Първи сняг - поведение
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
Re: Първи сняг - поведение
tachbg написа:Вчера се връщах от Велинград и супер сняг се изсипа там та чак до Стара Загора на път за Бургас.
Не бях карал до сега 530д на снега, но съм изненадан от доброто поведение на колата. Разбира се че трябва да се каже че новите зимни гуми са мноооооого важни за това. Не че съм карал бързо, но пък пътя от Велинград до Септември си беше сняг върху лед , та внимавах де. Така че германеца ги е измислил добре .
Имах само една ситуация , където даже и не разбрах какво стана. Това беше точно като тръгвах , запалих двигателя и включих на скорост(автомат) и се изнесох около 5-6м . След това веднага и се спуснах по наклон, който беше заснежен и отдолу заледен. Натиснах спирачката, но колата не спря. Просто се плъзна по наклона и с дължина около 20м. Изтръпнах тъй като нямах контол върху движението на колата. Отпуснах и натиснах спирачката пак , но не успях да спра нито да чуя че ABSа да се включи. И за да мога да контролирам слизането до някъде, иначе можеше да отнеса бариерата пазача и бутката долу, отпуснах спирачката и с волана насочих колата по лекия завой до равното място .
Еииии , не ви пожелавам такова усещане, особено като е венага в началото на дълго снежно-ледено пътуване.
Точно същото се случи и на мен вчера, на спускането към подземния гараж! Проблемът е, че вратата е под ъгъл и няма как да се насочи колата към безопасно мясно... Е, спрях се, в рамката на вратата!

Извън този малък проблем, колата е много стабилна и по нищо не отстъпва на автомобил с предно предаване!

- bordo_77
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 530 XD
kopchev написа:Един приятел с 330ХД зарад тази система се шибна
Активираш системата, пускаш се надолу и навиваш газта до дупка, и после чакаш тя да те спаси

kopchev написа:Един приятел с 330ХД зарад тази система се шибна
Това нещо не мога да си го представя как се е получило

Тази система НЕ позволява развиването на скорост над 30км/ч. Та ако при тази скорост е успял да се "шибне" значи нещо много е куцало в задкормилното устройство

F07 535d
F07 530d
E60 530d
- gunman-BMW
- Потребител
-
- Кара: BMW-Е60 525D
- Мечтае да кара: BMW-Е60 525D
- Детайли за колата: БМВ не е автомобил а начин на живот!
Аз също за първа зима съм с Е60-ка и да ви кажа малка ме е страх и не съм я изкарвал още.Карам на жена ми джипчето но скоро ще ми дадат направо червен картон.От миналата закачих съвсем малко но това което остана като впечатление е че не беше супер нестабилна.Незнам защо но при потегляне малко ми занася, но после изправя.
Съдбата обича смелите.
- nikolayp
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F31 320xD LCI
При положение, че за пръв път карам кола със задно и автоматик на сняг, съм доволен от поведението на колата, дори и по малките квартални улички в София се държи стабилно. Спирането е малко по-относително...
на кратко колата е добре, но дали ще има проблеми зависи от това да си подготвиш колата с добри гуми и задкормилното устройство
на кратко колата е добре, но дали ще има проблеми зависи от това да си подготвиш колата с добри гуми и задкормилното устройство

- bordo_77
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 530 XD
dpetrov написа:kopchev написа:Един приятел с 330ХД зарад тази система се шибна
Това нещо не мога да си го представя как се е получило)
Тази система НЕ позволява развиването на скорост над 30км/ч. Та ако при тази скорост е успял да се "шибне" значи нещо много е куцало в задкормилното устройство
Не е точно така колега, системата си работи когато не натискаш газта, ако засилиш, системата се изключва...логично е, значи не ти трябва, не те ограничава в скоростта а просто те предпазва ако имаш нужда от нея. И на мен ми стана интересно как тоя пич се е тряснал, или пак от Мюнхен са виновни че са я внедрили в BMW.
Прав си, не съм се изразил правилно
Наистина системата не те ограничава, НО ако я използваш - тя НЯМА да развие по-висока скорост от 30км/ч. Но съм имал предвид, че използвайки системата (без да подаваш газ) няма как да ти попречи.

Наистина системата не те ограничава, НО ако я използваш - тя НЯМА да развие по-висока скорост от 30км/ч. Но съм имал предвид, че използвайки системата (без да подаваш газ) няма как да ти попречи.
F07 535d
F07 530d
E60 530d
- tachbg
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 530d E60 - 530d F10 -530d G30 286hP
- Мечтае да кара: M5
G.Pertow също е изпитал 'спускане по дяволицата' с Е60
Замислих се тогава и когато ми се сличи и стигнах до извода че на-вероятно има възможност когато колата няма скорост над 10-15км/ч компа да не задейства ABSа .По скоро да приема че колата е спряла и затова да не задейства ABSa.
Ама така е човек се учи докато е жив , нали!

