Летни гуми с индекс Y или W
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
42 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Re: Летни гуми с индекс Y или W
Имам много познати с AS2 i CSC5. Аз лично предпочитам CSC5 като основния "недостатък" (може да се разгледа и като предимство) на AS2 е мекия борд. Това ги прави доста комфортни, сцеплението е на много високо ниво, но поради мекия борд има леко забавяне в реакцията на гумата което на хора с много агресивно каране не би се харесало. Поради липса на CSC5 на моя размер си купих AS2 в крайна сметка и съм много доволен за сега. Наблюденията ми са на 225/45/17, 225/40/18 и 255/35/18 размери.
- dir2cas
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше Е46 330d, E60 545i
Goodyear EfficientGrip Performance дават доста добри коментари, цената им е като на асиметрика.
Виждат ми се също удачен вариант. Като цяло goodyear-ите ги водят най-безшумни и икономични откъм разход като че ли.
и пак да си питам - 235/45/17 или 245/40/17 за отзад? 245 се намират по-трудно и ограничават избора на марка и модел, освен това са си цифричка.
Виждат ми се също удачен вариант. Като цяло goodyear-ите ги водят най-безшумни и икономични откъм разход като че ли.
и пак да си питам - 235/45/17 или 245/40/17 за отзад? 245 се намират по-трудно и ограничават избора на марка и модел, освен това са си цифричка.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
dir2cas написа:п.с. между другото пак да попитам - за или против 235/45/17 пред 245/40/17 за отзад, на задни джанти с 8,5J ширина?
Това е адски безсмислено разминаване на размери, не ти носи нито визуална разлика, нито сцепление. Печелиш само разлика в диаметъра, която да ти бърка АБС и ДСЦ... НА 8.5 инча джанти спокойно си караш с 225, ако не ти се дават пари за най-близкия евтин размер 245 или най-точния, но скъп 255.
Never mistake motion for action...
- dir2cas
- младши ентусиаст
-
Leon написа:dir2cas написа:п.с. между другото пак да попитам - за или против 235/45/17 пред 245/40/17 за отзад, на задни джанти с 8,5J ширина?
Това е адски безсмислено разминаване на размери, не ти носи нито визуална разлика, нито сцепление. Печелиш само разлика в диаметъра, която да ти бърка АБС и ДСЦ... НА 8.5 инча джанти спокойно си караш с 225, ако не ти се дават пари за най-близкия евтин размер 245 или най-точния, но скъп 255.
Съгласен съм с теб, но 225/45 няма ли някак си да се "разпъва" прекалено на задните 8,5J? Един вид борда на гумата да "прелива" и няма вече да служи за защита на ръба на джантата, а по-скоро ще стане част от контактната повърхност на гумата, което не ми се струва много добре.
Истината е, че не съм виждал как стои тая комбинация, еле пък да съм карал. Ако някой може да покаже нагледно...
- stankata777
- ентусиаст
-
- Кара: Е71 30д
- Мечтае да кара: Ф06
- Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/
Три зими карах с 4 гуми 225/45 вместо отзад 255/40 на 8,5j.Визуална разлика не съм забелязъл ,нито съм пукал задна гума...Единственият риск е при поставянето/свалянето на гумата от джантата да не я наранят,ако не са внимателни/незнаещи гумаджиите...
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue
И аз съм карал 225 на 8.5 джанта. Гумата ляга нормално и не изглежда "разпъната". Основен недостатък е че джантата е много уязвима към надраскване на бордюр. Със сигурност 255 изглежда по-добре и всичко си е на място, гумата пази джантата. Но вече всеки сам си преценява - 255 пък има други недостатъци, основно цената и предлагането.
- Leon
- старши ентусиаст
-
Протекторът си пази джантата, но определено трябва да се внимава да няма силни задирания, гумата не е много стречната (зависи от модела й все пак). Недостатък е, че така не напълва хубаво калника, с 255 стои доста по-красиво отзад. Ето една 225 КонтиСпортКонтакт3, CSC5 стоят една идея по-добре. 

- dir2cas
- младши ентусиаст
-
Благодаря колеги, доста ми помогнахте. Важно е че си изясних правилните размери - отпред със сигурност ще са 225/45, а за отзад ще трябва да преценя дали същите или 245/40.
Принципно OEM размера за стил 68 отзад (8,5J) е 245/40, а не 255, но това са подробности. Честно казано ако взема някакви по-бюджетни гуми вероятно ще взема препоръчителния размер за отзад (245). За момента се колебая дали да не заложа на Uniroyal Rainsport 3 - нови гуми са и няма много отзиви, иначе по ревютата като цяло ги хвалят.
Преди карах с Rainsport 2 и бяха доста добри особено на мокро, та си мисля че 3-ката трябва да се още по-читави. Има обаче един не толкова тънък момент, че съм ги карал на кола с предно, та на 330d (Е46) вероятно нещата биха изглеждали съвсем различно.
Принципно OEM размера за стил 68 отзад (8,5J) е 245/40, а не 255, но това са подробности. Честно казано ако взема някакви по-бюджетни гуми вероятно ще взема препоръчителния размер за отзад (245). За момента се колебая дали да не заложа на Uniroyal Rainsport 3 - нови гуми са и няма много отзиви, иначе по ревютата като цяло ги хвалят.
Преди карах с Rainsport 2 и бяха доста добри особено на мокро, та си мисля че 3-ката трябва да се още по-читави. Има обаче един не толкова тънък момент, че съм ги карал на кола с предно, та на 330d (Е46) вероятно нещата биха изглеждали съвсем различно.
- Leon
- старши ентусиаст
-
Правилният размер за различна ширина на Е90 е 225 отпред и 255 отзад, независимо дали са 17, 18 или 19 цола, така е минимално разминаването в диаметъра. 245 се слагаха на Е46, предполагам, че електрониката на АБС и ДСЦ не е била толкова чувствителна.
- TsvetanVR
- Dicky Wolf
-
- Кара: Z4M Roadster
Добре де, някой някога имал ли е проблеми с ABS/DSC на БМВ-то си заради гумите? 'Щото т'ва ми е като няк'ъв мит....к'во ли не съм слагал отпред и отзад и ядове не съм имал. Даже патерицата ми беше от Е60 и беше малко по-голяма като диаметър от 225/45/17-ките и съм я слагал веднъж отпред и нямаше проблеми.
- Leon
- старши ентусиаст
-
И аз това се опитвам да разбера. Карал съм 18'' с 225/245 и не е имало видим проблем, Land Shark и няколко други колеги споделиха същото. Но ако се прояви такъв, то ще е в екстремна ситуация, когато ДСЦ трябва да реагира с целия си ресурс и е неприятно да усетиш проблема по трудния начин. Трудно ще установим разлика в работата, ако не е проведен тест в контролирана среда. Търсил съм и съм питал дали някой е попадал на подобни тестове, засега безуспешно. Обикновено коментарите са "карайте с препоръчаните от производителя размери"... В препоръчаните от БМВ задните са +3мм в диаметър, при 245 задните са -6мм, тост става почти 1см. "марж" от предвидения от производителя. Вероятно не е проблем, но защо тогава БМВ поръчват специален размер гуми, който доставчиците им създадоха на практика специално за тях...? Защото са по-скъпи и се печели добре, ясно, но дали е само това?
- kunaa
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 530D
- Мечтае да кара: м5
- Детайли за колата: черна печка
Моите и четирите са с индекс Y предни Мишелин пилот спорт 3 225 45 17 и задни бриджстон RE050 245 40 17 имам малко проблеми докато загреят но после са ок
Алкохол ДА шофьорлък НЕ
42 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3