Ксенонови светлини

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Ксенонови светлини

Мнение от Svetoslav » 20 Сеп 2004, 19:55

Здрасти на всички,

имам един въпрос към всички и ще съм благодарен на всеки отговор.
Нещо ми се върти в главата,но като му дойде времето ще се похваля-няма начин :D
Въпросът ми е знае ли някой колко е експлоатационния живот на ксеноновите крушки?
И дали значително им се намалява дълготрайността вследствие на по-чести включвания?Логично да,но доколко?
Предварително благодаря.
БМВ-любов ли е или как да го опиша?!
Вие си знаете!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 20 Сеп 2004, 19:58

според производителя - живота на ксеноновите крушки е съвместим със живота на возилото...

само цитирам.

демек, ако няма производствен дефект- трябва да изкарат поне 160-180к км.

за честото палене - не зная. не съм сигурен че някои може да ти даде твърд отговор...
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vaskoto1 » 20 Сеп 2004, 22:36

ако ти е известен принципа...всъщност да пообясня-тия крушки работят на 9000 волта които в колата се взимат от една кутийка която сама по себе си представлява ТХО като устройство-за тия които им е ясно-а за другите-това е каскадния усилвател на напрежение който пали кинескопа на телевизора.
та за крушката не знам ама това т.нар. ТХО(за краткост) изкарва около 2000часа работа-така че всички сметки в километри са силно повлияни от степента на експлоатация.
далаверата от тая работа-пак за несведущите-е че получаваш осветление с мощност(еквивалент) 150-200вата за ток около 1-2 ампера-предвид компенсацията от напрежението.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Metallium » 21 Сеп 2004, 13:35

Не мога да дам отговор на въпроса но съм виждал доста нови коли - смисъл след 2000 год с един ксенонов и един обикновен фар, което ме навежда на мисълта че при честа експлоатация едва ли изкарват много...защото знаете как всички лимузини си карат нон-стоп с включени фарове.
Но който иска Ксенон едва ли мисли колко ще му изкара а просто го слага :roll:

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 21 Сеп 2004, 13:46

И как си слагат един ксенонов и един обикновен фар? Обикновените крушки работят на 12V., ксеноновите на доста над това .. Ксеноновите светлини се състоят от газоразрядна крушка и стартер-генератори .. или казано с прости думи ако колата ти е с ксенон излязла от завода, неможеш да и боднеш на цокъла нормална крушка посмъртно! Съответно и обратното! Не наричайте биташките крушки, които светят малко синьо - ксенонови! Обикновените крушки отделят светлина като се нагрява жичка, а ксеноновите отдават светлина от една дъга, която се образува от искра в среда на газове и минерали, един от който е газа "ксенон". Работят с по-ниска консумация на енергия (около 35W) и вадят светлина близка до дневната, за разлика от конвенционалните, при които тя е жълта! Синеенето се получава от пречупване на светлината от краищата на лупите на фаровете!
Ксеноновите крушки се разделят на D2R - за рефлекторни фарове и D2S за прожекторни (с лупи).

Sooooo many times
Аватар

Мнение от pAbLo » 21 Сеп 2004, 18:23

Нали светят още :wink:
Като спрат да светят,ПРОБЛЕМ :arrow: Сменяш колата :P

Акулчо Костенурков Нинджов
Аватар

Мнение от ati » 21 Сеп 2004, 18:46

по данни на производителя карат един автомобилен живот, който обаче в случая според мен трябва да се мери в работни часове и борй пускания. Не знам дали се тормозят този вид крушки при пускане - няма нишка, както при конвенционалните, която да се натоварва, така че предполагам (химията ми е тъмна индия) амортизацията при палене е пренебрежително малка. За самата работа - Туртурело каза правилно - при по-малко мощност светят с пъти повече от конвенционалните. Разликата е в пусковия ток, който е необходим за първоначалното задвижване на верижната реакция, в следсвтие на която се отделя светлина и почти никаква топлина (за разлика от конвенционалните, при която 95 % от енергията се освобождава във вид на топлина и едва 5 % достигат до пътя). Няма елемент в крушката, има само благороден газ (нали така бяха тези от 8-мото място на менделеевата таблица, че 9-ти клас беше отдавна) на име ксенон - оттам и името.
Сами разбирате, че е невъзможно едновременно да се сложат и двата типа фарове (айде не невъзможно, но адски скъпо и безсмислено). туртурело е прав, че сини крушки не е равно на ксенонови светлини.
За отговор на въпроса ти - по данни тези крушки би трявало да изкарат толкова много, че да забравиш въобще, че се сменят.
ПС - на Зет 8 на първи автомобил в света монтираха серийно неонови мигачи, които теоретично са вечни.
Ати
След каране не ти ли треперят краката, значи просто си се возил

