Избор на зимни гуми
Модератор: Технически модератори
43 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- indianeca
- младши ентусиаст
-
- Кара: Табуретка със спортно окачване...
- Мечтае да кара: Фотьойл
- Детайли за колата: БМВ e46, M54B25
- ВаНко
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ...320ка...
- Мечтае да кара: M5 e39
- Детайли за колата: Bostongreen metallic, M-тех окачване, 17" М Contour (styl.23)
Аз пък съм за размер 185/65/15. Колкото е по-тясна гумата зимата, толкова по-добре според мен.....Доволен съм от KUMHO KW 17. Такива са ми на другата кола и мился да сложа и на BMWто.
Power is nothing without control...

- superkey
- Потребител
-
- Кара: Е39 530d
- turboto
- ентусиаст
-
- Кара: E39 530i Touring
- Мечтае да кара: каквато и да е ALPINA
- Детайли за колата: току що излязла от завода! :)
айде и аз да налея масло в огъня MALATESTA (http://www.malatesta.it) еФтини, с мноо добро качество шарка на GOODYEAR и смес на MICHELIN. Минус им е че при неправилно съхранение има вероятност да се напука заливката по борда и са с около 50гр. по-тежки от обикновенните. ICEGRIP 195/65/15 - 79лв. за 1 бр.на BMW-то ще им е 4-ти сезон на AUDI-то 2-ри. Никакви проблеми до сега от никъде. Умишлено карам с по-високи гуми заради прекрасните ни пътища. Като си взех колата преди няколко години 1-вите ми зимни бяха чисто нови ULTRAGRIP (5 или 6 не помня вече) и една спуках лошо другата направо се сряза 185/60/15 и след дълго четене в нет-а установих че за БГ наи-добре т'ва с което съм в момента. Има и някви бъргаски регенератки които също били много добри ако някои ги ползва да драсне...
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Мишлен са неоправдано скъпи, Гудиър въпреки че са евтини, не са нещо особено.
Аз тази зима ще карам с Дънлоп 3Д - много добра и на прилична цена.
Друг въпрос дали ти трябва такава гума изобщо, но това трябва ти да си решиш.
Аз тази зима ще карам с Дънлоп 3Д - много добра и на прилична цена.
Друг въпрос дали ти трябва такава гума изобщо, но това трябва ти да си решиш.
За Gislaved много добри отзиви има в темата, но в последния тест на ADAC преди няколко дни се провали напълно и е "непрепоръчителна", само китайските гуми и Тигъра от Сърбия са с по-лоши резултати.
Резултатите от тестовете на зимни гуми за 2008 на ADAC преведени на Български
За първата таблица, теста в размер 175/65 R14 става въпрос.

За първата таблица, теста в размер 175/65 R14 става въпрос.
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320dA 525xd
- Mitaran
- младши ентусиаст
-
- Кара: Рейдж Ровър 4,4
[quote="avtogumi.bg"]За Gislaved много добри отзиви има в темата, но в последния тест на ADAC преди няколко дни се провали напълно и е "непрепоръчителна", само китайските гуми и Тигъра от Сърбия са с по-лоши резултати.
/quote]
А са Де.... направо се изненадах....
а на другия колега който кара с регенерат...направо съм изумен...

/quote]
А са Де.... направо се изненадах....
а на другия колега който кара с регенерат...направо съм изумен...

