BMW & TED - The power of ideas

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

BMW & TED - The power of ideas

Мнение от Feanor » 25 Яну 2008, 10:56

Не знам колко от вас знаят, но лично на мен ми направи голямо впечатление...
TED (Technology, Entertainment, Design) започва през 84-та година като конференция, на която хора от тези области обменят идеи, под формата на кратки, 10-20 минутни лекции. Oт юни 2006-та голяма част от лекциите са достъпни публично, благодарение на желанието на авторите и помощта на BMW, които са единствения спонсор в началото (вече и Nokia). Лекциите са на английски език, покриват ужасно разнообразни теми и като правило са много интересни. Силно ви препоръчвам да прегледате някои, вероятно ще откриете още една причина да уважавате Марката. :) Останах доста впечатлен от лекцията на Крис Бенгъл: Great cars are Art.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 25 Яну 2008, 11:22

:yes: Човекът е гении за мен ..

Имам една страхотна книга за дизайна на BMW Group. Limited Edtion, което се подарява, не е за продажба .. много трудно намерих още една за един приятел дизайнер и пича откачи от радост.

^ ако се интересуваш от такива неща прати ми ЛС и ще се опитам да ти я снимам .. сканирам .. и да ти я дам - цяло богатство е!

ps. (15 мин по-късно) благодаря за линка, не знаех, че са почнали да качват видео от лекциите .. невероятно вдъхновяващи хора разказват невероятно вдъхновяващи истории!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от HammaN » 25 Яну 2008, 13:46

Не знаех, че Бенгъл е толкова забавен :D
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 25 Яну 2008, 14:57

Turturelo написа::yes: Човекът е гении за мен ..

Имам една страхотна книга за дизайна на BMW Group. Limited Edtion, което се подарява, не е за продажба .. много трудно намерих още една за един приятел дизайнер и пича откачи от радост.

^ ако се интересуваш от такива неща прати ми ЛС и ще се опитам да ти я снимам .. сканирам .. и да ти я дам - цяло богатство е!

ps. (15 мин по-късно) благодаря за линка, не знаех, че са почнали да качват видео от лекциите .. невероятно вдъхновяващи хора разказват невероятно вдъхновяващи истории!

Сканирай книгата и дай линка тука. Мноооого хора ще сме ти мнооого благодарни. А от мен ще имаш почерпки до живот :)

Ако не ти се пуска публично дай на лични да се разберем нещо.

BMWPhotographer
Аватар
Кара: F10 530d xdrive LCI
Мечтае да кара: Все по-хубави 5 серии

Мнение от BMWPetar » 25 Яну 2008, 15:08

Turturelo,наистина много хора ще са благодарни,ако си направиш труда да сканираш книгата :bowdown:
"Когато пътят стана мокър, Audi quattro-то беше по-бързо в завоите, но просто някакси усмивката на лицето на шофьора на BMW-то беше доста по-голяма..." Джереми Кларксън, сравнение между Audi RS6 и BMW M5, Top gear

BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW

****F10 530d+ xdrive M-sport 2014

Gone, but not forgotten:

*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990

ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan1979g » 26 Яну 2008, 1:41

За мен е идиот от царевицата, като пастор щеше по-малко мизерии да направи...
Разни хора, разни идеали.

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 26 Яну 2008, 3:02

ivan1979g написа:

Много модерно е да се плюе по Крис Бенгъл, но истината е доста по-различна. Той е сред най-добрите автомобилни дизайнери. Това не е мнение, това е факт.
С или без Бенгъл, новите модели на BMW, заради които го оплюват често, пак нямаше да се харесат на олдскуул аудиторията :winky:
Въпрос на маркетинг, пазар и т.н.
Незнам защо си мислите, че той като седне и измисли нещо, направо го произвеждат. ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 26 Яну 2008, 10:11

ivan1979g написа:

Ми... чуй го човека какво говори... после се съмнявам, че ще можеш с чиста съвест да го кажеш това същото. ;)
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Любо Мегов » 26 Яну 2008, 11:30

лично мнение: за E92 - да, за останалото - тц 8)

ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan1979g » 26 Яну 2008, 15:27

!!Asen_X написа:
ivan1979g написа:

Много модерно е да се плюе по Крис Бенгъл, но истината е доста по-различна. Той е сред най-добрите автомобилни дизайнери. Това не е мнение, това е факт.
С или без Бенгъл, новите модели на BMW, заради които го оплюват често, пак нямаше да се харесат на олдскуул аудиторията :winky:
Въпрос на маркетинг, пазар и т.н.
Незнам защо си мислите, че той като седне и измисли нещо, направо го произвеждат. ;)

