Xdrive + сняг/киша/лед

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Re: Xdrive + сняг/киша/лед

Мнение от Gqbriel » 09 Мар 2015, 16:22

wmalevski написа:Аз за това питах за регулаж на преден мост, защото ако нещо има наклон или гумите са изядени под ъгъл, реално контактната площ е малка и тн и тн. При мене с ВАГ, също с завъртян волан тръгва отначало напред, докато се усети на къде да предаде въртящите усилия, но след това си поема.. но карайки на обикновен път, без кой знае какви препятствия и без шофьорска грешка, определено трябва да има някакъв проблем или гумите за нищо не стават. Реално ако беше само заради пътя, след тебе някой щеше да изкочи. Дори ако бях на твое място бих си взел 2 добри гуми втора ръка, ако не ти се купува от сега нови за другия сезон, колкото да не стане някой фал. Защото това може да се случи следващия път на магистралата с 120-30 км при някоя локва или нещо такова..

Съгласен съм с теб,но скоро освен едно ходене на Банско и евентуално Витоша/Боровец да покарам борд - нямам дълги пътувания,определено обаче,мога да внимавам много,когато съм сам айде мога да отпусна малко,но когато съм с други хора винаги съм нащрек.
Няма да взема нови,само заради факта,че зимата след 10 дена ще свърши...не поради друга причина,бях се засилил още в събота да взема направо 4ка.Ще се ходи и на реглаж така или иначе.

За сметка на това,получих доста мнения и препоръки - благодаря на всички,за отделеното време да споделят опит.
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

Потребител
Аватар

Мнение от j0r3t0 » 10 Мар 2015, 10:22

Имам е92 330xd. Взех Х защото имах EVO 8 преди това и се надявах поне малко да наподобява но не... моя опит показа, че с лоши гуми Х-а е много зле. Миналата зима бях с гадни гуми и пътувах по магистралата на сняг. Със 120 130 беше борба за живот дори да сменя лентата за да изпреваря. Колата недозавиваше жестоко и не спираше никак. Тази година взех чисто нови гуми и колата няма нищо общо. Друг е въпроса че Х драив има собствено мнение за нещата и ти трябва време да му свикнеш. Аз карам с изключени системи 80 % от времето и при мен поне газта винаги оправя нещата. Ако тръгне да недозавива връщам леко и и веднага я сритвам до доло и колата си дрифтва леко и всичко е наред... покарай я за да свикнеш, вземи нови гуми и няма ядове

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 10 Мар 2015, 12:02

j0r3t0 написа:Имам е92 330xd. Взех Х защото имах EVO 8 преди това и се надявах поне малко да наподобява но не... моя опит показа, че с лоши гуми Х-а е много зле. Миналата зима бях с гадни гуми и пътувах по магистралата на сняг. Със 120 130 беше борба за живот дори да сменя лентата за да изпреваря. Колата недозавиваше жестоко и не спираше никак. Тази година взех чисто нови гуми и колата няма нищо общо. Друг е въпроса че Х драив има собствено мнение за нещата и ти трябва време да му свикнеш. Аз карам с изключени системи 80 % от времето и при мен поне газта винаги оправя нещата. Ако тръгне да недозавива връщам леко и и веднага я сритвам до доло и колата си дрифтва леко и всичко е наред... покарай я за да свикнеш, вземи нови гуми и няма ядове

Много полезно от човек с EVO...ами догодина ,ще съм с нови определено,тази година я изпуснах а снега си заслужаваше,да свикна.А за собственото си мнение го разбрах вече :mhihi:
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: димяща проходима катафалка
Детайли за колата: now "08 e61 530xd
ex "07 е91 330xd

Мнение от antonpau » 21 Мар 2015, 11:02

Друже, с тия гуми си абсолютно заникъде :D следващия сезон, като си вземеш нови, тогава ще видиш какво значи копаене с тая кола ;) Аз моята я взех в началото на 2013 и веднага я оборудвах с чисто нови. Сега, карайки трети сезон (аз също покарвам стабилно зимата и все по по-интересни пътища), вече почват да издишат и избягвам да се предоверявам. Истината е това, което са ти казали и колегите - първо Хикса (както и абсолютно всяка 4х4 система) зависи изключително много от гумите, и второ принципите на поведение са доста различни спрямо кола с едноосно предаване. Но нека ти оставим кефа лично да го установиш на някоя широка поляна :lol:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 23 Мар 2015, 9:01

