Затегнал двигател 520d - 177кс - решение?!

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 520d LCI
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от brabusbg » 07 Яну 2022, 10:15

Здравейте, моля за съвет!?
Смених веригата на колата (520d, 177кс), - трите вериги със всички успокоители обтегачи, водна помпа, включително смених и сегменти(така или иначе я отваряхме) понеже гореше масло, бях купил и биалетни лагери - сменихме и тях, въпреки , че на моите им нямаше нищо. След 9000км двигателя ми затегна! Като го отворихме видяхме , че е превъртял третия основен лагер на блока. След тази случка като започнах да чета и разпитвам, се оказа, че това си е детска болест на този мотор и много често срещан проблем. Сега съм малко в безпътица (мотора не става, защото и коляновия вал се е спукал. Трябва друг мотор (или поне блок с колянов вал, но никой не продава само това). Въпроса ми е (понеже не намерих решение) - дали се знае кое води до причината за превъртането на този основен лагер, дали има примерно нещо което да сменя, да си поправя двигателя и да знам, че след като го оправя няма да имам същия проблем.
Благодаря предварително!
P.S. Забравих да кажа, че колата е на наистина реални 190 000км.
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Re: Затегнал двигател 520d - 177кс - решение?!

Мнение от vld » 07 Яну 2022, 10:21

Ако не е повреден тунела на блока слагаш друг колянов вал, маслената помпа също бих сменил.
За да затегне значи мазането не е било ОК, или пък лагерите нещо не са монтирани както трябва, трудно е да се каже.
Но тези мотори си им е слабо място.
Много неприятно да направиш такъв сериозен ремонт и да се скапе пак.
Разработка прави ли му след ремонта?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от brabusbg » 07 Яну 2022, 10:36

vld написа:Ако не е повреден тунела на блока слагаш друг колянов вал, маслената помпа също бих сменил.
За да затегне значи мазането не е било ОК, или пък лагерите нещо не са монтирани както трябва, трудно е да се каже.
Но тези мотори си им е слабо място.
Много неприятно да направиш такъв сериозен ремонт и да се скапе пак.
Разработка прави ли му след ремонта?

Всичко по билените лагери е ок, първо там търсихме причината, но не. В основния лагер на блока е проблем (аксиалнен ли , радиален ли не знам как се води точно). Общо взето даже като четох в повечето случаи точно той блокира винаги. Най - вероятно е повреден тунела на блока, коляновия ми вал също е повреден. Без смяна блок (двигател няма да мина) Въпроса е да разбера какво е довело до това, дали се знае, защото каква е гаранцията, че като го направя, пак няма да превърти след някои и друг километър и този мотор.
Разработка честно казано не съм правил. Реално само сегменти и биелни лагери имаше сменени!
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 07 Яну 2022, 10:41

В какво състояние е била маслената помпа и основните лагери? Отваряхте ли ги да ги проверите?
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535D

Мнение от fitter » 07 Яну 2022, 10:47

Вчера гледах в тубата видео на Crank за N57 с подобен проблем след ремонт. Оказа се счупена дюза на един от цилиндрите където впръсква масло и охлажда лагера. От там пада налягането на маслото и става белята. В случая проверете дали не е това проблема. При ремонт задължително се проверяват тези дюзи на какво налягане отварят и ако е под оказаното се сменят.

Изображение

Sent from my iPhone using Tapatalk
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от brabusbg » 07 Яну 2022, 11:00

Kroki написа:В какво състояние е била маслената помпа и основните лагери? Отваряхте ли ги да ги проверите?

Ами честно казано, не сме и мислили за тях докато сменяхме вериги и биелни лагери! Така или иначе при отворен двигател, какво може да й разберем маслената помпа! Основните лагери също не сме гледали защото нямаше видимо някакви проблеми!

fitter написа:Вчера гледах в тубата видео на Crank за N57 с подобен проблем след ремонт. Оказа се счупена дюза на един от цилиндрите където впръсква масло и охлажда лагера. От там пада налягането на маслото и става белята. В случая проверете дали не е това проблема. При ремонт задължително се проверяват тези дюзи на какво налягане отварят и ако е под оказаното се сменят.