Как реши, че е факт? Аз изразявам лично мнение, че не се спрява добре, защото аз не харесвам повечето правени от него (под негово ръководство) модели. Много журналисти също не харесват работата му. Но тава е лично мнение. Как в нещо толкова субективно като дизайн, ти реши кое е факт? Или може би мислиш ръста на продажбите за факт? Други луксозни марки "пораснаха" повече от БМВ за периода на Бангъл. Или ще кажеш, че Щатите са вече основния пазар и дизайнът е правен за американския вкус. Точно американските журналисти яко критикуват Бангъл--пишат, че колите приличат на японски. Продажбите в Америка ръстат, но там ръстат и Инфинити, и Лексус, и даже Кадилак. Ауди също в последните години. Просто пазара на скъпи коли расте като цяло. Процентния ръст на БМВ не е по-голям от процентния ръст на пазара--това за "маркетинга и пазара".
А щом те кефят правените от Бангъл, пожелавам ти да си вземеш скоро. ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan1979g » 26 Яну 2008, 15:57

Feanor написа:
ivan1979g написа:

Ми... чуй го човека какво говори... после се съмнявам, че ще можеш с чиста съвест да го кажеш това същото. ;)

Това и други филмчета на Бангъл съм ги гледал в youtube. Типичен американец, с всички плюсове и минуси.

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 26 Яну 2008, 16:19

:mhihi: много пълноценно охарактеризира един от най-проспериралите дизайнери на нашето време .. "типичен американец" .. :clap:

Преди да сте осквернили творенията на хората без изобщо да познавате материята, която коментирате (постоянна практика) се замислете, че автомобилите, които възхвалявате са създадени преди доста години. Например Е30 е проектирано през 1976-1977 и видяни от публика 1981-ва, когато е започнала работата над Е34 .. Следвайки тази логика би следвало да коментирате "новите" модели .. след около 30 години. Съответно приказки относно настоящия дизайн на BMW е редно да чуем през 2030 г. Не е ли така?
Последна промяна Turturelo на 26 Яну 2008, 16:30, променена общо 1 път

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 26 Яну 2008, 16:22

BMWPetar написа:Turturelo,наистина много хора ще са благодарни,ако си направиш труда да сканираш книгата :bowdown:

Ще я взема довечера и ще я обърна в някакъв електронен формат.

ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan1979g » 26 Яну 2008, 17:33

Turturelo написа::mhihi: много пълноценно охарактеризира един от най-проспериралите дизайнери на нашето време .. "типичен американец" .. :clap:

Преди да сте осквернили творенията на хората без изобщо да познавате материята, която коментирате (постоянна практика) ...

Говоря за видяното във филмчетата. Ти ако си бил на една маса с него и го познаваш лично, е друга работа ;) Аз имам впечатления за него единствено от интрвюта и филмчета. И е типичен американец по начин на изразяване, поведение и съдържание на отговорите. Ако води лекция на студенти по дизайн, сигурно ще говори на друго ниво. Но в интервю което се гледа от потенциални клиенти и обикновени кибици, а не от професионални дизайнери, не казва повече от написаното за дизайна в някой проспект.
"Типичен американец" е много дълга тема, само да кажа, че не смаятам за такива негрите в гетата, нелегалните мексиканци (китайци, индиици) или 150килограмовите бидони по улиците. Не съм вложил лош смисъм в това определение.
"Оскверни" се използва за други неща. Що реши, че не познаваме матерята?
Още края на 2001-ва Бангъл и други шефове на БМВ обясняваха, че трябва време за да се свикне с новия дизайн. Време мина и хората все така, или много харесват, или много нехаресват новите модели. Никой не е безраличен, но дали това е била целта?
Как ще изглеждат тези коли след 30 години, едва ли е водещият мотив при дизайна. ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Любо Мегов » 26 Яну 2008, 18:51

Turturelo написа:Преди да сте осквернили творенията на хората без изобщо да познавате материята, която коментирате (постоянна практика) се замислете, че автомобилите, които възхвалявате са създадени преди доста години. Например Е30 е проектирано през 1976-1977 и видяни от публика 1981-ва, когато е започнала работата над Е34 .. Следвайки тази логика би следвало да коментирате "новите" модели .. след около 30 години. Съответно приказки относно настоящия дизайн на BMW е редно да чуем през 2030 г. Не е ли така?

самия факт че са проектирани тогава и все още се разискват, говори сам по себе си ...

лично мнение: през 2030 едва ли някой ще разисква е92

осквернявам е много силен глагол в случая, и в тоя форум всеки има право на мнение, независимо дали познава материята 8)

Следваща

Назад към Основен Форум