antonpau написа:Друже, с тия гуми си абсолютно заникъде :D следващия сезон, като си вземеш нови, тогава ще видиш какво значи копаене с тая кола ;) Аз моята я взех в началото на 2013 и веднага я оборудвах с чисто нови. Сега, карайки трети сезон (аз също покарвам стабилно зимата и все по по-интересни пътища), вече почват да издишат и избягвам да се предоверявам. Истината е това, което са ти казали и колегите - първо Хикса (както и абсолютно всяка 4х4 система) зависи изключително много от гумите, и второ принципите на поведение са доста различни спрямо кола с едноосно предаване. Но нека ти оставим кефа лично да го установиш на някоя широка поляна :lol:

Сезона свърши,сега потърквам ръце за Пролетно-Летния сезон :mhihi: но съм в голяма дилема за гумите :banghead:
Много ми се иска да запазя staggered set up с две думи М пакетовите 225 на 255 ,НО този 255/40/17 е адски кофти размер,избор на гуми няма и тези които са възможни са или Kumho Ku39 (някой ако знае нещо за тях ще се радвам) или по почти 400лв на гума за 255/40/17 "премиум" марка...

Вариянт 2 продавам летните които имам сега (ДОТ14 ) ,които взех миналата година Fulda Sport Control(225/45/17) и да взимам пак 4х225 нови и по-висок клас евентуално ,като и там ще е чудене...

Догодина определено няам да имам търпение да падне сняг ,но ще съм на пресни гуменетки :driving: а за сега избягвам усойните места с малко сняг (тези които са останали) да натискам газта

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: димяща проходима катафалка
Детайли за колата: now "08 e61 530xd
ex "07 е91 330xd

Мнение от antonpau » 23 Мар 2015, 11:35

Да, при смесените гуми, независимо дали си на 17 или 18 инча, задните са доста тегави откъм намиране и цена. Моята дойде с 18-ки със задна гума 255/35. Моментално бяха продадени и сега си бръмча на 17-ки с 225/45 отпред и отзад и съм предоволен :) По принцип те съветвам да минеш на този вариант с еднакви гуми, макар и визията отзад да се наруши малко, минавайки на по-тънки гуменетки (нищо фатално де, не изглеждат като крадени 225-ците, но все пак си е друга).

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 23 Мар 2015, 23:29

На клипа определено се вижда как караш с по-висока скорост от предния точно в завоя.
Отделно, че си със стари гуми.
Отделно, че газта не се отнема при 4х4 в тази ситуация.
А и най-накрая никога по време на такова пътуване не се кара на ДТЦ.

Много хора си мислят, че като са с 4х4 реално са някакви супер стабилни на пътя. А завиването и спирането не го бърка дали си с 4х4, когато колата се хлъзне. Особено при отнемане на газта в тази ситуация, където се предава обратен въртящ момент на предния мост и това подпомага за хлъзгането.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 24 Мар 2015, 9:42

JTD написа:На клипа определено се вижда как караш с по-висока скорост от предния точно в завоя.
Отделно, че си със стари гуми.
Отделно, че газта не се отнема при 4х4 в тази ситуация.
А и най-накрая никога по време на такова пътуване не се кара на ДТЦ.

Много хора си мислят, че като са с 4х4 реално са някакви супер стабилни на пътя. А завиването и спирането не го бърка дали си с 4х4, когато колата се хлъзне. Особено при отнемане на газта в тази ситуация, където се предава обратен въртящ момент на предния мост и това подпомага за хлъзгането.

:yes:

ШОП
Аватар
Кара: e87lci

Мнение от BMDrago » 03 Апр 2015, 15:05

JTD написа:

:yes:
Пресен случай от миналата седмица: прибирам се по "Бистришко шосе" и на един завой гледам една А3-ка прегърнала стълб, спрях да видя има ли нужда от някаква помощ и момчето ми вика - незнам какво стана, колата е куатро и се завъртях в завоя
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Koliu » 03 Апр 2015, 16:56

Момчета, от опит с няколко коли със и без 4х4: без хубави гуми си скиор... Но е направо смешно да пишете,че с 4х4 е по-зле на сняг и киша :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 05 Апр 2015, 18:31