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Svetoslav » 21 Сеп 2004, 23:42

Благодаря на всички момчета!
Бях се притеснил нещо-най-вече от неизвестното.Все пак се надявам,че темата е интересна.
ама да знаете как свети тоя ксенон-досега съм бил слепец на пътя.На хубавото лесно се свиква!
Пък и ксенона на сребристия металик много отива!
Скоро очаквайте снимки!
БМВ-любов ли е или как да го опиша?!
Вие си знаете!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 E53
Мечтае да кара: BMW i8 JET Surf
Детайли за колата: 3.0i ,с газова уредба :) ,дюзи Баракуда, ел оерка на мястото на Визкосъединителя ,Таблет 10 инча и собстврна аудио система с блутут и суббугер .

Скоро ще има турбинка 1 или 2 :)

Мнение от ludiagsm » 22 Сеп 2004, 2:50

Svetoslav написа:Благодаря на всички момчета!
Бях се притеснил нещо-най-вече от неизвестното.Все пак се надявам,че темата е интересна.
ама да знаете как свети тоя ксенон-досега съм бил слепец на пътя.На хубавото лесно се свиква!
Пък и ксенона на сребристия металик много отива!
Скоро очаквайте снимки!

кажи някви цени от къде да си купим и ние

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 22 Сеп 2004, 9:44

CNS (мисля, че всички знаете кои са) предлагат китове на Philips за всички цокли и рефлекторни и прожекторни фарове. Аз мисля да си сложа, защото пътувам много и то предимно нощем, а при скорост 160-170км/ч късите светлини на моята кола не са ми достатъчно силни. Не искам да си скапвам зрението или пък да си слагам 90-100 ватови крушки и да си стопя някой друг кабел ..
CNS имат една много полезна брошурка на тема ксенонови светлини, ако някой от фирмата Светльо, Радо .. чете форума нека я качи или ми я прати аз да я кача да се образоват и останалите .. Имаше доста голяма отстъпка за членове на Клуба, отделно CNS предлагат поставяне и на изплащане, Utah има такъв кит на колата си и можете да го видите нагледно!

Sooooo many times
Аватар

Мнение от pAbLo » 22 Сеп 2004, 19:01

Ма той на бат Светльо тунинга да ви кажа от добро сърце :arrow:
ПОЖЕЛАВАМ ГО НА ВСЕКИ :!: Живот и здраве :wink:
Той ще изплюе камъчето скоро ама аз го РАЗКОНСПИРИРАХ вече :lol: :lol:
4 цилиндъра ама вървели прилично 8)

ентусиаст
Аватар

Мнение от landikar » 22 Сеп 2004, 23:22

Мисля че в момента съм актуален и аз. :D От вчера съм на ксенон-къси и дълги.Свети ужасно добре. :D.

ентусиаст
Аватар

Мнение от landikar » 22 Сеп 2004, 23:27

ludiagsm написа: кажи някви цени от къде да си купим и ние

Не питай за цените.Не е без пари.:D

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Slavi_m » 23 Сеп 2004, 0:20

А има ли разлика между ксенони и халогени?Или е едно и също...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bobaka » 23 Сеп 2004, 8:46

Аз искам да кажа че ксеноновата система се състои от ксенонова лампа и пусково устройство което служи само да запали лампата.Ксеноновата лампа работи под напрежение 23000 волта и продължителността на нейния живот е приблизително околко 2000 часа.Системите които се монтират в автомобили които не са имали фабрични такива лампи се пражи следното.
И Батето е бил трезвен някога.

Следваща

Назад към Основен Форум