PDC проблем и неработещо копче (врътка) за радиото

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325ci много синя

PDC проблем и неработещо копче (врътка) за радиото

Мнение от MakMakoB » 13 Фев 2012, 16:41

Здравейте, колеги. След дълго чудене, точно на кой модел да се спра, реших, че ще се ориентирам към Е60. От около 2 месеца чета подфорума и преглеждам обявите в Б-я и Европа. В неделя отидох до една автокъща в София, за да погледна една 530-ка, която бях харесал. От към боя и салон нямаше никакви забележки. Запали безпроблемно, грешки не се появиха (не си правя илюзии, че не са предвидливо изчистени) :), обаче 2 проблема ми направиха впечатление. Използвах търсачката във форума, но нищо не открих. Проблемите са следните: :paranoid:

1) колата е с парктроник и при натискане на копчето PDC, визуализацията за парктроника се появява на информационния дисплей, но при преминаване пред/зад колата, датчиците не реагират. Човека от автокъщата ми каза, че няма представа от какво може да е, че така са докарали колата. Дали са датчици или цял модул....? Някакви идеи? :dunno:

2) копчето (врътката) за радиото, при завъртане наляво или надясно, не реагира. Коригирането на звука става единствено от волана. Някой сблъсквал ли се е с този проблем? Някакво евентуално решение?

3) Има ли Е60 дизел, без филтър за твърди частици?

4) На лупите на предните фарове пише "BMW Dynamic Xenon". Това до колкото съм запознат означава адаптивни светлини, или бъркам? :angel:

Хубавото е, че съм се разбрал да взема колата в удобно за мен време и да я проверя в сервиз по свой избор. Но искам да чуя и вашите мнения, защото съм останал с впечатление, че тук има доста компетентни личности.

Благодаря Ви предварително.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D '05

Re: PDC проблем и неработещо копче (врътка) за радиото

Мнение от toni » 13 Фев 2012, 18:40

1) за парктроника трябва на диагностика да се види.
2) за това не знам решение. Трябваше да пробваш да го натиснеш да видиш дали ще спре музиката, т.е. mute. Иначе пак диагностика, ако не е счупена физически врътката, евентуално ъпдейт на модула, може да го оправи.
3) Има такива без DPF, които са ранно производство, когато в ЕС не бяха приели по-високи еко изисквание. Мисля че за Евро-5 беше с него задължително трябва филтър за твърди частици. Ако ауспуха е извит надолу няма DPF.
4)Адаптични светлини са точно. Следват кривата на завоя. Копчето, за да работят трябва да е в позиция ауто и зеленото диодче да работи постоянно, а не да мига. Ако мига пробвай да се инициализират с въртене на волана от единия край до другия, гасене и пак палене. Ако свети диода добре, ако мига на диагностика.
Преди да се купи такава сложна от към електроника кола е добре да се закачи за пълна диагностика, после да не береш ядове. При което оправянето на отделни компоненти е доста скъпо.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 60 530d
Мечтае да кара: Нещо с голям мотор

Мнение от peters75 » 13 Фев 2012, 20:19

Без филтър за твърди частици са всички от 2003г до към средата на 2004г.Ако няма DPF а ти казват,че е края на 2004 или 2005г те лъжат със сигурност.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '16 550d

Мнение от Emooo » 13 Фев 2012, 20:35

peters75 написа:Без филтър за твърди частици са всички от 2003г до към средата на 2004г.Ако няма DPF а ти казват,че е края на 2004 или 2005г те лъжат със сигурност.

Въпроса е какво казват. Ако казват първа регистрация може първата регистрация да е след година след производството. Тоест кола произведена началото на 2004 може да е с първа регистрация 2005.
Tool - Fear Inoculum

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 60 530d
Мечтае да кара: Нещо с голям мотор

Мнение от peters75 » 13 Фев 2012, 20:47

Emooo написа:
peters75 написа:Без филтър за твърди частици са всички от 2003г до към средата на 2004г.Ако няма DPF а ти казват,че е края на 2004 или 2005г те лъжат със сигурност.

Въпроса е какво казват. Ако казват първа регистрация може първата регистрация да е след година след производството. Тоест кола произведена началото на 2004 може да е с първа регистрация 2005.

Но това не я прави 2005г нали...Ако е произведена 2004 г а регистрирана 2006 г не значи че си купуваш кола от 2006 г.Така,че просто трябва да се внимава какво казват търговците.Регистрацията си е регистрация,годината на производство си е друго нещо.При тия коли една година разлика е 7-8000 лв.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Emooo » 13 Фев 2012, 21:13

Ако погледнеш сайтовете за автомобили ще видиш, че всичко работят в дата на първа регистрация по простата причина, че я пише в документите на колата докато година на производство не я пише никъде и трябва да си много запознат за да я намериш от VIN-a. Така че ако някой продавач ти дава година на колата тя със сигурност е дата на първа регистрация.
Tool - Fear Inoculum

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530 XD

Мнение от bordo_77 » 13 Фев 2012, 22:56

Случва се понякога регистрацията да се забави няколко месеца след производството, но това са единични случай. Преди няколко години като кипеше бизнеса ги дърпаха още от автовоза :mhihi: . Един приятел си беше поръчал е60 с две-три екстри в повече и чака 2 месеца докато му я доставят. В нашите представителства пък имаше по един гол връбец, без екстри и го държаха за мостра и тест драйв.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MakMakoB » 13 Фев 2012, 23:13

Благодаря много за мненията. :wave: Колата ми я продават като произведена 2004г. Съмненията ми, че е без филтър за твърди частици се оказват вярни в такъв случай. Тръбите на ауспуха са извити надолу. Имате ли наблюдение над коли без DPF? Предполагам от една страна е ОК, смисъл, че евентуални проблеми със запушването му, отпадат. Но пък, от друга страна, как стой въпроса с пушенето? :paranoid:

Относно диагностиката, планувал съм го за края на седмицата. Мисля да не прибягвам към услугите на Камор или Дару. От коментари на потребители на форума, които са ходили там на диагностика, съм останал с впечатление, че във въпросните сервизи са им казали, че примерно турбото им е заминало и е за смяна, а това не е било точно така и т.н. :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530 XD

Мнение от bordo_77 » 13 Фев 2012, 23:53

MakMakoB написа:Благодаря много за мненията. :wave: Колата ми я продават като произведена 2004г. Съмненията ми, че е без филтър за твърди частици се оказват вярни в такъв случай. Тръбите на ауспуха са извити надолу. Имате ли наблюдение над коли без PDF? Предполагам от една страна е ОК, смисъл, че евентуални проблеми със запушването му, отпадат. Но пък, от друга страна, как стой въпроса с пушенето? :paranoid:

Относно диагностиката, планувал съм го за края на седмицата. Мисля да не прибягвам към услугите на Камор или Дару. От коментари на потребители на форума, които са ходили там на диагностика, съм останал с впечатление, че във въпросните сервизи са им казали, че примерно турбото им е заминало и е за смяна, а това не е било точно така и т.н. :dunno:

Гледай колата да е читава, кво ти пука дали е с DPF или не. Ако мотора е ОК ще виждаш какво става зад теб на огледалата :D . Компресия, дюзи и турбо ако са в норми не би трябвало да пуши, освен ако не я сръчкаш здраво. Но задължително диагностика в добър сервиз. Успех :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 14 Фев 2012, 12:05

MakMakoB написа:Благодаря много за мненията. :wave: Колата ми я продават като произведена 2004г. Съмненията ми, че е без филтър за твърди частици се оказват вярни в такъв случай. Тръбите на ауспуха са извити надолу. Имате ли наблюдение над коли без DPF? Предполагам от една страна е ОК, смисъл, че евентуални проблеми със запушването му, отпадат. Но пък, от друга страна, как стой въпроса с пушенето? :paranoid:

Както колегите казаха, липсата на ДПФ ти спестява евентуални проблеми. Дали пуши (и колко) ще я видиш като я закараш на диагностика. Хубавото е че така истинското състояние на двигателя ще е една идея по-ясно. Оттам нататък си е лично твое решение дали си ок че няма ДПФ.

За сервиз за диагностика - писах ти на лично.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '12 Е70 40d

Мнение от Gatz » 14 Фев 2012, 14:18

" 1) колата е с парктроник и при натискане на копчето PDC, визуализацията за парктроника се появява на информационния дисплей, но при преминаване пред/зад колата, датчиците не
реагират. Човека от автокъщата ми каза, че няма представа от какво може да е, че така са докарали колата. Дали са датчици или цял модул....? Някакви идеи? "

Относно PDC --- ако бутона за включване само мига то значи имаш някои неработещ датчик .Системата е направена така ако някои от датчиците не работи -- цялата не работи.
Тъпо но факт :) Така че не го мисли много ,гледай другото да е ОК .

Поздрави.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MakMakoB » 14 Фев 2012, 14:39

Gatz написа:" 1) колата е с парктроник и при натискане на копчето PDC, визуализацията за парктроника се появява на информационния дисплей, но при преминаване пред/зад колата, датчиците не
реагират. Човека от автокъщата ми каза, че няма представа от какво може да е, че така са докарали колата. Дали са датчици или цял модул....? Някакви идеи? "

Относно PDC --- ако бутона за включване само мига то значи имаш някои неработещ датчик .Системата е направена така ако някои от датчиците не работи -- цялата не работи.
Тъпо но факт :) Така че не го мисли много ,гледай другото да е ОК .

Поздрави.

Да, прав си, колега. Дано всичко друго е наред. Днес ще си запазя час за диагностика. :bchug:

Поздрави!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MakMakoB » 14 Фев 2012, 18:02

Изтървах го, продали са го днес. Така, че продължавам с търсенето. Благодаря за мненията, колеги. :wave:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530d E60 - 530d F10 -530d G30 286hP
Мечтае да кара: M5

Мнение от tachbg » 15 Фев 2012, 3:39

Здравейте!
Изненадан съм от твърдението че моделите 2003-2004г нямат ДПФ.
И то заради това че моята има в менюто си една иконка дето прилича на част от изпускателната система ( на гърне от нея) със точици нарисувани вътре. За сега виждам че ми остават 10000км до сервиз , ама като казвате че този модел 2003г няма ДПФ , тогава какво да сервизирам :lol:
Не че се натискам де :mhihi:
Ако нямой има повечко инфо от мен нека да сподели :wave:
36043
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Emooo » 15 Фев 2012, 9:39

tachbg написа:Здравейте!
Изненадан съм от твърдението че моделите 2003-2004г нямат ДПФ.
И то заради това че моята има в менюто си една иконка дето прилича на част от изпускателната система ( на гърне от нея) със точици нарисувани вътре. За сега виждам че ми остават 10000км до сервиз , ама като казвате че този модел 2003г няма ДПФ , тогава какво да сервизирам :lol:
Не че се натискам де :mhihi:
Ако нямой има повечко инфо от мен нека да сподели :wave:

Еми казаха вече, че ако нямащ ДПФ ауспуха е извит надолу. Тази иконка май е за увеличени емисии и няма общо с ДПФ-а. Като за начало си изчисти или смени МАФ сензора.
Tool - Fear Inoculum

Следваща

Назад към Е60/Е61