Странно поведение на автомата при определени условия

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

Потребител
Аватар

Странно поведение на автомата при определени условия

Мнение от mitkosoft » 25 Авг 2024, 1:57

Здравейте, притежавам BMW E91 320d 163кс, 2007 година с 6 степенен автомат ZF6HP нещо си. от близо 4 години. Това ми е семейната кола, напълно стокова е с налични EGR и DPF които за сега не правят проблеми или поне така си мисля. Закупих си диагностика BimmerLink за да следя от време на време какво се случва с колата, с адаптер OBD Link CX , който е постоянно включен в OBD порта. Причината поради която го закупих е за да мога да пускам DPF регенерацията принудително когато пътувам. От както съм взел колата забелязвам нещо, което така и не намерих каква е причината за него и за момента го обвързвам с DPF регенерацията. Сега ще се обноснова защо мисля така. Както казах колата е стокова с генерации и всичко по нея и както може да се предположи е сравнително тиха, но когато активирам принудителната регенерация, звука на колата се променя все едно съм с права генерация, появява се едно бучене, скоростната кутия става много агресивна и се чувства всяко качване или сваляне на предавка, също така има и леки ритници. Когато процеса приключи всичко си е нормално. Понякога това бучене заедно с твърдата работа на скоростната кутия се появява и в града при неясни условия...сега лятно време паля карам 3-4км почва бученето и ритането, не го прави всеки ден , а когато например не съм излизал от 2-3 седмицми на дълъг път предполагам, че е продиктувано от регенерацията или някаква частична регенерация. Проблема от това цялото нещо е , че понеже при градско каране често се налага да подавам газ и да отнемам газта, доста често поапдам на ситуации в които аха кутията да е в момент на преключване и аз си отнема крака от педала и тогава се получава доста неприятно твърдо превключване точно когато е щяла да превключи и аз съм си премахнал крака от газта....незнам дали това е проблем или си е нормално понеже е така от както съм я взел , а вече минаха доста години.
Нямам записани грешки по мотора.
Ако има колеги с тази конфигурация на мотор и кутия, ще бъда благодарен да споделят дали при тях има такъв проблем. Пак казвам това го прави само когато се появи бученето, когато го няма колата си е топ включва мазно и не се усеща нищо, но дойде ли бученето, колата според мен е неприятна за каране особено в градски условия...от какво идва това бучене и има ли начин да се коригира, било софтуерно или механично....

Назад към E90/E91/E92/E93