За БМВтата, магистралите и шофьорите

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520 '97, E3 2500 '69
Мечтае да кара: 5GT 535i

Мнение от Lucky » 26 Сеп 2007, 15:54

D3BEP написа:
Lucky написа:За тези, които смятат че имат право да карат в лявата лента когато си поискат и за тези, които ги оправдат давам извадка от действащия Закон за Движение по Пътищата.

Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се
движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с
пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.

Сега ако някой има да казва нещо да го каже на господа народните представители.
Затова когато сваря на магистралата някой галфон да се вози в лявата лента при положение, че дясната е свободна не само светя с фаровете но и натискам клаксона докато се махне

Четеш и ти закона, ама като дявола Евангелието.
Това, което си писал, е за еднолентов път без маркировка/ или двулентов с маркировка по средата - вероятно.
а ето ти и останалото.
Чл. 16. (1) На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено:
1. когато платното за движение има две пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение освен при изпреварване или заобикаляне;

2. когато платното за движение има три пътни ленти - да навлиза и да се движи в крайната лява лента; навлизането и движението в средната лента е разрешено само при изпреварване или заобикаляне;

3. когато платното за движение има четири и повече пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентите за насрещно движение.

Както виждаш, няма забрана за движение в лентите за напред. Умишлено ти подчертах точка 3, защото тя е нашият случай - път с 2 до 3 платна В ЕДНАТА ПОСОКА.
Освен това много пътища имат маркировка. Когато има стрелка напред, мога да карам напред. Когато има двойна прекъсната, трябва да се изместя вдясно. Когато има червено кръгче с автомобил над моята лента, значи там не е за автомобили. И т.н. и т.н. Тея неща са измислени именно за целта да ме приберат където ми е мястото при нужда.
Така че забележката е излишна. Приемаме, че говорим за разрешено движение в лявата лента, или най - малкото такова, не създаващо опасност.
Ако говорим за два субекта, създаващи опасност и пречещи си един на друг да създадат по - голяма опасност, тогава :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Когато почнеш да правиш разлика между лента и платно прочети наново двата члена от закона и пак ще си говориме. чл.16 се отнася за път с едно платно и ленти за движение в двете посоки.
И не ми казвай аз какво чета и какво не.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: или поне се учи ежедневно
Мечтае да кара: М3 CSL, Z4М

Мнение от Sharo » 26 Сеп 2007, 15:55

е добре де азз немога д аразбера какво против имате да пуснете тоя зад вас ....

ето вчера си се прибирам от плд към софия с 5цата ... Движа се в лява лента с Х км гледам пред мене на ляв завой 5 6 тира един след друг ... почвам аз да изпреварвам като поглеждам в огледалото ... няма никой .... към 4тия тир гледам отзад как приближава един фар ама доста бързо .... до към последния тир врече ми беше на гъза ... като аз съм натиснал гаста до долу и ускорявам ... подминах тировете и завих в дясно ... човека с мотора изфуча на пред се едно бях спрял ... е са аз съм си в правото според вас да карам в лявата лента и да не го пускам .. .НО ЗАЩООО
кво толко ще стане ако го пусна тоя зад мене ...
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related
Хайде да покараме малко кола

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Sharo » 26 Сеп 2007, 15:56

колега тва с 3те ленти се отнася за път като например този след владая ... където няма мантинела посредата .. там се навлиза в лява лента само за да изпревариш, заобиколиш... и т.н.
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Lucky » 26 Сеп 2007, 15:57

Питай Дзверо той щи докаже със закон. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Мнение от Georgieff » 26 Сеп 2007, 17:18

... е са аз съм си в правото според вас да карам в лявата лента и да не го пускам .. .НО ЗАЩООО
кво толко ще стане ако го пусна тоя зад мене ...

:yes: :yes:

Същото важи ако този зад теб беше започнал да ти светка - какво щеше да постигне?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Sharo » 26 Сеп 2007, 17:29

е светна ми от майната си ... видях го и дадох газЗЗ за да мога се изнеса по бързо ...

аз лично предпочитам тоя отзад да ми светне та да го видя ако съм се заблял нещо от колкото да седи зад мене

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E 46 2004г
Мечтае да кара: чисто нова Скания

Мнение от kris_j » 26 Сеп 2007, 18:59

Pavlinius написа:kris_j , колега много е просто обяснението на твоето чудене. В посока от Бургас към София, има част от магистралата около Пловдив, в която част дясната лента има много повече неравности и затова пича с форда е карал в лявата. И аз съм го правил естествено като си гледам в огледалцата.