Изображение

Ами малко преди това (значи може би преди около 15 000км бяхме пращали дюзите на стенд за да ги видим как са и всичко беше наред. А ако се беше счупила, нали щеше да надере цилиндъра, а там няма проблем. Но честно казано, не сме я сваляки самата дюза сега!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 07 Яну 2022, 11:16

Колегата ти говори не за горивните дюзи а за маслените на лагерите долу

Дон Кроки
Аватар

Мнение от Kroki » 07 Яну 2022, 12:03

brabusbg написа:Ами честно казано, не сме и мислили за тях докато сменяхме вериги и биелни лагери! Така или иначе при отворен двигател, какво може да й разберем маслената помпа! Основните лагери също не сме гледали защото нямаше видимо някакви проблеми!

Отваря се маслената помпа и се преглежда за драскотини и наранявания. Основните лагери също се проверяват в какво състояние са!

Според мен проблема ви е някъде там.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 07 Яну 2022, 14:54

Вероятно ще при предходния ремонт е имало малки стружки в масления филтър, но не сте им обърнали внимание.
За съжаление това е положението взимаш друг мотор и му правиш пълно обслужване.
В случая вериги, основни лагери, маслена помпа, почистват се хубаво всички маслени магистрали и тн.
Маслена дюза да се повреди е рядкост, обикновенно се запушват заради не навременна смяна на масло.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535D

Мнение от fitter » 07 Яну 2022, 15:13

vld написа:Вероятно ще при предходния ремонт е имало малки стружки в масления филтър, но не сте им обърнали внимание.
За съжаление това е положението взимаш друг мотор и му правиш пълно обслужване.
В случая вериги, основни лагери, маслена помпа, почистват се хубаво всички маслени магистрали и тн.
Маслена дюза да се повреди е рядкост, обикновенно се запушват заради не навременна смяна на масло.
В случая който цитирах по-горе, маслената дюза е била механично ударена и след това изправяна при сглабянето на мотора и се е счупила в последствие от вибрации и налягане. Тук говоря за 100% човешка грешка.

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 07 Яну 2022, 18:23

Превъртането на основен лагер еле пък опорен е 100% от маслен глад и последващо прекомерно износване . Възможните причини са значително износване на маслената помпа , запушване маслените магистрали , неподходящо масло за този двигател , износени лагери , човешка грешка при извършения ремонт . Ако е имало маслен глад заради помпа , щеше да има превъртял първо биелен лагер . Там е най натоварено и особено на горната черупка където натиска биелата първо там става яма . Така че за мен лично не е маслена помпа , остават другите причини . Маслените пръскалки лесно могат да се проверят в какво състояние са , но ме съмнява заради пръскалка да блокира основен лагер . Не знам на този мотор точно какви са , дали имат клапан но има мотори които са без клапан изобщо само един щуцер и се раздава масло яко и нищо не блокира . Ако е некачествено масло поражениета ще са по всички лагери не само по опорните , след като другите са идеални това отпада . Тъй като маслената магистрала във вала е така направена че биелните лагери са последни на линията основен лагер да превърти за мен лично е само боклук в магистралата на тази шийка конкретно или човешка грешка при ремонта който е бил извършен . Решението ако блока няма повреди е нов вал . Друго не виждам какво може да се направи с тоя двигател .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от brabusbg » 07 Яну 2022, 19:37

Jordana написа:Превъртането на основен лагер еле пък опорен е 100% от маслен глад и последващо прекомерно износване . Възможните причини са значително износване на маслената помпа , запушване маслените магистрали , неподходящо масло за този двигател , износени лагери , човешка грешка при извършения ремонт . Ако е имало маслен глад заради помпа , щеше да има превъртял първо биелен лагер . Там е най натоварено и особено на горната черупка където натиска биелата първо там става яма . Така че за мен лично не е маслена помпа , остават другите причини . Маслените пръскалки лесно могат да се проверят в какво състояние са , но ме съмнява заради пръскалка да блокира основен лагер . Не знам на този мотор точно какви са , дали имат клапан но има мотори които са без клапан изобщо само един щуцер и се раздава масло яко и нищо не блокира . Ако е некачествено масло поражениета ще са по всички лагери не само по опорните , след като другите са идеални това отпада . Тъй като маслената магистрала във вала е така направена че биелните лагери са последни на линията основен лагер да превърти за мен лично е само боклук в магистралата на тази шийка конкретно или човешка грешка при ремонта който е бил извършен . Решението ако блока няма повреди е нов вал . Друго не виждам какво може да се направи с тоя двигател .
Да, и биелният лагер е превъртял, но аз до сега преди да кажеш си мислех, че е по скоро последствие от липсата на мазане при основния лагер, понеже биелният го смених е с нов (Колбеншмит). Каква грешка при ремонта може да има?
Сега се сещам, че преди да се случи това два пъти в градски условия както работи на обороти двигателя, ми светна на дисплея че имам ниско налягане на маслото и веднага изчезна това съобщение. Определено има някаква връзка.
А само колянов вал продава ли се? Освен това знам че смяната на основен лагер е доста сложно?