Koliu написа:Момчета, от опит с няколко коли със и без 4х4: без хубави гуми си скиор... Но е направо смешно да пишете,че с 4х4 е по-зле на сняг и киша :)

Никой не е написал, че е по-зле. Въпроса е, че спирането и донякъде завиването не е по-добре. И хей така - излизаш с ей такива очи :shock: като прегърнеш дървото, защото колата ти била 4х4.
Или викаш като спираш, предните полуоски се чупят и се забиват в асфалта, оп снега, защото си 4х4 и може да пренебрегваш законите на физиката. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 05 Апр 2015, 18:39

JTD написа:
Koliu написа:Момчета, от опит с няколко коли със и без 4х4: без хубави гуми си скиор... Но е направо смешно да пишете,че с 4х4 е по-зле на сняг и киша :)

Никой не е написал, че е по-зле. Въпроса е, че спирането и донякъде завиването не е по-добре. И хей така - излизаш с ей такива очи :shock: като прегърнеш дървото, защото колата ти била 4х4.
Или викаш като спираш, предните полуоски се чупят и се забиват в асфалта, оп снега, защото си 4х4 и може да пренебрегваш законите на физиката. :mhihi:

Спирането какво общо има?
За в завоите - си прав,различно е..

Sent from nokia 6310

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 06 Апр 2015, 12:55

Gqbriel написа:
JTD написа:

Sent from nokia 6310

Ами не четеш ли, че съм написал, че няма общо. Все тая дали си 4х4 или 1х1. Като видиш как на този отпред му приближаваш стоповете, започват да ти се въртят едни в главата как имаш 4х4 и си господ на пътя, а реалността е доста различна, защото точно ей такива колеги като горния си мислят, че като са 4х4 и летят над пътя.
И точно това е основната грешка на шофьорите, каквато лично и аз си мисля, че си допуснал.
Защото с 4х4 не се усеща толкова колко е хлъзгав пътя, докато не ти се наложи да завиеш или да спреш. Точно това те е подвело и довело до пускането ти на тази тема.
Защото само с един двигателен мост имаш много по-голяма обратна връзка за състоянието на пътя и много по-лесно си изграждаш представа за прага на хлъзгавост, и съответно да си променяш стила на каране.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 06 Апр 2015, 13:55

JTD написа:
Gqbriel написа:
JTD написа:

Sent from nokia 6310

Ами не четеш ли, че съм написал, че няма общо. Все тая дали си 4х4 или 1х1. Като видиш как на този отпред му приближаваш стоповете, започват да ти се въртят едни в главата как имаш 4х4 и си господ на пътя, а реалността е доста различна, защото точно ей такива колеги като горния си мислят, че като са 4х4 и летят над пътя.
И точно това е основната грешка на шофьорите, каквато лично и аз си мисля, че си допуснал.
Защото с 4х4 не се усеща толкова колко е хлъзгав пътя, докато не ти се наложи да завиеш или да спреш. Точно това те е подвело и довело до пускането ти на тази тема.
Защото само с един двигателен мост имаш много по-голяма обратна връзка за състоянието на пътя и много по-лесно си изграждаш представа за прага на хлъзгавост, и съответно да си променяш стила на каране.

При мен факторите бяха много :
- 1ва кола x drive
- 1ва голям бензинов мотор
- 1ва Автомат и то в режим Д който е муден
- кофти гуми
- нулев опит на сняг с такова предаване
- тотално изключени системи
- стил на шофиране абсолютно грешен за x drive :mhihi:

За усещане при поднасяне - усеща се идеално ,нооо тръгва цялата кола а не един мост,както казваш и там идва опита.Хуабвото е ,че карах с едно наум и скоростта в 2та случая не бе над 60км/ч
По никакъв начин не съм се надценил или съм мислел,че мога всичко заради X-a ,напротив ...а относно спирането - там няма подценяване,не съм от хората,които карат залепени за някой а и знам колко и как спира колата.
Резултата е - сега на дъжд,сухо,сняг,студен асфалт - карам по много различен начин и с едно наум,а по завои тези дни ходих до Пампорово - определно на DS режим :mhihi: нищо общо няма с D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 992 turbo, G30 540ixdrive.

Мнение от Shadowed » 06 Апр 2015, 21:49

- тотално изключени системи

.. и защо?!

ПредишнаСледваща

Назад към E90/E91/E92/E93