barty написа:"имам си един гараж с гуми втора ръка колеги и си карам спокоионо и не си давам парите за глупости. ако са добри гумите няма никаква разлика. а това са си чисти изхвърляния... нови гуми. нали стават на гъз след три месеца и те"
Карал ли си с нови гуми? Излизаш ли извън квартала където живееш?
Предполагам че отговорите са не, щом не правиш разлика м/у нови и стари гуми! Как новата гума става на гъз за три месеца? Ако пилиш гуми всеки път, така стават но иначе си говориме глупости.....
Не се заяждам, не искам да споря, просто заблуждаваш колегата....
не съм виждал нови гуми никога колега и не съм излизал от кварта си до сега. може ли да ми помогнете да отида до някъде...
абе вие да не сте се побъркали тука в тоя форум. за какви се мислите изобщо. какво усирате на всеки темите и се заяждате с всички...
ебати овчарите задръстени ....
- i4koo
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 520 M52
- Мечтае да кара: M5
- agent smit
- младши ентусиаст
-
ВаНко написа:Колкото е по-тясна гумата зимата, толкова по-добре според мен.....
Може ли да ми обясниш защо смяташ така?
- someone
- сбъркал колата, но не и форума
-
- Кара: е70
agent smit написа:ВаНко написа:Колкото е по-тясна гумата зимата, толкова по-добре според мен.....
Ако приемеш теглото на автомобила за константа, при равни други условия, колкото по тесен е профилът на гумата, толкова малка е контактната площ на гумата с пътя, а следователно и би трябвало коефициентът на триене да нараства пропорционално на намаляване на тази контактна площ. Дали обаче това е абсолютно меродавно - не знам. При гумите коефициентът на триене зависи от десетки други фактори, като материал, вид, форма и разположение на ламелите, брой, дълбочина и разположение на каналите...така, че приеми това просто като една изходна позиция от която се преценява каква точно гума да се сложи.
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
"не съм виждал нови гуми никога колега и не съм излизал от кварта си до сега. може ли да ми помогнете да отида до някъде...
абе вие да не сте се побъркали тука в тоя форум. за какви се мислите изобщо. какво усирате на всеки темите и се заяждате с всички...
ебати овчарите задръстени ...."
Както писах, не се заяждам, нито обиждам!
Става въпрос че няма място за сравнение м/у нова и стара гума!
Моето мнение е че винаги е по-добре нова по-евтина гума от по-скъпа но втора ръка! Патил съм от "перфектни" стари гуми и затова смятам че по-хубаво от новото няма. А когато говорим за гуми, още повече.....
Мисля че в спора се ражда истината.
И не мисля че "усирам" темата а напротив. Недей да даваш на колегата подвеждащи отговори.....
ебати овчарите задръстени ...."
Както писах, не се заяждам, нито обиждам!
Става въпрос че няма място за сравнение м/у нова и стара гума!
Моето мнение е че винаги е по-добре нова по-евтина гума от по-скъпа но втора ръка! Патил съм от "перфектни" стари гуми и затова смятам че по-хубаво от новото няма. А когато говорим за гуми, още повече.....
Мисля че в спора се ражда истината.
И не мисля че "усирам" темата а напротив. Недей да даваш на колегата подвеждащи отговори.....
- agent smit
- младши ентусиаст
-
someone написа:agent smit написа:ВаНко написа:Колкото е по-тясна гумата зимата, толкова по-добре според мен.....
Ако приемеш теглото на автомобила за константа, при равни други условия, колкото по тесен е профилът на гумата, толкова малка е контактната площ на гумата с пътя, а следователно и би трябвало коефициентът на триене да нараства пропорционално на намаляване на тази контактна площ. Дали обаче това е абсолютно меродавно - не знам. При гумите коефициентът на триене зависи от десетки други фактори, като материал, вид, форма и разположение на ламелите, брой, дълбочина и разположение на каналите...така, че приеми това просто като една изходна позиция от която се преценява каква точно гума да се сложи.
Ако един автомобил тежи 1000 колограма. Да допуснем, че масата му е разпределена равномерно на четерите колела по 250 килограма. Значи каквато и гума да сложим тясна или широка тя все натиска пътя с тегло 250 килограма. Следователно така нареченото налягане между асфалта и гумата е едно и също без значение от широчината на гумата, защото знаем че налягането се разпределя винаги равномерно от физиката. Обаче колкото е по-широка гумата, толкова и контактната площ между пътя и гумата ще е по-голяма. В следствие на което смятам, че и триенето ще е по голямо, ако триенето е по-голямо ще се повиши и разхода на гориво, защото двигателя ще изразходи повече енергия за да преодолее това триене, но това обаче е за сметка на по-голяма стабилност. И в крайна сметка стигам до извода, че ако търсим стабилност с по-широка гума ще я намерим, разбира се трябва да се съобразим с изискванията на производителя, така че за мен идеалния размер е 205/60 R15 и за зимни и за летни гуми

43 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Сервизно обслужване на БМВ