Замислих се тогава и когато ми се сличи и стигнах до извода че на-вероятно има възможност когато колата няма скорост над 10-15км/ч компа да не задейства ABSа .По скоро да приема че колата е спряла и затова да не задейства ABSa.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
tachbg написа:G.Pertow също е изпитал 'спускане по дяволицата' с Е60![]()
Има и трети вариант, че при много гладък лед и никакво сцепление АБС-а не се усеща като работи. Аз като се пързалях така надолу преди няколко дни по необработен раносутрешен лед и почти нищо не усещах в педала.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
АБС-а не работи когато колата "пълзи" на 1-ва без газ. А това което се случило според мен е, че колегата се е движил точно по този начин и е натиснал спирачката, след което и 4-те гуми са спрели мигновено заради леда а компа на АБС-а просто е помислил, че колата е спряла нормално и се намира в покой заради което не се е задеиствала и системата
Изпробвайте - системата не сработва при скорост по-малка примерно от около 5-6км/ч

- fefe
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: LCI 530xd
- Мечтае да кара: Alpina B7
"Тази система" се казва Hill Descent Control (HDC) и я има само при Х-драйвове. Повече инфо:
Още повече инфо тук: http://www.bmw.com/com/en/insights/tech ... ntrol.html
Колегата, който е успял да се 'шибне' ползвайки я, най-вероятно е щял да се 'размаже' без нея
Иначе широката усмивка от Х-драйва, докато 'рилям' по леденика тук на малката, никога нямаща да види изчистване, улица пред блока е гарантирана
Hill Descent Control (HDC) holds the vehicle steadily at a pre-determined speed, helping with the job of brake control so that the driver can concentrate completely on steering. This makes the potentially difficult task of driving down a steep hill or over rough ground easy.
Hill Descent Control (HDC), a driver assistant system in four-wheel drive vehicles, can be activated with the press of a button. When travelling at less than 35 km/h, HDC assists you by reducing you to a constant speed of approx. 7 km/h, or 6.5 km/h when reversing. The brake lights come on automatically to warn any drivers situated behind your BMW. The accelerator and tempomat can be used to vary speed between crawling speed and 25 km/h, but if you want, you can of course move faster or slower: HDC then goes into standby mode. It is deactivated once your speed goes above 60 km/h.
HDC is particularly helpful when driving on changeable, loose or slippery downhill surfaces, such as gravel, snow or grass. Together with ABS, it ensures excellent stability while still preventing the wheels from locking if you apply the brakes on a slope. This prevents the vehicle from skidding and permits you to retain control over the steering.
When HDC deactivates, it goes into fade-out mode, gradually reducing braking force and giving you enough time to again take full control of your speed.
Още повече инфо тук: http://www.bmw.com/com/en/insights/tech ... ntrol.html
Колегата, който е успял да се 'шибне' ползвайки я, най-вероятно е щял да се 'размаже' без нея

Иначе широката усмивка от Х-драйва, докато 'рилям' по леденика тук на малката, никога нямаща да види изчистване, улица пред блока е гарантирана

530 D 218 AUTOMAT -колата се държи перфектно очарован съм от е60 ,много добри блокажи стига да не се правиш на състезател няма проблем ,гумите са ми dunlop 3d winter , купих ги 70 % грайфер дот 2009 абе ДОВОЛЕН СЪМ 

Много съм доволен. Днес за пръв път излязох на сняг и лед и не съм очаквал, че кола със задно ще се държи така. Мисля че хората от Ауди форума плашат масово хората за да не си купуват БМВ-та
. Там един път четох разни теми и останах с впечатлението, че през зимата не трябва да се качвам на колата си.

Tool - Fear Inoculum
- vesko4114
- младши ентусиаст
-
- Кара: турбото да му се завива свят....
Който се пързаля на лед с 10км в час и е натиснал спирачката искам само да му кажа, да изключи автомата от D, защото при "чист лед" с 5км/ч автомата си тръгва и побутва колата... Просто дайте лоста на N и ще спрете 
Колкото до колегите от Ауди Форума - прави са. 4X4 зимата е на светлинни години като проходимост пред задното предаване. XDrive машините също
Поздрави и весели празници

Колкото до колегите от Ауди Форума - прави са. 4X4 зимата е на светлинни години като проходимост пред задното предаване. XDrive машините също

Поздрави и весели празници

...............................