Изпратено от моят VOG-L29 с помощта на Tapatalk
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 07 Яну 2022, 20:19

Естествено че има връза , при превъртането на биелния лагер обикновено е нарушена и геометрията на вала . След което е заминал и основния лагер и е превъртял заради биенето . Най вероятно е минало известно време между двете събития . Вала се продава като отделна част естествено . Ревизията на мотора става обаче задължително със изправяне геометрията на "тунела " в който лежи вала заедно с петите тъй като при подобен проблем се дефоримра и блока почти винаги . Най малкото трябва да се провери за отклонения . Биелите също се заменят със нови или поне тази посинялата се заменя със същия тип биела . Този ремонт се извършва със сваляне на двигателя и обследавне на всички поражения . Ако искаш да си запазиш блока това горното трябва да се направи със нов вал и замяна поне на тази посинялата биела и нов комплект опорни и биелни лагери . Маслената помпа също трябва да бъде обстойно проверена и най добре заменена след тия стружки които са плували вътре . Човешката грешка в случая може да бъде неправилно поставени черупки на лагера или незатегнати добре болтове на петата или стружка в масления канал или нещо с помпата примерно . Човека който ще извършва ремонта е най добре да се съветваш с него за възможните причини . Защото има поглед върху цялата железария докато тука просто си говорим хипотетично какво може да е и какво не може .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Дон Кроки
Аватар

Мнение от Kroki » 08 Яну 2022, 11:44

brabusbg написа:Да, и биелният лагер е превъртял, но аз до сега преди да кажеш си мислех, че е по скоро последствие от липсата на мазане при основния лагер, понеже биелният го смених е с нов (Колбеншмит). Каква грешка при ремонта може да има?

Колбеншмит нямат ремонтни комплекти и сте сложили неподходящ лагер. Още повече, че го има и човешката грешка при шлайфането на вала.

При превъртелия биелен, вала е мръднал настрани. :!:
НЕ сте проверили основни и маслена помпа, при положение, че са слабост при N-моторите. :!:
Сглобили сте мотора без да измерите дали трябват различни размер лагери. :!:
Светнала ти е лампа за ниско налягане на масло и не е обърнато внимание. :!:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от brabusbg » 08 Яну 2022, 11:58

Kroki написа:
brabusbg написа:Да, и биелният лагер е превъртял, но аз до сега преди да кажеш си мислех, че е по скоро последствие от липсата на мазане при основния лагер, понеже биелният го смених е с нов (Колбеншмит). Каква грешка при ремонта може да има?

Колбеншмит нямат ремонтни комплекти и сте сложили неподходящ лагер. Още повече, че го има и човешката грешка при шлайфането на вала.

При превъртелия биелен, вала е мръднал настрани. :!:
НЕ сте проверили основни и маслена помпа, при положение, че са слабост при N-моторите. :!:
Сглобили сте мотора без да измерите дали трябват различни размер лагери. :!:
Светнала ти е лампа за ниско налягане на масло и не е обърнато внимание. :!:
Какво значи не сме сложили правилни лагери. Ремонт на вала не е правен, защото не е имало нужда. Както писах по горе, дори лагерите нямаше нужда да се сменят, но ги сменихме защото вече бяха купени.
И какво значи не сме ги проверили - прегледани бяха и всичко беше ок. Ако беше в маслената помпа проблема, нямаше да бъде проблема само на 3та биела и 3тия основен лагер. За това че ми светна съобщение, - да виновен съм си, но макар и да бях отишъл в сервиз... едва ли някой щеше да тръгне да ми разглоби мотора заради това. Най-много щяха да замерят помпата, да се види че е Ок и да продължа да карам.

Изпратено от моят VOG-L29 с помощта на Tapatalk
Изображение

Назад към Е60/Е61