Във всяка страна затворът е мястото където обществото изпраща недъзите си,но в тази страна самото общество е недъгаво.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 46 Sedan 136 Hp
Мечтае да кара: Най-новото BMW независимо от модела

Мнение от bobi_81xx » 24 Дек 2013, 21:32

Дизела в ЕКО-то как е преди време бях доста доволен от него?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от rafa224 » 24 Дек 2013, 21:36

Еко взимат от Лукойл или вкарват от Гърция, което е по-лошо защото там няма летен и зимен дизел.

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: A7

Мнение от vgza » 25 Дек 2013, 11:35

JohnnyBravo написа:
rafa224 написа:
nikolayp написа:
JohnnyBravo написа:Аз досега слагах само от OMV MaxxMotion, сиреч от скъпия дизел, и бях що-годе доволен. Днес обаче, след като не беше карана 2-3 дни, а навън е -6, колата запали от десетия път. Нямам никакви проблеми с паленето по принцип, тоест явно е от нафтата. Освен да пробвам пак Ромпетрол, да им видя зимната нафта как е. Добавки определено не искам да слагам.

Подгревните свещи и подгрева на горивния филтър наред ли са ти? -6 не е чак толкова ниска температура...

Преди 2 години моята и още няколко коли останаха на трупчета да чакат по-топли времена при -20 градуса и общото между тях беше последно зареждане на лукоил на Г.М. Димитров. Същата сутрин един приятел нямаше такива проблеми с бмв-то си през 2 преки. Беше зареждал на ОМВ

Бих добавил и релето за подгряване.

Както споменах, досега не съм имал проблеми с паленето, дори при по-ниски температури. Миналата година зимата сипвах повечко от Лукойл и не помня да съм имал проблеми. Чувал съм и от други хора, че зимния дизел на OMV прави подобни ядове, но не вярвах и все се надявах, че като сипвам за по 2.82лв литъра уж хубав дизел няма да имам проблеми. Колата я поддържам в отлично състояние и не би трябвало причината за трудното палене днес да е техническа. Все пак мисля да пробвам с Ромпетрол и ако тогава стане същото, ще видя подгряващите елементи как са и ако трябва ще сменям.

Интересно ми е друг подобни проблеми с MaxxMotion дизел имал ли е? Тук като чета повечето хора са доволни, но май главно от летния.

Едно към едно - колата си палеше перфектно преди да заредя в ОМВ, след това почна да пали сякаш имам изгорели подгревни свещи. Да уточня, че преди зимата смених реле и 6 свещи.
Сложих на половин резервоар една опаковка протек и след едно стабилно каране София-Пловдив (210-220 на 5та :mhihi: )-Пампорово нещата се оправиха. В планината, след като няколко дена не я бях пипвал, колата запали преди да докосна старт-стоп бутона.
На мой близък, чисто новата му Р класа пък изгаснала на пътя пак от нафта на ОМВ.
Към момента аз съм най-доволен от Лукойл Екто.

Аватар
Кара: BMW E60 545i
Мечтае да кара: E23 745i Turbo, E24 M6, E26 M1, E28 M5, E31 850 CSI, E34 M5

Мнение от petar_majarov » 26 Дек 2013, 0:54

Коя нафта е най качествена в BG?

Никоя :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
честита коледа и наздраве :bchug:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от rafa224 » 26 Дек 2013, 9:49

Честита Коледа и от мен :bchug: Интересното е, че според контрола по качеството на течните горива всичкия дизел в БГ е качествен и в нормите :D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530 XD

Мнение от bordo_77 » 26 Дек 2013, 10:18

За последните над 200 000км., с дизели съм имал проблем с нафтата само един път на Узана преди четири години като стана -20С вечерта. Бях заредил от Лукойл обикновената им нафта. Зареждам само от големите вериги, предимно Еко и Ромпетрол и нямам грижи.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от rafa224 » 26 Дек 2013, 12:18

Е тук едната страна е да няма проблем зимата човек. Другите са свързани с вървежа на колата, с разхода и т.н. Защо при зареждане в Австрия например се минават едни километри и други при зареждане в БГ. А цената е същата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '18 BMW G30 540iX

Мнение от iceblast » 26 Дек 2013, 14:32

Аз бръмча с нафта на ОМВ, нямам оплакваня, май :) Старите коли съм ги карал с ЕКО, пак никакви проблеми.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 26 Дек 2013, 20:10

rafa224 написа:Е тук едната страна е да няма проблем зимата човек. Другите са свързани с вървежа на колата, с разхода и т.н. Защо при зареждане в Австрия например се минават едни километри и други при зареждане в БГ. А цената е същата.

А може би заради пътищата?
Едно съпротивление дават дупка след неравност след дупка, и изпреварване след изпреварване, съвсем друго австрийската магистрала/извънградски път с гладка настилка и почти постоянна скорост. Поне тези неща са видими и доказуеми, за разлика от нафтата, за която трябва подвижна лаборатория.

А за дизела имам същото мнение като бордо_77 - от 4 години на дизел, нямал съм никакъв проблем. Зареждам 99% на ОМВ, обикновена нафта. Един път след зареждане на ЕКО (София Ленд) зимата ми вибрираше странно двигателя, и никога повече няма да заредя там.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от rafa224 » 26 Дек 2013, 21:31

Пътищата може да оказват влияние, но аз имах предвид и друго, колата е зареждана в Австрия и е оставал дизел, с който съм карал тук. За еднакво количество дизел зареден в Австрия и след това в БГ съм минавал различни километри.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 26 Дек 2013, 21:53

може, стига наистина да си го измерил по някакъв начин.
аз в Сърбия не зареждам, и като стигна БГ ми остава най-много половин резервоар (ако съм заредил на края на Хърватска).
лично за мен истинското измерване е пълен-пълен по идентичен маршрут, и затова не съм прави заключения от оставащия половин резервоар. а дори и да направя извод, той би касаел хърватската нафта, а не австрийската.

виж ако човек има тир с един тон резервоар и точна измервателна система на горивото, тогава могат да се правят всякакви такива заигравки.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от rafa224 » 26 Дек 2013, 22:01

Е пълен, празен резервоар няма как. Говоря за малък остатък около стотина километра, засечен по компютър. А ти от половин резервоар Хърватска можеш да направиш добро засичане.

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61