Въпрос за спирането ...

Светът на тунинга, за лудите по мощност глави.

Модератор: bum_bum

Ценко изложбения
Аватар
Кара: дългия да си плати входа !!!

Въпрос за спирането ...

Мнение от rtzankov » 03 Сеп 2005, 10:35

Преди време ми се наложи да си попътувам доста ... и след хилядите км-ри ... тръгване, спиране ... се замислих на въпроса как е по добре да се спира ... с плавно натискане на педала за по дълго време (моя маниер на каране) или по рязко натискане за по-кратко време ... моята логика е, че при рязко натискане на педала има пного по голямо усилие върху дисковете -> много по голямо триене -> много по голямо заграване (от което следва по-голям шанс за износване на накладките, както и вероятност да изкривиш някой диск) докато при по-продължително натискане .. имаме по малко на усилие върху дисковете за повече време което пак може да води до сущото заграване но колата се движи и има охлаждане ... което според мен е от значение ... та ще ми бъде интересно да чуя и вашите мнения по въпроса :help:
Изображение
Изображение
R.I.P Landikar

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 03 Сеп 2005, 11:03

Аз ако не спирам рязко, превключвам на по ниска предавка в комбинация с леко и не толкова продължително натискане на педала на спирачката, после отпускам за секунда две спирачката, после пак го натискам и ако има възможност връщам пак скорост :idea:
И така до като намаля до нужната скорост ;)
Само когато трябва да спирам рязко го натискам яко и то пак в зависимост от ситуацията го пускам за малко и после пак натискам :idea:
Някъде бях чел мисля че писано от Kay за супер бързо спиране от голяма скорост и после че е най-лошо да държиш на спирачка защото диска истива неравномерно и се покривява :arrow: сигурно има над една година от тогава и постоянно след яко спиране това ми е в главата и гледам да не държа спирачка докато не се мине малко време та да се охладят дисковете ;)

Абе най е хубаво за дисковете ако не спираме екстремно но те все пак нали са за това :mhihi:

П.С. Не е ли по-добре темата да е в "Майсторско Шофиране" ?

Дилян Пенчев
Изображение

ентусиаст
Аватар

Re: Въпрос за спирането ...

Мнение от landikar » 03 Сеп 2005, 12:14

rtzankov написа:Преди време ми се наложи да си попътувам доста ... и след хилядите км-ри ... тръгване, спиране ... се замислих на въпроса как е по добре да се спира ... с плавно натискане на педала за по дълго време (моя маниер на каране) или по рязко натискане за по-кратко време ... моята логика е, че при рязко натискане на педала има пного по голямо усилие върху дисковете -> много по голямо триене -> много по голямо заграване (от което следва по-голям шанс за износване на накладките, както и вероятност да изкривиш някой диск) докато при по-продължително натискане .. имаме по малко на усилие върху дисковете за повече време което пак може да води до сущото заграване но колата се движи и има охлаждане ... което според мен е от значение ... та ще ми бъде интересно да чуя и вашите мнения по въпроса :help:

Плавното натискане води до по-голям спирачен път и повече загряване на спирачките.Има опастност да ги запалиш.Те не се загряват от силното натискане,а от продължителното триене.Когато се кара по-така е недопустимо продължително задържане на спирачката,без значение силно или слабо.

Ценко изложбения
Аватар
Кара: дългия да си плати входа !!!

Мнение от rtzankov » 03 Сеп 2005, 12:32

Добре, но при ряско натискане имаме много по голямо триене, вярно за по кратко време ... но според мен ще е има по негативно влияние от колкото плавно продължителни (не постоянно, с леки отпускания) спиране ... това май най-добре ще се останови опитно .... взимам инфрачервения термометър и отивам да спирам ...
Изображение
Изображение
R.I.P Landikar

Дружба Тийм
Аватар
Кара: 535xD

Мнение от Giorceto » 03 Сеп 2005, 15:36

Аз пък бях чел някъде за отпускането на спирачката за 1 секунда в момента на спиране охлажда дисковете със 180 градуса не знам дали е така ама всеки път като спирам имам едно на ум ;)
А цене като спира все на гарата се оказва ... как стаа тва никой не знае ;)
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|

Назад към Tuning