Когато си гледаш огледалата всичко си е на 6 :bchug: ако го правеха всички и мааааалко повече толерантност тая тема нямаше да я има :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

а на Sharo - ЕВАЛА човеко :bowdown: :bowdown: :bowdown:
ВЕДНЪЖ BMW ВИНАГИ BMW
МРАЗЯ ДА ПИША
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 26 Сеп 2007, 20:08

Lucky написа:Питай Дзверо той щи докаже със закон. :mhihi:

Браво, блесна. :bowdown:
И в член 15, на който ти се позоваваш, и в член 16, на който аз се позовавам, се говори за движение вляво и вдясно НА ПЪТНИ ЛЕНТИ.
Погледни пак.
И после блести с ума си.
Моля те да ми обясниш разликата между най - дясната лента по член 15(на който се позоваваш ти и там ясно е написано за дясна лента) и същите, но по член 16...
Аз мисля, че няма разлика. За това ги и сравнявам. Не знам ти защо помисли, че говоря за пътно платно. Всъщност не говоря аз, говори закона. Него тълкуваш. В моя пост няма дума за ленти, нито за платно...
Малко си комичен. Предлагам да преустановим тоя спор, или поне тоя ти срещу МВР.....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Рейдж Ровър 4,4

Мнение от Mitaran » 26 Сеп 2007, 21:49

Тигриии, винаги давам път на по бързо движещите се, верно и аз съм малко бърз на пътя но има и по бързи нали хахаха,
са за кво иде реч, днеска докато се връщах от Пловдив то и вчера бях там, и ми прави следното впечатление. Начи ходя с служебна кола Форд Фиеста 1,4 Д (голем майтап знам броя на сичкото камъчета по пътя) Та всички карат все едно ме Няма свиркат светкат а малкото коле върви с 150, не дават предимство натискат те, да ама вечер отивам и си взимам моя си звяр и същите тези хора (имам предвид че там където оставям колата всеки ден има едни и същи хора карат си колите по едно и също време) Дават предимство, Не ми светкат, изчакват, Не засичат??? А имам и един Рендж Ровър с тъмни стъкла да не говорим като го изведа него кво стаа само да си подам муцуната и ми правят път, а не карам агресивно дет се вика (джъст крузинг)

А са анализирайте това... Моля ;)

Днес си мислех да пусна една тема точно по тоя въпрос а ето че я имало...

Имам един апел дайте да не правим лошо име на марката поне а?

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Lucky » 26 Сеп 2007, 23:48

D3BEP написа:
Lucky написа:Питай Дзверо той щи докаже със закон. :mhihi:

Браво, блесна. :bowdown:
И в член 15, на който ти се позоваваш, и в член 16, на който аз се позовавам, се говори за движение вляво и вдясно НА ПЪТНИ ЛЕНТИ.
Погледни пак.
И после блести с ума си.
Моля те да ми обясниш разликата между най - дясната лента по член 15(на който се позоваваш ти и там ясно е написано за дясна лента) и същите, но по член 16...
Аз мисля, че няма разлика. За това ги и сравнявам. Не знам ти защо помисли, че говоря за пътно платно. Всъщност не говоря аз, говори закона. Него тълкуваш. В моя пост няма дума за ленти, нито за платно...
Малко си комичен. Предлагам да преустановим тоя спор, или поне тоя ти срещу МВР.....

Бях написал доста дълъг пост в отговор, но в случая само форматиране на ниско ниво би ти помогнало.
А между лента и платно има огромна разлика питай баща си. Обяснението на такова елементарно нещо тука ще обиди преобладаващата част от потребителите на този форум.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на 3-та

Мнение от BFM » 27 Сеп 2007, 9:04

Абе струва ми се, че много от нас (шофьорите) просто избиваме комплекси - това че си с по-нов или по-мощен автомобил не ти дава накакви по-специални права на пътя. Вчера ми изредиха цялата рода :ranting: , защото дадох предимство на пешеходец (без да спирам внезапно, а светофарът, 50м по-надолу свети червено), от къде да знае човека с S-класата, че си нося телефонен кабел и не ми е добре :roll: . Ква е таз агресия не мога да разбера, peace :weed:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 27 Сеп 2007, 9:12

Бях написал доста дълъг пост в отговор, но в случая само форматиране на ниско ниво би ти помогнало.
А между лента и платно има огромна разлика питай баща си. Обяснението на такова елементарно нещо тука ще обиди преобладаващата част от потребителите на този форум.

