Не иска да занули "Reset" на задните накладки.

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 325i
Мечтае да кара: М3

Не иска да занули "Reset" на задните накладки.

Мнение от DaveBG » 01 Апр 2016, 9:24

Здравейте,

Вчера смених дискове и накладки навсякъде и успешно ресетнах предните и си показват отново 50 000км. Обаче на задните като дам ресет и мисли мисли и показва чертички и веднага ми сетва че трябва да се обслужат, а са сменени. :dunno:
Възможно ли е някой датчик нещо да не е монтиран както трябва и да не ги вижда?

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '07 E91 320dA M47
Детайли за колата: УНИКАТ!!1

Re: Не иска да занули "Reset" на задните накладки.

Мнение от bmw_machine » 01 Апр 2016, 9:46

Смени ли датчик за изхабяване на задни накладки? Вероятно не прави контакт хубаво - свали, почисти, пробвай пак. И от двата края трябва да кликне (откъм накладката и в кутийката под амортиьора)

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Совалка

Мнение от smyrfcheto » 01 Апр 2016, 11:26

100% е от датчика. Преди време като сменях мойте също имах този проблем само че на предните. Бяха ми сложили пак стария датчик та се връщах в сервиза да сложат новия. Нещо се бяха омотали майсторите. Или датчика не прави контакт или е дефектен макар че ме съмнява да е дефектен ако е нов. Така че там търси проблема и ще се ресетнат стойностите :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от DaveBG » 01 Апр 2016, 12:17

Би трябвало да е сменен. Не съм ги сменял аз а в сервиз. Ако не е закачен датчика няма ли да свети нещо на таблото? Мен при самия ресет ми се появи проблем а вчера като тръгнах със сменени нещата нищо не светеше.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от smyrfcheto » 01 Апр 2016, 12:23

DaveBG написа:Би трябвало да е сменен. Не съм ги сменял аз а в сервиз. Ако не е закачен датчика няма ли да свети нещо на таблото? Мен при самия ресет ми се появи проблем а вчера като тръгнах със сменени нещата нищо не светеше.

Най-вероятно не е закачен както трябва и в движение се е разкачил. Закарай я до сервиза и ги накарай да проверят датчика. Но би трябвало да е сменен.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от DaveBG » 01 Апр 2016, 14:14

Сега свалих задната гума и откачих датчика от двете страни и го закачих наново но не иска да се занули. Като гледам самия датчик е доста захабен и ми се струва че не е сменян. Просто ще си купя нов и ще си го сменя сам. Нали не трябва да се разглобява самата накладка а може отвън да се бодне? Аз сега така го свалих и поставих наново, а пък само гумата махнах без да разглобявам друго.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw_machine » 01 Апр 2016, 14:39

DaveBG написа:Сега свалих задната гума и откачих датчика от двете страни и го закачих наново но не иска да се занули. Като гледам самия датчик е доста захабен и ми се струва че не е сменян. Просто ще си купя нов и ще си го сменя сам. Нали не трябва да се разглобява самата накладка а може отвън да се бодне? Аз сега така го свалих и поставих наново, а пък само гумата махнах без да разглобявам друго.

Дам, явно не е бил сменен, странно защото са евтини - 20-25 кинта. Можеш и отвън да го боднеш, но ако извадиш накладката е значително по-лесно :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от smyrfcheto » 01 Апр 2016, 14:39

DaveBG написа:Сега свалих задната гума и откачих датчика от двете страни и го закачих наново но не иска да се занули. Като гледам самия датчик е доста захабен и ми се струва че не е сменян. Просто ще си купя нов и ще си го сменя сам. Нали не трябва да се разглобява самата накладка а може отвън да се бодне? Аз сега така го свалих и поставих наново, а пък само гумата махнах без да разглобявам друго.

Не съм сигурен дали може ама ако можеш да го махнеш от вън значи ще можеш да го сложиш. А като съм гледал не е много сложно и да си махнеш накладката. Датчика ти струва 25лв на текстар. Слагаш и си свиркаш :) пиши за резултат после

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ivodivo » 01 Апр 2016, 14:47

Аз скоро сменях и доколкото си спомням се закача в жлеб на самата накладка от вътрешна страна. Ако датчика ти е стар и изтрит дава контакт с диска и затова ти дава грешката сигурно.

Така ли работи датчика?: когато пластмасовият връх на датчика се изтрие предполагам, че жицата вътре дава контакт с диска и светва чека.

...
Оттук идва и друг въпрос, как разбира че остават още 50-60 хил км и ги изчислява динамично след смяна и зануляване?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Black-Power » 01 Апр 2016, 19:27

Това хоро съм го играл. Трябва да го ресетнеш от меню Reset, а не от менюто на накладките. Или беше обратното. Не си спомням, беше отдавна. Поиграй си с борда, ще стане.
Stop me, if you can ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw_machine » 02 Апр 2016, 9:56

ivodivo написа:Оттук идва и друг въпрос, как разбира че остават още 50-60 хил км и ги изчислява динамично след смяна и зануляване?

Тези 50-60 са ориентировъчни предполагам. Разчита се на сензора да ти каже точно кога трябва да ги смениш. Иначе ресета просто регистрира смяната при текущия пробег, демек сменяш примерно на 200 000 -> имаш да караш докъм 250 000 и ги променя спрямо нарастването на пробега - минаваш 10к, километража става 210 000 -> остават ти 40к до смяна :)

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xD LCI 2014
Мечтае да кара: само BMW
Детайли за колата: 1 - E91 320D 07, 2 - е91 LCI 318d

Мнение от awful » 03 Апр 2016, 12:49

Да и интервала маи зависи дали си автомат или ръчка ако е автомат го дава 30к км на предните и 35км на задните, така е при мен, на приятел със ръчка го дава повече, когато е купих и смених накладките сензора ми бе счупен и не се държи във накладката демек аз го оставих така и само занулявам като сменя накладките без да сменям сензор, но аз си гледам накладките колко още имат се пак джантите ги мия на ръка :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 03 Апр 2016, 18:35

Моята е автомат с оригинални накладки ми даде 80к задни и 85к задни, в момента съм минал 71к км и ми дава още по 20к на предни и задни, но карането е към 70% извънградско

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F34 LCI
Мечтае да кара: същото
Детайли за колата: Estriol blue

Мнение от Meidana » 03 Апр 2016, 19:56

На мойто автоматче отпред ми изписа 110к при зануляване. В момента пише 90 а съм минал към 5к.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw_machine » 04 Апр 2016, 12:21

Интересно защо има такива големи разлики в занулените стойности при различните коли:

awful - 30к
аз - 50к
Taruno - 80к
Meidana - 110к

Може би компютърът преценява (база средна скорост примерно или колко често натискаш спирачката) дали караш повече градско или извънградско :dunno: Макар че 110к ми се струва много за накладки, дори и само извънградско

Следваща

Назад към E90/E91/E92/E93