Сажди по всмукателните пътища при директно впръскване

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e92, f30
Мечтае да кара: M4

Сажди по всмукателните пътища при директно впръскване

Мнение от expl0de » 30 Авг 2015, 17:47

Здравейте, днес случайно прочетох за този проблем. Поради местенето на дюзите при бензиновите двигатели в горивната камера, всмукателните пътища и клапани не се обливат с бензин и са предразположени към отлагане на нагар.
Най-засегнати били двигателите с турбо, но и тези без не са пощадени. N53 N54/5 N43...
Като симптоми се описват загуба на мощност, груб празен ход, повишен разход...
Единични хора в нета са имали оплаквания след около 120к км и се е налагало чистене.

Някой наясно ли е по този въпрос и как /къде може да се провери и извършва ли се в БГ почистване при нужда? Нашите коли са на около 200к и нагоре, така че ако е реален проблем, би трябвало да се чуе.

Потребител
Аватар

Re: Сажди по всмукателните пътища при директно впръскване

Мнение от VoodooBoot » 30 Авг 2015, 19:51

expl0de написа:Здравейте, днес случайно прочетох за този проблем. Поради местенето на дюзите при бензиновите двигатели в горивната камера, всмукателните пътища и клапани не се обливат с бензин и са предразположени към отлагане на нагар.
Най-засегнати били двигателите с турбо, но и тези без не са пощадени. N53 N54/5 N43...
Като симптоми се описват загуба на мощност, груб празен ход, повишен разход...
Единични хора в нета са имали оплаквания след около 120к км и се е налагало чистене.

Някой наясно ли е по този въпрос и как /къде може да се провери и извършва ли се в БГ почистване при нужда? Нашите коли са на около 200к и нагоре, така че ако е реален проблем, би трябвало да се чуе.

Kолега vanka7a беше писал, че е ходил: виж тук.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 30 Авг 2015, 21:01

Тунек фирмите също го предлагат това !
Въобще новите бензинови мотори с директно впръскване страдат от това ! Не е само при БМВ ! А нагар близо 2кг съм виждал събран :roll: :paranoid:
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от expl0de » 30 Авг 2015, 22:53

Понеже имам ендоскоп, мисля да пробвам да махна тръбите до дросела, да го отворя с ръка и да вкарам камерата до където стигне. Ако имам късмет ще се види какво е положнието.
Ако е зле направо ще я карам и аз при дилъра за чистене.
ПС. Тъкмо си мислиш, че си и оправил всичко на тая кола и излиза нещо, за което не си се сетил.

Потребител
Аватар

Мнение от VoodooBoot » 31 Авг 2015, 2:51

ивчо написа:Тунек фирмите също го предлагат това !
Въобще новите бензинови мотори с директно впръскване страдат от това ! Не е само при БМВ ! А нагар близо 2кг съм виждал събран :roll: :paranoid:

С машина ли го правят? Имаш ли опит с някои конкретно?

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318iS; Е46 320Cd; E92 335i
Мечтае да кара: На хубави и гладки пътища...

Мнение от vanka7a » 31 Авг 2015, 10:51

Проблема го има и е при всички автомобили с директно впръскване. Аз бях в М Кар за почистването на всмукателните пътища, като процедурата по почистването става с машина http://www.alhafnertuning.com/service/intake-valve-cleaning.php. Най- добра цена ми дадоха от М Кар и затова отидох при тях - 328лв, а в Ауто Бавариа ми искаха 1080лв., като дори ми казваха, че щели да демонтират капака на клапаните, което е напълно ненужно!
Ефекта от почистването е, че в момента колата диша по- добре, чува се turbo spool-a, все едно съм със спортни конусовидни филтри и най- вероятно върви една идея по- добре и харчи малко по- малко. Не е нужно да си проверявате клапаните, убеден съм, че ако колите Ви не са чистени 60-80 000км., ще имат много нагар.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от expl0de » 31 Авг 2015, 12:15

Мойта май не е чистена никога, е на 215к. Имам всички фактури от обслужването преди и не е упоменато. Предполагам дори на атмосферка ще е по-изразен негативният ефект, тъй като сама си смуче въздух. Иначеси върви добре като за двигателя си.