Че аз не искам такова обяснение.
Ти се опитваш да се докажеш посредством такива.
Давай сега. В закона има три такива определения.
"Пътни ленти" са деленията на пътя, между прекъсната и/или непрекъсната надлъжна маркировка. Може маркировката да им е изтрита или ненаправена, в този случай за необозначени ленти се приемат броя ширини на пътя, осигуряващи движението на МПС в редичка в една посока.
"Пътно платно" е целият път - с острови и тротоари ако щеш, всякакви ленти и платната за движение.
"Платно за движение" са всички пътни ленти, неразделени физически помежду си. Добавям: от сметката следва да се изключат лентите за автобуси, трамвай, колела, защото те не са МПС, които се има предвид в "пътна лента".
Помагам ти, да схванеш разликата.

чл.16 се отнася за път с едно платно и ленти за движение в двете посоки.

Това е твоето мнение.
Дай сега да цитирам пак закона.
На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено:

???????
Мисля, че откривам кой бърка понятията.
В закона пише "пътно платно".
Ти явно се бъркаш с "платно за движение".(Този член бил само за път с едно платно, двупосочен???? Ние само за такива пътища говорим всъщност?).
В България пътищата са едно пътно платно. Казах вече, обхващат платната за движение, канавките и дори тротоарите. Биха били от много пътни платна, когато направят няколко платна на различна височина от едно населено място към друго. Т.е. т.16 важи за всеки път, като общо взето в закона не се употребява толкова "път" колкото "пътно платно".
Виж, за лентите за движение в двете посоки си прав, но аз съм ти подчертал частта за 4 лентов път. Да не мислиш, че това са ленти за движение в 4 посоки? Обичайно това са лява и дясна лента за една посока, и това е случаят който разглеждахме - кола, движеща се в лявата лента ан правлната посока.
Сега, след като ти помогнах с терминологията(и според теб обидих тука посетителите на форума - виж как се жертвам заради тебе), би ли обяснил на колегите какво толкова умно си казал?
Обясни го както прецениш, ако искаш с 200 метра пост, ако не - накратко.

Следващият ти безумен и язвителен пост, лишен от всякакви доводи - вече 4-ти или 5-ти - за мен ще означава само, че не съм намерил вярното интелектуално ниво за обсъждане на каквото и да е. Ти си преценявай.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E 46 2004г
Мечтае да кара: чисто нова Скания

Мнение от kris_j » 27 Сеп 2007, 9:58

Човеко защо ми се струва, че само опонираш и се заяждаш, вместо да използваш тази енергия да напишеш нещо смислено и полезно :wtf: и да изкажеш собственото си мнение каквото и да е то :mhihi: Все пак за това е този форум а всеки четейки си прави изводите :mhihi:
Така че не се впрягай за всяка буквичка тук защото лично според мен малко се излагаш - мое мнение :winky:
ВЕДНЪЖ BMW ВИНАГИ BMW
МРАЗЯ ДА ПИША
Изображение

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 27 Сеп 2007, 9:59

Sharo написа:е светна ми от майната си ... видях го и дадох газЗЗ за да мога се изнеса по бързо ...

аз лично предпочитам тоя отзад да ми светне та да го видя ако съм се заблял нещо от колкото да седи зад мене

Само че малко хора мислят за момента, при който ускоряването от твоя страна с цел по-бързо изнасяне може да доведе до проблеми за теб... Щото карайки със 130 и изпреварвайки колона от 3-4 коли (каращи със 100-110) и приближаващ бързо автомобил зад теб ще те принуди да се ускориш до над 150км/ч... да не говорим, че ако зад завоя има куки, ти ще си този, който ще им е най-удобен да спрат, щото радара е показал 156км/ч.... после ходи обяснявай ква била работата.

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Lucky » 27 Сеп 2007, 10:12

А какво е заглавието на темата бе интелигент. Кой ти говори за път с едно платно. Всички тука си говориме за магистрала. Престани да се заяждаш. Ако искаш карай и върху мантинелата. Идеята на всичките ми постове беше да разбереш, че не можеш да се рееш свободно на пътя защото заради такива дървени философи стават сакатлъците на пътя.

ПредишнаСледваща

Назад към Основен Форум