Климатика не духа достатъчно студено
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
11 мнения
• Страница 1 от 1
Климатика не духа достатъчно студено
Здравейте, колеги.
Имам нужда от Вашата помощ. Карам Е90 320i. Последните две години карам с умрял компресор на климатика. Миналата година се опитваха да го възстановят, да го ремонтират, но безуспешно. Климатика вадеше едва 16-17 градуса. Тази пролет реших да купя нов компресор и нов радиатор (за да важи гаранцията на компресора). В сервиза ги смениха, направиха прочистване (продухване) на системата, зареждане с фреон и всичко, както си трябва. Майстора ми изпрати снимка на закачения термометър в колата, който показва 4,5 градуса. Казвам си супер! Взех си колата вечерта и на другия ден пътувах извънградско, но взех да се потя. Уж духа студено, но не охлажда много. Между другото взех да долавям нехарактерен шум откъм двигателния отсек. Леко като виене, стъпжете на шайба или ролка. Дали не е от новия компресор!? Върнах се в сервиза да погледнат отново колата. Като закачиха термометъра показа 10 градуса. Гледаха, струваха , казаха, че всичко е наред по това което са правили. Тръбата на климатика е ледена и конденз има, фреон догоре. Съмняват се, че моторчето на клапите на парното може да не работи адекватно и да не затварят добре и да пропуска топъл въздух и да се смесва със студения и затова ме пратиха при електричар. Оставих и там колата един ден. Гледаха живи данни.. колко бара налягане прави компресора при всякакви обороти, как се движи температурата. Клапите уж били наред. И там се почна едно чудене... Интересно.. стиснаха маркуча за топлата вода с клещи и температурата леко взе да слиза надолу до 7 - 6,5 градуса. Понеже съм сменял навигацията и съм със CIC се усъмниха дали новия климатроник е кодиран. Проверихме и това, оказа се , че е кодиран, работи адекватно. Между другото не бях чистил топлообменника, направих и тази процедура, но това не повлия на работата на климатика. Все си духа около 9 - 9,5 градуса.
Дайте някакъв съвет какво би могло да пречи на климатика да достигне около 5 градуса. Ако някой е имал подобен проблем, ще се радвам да сподели решил ли го е.

Дайте някакъв съвет какво би могло да пречи на климатика да достигне около 5 градуса. Ако някой е имал подобен проблем, ще се радвам да сподели решил ли го е.
- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Re: Климатика не духа достатъчно студено
https://www.hella.com/techworld/us/bi/b ... rformance/
Въпреки, че се съмнявам точно тук това да е проблема .
Но, не е зле да се погледне .
Ако си с навигация - в нея мисля имаше опция за това колко "бързо" да се променя температурата от климатичната система . Виж там каква опция е зададена, но отново ме съмнява да е това проблем .
Ако си с навигация - в нея мисля имаше опция за това колко "бързо" да се променя температурата от климатичната система . Виж там каква опция е зададена, но отново ме съмнява да е това проблем .
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

- The Heartlistener
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E83 3.0i, ex e46, Е34, Е36
- Детайли за колата: M54B30, Mystic blau metallic, High speed setup, s861a
След като са стиснали маркуча към радиаторчето на парното в купето и температурата е паднала, не са ли си направили някакъв извод от това? Нещо за воден клапан на парното който не затваря и постоянно се подава горещ антифриз в радиаторчето на купето?
Ако не можеш да правиш велики неща, прави дребни неща по велик начин...
- ивчо
- старши ентусиаст
-
Мисля че липсва подобно нещо при Е91, освен ако не е с фабрична "печка" .
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?

- The Heartlistener
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E83 3.0i, ex e46, Е34, Е36
- Детайли за колата: M54B30, Mystic blau metallic, High speed setup, s861a
Колегата може да провери, №5 на схемата:
https://www.realoem.com/bmw/enUS/showpa ... Id=64_1514
Ако не можеш да правиш велики неща, прави дребни неща по велик начин...
ивчо написа:https://www.hella.com/techworld/us/bi/bmw-3-series-e90-e91-e92-poor-air-conditioning-system-performance/
Това със сензора мога до го пробвам. Казват да се изолира добре, за да отчита по-правилни стойности.
В навигацията не съм видял настройки как да се променя температурата от климатичната система. Ще проверя.
The Heartlistener написа:Колегата може да провери, №5 на схемата:
Електричаря още в началото се усъмни в този вентил. Но при мен не го откриха нещо. При дизела май били два. По-късно ми каза, че проверили за моя мотор как стоят нещата. При бензина били два варианта : едните имали вентил а при другите, както е в моя случай няма вентил, а се регулирало от водната помпа.

- ивчо
- старши ентусиаст
-
Не са два .
И при дизелите е един .
И не е вентил реално, а помпа за "REST" функцията .
За тия с фабрична печка е реален клапан, заради функцията ѝ .
Помня, че в менюто имаше настройки за колко бързо да охлади климатика - soft/fast, някакви такива тъпотии бяха .
Това е за такива, с печка .
Не вярвам бензиновата да е с такава екстра . Не че не е невъзможно де, ама .
И при дизелите е един .
И не е вентил реално, а помпа за "REST" функцията .
За тия с фабрична печка е реален клапан, заради функцията ѝ .
Помня, че в менюто имаше настройки за колко бързо да охлади климатика - soft/fast, някакви такива тъпотии бяха .
Това е за такива, с печка .
Не вярвам бензиновата да е с такава екстра . Не че не е невъзможно де, ама .

Аз нямам печка. Значи No 5 от схемата го няма при мен.
Има ли начин да се провери дали клапите на парното затварят добре? Защото за сваляне и качване на таблото взимат 5-600лв и ако се окаже, че клапите работят адекватно си е мега набутвация.
Има ли начин да се провери дали клапите на парното затварят добре? Защото за сваляне и качване на таблото взимат 5-600лв и ако се окаже, че клапите работят адекватно си е мега набутвация.
- ивчо
- старши ентусиаст
-
Dany Boy написа:Аз нямам печка. Значи No 5 от схемата го няма при мен.
Имаш номер 5, но е само помпа . Няма клапан.
Имаше едни инциализации за тия клапи, ама какво реално правят - не знам дали може да се разбере .

- ka4i
- ентусиаст
-
- Кара: Е46 touring
По какъв начин се проверява това?
11 мнения
• Страница 1 от 1