ентусиаст
Аватар

Мнение от vanka7a » 31 Авг 2015, 13:57

expl0de написа:Мойта май не е чистена никога, е на 215к. Имам всички фактури от обслужването преди и не е упоменато. Предполагам дори на атмосферка ще е по-изразен негативният ефект, тъй като сама си смуче въздух. Иначеси върви добре като за двигателя си.

Моята е на същите километри. Тези коли си трупат солидно количество нагар на 60 000км. от закупуването им от show room-а :yes: И моята вървеше добре, не е имало проблеми, просто превантивна мярка.

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xD LCI 2014
Мечтае да кара: само BMW
Детайли за колата: 1 - E91 320D 07, 2 - е91 LCI 318d

Мнение от awful » 31 Авг 2015, 19:26

Говорите за бензиновите мотори ама и дизелите маи натрупват доста нагар но не знам дали някои е чистил там със такава машина
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от vanka7a » 01 Сеп 2015, 11:02

С директно впръскване ли си - имаш този нагар, без значение какво е горивото :yes: Това е проблема, че горивото не минава през всмукателните пътища, а директно се впръсква в горивната камера и няма как да се отмиват маслените пари и сажди. С добавки също няма да стане, поради същата причина, начините са 2: Чистене с машината или отварянето на главата и чистене на клапаните и портовете 1 по 1 8) Има 3 вариант, но не го препоръчвам на никого - даваш на мотора да пие вода (в америка ползват seafoam) https://www.youtube.com/watch?v=ZYCZGD--iFY - тук пича го ползва, след като са му били почистени всмукателните пътища с машина.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 01 Сеп 2015, 14:13

Защо не го препоръчваш? Те хората вграждат водни инжекциони да пръска постоянно по малко. Вероятно има и някакъв препарат вече за почистване. Въпроса е да не го удавиш...
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 01 Сеп 2015, 14:42

https://www.youtube.com/watch?v=7_vpY-0mn6Y в САЩ особено бая го практикуват това. Като гледаме по видеата в нета ... :conf: май май има нужда при всякакви мотори

ентусиаст
Аватар

Мнение от vanka7a » 01 Сеп 2015, 15:17

Не го препоръчвам, защото е опасно, ако прекалиш с водата, а и замислете се къде отива после нагара :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от expl0de » 01 Сеп 2015, 17:30

Днес си махнах тръбата до дросела, бутнах клапата и започнах да оглеждам с камерата. Отпред клапата беше с метален блясък, отзад беше чернa фабрично. Повърхността беше гладка и по стените на дросела нямаше нагар. В пластмасовия колектор положението е добро, омаслен е отвътре, но не се виждат нагари. за съжаление до там стигнах, тъй като в колектора има нещо като пластмасови дроселчета за всеки цилиндър и нямаше как да мина през тях.

ентусиаст
Аватар

Мнение от vanka7a » 01 Сеп 2015, 17:56

expl0de написа:Днес си махнах тръбата до дросела, бутнах клапата и започнах да оглеждам с камерата. Отпред клапата беше с метален блясък, отзад беше чернa фабрично. Повърхността беше гладка и по стените на дросела нямаше нагар. В пластмасовия колектор положението е добро, омаслен е отвътре, но не се виждат нагари. за съжаление до там стигнах, тъй като в колектора има нещо като пластмасови дроселчета за всеки цилиндър и нямаше как да мина през тях.

Нагар по дросела няма да видиш, нито по всмукателния колектор, реално нищо не си направил :mrgreen: Свали всмукателния колектор и ще видиш нагарите по портовете и клапаните.

Следваща

Назад към E90/E91/E92/E93